🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 10h 16m 48s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Údržba kobercových rostlin,jak je stříhat a co očekávat...

V kategorii: Údržba rostlin a akvária

Gargamel - 05/08/2012

 


 


Dnešní článek sepsal grunda. Pokud i Vy máte v záloze nějaký zajímavý článek nebo popis výroby něčeho s akvaristikou souvisejícího (ideálně i s fotkami postupu), neváhejte napsat gargamelovi nebo administrátorovi do soukromých zpráv abyste se o to mohli podělit s co nejvíce lidmi.


Toto je jednoduchá metoda údržby starších porostů kobercových rostlin, nový růst je mnohem lepší než u starší metody – protrhávání  a opětovného sázení rostlin do popředí.

Amano nám už dlouho ukazuje, jak to dělat pečlivě. Ale málo kdo to zná. Spousta hoby akvaristů, prostě nechá kobereček v popředí růst …a růst… a najednou kobereček přeroste a přestane být pěkný.

Glossostigma je klasická rostlina do popředí akvária. Stejně jako Hemianthus Callitrichoides Cuba. Při zástřihu těchto rostlin je třeba dávat pozor, jsou křehké ........ale ve finále je opravdu jednoduché a rychlé tyhle rostliny zkracovat, pokud jsou dobře zakořeněny, a pak už jen stačí vylovit síťkou lístky, které vyplavaly na hladinu.

Před stříháním:


jedna

Pár minut po stříhání:


dva

O týden později:


tri

Nové přírůstky jsou husté, nízké a rychle vyplňují prostor. Celkový čas který úprava zabrala byl 5 minut stříhání a 2-3 minuty na posbírání listů na hladině.
4 týdny po stříhání.


ctyri

Žádná velká hrůza.
Zahnuté nůžky jsou vhodné pro precizní práci, obzvláště pro malé a choulostivější druhy jako je HC. Dobře zakořeněné druhy jako jsou Cryptocoryny (ano, i ty se dají stříhat, znovu obrazí z kořenů) nebo Starougyne Repens stříháme obyčejnými nůžkami, nebo zaštipujeme prsty.


pet

Tady můžete vidět jak moc Tom Barr zastřihuje kobercové rostliny, tím je udržuje nízké a tvoří pěkný kobereček. Během 2-3 týdnů rostliny vytvoří opět pěkný kobereček a výhodou je, že se při tom nevíří dno, jako při klasickém přesazování, takže není třeba měnit vodu.

Stejným způsobem lze udržovat rostliny jako je Eleocharis, Riccii, mechy, řasokoule a další. Tímto způsobem stříhání zároveň udržíme kobercové rostliny čisté, bez řas a detritu a jiných nečistot.
Eleocharis po střihu:


eleocharis

Tom Barr i Takashi Amano doporučují takto zastřihovat rostliny každé 2-4 měsíce.



Zdroj: Tom Barr – http://www.barrreport.com/,  http://www.ukaps.org/
 


 




Adam Votava - 26/08/2012

Já zase Pogostemon helferi vidím jako jednodušší druh na vytvoření koberce. Rostlina je to rostoucí dlouhou část roku v přírodě jako submerzní (znám se s člověkem, který na jejích stanovitštích osobně byl i v období sucha). Dá se z ní vytvořit poměrně pěkný a na údržbu nenáročný koberec, jen to chce pár věcí:

1) Kvalitní sazenice, pokud možno nízké, submerzní
2) Bohatý substrát-tento druh silně koření a bere dost živin právě kořeny
3)Dostatek světla
4)Trpělivost-roste pomalu, chce pravidelně stříhat, ne vytrhávat, jinak nikdy neutvoří hustý, kompaktní porost...

Celkově kobercové rostliny chtějí sestřihnout každé 2-4 týdny podle druhu! Jinak vždy budete zápasit s jejich přerůstáním a odehníváním...:)


Sentinel - 05/08/2012

Zajímavé, ohledně kobercovek mám téměř nulové zkušenosti (nejdříve jsem měl malo CO2) a pak mi je vytahaly parmičky.. takže jsem se k zastřihávání nikdy pořádně nedostal. Proto se zkusím trochu z široka zeptat.

Když přinesu domů třeba HC jak ideálně postupovat aby se chytla? Křemičitý substrát 4mm je asi na kobercovky už dost hrubé nebo ne? Jak hluboko zasadit ? postačí 3cm aby koukal jen vršek (někde jsem zase četl že zasázet jen po kořeny, ale to mi mi přišlo divné). Zasadím malé trsy pár cm od sebe. Nechám kořenit a růst. Při troše štěstí se třeba chytne. Kdy zastřihávat - bude asi dost rozdílné podle typu rostliny a rychlosti růstu, ale jak vysoko zastřihávat nad substrátem? Když koukám na fotky tak po zastřižení to vypadá jak strniště (bez úrážky) :)) Takže v případě HC počkám až vyroste 4cm ? rostlina a pak cca cm nad subtrátem zastřihnu? Nebo více?

Pokud rostliny získávají živiny převážně z vodního sloupce tak to asi nemůže být problém pokud je zastřihnu moc. Nebo (pokud se nejedná o nové akva) a nějaké živiny v substrátu již jsou, tak to problémnení.


Ještě by mě zajímalo - což je asi mimo kontext kobercovek, jak zastřihávat rostliny typu bahnatka, egeria densa, valisenerie apod. Jestli jen vršky nebo co nejvíce u dna? .. V příapdě valisenerii se mi stává, že po zastřižení se konce listů trochu třepí? je to normální nebo dělám něco nekorektně.

Děkuju za postřehy v diskuzi, a Grundovi za článek, který mě přivedl na otázky;)


Ardjuna - 05/08/2012

.


grunda - 05/08/2012

rozpěstování koberečků tzv. suchou metodou až takový problém není, mám vyzkoušenou HC, Eleacharis a Glossu, zatím teda jen v malých akváriích cca. do 30 litrů, ale jde to. Tenhle článek už je mimochodem taky napsaný a Gargamel ho sem časem pověsí. Jinak ke stříhání - kobercovky obecně co nejblíže u substrátu, Egerii a další stonovky podle libosti, po zastřižení se většinou rozvětví, Valisnerie doporučuji sřihat co nejblíže u substrátu, jak jsi napsal, začnou se třepit a zahnívat listy, Kryptokoryny taky hned u substrátu, u Echinodorů je nejlepší vzít list mezi prsty palcem podržet z venku a prstem zatlačit proti růžici a list oddělit.


Gargamel - 05/08/2012

Tak tak, další článek od grundy už mám v počítači, do týdne ho zveřejním.


Sunkafit - 06/08/2012

Mna by zaujíma páni ako čo najlepšie udržiavať v top forme koberec z rastliny ako je Pogestemon Helferi...lebo myslim si že oproti tomu je glossa a hc malina


grunda - 06/08/2012

tahle kytka byla vždycky mazec, hlavně proto, že do akva úplně nepatří, ale dá se udržovat - zastřihneš vršek, odstraníš spodní listy a znovu zasadíš. Pak už ti zbývá jenom čekat - je to tak 50 na 50


budulinecek - 07/08/2012

Jenže tím musíš čekat až se ti vytvoří nový kořenový systém a to trvá dlouho. Někde jsem četl, že zastřihnout vrch a nechat znovu obrazit z původního kořenového systému a vršek ještě můžeš zasadit. Zkušenost s tím bohužel nemám protože se jí u mě nedařilo a postupně zmizela.


grunda - 07/08/2012

Teoreticky by obrazit měla, ale já ji v akva nemám a co mi psal kolega, tak ji udržuje takhle.


LaXo - 08/08/2012

Ano, je to tak ako pisal grunda. "Pogu" dlho trva kym zakoreni, pocas tohoto procesu zvykne navyse zhadzovat spodne listy. A sadit hlboko lebo v substrate nerad drzi ak je kratky a nema este korienky ;) Inak korene robi krasne dlhe a bohate, narozdiel od Glossy. Ale na typicky kobercek to rastlinka moc vhodna nie je (moj nazor). :)


Jan Zolich - 20/01/2013

Já mám spíš zkušenosti s HC. Bohužel jsem jej nechal přerůst.Ale žádné odehnívání se u mně nekoná a to i přesto,že nehnojím ani nepřidávám co2.Teda přidával jsem,ale už dva až tři měsíce jedu bez něj.Narostl mi cca do výšky 6cm a vrchní i spodní lístky jsou krásně zelené.Jenom teď mi to krevety trochu podhrabali tak mi to v přední části trochu vyplavalo,ale jinak žádné negativní změny nejsou patrné.Dalo by se říct,že jsem důkaz kdy jde pěstovat Hc bez hnojení,co2 a silného osvětlení,ale tím nechci popírat co se nároku rostliny týče.Toť jen moje zkušenost.


karmos - 24/01/2013

mám pogostemon helferi a nevím jak ji zastříhávat.
může mě někdo poradit??


grunda - 24/01/2013

máš to napsané o 6 příspěvků výš


dravec - 26/02/2013

Ma niekto skusenosti so zastrihavanim Hydrocotyle (dissecta, japan)?
Dalej by ma zaujimalo ako zastrihavat E. tennelus.


Dejvwa - 11/08/2014

Ahoj =) chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti se zastřiháváním Eleocharis parvula? Já si vždy koupím rostlinku, rozdělím na menší trsy a osázím požadovanou plochu. Eleocharis se vždy krásně uchytí a roste, ale problém nastane po měsíci, kdy chci rostlinku zastřihnout, jelikož to už nevypadá hezky (kobercovky z pěstíren bývají dost vysoké). Po sestřižení mi vždy polovina trsů z osázené plochy začne umírat. Snažím se jej zastřihávat co nejblíže u substrátu, ale vždy o rostliny přijdu. Ještě jsem viděl, že spousta akvaristů Eleocharis před zasazením ustřihne a sází sestřižené trsy. Co myslíte, že je lepší? Má někdo nějaké zkušenosti s EP, jak ho nejlépe pěstovat?


brzda - 19/10/2014

taky sem jí nejdřív sestřihnul asi na 2cm a po 14 dnech začala krásně růst.. ;)


flokovic - 14/02/2015

Zdravím, je možné stříhat i rostlinu Sagittaria subulata (šípatka šídlatá) jako kobercovou rostlinu?


grunda - 14/02/2015

není, bohužel


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde