Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 11h 36m 58s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Vypínání CO2 na noc

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

makra - 02/08/2013

Obecně se doporučuje vypínat na noc CO2. Sám to tak dělám, mám elmag. ventil na spínacích hodinách nezávislých na světlech.
Doporučuje se to kvůli potřebě kyslíku v noci - netřeba diskutovat.

Dále se tvrdí, že vzduchování nevytlačuje CO2 z vody, jak se dříve myslelo (s vyjímkou většího lokálního čeření hladiny, které má vliv).

Co tedy nastavit CO2 na 24 hod. na konst. a na noc hodinami zapno navíc vzduchování?

Ačkoliv bý zvýšené čeření hladiny asi ubralo přes noc něco z obsahu CO2, fungovalo by to víc jako ventil CO2 100% přes den a 50% přes noc oproti 100% / 0% jak to máme teď s elmag. ventilem.

Existují nějaké informace ohledně takovéhoto postupu (tohle už jistě napadlo spoustu lidí, nepodařilo se mi ale vyhledat info).


Ardjuna - 03/08/2013

.


budulinecek - 04/08/2013

Já si zrovna myslím že přidávat CO2 24hod denně není na závadu, pokud je to v rozumném množství.

Zkus si pročíst tento článek: http://rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent kde se ejdna kapitolka tímto právě zabírá aje tam i odkaz na toto: http://maniakva.cz/casopis/akvarium02.pdf kde na starně 19-24 se o tom také lze dočíst.


danyboy77 - 04/08/2013

Ja si myslim ze je to zbytecne poustet ho 24h denne. Resil jsem ted s Marcelem sve akva. A jak mi napsal, ze rostlinky stejne spotrebuji pouze 1% rozpusteneho CO2 ktere tam dodame. Mnohem dulezitejsi je jeho dokonala distribuce a stabilni uroven behem sviceni. A ne poustet kvanta co2 do akva. Sam to ted pozoruji ve svem, ze to funguje. Jak se rika, nekdy mene je vice.


Ardjuna - 04/08/2013

.


stafflik - 04/08/2013

Marceli já s tim zase naopak nesouhlasím. Na mim akva sem přes noc vypínal, ráno spínal už 4 hodiny před světly a přesto byl stav COčka tak špatný, že světle zelené barvy na checkeru sem dosahoval až večer. Navíc dávka kterou sem do akva rval byla neměřitelná. (bublinky nešly spočítat, byl to jednolitý proud bublin). Teď dávkuji nonstop, COčko je na stabilní barvě checkeru, dávkuji daleko míň COčka než dřív (flaška mi dřív vydržela týden, teď tři týdny) a navíc nejsem zrovna přesvěčený o tom, že kolísání kyselosti rybám nějak extra prospívá. Ale je to jenom můj ničím nepodložený názor..


tonof - 04/08/2013

Stafflik, myslím si že cheker reaguje veľmi pomaly na zmeny CO2 aj niekoľko hodín, vidím to po výmene vody, keď ho tam púšťam kvantum cez reaktor. Problem bude asi vo veľkosti vzduchovej bubliny v chekery. Tiež idem nonstop CO2, ale snažim sa ho držať len na 20mg/l. Podľa Marcela pre vetšinu rastlin stačí len 10mg/l. Dnes som spustil mokro-suchý filter domacej výroby, tak som zvedavý na ten zázrak ktorý od neho očakávam:D.


LaXo - 04/08/2013

No asi to bude podobne ako s roznozodostou kazdeho akvaria, v jednom je to OK a v druhom to zas nevyhovuje. Ja som asi dva roky na noc CO2 vypinal, teraz pre zmenu a na skusku zase CO2 ide nonstop. Ale zaroven cerim hladinu. Mam (sudiac podla dropcheckeru) stabilnejsiu hladinu CO2, nemam nechutne mastnu hladinu a nespozoroval som zatial problemy an u ryb ani u kreviet. Tu sa ale oplati pozriet aj na ine faktory, ktore mozu zasadne ovplyvnit situaciu po pridavani CO2 do vody. Mam na mysli predovsetkym dostatocnu uroven Uhlicitanovej tvrdosti, dalej prud vody, cerenie hladiny koli lepsiemu prechodu O2 do vodneho stlpca a podobne. Takze, zrejme sa opet nenajde jednoznacny zaver, ale asi preto je akvaristika krasna ;)


Vyghum - 04/08/2013

Přidal bych ještě jeden čistě technický pohled - při přidávání non-stop bez solenoidu a při použití externího reaktoru na hadici od filtru dochází pří výpadku el. proudu k přerušení toku vody hadicí, ale CO2 bublá dál a posouvá se tam, kam to jde nejlépe. To může být třeba i směrem do filtru (podle uspořádání komponent), který se tím "zavzdušní" a po nahození elektriky se nerozjede... Dřív jsem bublal nonstop málo, nyní bublám víc a na noc to vypínám, zatím se zdá, že obě metody jsou pro rostliny OK :)


danyboy77 - 04/08/2013

No kdyz ti vypne elektrika tak se ti prece vypne i el.magnet ventil ne? Tak ti pak preci nemuze co2 bezet dal.

A muzu potvrdit Marcelovo tvrzeni, ze cereni ma opravdu velky vliv na odplineni co2 z vody. Kdyz jsem totiz dva dny nedolil vodu do akva tak mi diky vetsimu cereni hladiny unikalo hodne co2 a nebylo mozne se dostat na PH ktere jsem mel nastavene na ph controleru. Bud bych musel pridat vice co2 na jehlovem ventilu a nebo prilit vodu do akva abych snizil cereni.


stafflik - 05/08/2013

Tonof, checker reaguje velmi pomalu, ale určitě ne se spožděním celého dne. Já se dostával na požadovanou hodnotu až ve chvílích vypínání světel..

Danyboy77, však Vyghum píše BEZ SOLENOIDU. Což znamená bez elektroventilu.


danyboy77 - 05/08/2013

Tak zavada je na mem vysilaci ja nevedel co je solenoid :D


LaXo - 05/08/2013

Vyghum, presne to co si napisal ma napadlo vcera vecer ked som dopisal svoj prispevok :)
Asi nejake spolocne frekvencie :D
Ale vazne, myslis ze sa bublina dostane az ku hlave filtra? Ja skor dufam ze unikne cez vypust (outflow) do akva, ale nemam to odskusane. Inak absolutny suhlas, moze to byt problem a asi nas5 nahodim solenoid a budem spinat. To je istejsie.


Vyghum - 05/08/2013

No, mě se to už několikrát stalo. V případě, že je reaktor níž než filtr tak je to dost pravděpodobné. Zvláště když teče voda do reaktoru zvrcha dolů, tak se bublina posune nahoru k filtru a když je výpadek dostatečně dlouhý, tak je i bublina dost velká na odstavení filtru z provozu... Teď mám atomizér a elmag.ventil, tak mě to snad už nepotká...


LaXo - 05/08/2013

Tak to chapem, ja mam zase filter > priamo smerom nahor vystupna hadica > cca 20 cm od vystupu je reaktor, cize u mna, kedze je aj hlava aj reaktor b takato situcia nastat logicky/fyzicky nemala.


budulinecek - 06/08/2013

Argument že při nonstop dávkování dodávám velmi malé množství a tím dlouho trvá než se hladina CO2 dostane na požadovanou úroveň je podle mě nesmyslný. Jde o dlouhodobou stabilitu prostředí a tudíž naopak pomalý náběh do požadovaného stavu je žádoucí a za ten čas si i obyvatelé mohou na to postupně zvykat. Naopak prudké zvýšení koncentrace než se rozsvítí světla po nočním vynechání považuji za horší stav pro obyvatele akva a to pak určitě noční odpočinek od CO2 přivítají.
Vzhledem k tomu že cílová koncentrace při nonstop dávkování není nijak vysoká, tak si nemyslím že by živočichům nějak měla vadit. Každopádně nějaké čeření hladiny nutné je, ale že bych si dovolil tvrdit že koncentrace CO2 stále poroste pokud nebudu hladinu čeřit to není tak úplně pravda. Určitá úroveň přes kterou to nepůjde existuje. Bohužel k naší smůle je za hranicí přežití našich chovanců.
A co se týče slepé hladiny, kdybych si o tom něco nepřečetl tak ani nevím co to je :-) Hold někdo má a někdo nemá ....


Ardjuna - 06/08/2013

.


makra - 20/08/2013

Ještě mne teď napadla jedna věc - v souvislosti s tim, že chci začít používat průtokový UT atomizer.
Vlastně bychom asi potřebovali mít ty elmag. ventily třístavové - vypnuto, zapnuto, zapnuto na noc. Což aktuálně nejde.

Ale co to ošulit pomocí spínacích hodin? Jakože to za noc několikrát zapnout na kráší interval. Jde mi teď o částečnou nebo úplnou eliminaci zaplavení UT atomizéru, aby netlačil vodu ven 5 hodin.
Nevím, jestli to občasné obnovení tlaku pomůže proti zaplavování, ale zajistit dodávku jen 30% CO2 oproti dennímu množství by tak šlo.

Zkoušeli jste to někdo?


LaXo - 20/08/2013

Pokial das na vstup atomizeru KVALITNY spetny ventil a KVALITNU hadicku tak ho zaplavovat nebude. Idealne je pozriet si nieco na shopoch so vzduchotechnikou a pod.
Tie plastove srandy taky tlak spolahlivo neudrzia.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde