🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 10h 24m 38s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Zelená prachová řasa (GDA)

V kategorii: Problémy s rostlinami

Gargamel - 02/08/2011

Zelená prachová řasa (GDA)


Název: Zelená prachová řasa(GDA)


Obtížnost odstranění: Těžká


Pravděpodobná příčina: Více příčin


Charakteristika: Hlavně na skle – zelené prachové mapy


řasa v akváriu


Tato zelená řasa obvykle postihuje nově založená akvária. V zajetých akváriích se však objevuje velice často také. Snadno se do nádrže dostane díky nově přidaným infikovaným rostlinám. Při dodržení určitých zásad je však možné se této řasy zbavit. GDA tvoří tenkou vrstvu zeleného prachu nebo filmu na akvarijním skle a pomalu rostoucích rostlinách. Nezaměňujte tuto řasu s GSA(zelená flekovitá řasa), která tvoří zelené fleky, které jdou ze skla velice špatně odstranit. Naopak GDA je velmi snadno odstranitelná pomocí magnetické stěrky.


Neexistuje naprosto přesný návod na to, jak se této řasy zbavit. Účinnou metodou však je ji nechat bez povšimnutí růst. Ano, není to vtip, jakmile se objeví na skle, nechte ji 3 týdny až měsíc růst. Jakmile dokončí její cyklus života, začne sama vymírat. Pokud však nevydržíte a po týdnu ji setřete, uvolní se všechny její spóry do vody a infikuje další nová místa v nádrži.


gda


Tipy na odstranění


Ruční odstraňování


Po tom, co vydržíte čekat 3 týdny, můžete řasu odstranit následovně: Nejdříve vypusťte polovinu vody z akvária a utřete sklo pomocí papírového ubrousku. Na hrubší vrstvu lze použít i kreditku. Můžete vylít i více vody. Pokračujte v odstraňování již mrtvých spórů řas. Po důkladném odstranění vyčistěte filtr a můžete znovu naplnit nádrž vodou.


Tato metoda však funguje pouze jestliže necháte řasu 3 týdny až měsíc růst. V opačném případě jen uvolníte její spóry, které se usadí na jiném místě v akváriu.


zelena řasa


Přizpůsobte osvětlení


Někdy pomůže i následná změna zářivek. Toto ale nepůsobí vždy.


Živiny


Nezdá se, že by živiny způsobovaly růst této řasy. Zdá se, že nejlepší cestou je ponechat ji svému životu po 3 týdny.


Prevence


Po založení osaďte hustě nádrž. Dávejte rostlinám vhodné množství živin a dostatečné množství CO2 a měli byste se potížím s touto řasou vyhnout.


Přeloženo z www.aquascapingworld.com


David007 - 17/11/2016

Dobrý den
Mam 200l akvarium s rastlinami, hnojim s co2 a aj hnojivom od invitalu, svetlo mam 80w, neviem sa zbavit tejto riasy, postupoval som podla návodu na jej odstránenie ale po tyzdni sa vrátila, uz som zufaly, prosim poradte ako sa jej zbaviť


tonof - 17/11/2016

Tiež som s GDA dlho bojoval, zabrala až UV-C lampa 9W,prietok som dal 100L za hodinu a behom jedného dňa zmizla .


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde