🔥Probíhá akce Více zde 04d 23h 54m 44s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Uhnívání listů

V kategorii: Akvarijní rostliny

stafflik - 14/02/2013

Neví někdo co spůsobuje uhnívání listů kryptokoryn? Začalo mi to nedávno a teť už vytahuju z akva deně aspoň jeden list. Nehnije celý list, jen uhnije stonek listu uplně dole u písku. Jinak je list v pořádku. :|


milosak - 14/02/2013

taky už jsem to zažil a většinou si zatím stojí nějaká větší změna v AK


Sentinel - 14/02/2013

kryptokoryny takle zlobí po přesázení... většinou vymění všechny listy... pokud jsou nově zasazené asi bych to neřešil... ale pokud ne .. tak nevím..


stafflik - 15/02/2013

není to přesázením, mám je tam dlouho. A změna taky moc neproběhla. Max protrhávám rostliny. I když tak před dvěma měsíci sem vytrhal trs kryptokoryn v jinym rohu a zasadil znovu mlady rostlinky. No doufám že to brzo přejde.Nebo mám při takovym tempu za chvilu holy dno :|


stafflik - 28/02/2013

Začíná to být celkem pakárna. Listy už neuhnívají jenom starší, ale už i nové, navíc už to není jenom uhnilý stonek. Rozpadají se celé listy. Buďto uhnije jen ten stonek, častěji ale v akva vidím díry v listech a pak ten list uhnije u kořenů. Netuší někdo co je špatně??? :@


Ardjuna - 28/02/2013

Pokud u rostlin dochází k rozpadu pletiva, tak to bývá obvykle buď známka kritického nedostatku některého biogenního prvku (C,O,H), známka toxicity nebo známka přechodu z emerzní na submerzní formu.

ad 1) Vzhledem k tomu, že jsou naše akvarijní rostliny neustále ve vodě, tak voda tím chybějícím prvkem určitě nebude (kyslík a vodík [H2O] bych tedy vyloučil). To je také důvodem, proč u většiny podobných problémů bývá na vině nejčastěji uhlík (tj. kritický nedostatek CO2).

ad 2) Druhou možností by mohla být toxicita (uvolňování velkého množství těžkých kovů nebo jiných toxických látek v substrátu, což může rostliny "otrávit". V takovém případě bývá obvykle zasažen kořenový systém (uhnívající nebo černající/spálené kořeny).

ad 3) K přechodu z emerzní na submerzní podobu dochází pokud vím výhradně jen u rostlin, které byly pěstovány nad vodou, a poté byly přesazeny do vodního prostředí (obvykle se to týká nově zakoupených rostlin).

Nic dalšího mě nenapadá. Doporučoval bych tedy pečlivě zvážit všechny tyto tři možnosti a dopátrat se, která za to v tomto případě může. Pokud se nejedná o nové rostliny (= rostliny pěstované původně nad vodou), tak bych třetí možnost vyloučil. Problém se substrátem se dá ověřit jen tak, že zkontroluješ pečlivě kořeny rostlin (pokud nebudou krásně bílé a zdravé, problém může být zde). Nicméně toxické látky nemusí být jen substrátu (mohou být i ve vodě nebo filtru, odkud se mohou do vody uvolňovat ... obvykle ty to ale mělo negativní vliv i na živočichy). Nejošidnější bývá ovšem problém s CO2, neboť hodně lidí si myslí, že když mají žlutý drop checker nebo na počítadle napočítají hodně bublinek, tak "přece musí být CO2 dostatek". Nemusí tomu tak být. Nestačí CO2 do nádrže jen přidávat, ale je nezbytně nutné a naprosto klíčové, aby se také ve vodě rozpustilo a byla zajištěna jeho dokonalá distribuce k rostlinám. Navíc, je docela možné, že tvé rostliny trpěly těmito problémy už před nějakým časem, a jejich současný stav je toho jen důsledkem (přestože už třeba původní problém zanikl). Tohle všechno je třeba zvážit a zamyslet se nad tím. Obrovskou změnou je pro rostliny také změna světla (to je konec konců nejrychleji se projevující a nejextrémnější změna vůbec). Je možné, že jsi v tomto ohledu něco provedl a tvé kryptokoryny to prostě dodnes "nerozdýchaly".

Jedna věc je zcela nepochybná: někde je (nebo byl) problém.

PS: Nikde nepíšeš, jaké vlastně používáš osvětlení. Dále by mě zajímalo, jakým způsobem rozpouštíš CO2 (reaktor, difuzor, jak velké bublinky, proudí ti po nádrži? ...).


stafflik - 28/02/2013

Osvětlení mám 2x36W a 2x30W zářivky. COčko rozpouštím v reaktoru, dropchecker umístěný v dolní polovině akvárka a je světle zelený. Dostat ho do žluté barvy znamená takovou dávku Cočka že jsem to vzdal. Na zadní straně akva je rozstřikovací rampa napojená na Atman 201 viz:https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/spolecenske-750-0 . Substrát je jenom říční písek, kořeny jsou světlé až bílé. Nepasuje mi na to ani jeden z příznaků. Substrát bych vyloučil, jak už sem psal je to jenom křemičitý písek. COčko, budiž, ale akvárko jede už kolem deseti let v pohodě a problém do teť nebyl. A přechod z emerzní na submerzní formu je taky vyloučený, vzhledem k době jaká uběhla od založení. Ohledně toho Cočka mě napadá jen to že jsem na dávkování trochu ubral. Tady v tom by mohl být ten problém.


Ardjuna - 28/02/2013

A to osvětlení jsi někdy v poslední době neměnil nebo neupravoval? Neměnil jsi ani jeho výšku (nedával jsi ho třeba blíže k hladině)? Neměnil jsi délku svícení nebo něco podobného?


stafflik - 28/02/2013

Se světlem sem nedělal nic.


Vyghum - 01/03/2013

Otázka je, jestli právě v tom není problém, že akvárium už jede 10 let. Kdy byly měněny zářivky? Nezahnívá dno? Problémy se týkají jen určitých rostlin nebo všech?


stafflik - 01/03/2013

Dno nezahnívá. Ani se netvoří bublinky plynu. Zářivky sou měněny tak před rokem, už by to zasloužilo novy. Ale týká se to pouze kraptokoryny červené. Jiny rostliny zatím O.K. A jak sem psal že sem se světlem nedělal nic, tak pro jistotu sem právě dodělal nový rozvaděč na elektriku pod akvárkem a přenastavil sem spínací hodiny na jiny časy rosvěcení a skrátil dobu svitu z jedenácti na deset hodin. Vím že je to blbost měnit všecko naráz, ale riskl sem to...


Vyghum - 01/03/2013

Teorií, proč se někdy kryptokoryny rozpadají je několik, ale jak říkám, jsou to jen teorie, nikde jsem nikdy nenašel informace co toto rozpadání opravdu způsobuje. Jelikož mě to již také kdysi potkalo, mám na to svůj pohled. Jisté je asi jen to, že rostliny s velkou pravděpodobností znova obrazí. Doporučuji důsledně odstraňovat rozpadající se listy a čekat...


Hopeful - 02/03/2013

Mám taky obdobnou zkušenost s uhníváním listů dlouhodobě rostoucích kryptokoryn. Vypozoroval jsem, že se listy se začaly rozpadat po výměně vody o jiných parametrech. V mém přídadě jsem lil měkou vodu z ro do akvária kde byla tvrdá voda díky nevhodně zvolenému materiálu.


Benkroft - 24/05/2015

Ahojte.mama taky problem s althernatherou.Rozpadavaju sa jej listy.Aj nove,aj stare,ale nie vsetky len niektore.Ostatne rastliny su krasne bez problemov,len althernathere sa takto nedari.Cim by to mohlo byt.Substrat mam ADA Amazonia,Svietim 48 watt na 55 litrov,hnojim presne podla ADA hnojenia.Teda draslik len tipujem,ten neodmeriam,ale radsej davam kvapku viac ako treba.Skusal som pridat uhlik,CO2,ale bez zmeny.Poradte prosim,dakujem


frimen52 - 25/05/2015

Mal som tento istý problém po založení akva asi po mesiaci. Zo začiatku som hnojil striedmo svietil cca 5 hodín. Po mesiaci som pridal osvetlenie a zvýšil aj jeho intenzitu doplnkovým LED do týždňa mi rastlina ostala deravá ako rešeto a všetko čo sa dalo sa rozpadlo. Chyba bola že so svetlom som nepridal aj hnojivo. Po týždni som zvýšil dávku makra na odporúčané množstvá a všetko čo som obstrihal sa začína spamatávať a vyrážajú nové lístky ktoré sú v červenej farbe a sú zdravé.
U teba by som asi typol že NO3 a PO4 by si mohol mať v pohode keď používaš ada ale myslím podľa môjho odhadu že by tam mohlo byť málo draslíka. Na ten som pritlačil aj ja a problém sa stiahol. U mňa vyzerá že pomohlo práve toto aj keď som pridal s draslíkom aj NO3 a PO4 nakoľko používam EI metédu hnojenia.


Benkroft - 31/05/2015

Upravil som hnojenie,draslik samozrejme pridavam.Uvidim ako sa to vyvinie dalej.


Benkroft - 20/07/2015

To uhnivanie listov neprestalo,dokonca by som povedal ze je to horsie.Uz aj mlade listky vyrastu a o chvilu odhniju.Ostatne rastliny su krasne,len tato robi problem.Je malo makra,alebo mikra?Co myslite?


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde