🔥Probíhá akce Více zde 04d 00h 47m 12s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Valley Rise

V kategorii: Deníky a diskuze našich

tommate - 26/01/2013

nedostatečná cirkulace nebo světlo


Woltix - 27/01/2013

Po menším sestřihu.. :)


Woltix - 27/01/2013

Po sestřihu...:)


Woltix - 29/01/2013

.


Woltix - 29/01/2013

Na [small]schůzi[/small]


Woltix - 20/02/2013

Problém Nevíte někdo proč mi začly odehnívat kořínky u HC rostlo celkem slušně ale posledních 14 dni to jde z kopce a lístečky jsou takové nahnědlé :( změna v akva žádná neproběhla pořád ten stejný koloběh. A u Staurogyne repens mi začli taky odehnívat listky každý den seberu z hladiny aspoň čtyři. Poraďte pls stav nouze :o


danyboy77 - 20/02/2013

No je mi i divne,ze se ti tak tahne k hladine misto aby lezla po substratu.


Woltix - 21/02/2013

Je možné aby to dělaly krevetky že vytrhnou rostlinky ( HC ) ze substrátu. Asi blbost ale nevím čím by to mohlo být..


Woltix - 21/02/2013

Tady jsou ještě dvě fotky..


Gargamel - 21/02/2013

Hnojíš pořád stejně podle EI? Měnil jsi nějak dávkování CO2?


Jan Zolich - 21/02/2013

Stále to hnojíš metodou EI, přidáváš co2, svítíš tou 18Wattovou zářivkou a ono to začíná chcípat? Já bych zkusil vyměnit vodu, vyhodit na čas ty lily a dát tam rampu a přidat osvětlení.Maximálně ještě přidat nějaké hnojivo do substrátu. A v nejhorším se mi ozvi v neděli.Budu dělat paludárko tak mi možná trochu HC zbyde ;)


Woltix - 21/02/2013

Stále hnojím stejně EI, svítím stejně akorát jsem týden čekal na doplnění CO2 ale myslím že na to vliv nemělo.. vodu měním tak z 90 procent každy týden (voda je odstátá) tak ja nevím.. si to asi půjdu hodit :@ :)


Ardjuna - 21/02/2013

Já bych tedy řekl, že to týdenní odstavení CO2 na to vliv zcela jistě mělo. Obvykle se mohou řasy objevit už za několik málo dní poté, co dojde v lahvi CO2. Je to zcela běžný úkaz, který shodně popisuje řada akvaristů po celém světě. Jediné, co dokáže naprosto spolehlivě vyvolat přemnožení řas je právě CO2 (resp. jeho nedostatek). A podle mých zkušeností tomu často nezabrání ani přidávání tekutého uhlíku [v tom mezidobí, kdy čekáš na doplnění bomby] ... protože na ten si rostliny musejí nějaký čas (třeba i 1-2 týdny) zvykat.


Sentinel - 21/02/2013

Potvrzuju Macelovo postřeh o týdení odstávce. Obdobná situace se mi stala (bohužel s dalšími faktory .. které už jsem ovlivnit nemohl) při návratu z dovolené.

postřeh mimo..
A má tedy smysl přidávat tekutý karbid současně s CO2 když si rostliny musejí zvykat na přechod? nebo dokážou přijímat oboje?


Woltix - 21/02/2013

Tekutý uhlík jsem nepřidával. A jaký vliv má CO2 na kořínky? Vím že s CO2 rostlinky žijou ale úplně se rozpadají po týdnu to je nějaké rychlé.. např. prezentace nádrže NATURAL (tady na RA) . Honza nepřidával CO2 dva měsíce nehnojil a jelo to.. to mě právě udivuje v tom že za týden se to dokáže tak změnit je pravda že čím menší akva (ekosystem) tím je miň stabilní.


Gargamel - 21/02/2013

Woltix: Tak je to jasné, týden bez CO2 v high tech nádrži je velký problém. Nastav CO2 jako před pauzou a cca do tří týdnů by se to mělo začít zlepšovat.
Vidím to u sebe, stačí vypnout na dva dny CO2 a okamžitě nastupuje řasa. Potom trvá vždycky ty tři týdny než se to vrátí do zajetých kolejí.


Woltix - 21/02/2013

A Staurogyne repens mi odehnívá taky na základě CO2? foto nahoře


marko41b - 21/02/2013

Neviem ci uz mam pravo radit, ale ja som bojoval s hnilobou a podobnimi vecami velmi vela. Takze nebudem radit, len napisem svoj postup ktory viedol k uplnemu rozkvetu nadrze.
-kazde dva-tri dni menit cca 30-40 percent vody.
-hygiena, hygiena, hygiena.....vsetko von co tam nepatri
-tlacit k zemi CO2
-nic velmi neprestavovat. ak ti to fungovalo, malo by to vsetko nabehnut.
Drzim palce


Woltix - 21/02/2013

MARKO41B: díky moc zřejmě si měl stejný problém zkusím měnit vodu co 2-3 dny. Jinak všechno dodržuju.. Dík za radu;)


Ardjuna - 21/02/2013

Woltix: Já tady nechci dělat chytrého. Když se v akvárku něco pokazí, tak může být dost těžké odhalit, co se vlastně stalo (co k tomu vedlo). Přerušená dodávka CO2 ale určitě může hrát docela velkou roli. Z toho, že někomu funguje akvárko bez CO2, nelze vyvozovat, že to bude platit všude. Záleží na spoustě dalších faktorů. Především na intenzitě osvětlení, stáří nádrže atd. Pokud máš silnější osvětlení, tak rostliny CO2 nutně potřebují a rozhodně si nevystačí s tím malým množstvím, které je normálně ve vodě. Když jim pak přísun náhled přerušíš, začne se jim téměř okamžitě nabourávat metabolismus, přeruší se tím metabolické pochody, citlivější druhy rostlin mohou začít uhnívat nebo se jim budou rozpadat listy (což je velmi typický příznak nedostatku CO2). Zda je to i tvůj případ, to nevím a nedokážu to takto posoudit. Je to ale docela možné (rozhodně bych to nevylučoval ... obzvláště, pokud ti předtím všechno fungovalo a rostlinám se dařilo). Je také možné, že kromě nedostatku CO2 vstoupil do hry i jiný faktor (třeba nedostatek některé důležité živiny nebo ještě něco jiného). Mohlo také z nějakého důvodu dojít k úhynu většího množství bakterií v substrátu, což by mohlo také významně ovlivnit růst a zdraví rostlin. To, co navrhuje Marko mi připadá jako velmi rozumný postup. Co by určitě mělo pomoct, je především obnovit dodávku CO2 + zajistit jeho dobrou distribuci, zajistit rostlinám dostatečné (pokud možno nelimitní) množství živin, měnit častěji velké množství vody (to pomáhá opravdu hodně), snažit se moc nepřerývat substrát. Kdykoli hrábneš do substrátu nebo z něj vytrhneš více rostlin, měla by okamžitě následovat velká výměna vody. Stejně tak může na rostliny nepříznivě působit i to, pokud je drasticky ostříháš. To tak může vést k problémům a následnému přemnožení řas.

Obecně platí, že krásné a fungující akvárko se dá zničit velmi rychle, ale náprava pak obvykle trvá velmi dlouho a nebývá to žádná procházka růžovým sadem.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde