🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 15h 24m 06s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Technika do Akvária

V kategorii: Ostatní

Mastik - 18/04/2014

Ahoj všem,
chtěl bych si pořídit svoje první akvárium. Po cca 2 měsících pročítání různých fór jsem dospěl do stadia, že si rozhodně nechci pořídit akvárium v setu v hodnotě 2000,- za komplet, jak byla moje první a naivní představa, abych pak přišel do stádia, že všechno kromě skla vyměním.

Mám poměrně jasnou představu o tom, jak by akvárium mělo vypadat .Nicméně moje představa je taková, že akvárium chci mít především jako slast pro oko. Vzhledem k tomu, že Prezentace akvárií na tomto serveru je ve většině případů podle mých představ, tak se obracím přímo na Vás, aby jste mi dle vlastních zkušeností doporučili výbavu akvária.

Fakta k akvárium.

akva bude vzhledem k místu maximálně 80x35x35
(takže se budeme bavit o cca 100l)

rostliny jsem zatím detailně nestudoval, ale chtěl bych vypěstovat nějaký ten kobereček, mech atd.

Co se ryb týče, tak bude hejno neonek červených.

pro představu by to mělo vypadat +/- nějak takto :https://www.rostlinna-akvaria.cz/nadrze/cesta-v-udoli
(děkuji majitely nádrže, že se nebude zlobit, že jsem použil jeho nádrž jako první, která se mi líbí:)

Prozatím bych nechtěl řešit CO2.

To, že nádrž nebude po týdnu vypadat takhle, je mi jasné, ale hlavní kouzlo vidím v tom, že to bude vyžadovat péči a snahu na delší dobu.

To co bych potřeboval od Vás jako zaběhlých akvaristů je poradit konkrétně:

vhodné a dostatečné osvětlení
(buď závěsné, nebo rampu na nádrž.

vhodnou a dostatečnou filtraci (vnitřní)

vhodné dno : substrát apod.

vzhledem k tomu, že peněženku nemám bezednou, tak bych právě potřeboval v těchto ohledech dobrý poměr cena/výkon, abych pak nemusel laborovat stím, že něco je nedostatečné a musím pořizovat něco jiného apod.

Ostatní aspekty jako je kvalita vody, postupy při založení atd. mám již nastudované a budu to případně pak ohýbat podle zvolených rostlin.

Byl bych moc rád, kdyby se tu našel někdo kdo je ochotný se tím zabývat a poradil by konkrétní HW a materiály, které použít.

Mockrát díky


Hopeful - 18/04/2014

Co takhle burikovo, cena k jednání bych řekl, že dobrá.


Mastik - 18/04/2014

Asi bych rad vse nove, respektive osvetleni kvalitni koupim klidne pouzite, ale trochu jsem doufal, ze za svetlo nedam 4000,-


tommate - 21/04/2014

jak myslíš tu větu "prozatím bych nechtěl řešit co2"? to jako že začneš bez? :) jestli jo, tak sis trochu nadsadil svůj cíl, pro takový kobereček to není nějaké přilepšení, ale podmínka, tak jako světlo samotné, bez co2 tvé sazenice poslouží jako skvělý hostitel pro primitivní řasy :)

jestli chceš mermomocí vnitřní filtr, tak sežeň čerpací hlavu Atman s bioakvacitem, to bude fungovat obstojně


Mastik - 22/04/2014

Nekde, mozna dokonce tady jsem cetl obsahly clanek o lowtech nadrzich, kde byla zminka o tom, ze i bez CO2 to jde, sice pomalu ale jde.... Popravde ja proste nechci dat za 60-100 litrvovy akvarko 10t.
Zacinal jsem s predatavou ze koupim setovy aqua + stolek dohromady za 2000,- a uz ted bez CO2 bych se pohyboval kolem 5-6 tis.

Byl bych rad kdyby nekdo doporucil konkretni filtr a svetlo abych vedel jaky by byly konecny naklady.
Mermomoci nechci vnitrni filtr , ale naklady jsou nizsi. To je jasny ze kdybych neresil castky, tak se Vas nebudu na nic ptat a koupim si od vseho to nejlepsi.. ja bych ale potreboval odpovidajici pomer cena/funkcnos


tommate - 22/04/2014

jo ok, nějak to dáme dohromady, rád poradím co vím, i bez co2, jen to znamená značné omezení ve výběru rostlin, takže koberečky bych vynechal, u akvária bez umělého sycení co2 se musí použít slabší světlo, obecně bych řekl tak dvě zářivky zhruba délky akvária a nejlépe ne těsně nad ale zavěšené o něco výše nad hladinou (teď koukám i tady na eshopu najdeš vhodné), filtr jak už jsem psal čerpací hlava Atman a kostka bioakvacitu adekvátní velikosti (toto jednoznačně doporučuji a nehledal bych nic jiného), co se týče substrátu, tak bych použil křemičitý písek o zrnitosti někde okolo 1 až 4mm a pod něj jakýkoliv výživný zásobní (spodní) substrát (doporučuji i menší nebo jen poloviční množství než doporučuje výrobce), z rostlin bych doporučil všechny druhy Microsoria, Echinodorů, Anubiasů i Bolbitis, hodně z druhů Cryptocoryn, Sagitaria, Valisneria, Cabomba, Egeria, většinu Hygrophil, u mechů podle druhu, některé bez co2 potažmo pod slabým světlem téměř neporostou, pokud dobře rozumím tak začínáš a tak bych doporučil nepouštět se do žádných větších akcí a až v průběhu toho prvního pěstování, poznávání a studování(!) se nechal dovézt k reálnějším představám, ptej se


Ardjuna - 23/04/2014

Přidám se s pár postřehy/nápady: Osobně jsem sice spíše zastáncem externích filtrů (protože si myslím, že ty vnitřní ti přidělají starosti), ale jak říká Tommate, čerpací hlava Atman + kostka biomolitanu je také dobré řešení. Pokud chceš ušetřit, můžeš jako substrát klidně použít i filtrační písek (zrnitost tuším 0.7-1.2 mm) => je levný, prodávají ho v hobby marketech a rostlinky v něm rostou dobře. Jako zásobní substrát bych použít levný český Agro AQUAplants. Jedná se o substrát přímo určený pro vodní rostliny (primárně se používá do jezírek, ale zkoušel jsem ho několikrát i v akvárkách a rostlo to s ním moc pěkně (20L se prodává zhruba za 100,- Kč). Akorát se hůře shání (já ho sehnal v jednom zahradnictví, ale dá se koupit i přes Internet). Tím také dost ušetříš. Myslím si, že tento zásobní substrát je lepší než kdejaké komerční zásobní substráty (snad jen s výjimkou ADA PowerSand, ale ten je příliš předražený). Jinak bych se také zaměřil spíše na nenáročnější druhy rostlin a nesnažil bych se za každou cenu zkoušet pěstovat něco jiného. Bylo by také dobré, abys měl v akváriu rostliny, které ti hezky prokoření celé dno (to považuji za dost důležité, pokud nechceš mít následně problémy se substrátem => kořeny dodají do substrátu kyslík a hezky ho budou provzdušňovat). Největší kořenový systém mají Echinodory a Kryptokoryny (ale ne každému se líbí). Jsou to ale poměrně vděčné a nenáročné rostliny. Na tvém místě bych zkusil také Jávský mech (ten je prakticky nezničitelný a daří se mu skoro všude). Kromě toho ho milují krevetky a dobře se v něm množí. Jinak u menších akvárek bývá trochu problém s osvětlením. Pokud ještě nemáš akvárko koupený, tak bych doporučoval nějaké akvárko 60cm dlouhé (třeba 60x30x35cm), a nad něj bych zavěsil třeba osvětlovací těleso Juwel (cca 2000,-). Nákup světla bych si na tvém místě dobře promyslel, protože pokud si koupíš nějaké nekvalitní osvětlení, budeš s tím mít spoustu problémů (světlo je jedna z vůbec nejdůležitějších věcí v akváriu!). O LEDkovém osvětlení bych na tvém místě vůbec nepřemýšlel, protože se to zatím nevyplatí. Mohl bys možná nějaké LED osvětlení sestavit i z LED pásků (např. Cree ML 5050), ale to by tě vyšlo minimálně také na ty 2000,- Kč.


Mastik - 23/04/2014

Super, moc děkuji za super rady. Hned jak bude chvilka času tak na to všechno mrknu. Z těch Vašich latinských názvů mi jde zatím hlava kolem, tak prostuduju co by se mi líbilo.
Chtěl bych se vejít cca do těch 6t.


přesně takovýhle rady jsem potřeboval, nechtěl jsem kupovat nic předraženého co mi udělá stejnou službu jako něco jiného za pakatel, ikdyž je mi jasné, že kostka bioakvacitu nebude zrovna parádní záležitost, ale asi by se to dalo šikovně zamaskovat.

ještě jednou díky.


BlackSilver - 20/12/2016

Já taky děkuju za vše rady. Mám akvárium od několika dnů a ještě opravdu se málo orientuju.


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde