🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 22h 15m 40s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

testu PO4 sensitive JBL nechápu

V kategorii: Parametry vody, testy

MartinSv - 23/09/2015

Ahoj, potřebuji vysvětlit výsledek mého měření PO4. Test jsem provedl podle návodu, jenže výsledek byl barevně uplně jiný než je na barevné stupnici. Barevná stupnice je od nejnižší hodnoty světle modrá až k tmavě modré, ale můj výsledek byl světle žlutá tak nevím, co to může znamenat. Mám založené krevetkárium už 4 měsíce a pořád bojuji se sinicí - zelený povlak na písku na rostlinách na skle no katastrofa. Utratil jsem peníze za všechny testy od Jbl. Skoro všechny testy vyšly v toleranci OK až na jeden a to test SiO2. Výsledek u tohoto testu byl na nejhorším výsledku. Ještě jsem posouval světlo výš nad akvarium . Teď čekám na poslední záchranu a to na JBL SilicatEx 500 g. Krevetky co mám měsíc v akvariu z dvaceti zůstali tak dvanáct, ale asi se jím daří dobře svlekají se a rostou dvě teď nosí vajíčka pod sebou jsou takové čiperné. Můžete mě nějak ještě poradit co s tou sinicí. Na některých listech mám ještě vláknitou, štětičkovou řasu přemnožené šneky. V mém nově zabíhajícím se akvariu snad probíhají všechny možné negativní procesy. Snažím se být trpělivý, nechci nic uspěchat, ale už začínám být na nervy. Dík za nějaké rady. S pozdravem Martin. Akvaristice tři krát Zdar Zdar Zdar :D


MartinSv - 24/09/2015

No a záhada s výsledkem testováním PO4 byla vyřešena, přidal jsem první ingredienci (prášek) šírokým koncem místo tím malým koncem naběračky.A výsledek byl OK. Takže nejhorší výsledek z testů vody je s tím SiO2.Akvarium je 200l a zabíham akvarium od června 2015.


makra - 06/10/2015

JBL PO4 - přidává se jedna malá naběračka, výsledky jdou od světlounce modré po tmavomodrou - nikdy jsem neviděl do žluta.
Při velké koncentraci PO4 lze vzorek ředit destilkou a výsledek pak vynásobit.

Sinice - odsát tenkou hadičkou co nejvíc, aby se to moc nerozvířilo, vyměnit půlku vody a úplně zatemnit akva na 4 dny.

Neměnit vodu přímo z kohoutku ale odstátou (voda přímo z kohoutku likviduje bakterie ve filtru).
Pokud se nedaří přirozenou cestou tak nasadit nové bakterie, třeba Tetra - žlutá lahvička, teď nevím název...SafeStart? Při dvou třech dalších výměnách vody trochu bakterií doplnit.

Pokud nemáš vysoké NO3, tak přidat, jako protiváhu PO4 - mají být v poměru 10:1, tj. při 20mg/l NO3 tak asi 2 mg/l PO4.

S tím SiO2 bych se moc netrápil. Měl jsem velmi podobný problém, po zaběhnutí filtrů a akva a rozjetí rostlin mi vysoké SiO2 ve vstupní vodě nevadí - hnědé řasy jsou pryč.

Není špatný nápad nasadit japonicy. Ne proto, že žerou řasu, ale proto, že žerou všechno a pěkně uklidí dno - míň svinčíku pro řasy.
Pomoct může i tzv. waveing - dvakrát třikrát týdně opatrně rukou rozvířit vodu v rostlinách, aby se odtamtud vyplavil případný binec do proudu a do filtru.

Do nějakých Antialgae chemií nebo antichloru a antisilikatu bych se moc nepouštěl - trošku to totiž připomíná vymítání čerta ďáblem. Pokud by byla vstupní voda fakt moc špatná tak raději osmózu.


MartinSv - 07/10/2015

Zdravím ,s tím SiO2 mě to nedalo tak jsem vložil do filtru ten JBL SilicatEx 500 g a ejhle sinice zmizela SiO2 jsem snížil na poloviční hodnoty . Akvarium teď vypadá čistě . Jenže co se zas rozšířilo buď je to Oedogonium nebo Černá štětičková řasa a nebo Rhizoclonium zatím to neodstraňuji krevetky se v tom přehrabují. Při používání JBL Silicatex je odstraňován i fosfor takže mě začínají žloutnout listy na některých rostlinách a na Pistia stratiotes se objevuje žilnatění (popis ve vnitřku lístků jsou vidět zelené žilky a kolem žloutnoucí místa). Nejsem si jist jestli je to ta hlavní příčina nedostatku PO4 ,ale naměřené hodnoty PO4 jsou na nule. NO3 je na na 15 mg/l . Já to hnojení vůbec nechápu když dám Kompletní hnojivo tak buď je to špatně namíchané nebo je tam něčeho navíc a to se nějak přebíjí a tím to tu látku nějak blokuje . Jak to k sakru poznat čého je málo čeho je moc?! U mámi na druhém konci města stejná výstupní voda akvarijum je za rybněno . Anubias bateri roste jak v pralesu voda jak křišťál dneska jsem měřil parametry vody PO4 na katastrofální hodnotě (zítra půjdu vyměnit 70% vody) SiO2 taky na nejhorších hodnotách ,NO3-20mg/l NO2-0,001mg/l NO4-0,000. Žádné CO2. Minimum štěrku odkaluji jednou za měsíc. A akvarium je ukázkové ryby nezdychají je už v provozu snad 4 roky jedna zářivka . A v tomto akvariu drahý substrát ada ,knott proud vody jak na niagarských vodopádech 4 zářivky denního světla 5000k nebo čeho . Utracené prachy za testy substráty všechno špičkové kvality (trochu přeháním). To je zatím vše z mého rostlinaření a krevetkaření. Martin


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde