Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 02h 00m 32s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Výběr a položení substrátu

V kategorii: Aquascaping

Gargamel - 05/08/2013

Substrát je v akváriích v ADA stylu jedním z nejdůležitějších prvků. Systém ADA je postaven na tom, že rostliny v podstatě veškeré živiny přijímají kořeny ze substrátu. Substrát systém musí být sestaven tak, aby se v něm uchytily užitečné bakterie, které zajístí čistotu vody a správnou biologickou funkci celého akvária. Tím bude mít voda v akváriu správné parametry a nehrozí vznik řas, případně úmrtí ryb. Substrát nesmí sléhat a nesmí se v něm tvořit místa bez obsahu kyslíku. Zároveň v sobě musí obsahovat velké množství živin pro kořeny rostlin. ADA přišla se systémem substrátu, který splňuje všechny výše zmíněné požadavky. Skládá se z několika komponent:


Zásobní substrát ADA Power Sandv e-shopu v provedení S, M a L


Power Sand je tvořen pórovitým sopečným materiálem, který zajišťuje dobrou cirkulaci vody substrátem. Obsahuje velké množství živin pro rostliny a podporuje tvorbu a růst kolonií užitečných bakterií v substrátu.


Při pokládce jej nesypejte až k čelnímu sklu, ale jen 1cm od něj.


Pokud si vyberete verzi Special - ADA Power Sand Special, není již třeba použít ADA Bacter 100 a ADA Clear Super, protože je v sobě již obsahuje.


power sandpower sand 2power sand 3


 ADA Bacter 100v našem e-shopu lze zakoupit i malé množství (jednu lžičku)


Speciální přípravek obsahující násadu užitečných bakterií. Urychluje záběh akvária a zlepšuje celkové prostředí v akváriu díky činnosti užitečných bakterií. Poprášíme jím dno akvária. Použujeme jednu lžičku na 20x20cm plochy dna.


Zajímavostí je, že jej lze použít i proti tvořící se sinici – stačí jím sinici poprášit.


 bacter 100


ADA Clear Superk zakoupení v e-shopu


Jedná se v podstatě o potravu pro násadu bakterií, které musí z něčeho žít. Opět tímto práškem posypeme dno a použijeme znovu jednu lžičku na 20x20cm plochy dna.


 ada clear super


ADA Penac Wv e-shopu


Dodává substrátu kyslík a zabraňuje tak jeho zahnívání. Na plochu 35x35 cm postačí jedna lžička.


penac w


ADA Aqua Soilskladem v e-shopu Rostlinna-akvaria.cz


Na výběr máte ze tří druhů základního substrátu, který přijde nasypat na Power Sand:


Amazonia – nejpoužívanější substrát. Obsahuje velké množství organického materiálu a dusíku, takže je zajištěna potrava pro užitečné bakterie a pro kořeny rostlin. Má schopnost snižovat pH a tvrdost vody. Je velmi vhodná pro akvaristy, kteří mají tvrdou vodu. Používá se v akváriích, kde se plánuje použít velké množství rostlin.


ada amazonia


Malaya – Obsahuje minimum dusíku. Výrazně okyseluje vodu.


malaya


Africana – Obsahuje menší množství organického materiálu, takže v něm rostliny rostou pomaleji. Dobře drží tvar. Vhodný zejména pro akvária s převahou nekořenících rostlin jako anubiasy, mechy, kapradiny apod. V těchto akváriích se používá zejména proto, aby okyselil a změkčil pro tyto rostliny vodu.


ada malaya


Všechny substráty jsou nabízeny ve dvou zrnitostech. Menší pod názvem Powder a substrát se jím posype úplně na závěr. Její malá zrnitost umožňuje snadné zakořenění kobercovým rostlinám. Při jejich použití rozhodně verzi Powder doporučujeme.


abcd


Aqua Soil nasypeme do akvária tak, aby vrstva u čelního skla dosahovala výšky 4cm a u zadního minimálně 7,5cm. Jedině tak docílíme po zalití vodou dojem hloubky.


ada sand


Jestliže máme v plánu použít i křemičitý štěrk do přední části akvária, oddělíme jej při nasypání do akvária od Aqua Soilu pomocí nějakého papírového kartonu, aby se substrát s pískem nesmíchaly. Následně karton odstraníme.


Sentinel - 05/08/2013

Je možné penac/bacter/clear přidat do akvária za běhu iněkční stříkačkou? Třeba do dna nebo na sinicí postižené místo?


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde