🔥Probíhá akce Více zde 05d 10h 16m 57s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Záchrana akva

V kategorii: Ostatní

P@vel - 13/08/2014

Dobrý den,
před cca měsícem jsem od souseda dostal návrh na akvárium "se vším všudy". Když bych ho nevzal, vyhodil by ho. To samozřejmě jako milovníka přírody nepřipadalo v úvahu a akvárium jsem si odvezl. Objem cca 160l, vnější filtrace, osvětlení jednou zářivkou :-( pár rostlin, kořenů a hlavně přeživší rybičky.
Snažím se dát akvárium dohromady a postupně bych rád přetransformoval na rostlinné akva. Jelikož nejsem schopen začít od začátku (nemám možnost umístit ryby jinam) je to určitě boj na dlouho. Dotaz můj zní, má to vůbec smysl snažit se, když s největší pravděpodobností není prostředí uvnitř ideální pro růst rostlin? Postupně jsem začal s CO2 (zatím z droždí), začal jsem PMDD a přidal osvětlení v podobě 5ti LED pásků. Ze začátku proběhla výměna vody cca 75%, dále měním cca 1/4 týdně. U některých rostlin je zřetelný posun v přibývání nových listů, u jiných je to horší. Nejvíc mě trápí již hodně zaběhnutá štětičková řasa Ruducha.
Předem děkuji za jakoukoliv reakci.
hezký den


Dejvwa - 13/08/2014

Ahoj, ze všeho nejdřív bych ti poradil založit si tady na stránkách svoji nádrž, kde napíšeš typ osvětlení, filtrace, jak hnojíš, popř. parametry vody, druhy rostlin, ryb, apod. Pak se dá mnohem lépe radit, jakým směrem se dát a co to bude obnášet, jestli nezvážit znovuzaložení AQ. Další důležitá věc je přečíst si tady na stránkách co nejvíce informací o metodě, kterou hnojíš o CO2, světle,.... Spousta skvělých článků je tady na Marcelových stránkách http://prirodni-akvarium.cz/ Je tam vše od založení AQ,.. Co ti můžu říct už teď, tak určitě CO2 z kvasnic není to pravé ořechové. Při hnojení metodou PMDD to může v některých případech fungovat, ale ze zkušeností mnoha akvaristů můžu říct, že když hnojit CO2, tak jedině z láhve, nebo tekutý uhlík, ale ten je pro denní použití drahý. Pokud máš CO2 jen z kvasnic, tak raději žádné CO2.
Je důležité pochopit, že světlo řídí poptávku po CO2 a CO2 pak po živinách, tedy pokud na rostlinu zasvítíš bude chtít CO2 a potom teprve živiny. Pokud budeš mít živiny z PMDD a nedostatek CO2 pravděpodobně nastoupí nějaká řasa typu ruducha, staghorn,.... Největší potíž CO2 z kvasnic je totiž její nestabilní hodnota, kterou docílíš jedině hnojením z láhve spolu s čeřením hladiny.
Hlavně se zbav veškeré řasy z AQ, dokud tam bude nikdy se jí nezbavíš a zkus si pořídit nějaký set CO2. Možná by to chtělo znát aspoň trošku parametry vody, kterou používáš v AQ, při hnojení PMDD se může stát, že něčeho dáváš nedostatek nebo naopak zbytečně do vody přidáváš.

Kdyby jsi měl otázky, neváhej napsat. Hodně štěstí přeju =)


P@vel - 13/08/2014

Ahoj, díky za reakci,
o výhodnosti CO2 setu vím a plánuji, ale až po dovolené. S difuzorem a drop checkrem je to hned 5000,- :-) Asi to stejně dopadne znovuzaložením, ale tomu jsem se chtěl vyhnout. Co se týká parametrů vody, na rovinu v tom se ztrácím, přečetl jsem toho tolik a testů je taky tolik, že jsem z toho jelen ... Nechám to teď být a v září se do toho pustím na novo? Stejně by to byl boj. Ruduchy tam je a bylo tolik, že je to na manuální odstranění. Špatné je, že je v aq umělé pozadí, které nepůjde odstranit (dobré lepidlo) a z toho nevím, jak řasu dostat...


Vyghum - 13/08/2014

Vlepené pozadí je problém, když ho někdo kupuje, tak ho ani nenapadne, že by ho mohla kompletně porůst řasa. Ruducha se z toho nedá manuálně prakticky odstranit. Až to budeš předělávat, tak to zkus postříkat peroxidem vodíku nech to chvíli působit a pak to odrhni jen kartáčem. Dost toho zmizí, ale určitě ne všechno. Zbytky musí něco sežrat, např. SAE.
Jinak k informaci, že nemáš ryby zatím kam dát se ptám - nemáte doma plastový kýbl? Na pár dní není problém ryby nechat v kýblu s vodou (kýbl pokud možno tmavý. Dáš tam topítko, vzduchování nějaký kámen nebo kořen a každý den vyměníš část vody. Pokud možno nekrmit. Předělával jsem akva už X-krát a ryby to v pohodě přečkaly...


P@vel - 14/08/2014

to s tím peroxidem zkusím díky. Kýbl samo že máme, jen kdybych zařizoval od nuly, ryby by tam musely být tak měsíc, než se "nové" aq zaběhne a to mi přijde dlouho... Asi to udělám úplně jinak. Jak tak nad tím přemýšlím. Mám u rodičů ještě 60l aq. Založím nejdřív to a bude vystaráno...


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde