Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 14h 42m 16s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Wild nature

V kategorii: Deníky a diskuze našich

tommate - 17/03/2013

je dostatečně přesný na to abych zjistil jestli mám spíš 0 nebo spíš 5mg/l a o to jde a když si každý týden před výměnou vody změřím hodnotu (asi 1,70Kč), tak v závislosti na hodnotě vstupní vody a množství přidaného hnojiva během týdne si udělám pěknou představu o tom, co se v akva děje, osobně měřím jen dusičnany, ph a sem tam PO4 (dokud nespotřebuji test), ovšem kdo hnojí přibližným indexem tak si pravidelným měřením nemusí lámat hlavu, to je pravda :) - já jsem díky testu zjistil, že mám v akva tolik fosforu, že už třetí měsíc vůbec nepřidávám a ještě pořád nechybí :D


MaximusSk - 17/03/2013

Grunda mne by sa to testovanie NO3 docela zislo, Sice tu na tejto strane si viem vypocitat kolko tyzdenne dodam NO3, no neviem ako teraz zistit ci davkovanie zvýsit alebo ho nejach tak. Kedze neviem ci rastliny vsetok N spotrebovali alebo nie koli tomuto by som chcel aspon orientacne vediet kolko tam toho N je a ci mam davkovanie zvysit alebo nie. Navod je jedna vec ale realita v akvariu je ina, a kazde akvarium je ine. Nemam pravdu?
Ostatne testy ma az tak netrapia, meriam len to NO3,NH3/NH4, PO4 sem tam Fe, ostatne parametre ako kH,dgh, mam na jednakej urovni.


grunda - 17/03/2013

než něco měřit, tak si to raději otestuji na růstu kytek, když je pak nějaký problém, tak přesně vím kam sáhnout. Je to pro každého, nikomu nic nenutím, jen mi přijde trošku zbytečné vyhazovat peníze za testy. Když si to lehce spočítám: NO3 - 469 kč, PO4 - 345 kč, NH4 - 389 kč, Fe - 339 kč, pH - 249 kč, takže dohromady 1791 kč, ty peníze se dají utratit podstatně líp


MaximusSk - 17/03/2013

Ja mam komplet Sera kufrik testov za 20eur co je na vase nejakych cca 600kč, povodna cena bola okolo 50, Ja by som tie testy nekupoval no ked som si to prepocital tak to bola smiesna suma, kupil som to v obchodnej sieti PetCenter kde jeden test stoji okolo 7 eur a na internete niesu onic lacnejsie takze to bola viac nez dobra kupa usetril som peknych par desiatok eur.


grunda - 17/03/2013

to je pro každého, někdo testuje, někdo ne. Můj názor znáš, řídit se jím můžeš, ale taky nemusíš;)


tommate - 18/03/2013

za 469Kč budu testovat pravidelně NO3 skoro 6 let


MaximusSk - 29/09/2013

Zdravim vas pridavam aktualnu foto. zatial to nieje nic moc, no pomalicky sa to snazim ako tak tvarovat. Dnes bola u nas vystava Akva tera tak som doplnil par rastlin a to glossostigmu a utriculariu. Rastlinkam sa dari. Tak dufam ze sa bude darit aj tymto novym glosa je od tropica 1-2grow takze kvalitka, a utriculariu mam od zapadnych susedov tiez nieco podobne ako tropica len aj o nejake to euro lacnejsie.


MaximusSk - 01/10/2013

Pani potreboval by som radu co zlepsit. Mam poriadny problem nastartovat kobercovky, hlavne staurogyne repens, hemianthus micranthemoides obe rastu velmi pomaly a maju zakrpatene listy. Akva cca cisty objem 260L svietim 4x54w 10h/denne co2 nonstop cca do30mg/l.
Hnojim denne striedam to jeden den makro prvky kali plus, nitro plus, fosfo plus, vsetko podla navodu cize 1ml/50l nieked mi ubehne aj viac. A z mikro prvkov davam denne tenso cocktail a kazdy tretí den davam ferox. vodu menim kazdy tyzden cca80L. Vsetkym ostatným rastlinam sa dari super dokonca som sa zbavil aj rias ktorych tam bolo hodne hlavne stetinka a staghorn.

Moze to byt sposobené tým že dlho svietim a rastliny dokazu vycerpat vsetky ziviny?. Pomohlo by znizenie doby svietenia alebo pomaly a pozvolne zvysit dávku hnojenia?.


grunda - 01/10/2013

zkrácení osvětlení pomůže, ale málo. Tipl bych špatná distribuce živin


MaximusSk - 01/10/2013

filter tam mam eheim professionel 3 2080 pusteny je na plny vykon takze tu by som moc nevidel chybu vidim ako vsetky rastlinky pekne plapolaju v prude vody a aj tie co su najviac pri dne... nemam zatial nejak brutalne zarastene akva, jasne ze casom budem musiet prikupit nejake to prudove cerpadlo.


grunda - 01/10/2013

podle poslední fotky co jsi dal, máš vysoké kytky před rampou, je to jen odhad, ale řekl bych, že dost brání proudu. 2080ka není nijak extrémně výkoná, mám ji doma taky v kombinaci s 2076kou a není to žádná velká divočina. Světlo máš hodně silné a nemůžeš s ním hýbat, dají se aspoň vypnout dvě a dvě trubice?


MaximusSk - 02/10/2013

neviem aký mas filtre ty to ten moj robi riadne vlny a výkon cerpadla 1700l/h na 300L akva si myslim ze je viac nez slusne, ryby sa idu niekedy uplavat k smrti aby sa dostali tam kam chcu. Na fotke to nieje vidno lebo bol vypnuty filter, vzdy ked krmim ryby alebo fotim akva tak filter vypnem na par minut kym sa ryby v klude napapaju.

Svetlo som rozmyslal prerobit ale ked to teraz tak prepocitavam tak 0,7w/l nieje az taka tragedia, hlavne pre kobercovky. Zatial skusim znizid dobu osvetlenia o nejake dve hodky a uvidim co to spravi..


grunda - 02/10/2013

výkon máš tak 900 litrů za hodinu (1700 je papírových), 0,7W je slušná palba, já do akva svítím 0,3W a rampu mám 35 cm nad akva a roste mi všechno, včetně kobercovek. Mám ten samý filtr co máš ty a k němu 2076 - papírově dalších 1650 l/hod. a žádný vír se nekoná, je fakt, že mám větší akva než ty, na druhou stranu jdou oba filtry z jedné lili pipe a přídavné čerpadlo bych snesl


MaximusSk - 03/10/2013

ok. skusim znizit to osvetlenie, stiahnem to na 2x54w a uvidim co sa bude diat..dakujem za radu.
Este predsa jednu radu by som uvital, ako najefektivnejsie vyuzit co2. Teraz to dovakujem cez klasicky sklenny difuzor s keramikou no zda sa mi ze za ten cas pouzivania cca 3roky sa asi jednotlive pory upchali a vychadzaju z neho vacsie bublinky. Skusal som ho macat v save ktore odstranilo vzdy len riasu, a skusal som aj kyselinu fosforecnu na vodny kamen nieco vysumelo ale stale idu z toho dost velke bublinky. Mas skusenosti s atomizerom ktory sa dava priamo na vypust z filtra? alebo su to len vyhodene peniaze. Celkom sa mi pozdava napriklad tento atomizer https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/co2-do-akvaria/up-vnitrni-atomizer-l


danyboy77 - 03/10/2013

Kdyz das svetlo 2x54W 60cm od substratu tak budes mit dole u dna cca 65-70PAR. Ja mam osobni zkusenost s atomizerem na hadici i se sklenenym dyfuzorem. A atomizer dela uzasne malinke bublinky a fici mi uz 2roky bez jakekoliv udrzby. Jinak nejlepsi vyuziti co2 podle me zkusenosti je pres reaktor.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde