Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 08h 32m 42s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Unikání CO2

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

LaXo - 24/01/2013

@Tonof
Tak neviem, hmmm, asi by to malo nejaký zmysel keby si si mohol byť istý, koľko CO2 máš po naplnení vo fľaši. Ja napríklad mením fľaše v Livonci a tam je to s naplnením bohovsky rôznorodé a to som sa vyjadril ešte veľmi slušne. Čiže načo je dobré vedieť presne dennú spotrebu CO2? Veď aj tak nikdy nevieš presne koľko plynu máš vo fľaši, ani v čerstvo naplnenej. Teda ak si ich neplníš sám.
Ja mám od nich prenajaté dve fľaše, vždy keď idem meniť fľašu, prázdnu donesiem a beriem plnú, no plnú... Už si ich radšej v rukách zhruba poťažkám a porovnám s donesenou prázdnou, aby som si nezobral skoro prázdnu, po skúsenostiach. Dokonca posledná poriadne syčala, prepúšťala cez povolený ventil, to som okamžite riešil telefonátom a okamžitou reklamáciou. Tam nie je čo riešiť.
Osobne ale nejakú spotrebu CO2 neriešim, za cenu 2,5 za náplň to podľa mňa nemá zmysel. A to mením cca každé tri mesiace 2kg fľašu ;)


tonof - 24/01/2013

Ahoj Laxo. Ja mám 6kg fľašu v pivnici s ktorou si raz týždenne natlakujem malú 350g fľašu do ktorej my vojde 60g co2 vážim si to na váhe takže presne viem koľko tam mám, to my vydrží 7-8 dní.Ku koncu 6kg fľaše my vojde už len 40g do malej fľaše.Na fore sa rozoberajú kde jaké prkotiny,ale táto otázka sa my zdá dosť dôležitá na porovnanie s ostanými podľa parametrov vody a spotreby co2.Neide my tu o úniky co2,asi som použil zlé vlákno na fóre.Čau.


LaXo - 24/01/2013

Ale no tak, to nebolo nic osobne Tonof, klobuk dolu nad pouzivanou technologiou u Teba, ale ruku na srdce, kolko akvaristov je tak technicky vybavenych ako Ty? A vlakno si pouzil podla mna dobre. Tak nech sa Ti dari. Ale uznavam meranie spotreby je zaujimave, to len ja som v tom nevidel velky dovod. Kazdopadne, nech Ti to rastie a riasy nech sa Ti vyhybaju oblukom!


Gargamel - 24/01/2013

Můžu se zeptat jak ten plyn přepouštíš do té menší?


stafflik - 25/01/2013

Čau Gargameli. Já na to mám udělanou hadici. Pancéřovka, neco jak je na hydrauliku. Malou flašku otevřu na plno, velkou jenom povolím ať to pomalu uchází a počkám asi minutu. Jde to slušně, měl sem strach ze zamrzání, ale pohoda.


tonof - 25/01/2013

Gargamel, ja to robím podobne ako Stafflik, akurát je to cez 10cm trubku na ktorej sú navarené matice na fľašové závity. Hovorí sa že fľaše sú plnené tekutým co2, ja veľkú fľašu dám na ležato s miernym sklonom hrdlom dole ku malej flaši a necham ju tak viac minút, tak my moja logika hovorí že by sa tam malo preliať doplna co2, ale nieje to tak asi sa len vyrovnajú tlaky v obidvoch fľašiach a preto sa malá fľaša naplní len na 1/6 oproti svojej plnej kapacite. Laxo nedotkla sa ma tvoja odpoveď, len sa my páči na tomto webe, že sa tu rozoberajú veci dopodrobna a človek niekedy príde aj pri tých maličkostiach na nejakú dôležitú vec. Pozdravujem Vás chlapi a vďaka za Vaše pripomienky.


stafflik - 25/01/2013

Nemyslím že to pokládání má smysl. Při přepouštění dojde stejně k zplynování. Je to stejny jako když pootevřeš ventil flašky na prázdno. Pouze v případě otevření ventilu velké flašky na plno dostaneš ven nějakou tu kapalinu, ale v ten okamžik z toho máš sněhový hasičák. okamžitě to zmrzne


stafflik - 29/01/2013

Protože mě to unikání COčka nedalo spát, přišel jsem na to jak tomu zabránit. A docela mě naštvalo že jsem se na to nemrkl už dřív. On ten ventil jde totiž opravit i při naplněné flašce! Takže pokud by se to někomu stalo a zjistil to za včasu, tak jak několikrát mě, stačí zastavit flašku, odšroubovat uzavírací kolečko a pod kolečkem je matice. Tu když vyšroubujete, vytahnete ven jak matku, tak i hřídelku s těsněním a to těsnění není nic jinyho než obyčejný O kroužek 6x2mm. Hřídelka i sedlo O kroužku byla docela zaoxidovaná. Vzal jsem silichrom, vyleštil, namazal nový O kroužek lékařskou vazelínou a na matici namotal pár závitů teflonové pásky (bez ní přes závit unikala sem tam nějaké ta bublinka Cočka). Všecko sem složil a je po problému.


tonof - 29/01/2013

Ahoj Stafflik, výborná pripomienka ,že treba vyčistiť aj hlavný ventil. Ako sa čistí, alebo má sa čistiť aj redukčný a ihlový ventil?


stafflik - 29/01/2013

Jestli se má čistit redukční ventil netuším, ale myslím že není potřeba. Ve fabrikách to taky nikdo nečistí a funguje pořád. Tady šlo vyloženi o únik plynu kolem hřídelky ventilu. Nějakou prevenci sem neřešil. Spíš sem to psal kvůli tomu že se to dá dělat za natlakované flašky. Což mě dostalo. Představoval sem si funkci toho ventilu uplně jinak...


Finch - 29/01/2013

Redukční ventil se nečistí je kalibrovaný z výroby jakýkoli zasah by poškodil jeho funkci.dělám s němi několik let a nevím že by se kdy čistil pokud netesní je na vyhození max se vymenuje fibr mezi ventilem a flaškou


Vyghum - 29/01/2013

K tomu prepousteni - velká láhev se musí otočit dnem nahoru.
Spodní láhev se pak naplní tekutým CO2 skoro doplna. To že se
splyní kvůli poklesu tlaku je sice pravda, ale tekuté Co2
vytlačí plyn že spodní láhve do horní. Pokud se přepouští
naopak nebo jen z položené láhve, nikdy se nevyužije plná
kapacita láhve...


tonof - 30/01/2013

Zo začiatku som to robil presne tak ako píšeš Vyghum, ale nikdy sa my nepodarilo naplniť viac ako 1/6 kapacity fľaše. Vyskušaj si to a napíš či sa ti to podarilo.


stafflik - 30/01/2013

Taky si dovolím nesouhlasit. Zkoušel jsem to mockrát, vždy bez valného výsledku.


Finch - 30/01/2013

Kluci včera mi došel konečně set co2 objednaný z techto stránek večera sem nastavil přibližně bublání 1-2 bublinky za sekundu ale dneska po návratu z práce už vůbec nebublalo pootevřel sem jehlový ventil a je zase vše v pořádku ale přijde mi když na redukční šrubek u jehovového ventilu zatlačím co2 přestane bublat a když zase povytáhnete bublá jak dívý.neotáčím šrubkem pouze na nej zatlačím je to normální?a na ventilu jsou díry označeny jakou 1 a 2 má být jednička vstup a 2 výstup protože to mám naopak :-D muže to mít vliv na seřízení?


Gargamel - 30/01/2013

Zapoj na jedničku vstup, dvojku výstup.


Vyghum - 31/01/2013

Plnění láhví není jednoduché, nikoho tímto nenavádím ať to doma dělá, jen tvrdím, že to jde. Je potřeba to umět nebo znát fígle, jak láhev naplnit celou. Nechci dělat chytrého, ale základ je v tom, že je potřeba mít plnou velkou láhev. Tím nemyslím 6kg hasičák, ale 20-ku nebo 40-ku láhev. Dalším oříškem je otočení láhve, na to je potřeba buď více lidí, ale je to nebezpečné a problematické láhev v otočené poloze zafixovat lepší je mít otočný stojan na láhve - home-made. Po otočení láhve ventilem dolů a propojení trubkou s plněnou menší láhví se otevřou ventily a spodní láhev se nechá naplnit cca 5 minut. Následně se malá láhev odpojí a nechá se kompletně prudce vypustit. Tím se láhev prudce ochladí na cca -20 °C (rukavice nutné!) a láhev se znova připojí k velké láhvi, následně se otevřou kohouty - spodní naplno, horní tak na 1/4 a nechá se kapalný plyn pomalu stékat do spodní láhve. Po cca 20 minutách uzavřít, odpojit a nechat vyrovnat teplotu v plněné láhvi. Delší čas plnění objem kapalného plynu ve spodní láhvi snižuje. Kdo to umí, tak je schopen naplnit láhev skoro do plna a jedna náplň tak vydrží hodně dlouho.
Ano, v láhvi je po srovnání teploty na běžných 20 °C vyšší tlak než po naplnění od výrobce, který může láhev plnit jen z cca 1/3, aby byl tlak v láhvi dle předpisů (50 atmosfér?). Po naplnění doplna je tlak v láhvi cca 80 atm, strach z prasknutí nádoby není na místě, láhve se zkouší na 200 atm. a pokud něco povolí, tak to bude pojistka na uzavíracím ventilu.
Samozřejmě se tím láhev více namáhá a je dobré ji po čase nechat znova přezkoušet, což se musí dělat i tak, ale při přeplňování je to lepší udělat v kratším intervalu.
Jinak řečeno, pokud nemáte doma nebo v práci svářečku s velkou bombou, tak se domácím plnění láhví nemá smysl zabývat, vždy toho do láhve dostanete málo... Já to nedělám, protože na to nemám vybavení a mám z toho respekt, ale znal jsem člověka, který si to takto plnil a byl v tom vážně machr...
Závěrem znovu opakuji, že nikoho nenavádím, ať to dělá, je to v rozporu s platnými předpisy, které tuto problematiku upravují.


Finch - 31/01/2013

osobně si myslím že je tohle docela zbytečný hazard.samozřejmně jde to.dělám s tlakovým lahvemi 12let ale nikdy bych si nedovolil to dělat!takovou paseku co dokaže udělat tlaková láhev je opravdu neskutečná!!!opakuji neskutečná!!!navíc je to s rozporu s platnými předpisi.tzn žadná uhrada od pojištovny pokud by jsme měli nějaký majatek pojištený doknce jeslti s takovém případě není nějaké obecné ohrožení v předpisi o tlakových lahví (obsluhu smí provadí jen osoba k tomu zmocnená a proškolená) myslím tim plnení,otevřít zavřít láhev muže každý sam.jo no a neměli by jste jich skaldovat víc než 5 vedle sebe ale to se asi nikoho netýká :-)


Vyghum - 31/01/2013

Taky bych řekl, za pár kaček se to dá naplnit leckde, je to bez rizika, odpovědnost za plnění nese dodavatel, atd. Jen si nejsem jist, zda je legální převážet naplněnou láhev v osobáku, nechce se mi to hledat, ale myslím, že s tím jsou také nějaké legislativní potíže... Kdo ví, ať napoví ;o)


stafflik - 31/01/2013

Jo tak takhle napsany už je to jiná. To se hádat nebudu. Ovšem jak to bylo napsany hned poprvni tak to neůže fungovat z jednoduchyho duvodu, prostě zamrzne kohout u velké flašky. Fakt sem to zkoušel mockrát a dopadlo to pokaždy stejnak. A ještě u toho podchlazení, toto funguje i u přepouštění plynu zplynovanyho. Dostane se ho tam víc.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde