Akvárium s řasokoulemi Více zde 03d 03h 25m 16s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Zakládáme akvárium bez umělého přidávání CO2

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

Ardjuna - 26/12/2012

Jinak já jsem ve svém druhém nano akvárku (60L) použil jako zásobní substrát ten "agro AQUAplant - substrát pro vodní rostliny", a musím říct, že jsem s ním maximálně spokojený. V prvním akvárku mám zásobní substrát Dennerle DeponitMix, a Eleocharis (travička) mi vyhnala kořeny jen v první vrstvě (do zásobního substrátu se jí moc nechce). Ve druhém akvárku mi ale Eleocharis vyhnala během jediného týdne kořeny až úplně na dno (do toho zásobního substrátu), takže bych řekl, že ho rostliny milují! Obsahuje údajně i nějaké živiny (makro i mikro), takže není potřeba ho prohnojovat ... i když já jsem tam teda pro jistotu hnojivo Osmocote ještě přidal (ty původní živiny v tomhle substrátu se dle výrobce prý celkem brzy vyčerpají => mají sloužit jen pro rychlé uchycení/zakořenění rostlin). Rostlinky mi ale zatím (cca měsíc a půl po založení) prosperují velmi dobře. A to i přesto, že mě postihla velká invaze rozsivek (hnědých řas) a eleocharis i glossostigma byly skoro na odpis => musel jsem je drasticky ostříhat. Už se ale zase pěkně rozrůstají a "otíci" mi pomohli ten hnědý povlak na skle, substrátu a kamenech krásně zlikvidovat (i když by to asi časem odeznělo samo). Já mám teď také v plánu zkusit akvárko bez CO2, tak zatím shromažďuju informace. Budu to asi zkoušet opět v nano akvárku 60L (ať žije má tolerantní manželka!).


Dejvwa - 09/01/2013

Zdravím všechny, asi to sem do tohoto vlákna úplně nepatří, ale mám takový problém. Došlo mi totiž CO2 v láhvi. Ještě dnes jsem v plnírně dostal jinou plnou láhev, která ovšem mírně uchází a tak mám teď akvárium bez přihnojování CO2 než zase budu mít jinou. Chci se vás zeptat na opatření, kterýma bych se mohl řídit po dobu, co nebudu pouštět CO2, aby to pro akvárium dopadlo co možná nejlépe. Zatím jsem nezapínal světla a taky vůbec nehnojil. Jinak hnojím EI. Poradíte mi něco? Předem díky =)


Ardjuna - 09/01/2013

Úplné vypnutí světel není dobré (a určitě by nemělo trvat déle než pár dnů). Doporučoval bych omezit světlo (např. svítit kratší dobu nebo méně zářivkami), případně si můžeš koupit přípravek Easy-Life [color=#3366ff]EasyCarbo[/color] nebo Seachem [color=#3366ff]Excel Flourish[/color], což je tekutý přípravek obsahující sloučeninu glutaraldehydu, který se ve vodě rozkládá na uhlík, jež rostliny dokáží využít (místo CO2). Je to téměř plnohodnotná náhrada CO2. Pokud ti CO2 dojde, je vždy dobré mít jednu lahvičku po ruce. Stačí každý den dávkovat do vody doporučené množství přípravku. V případě, že se rozhodneš používat ten EasyCarbo nebo Excel, můžeš nechat světla svítit tak, jako obvykle.


Vespertilio - 25/01/2013

Ahoj, rád bych se věnoval prozatím low-teh akváriu. Tyto stránky jsou parádní, ale většina článků informuje o tom, jak se věnovat high tech akváriím s přidáváním CO2 z venku. Tady na stránkách jsem hledal více článků zaměřených na low tech akvária, ale nic víc jsem nenašel. Poradíte mi prosím, zda jsou tu i jiné články o low tech akváriích, nebo jen špatně hledám? Díky.


grunda - 26/01/2013

http://www.akva.wu.cz/index.php?id=squires


JanaP - 24/09/2017

Super článek, moc díky! Chystám se založit 200l low-tech akvárko a momentálně si lámu hlavu nad substrátem. Mám tu z dřívějších dob křemičitý písek zrnitosti 1-3mm, ten by se hodil navrch. Tady se doporučuje podložit živným substrátem, jinde ale naopak píšou, že u low-tech akvárek, to akorát způsobí problémy s rozjezdem - moc živin ve vodě, málo světla, pomalý růst rostlin --> po pár dnech super nájezd řasy, který je v podstatě nevyhnutelný a musí se nějak řešit. A teď babo raď! Je to tak?

Můj aktuální postoj je asi takový koupit Dennerle deponit mix, překrýt pískem, přidat bakterie - asi takový ten komplet mix od rataje a dohnojovat Easycarbem. Po pár dnech pořídit pár řasožravých rybek, další ryby nasadit až později. Zní to schůdně?

A otázka č.2: Ve starém akvárku (těch 200l) jsem měla vnější filtr Eheim, objem tuším 3l (nejsem si jistá objemem, ale tehdy jsem to dost řešila a koupila jsem lehce naddimenzovaný, možná to bylo 5l...). FIltrovalo to strašně mizerně, Voda nebyla zakalená, ale plavalo v ní hrozně moc takového toho makroskopického bordelu. Pomohlo přidat ještě jeden filtr - klasickou vnitřní molitanovou kostku. Z té jsem snad každých 14 vymývala tuny a tuny hnědého bordelu. Kde mohla být chyba? Takhle by to přece být nemělo, ne?

Moc díky za jakékoliv podněty ;-)


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde