🔥Probíhá akce Více zde 03d 17h 27m 23s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Spirit Stream

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Spirit78 - 10/01/2013

Tak problém nebude až tolik v originál fotkách, ale v kompresi fotek na tomto webu, ty fotky ze včera myslím mají kvalitu celkem ucházející, ale na webu vypadají dost příšerně, takže bohužel :-(
Taky tam trochu dělají bordel bublinky CO2, na lepší fotky ho zkusím vypnout.


Spirit78 - 24/03/2013

Tak tu máme nějaké nové fotky, kytky v pozadí jsou po prostříhání. Nedaří se mi vúbec Heminathusu v popředí a stále bojuju s roduchou


grunda - 24/03/2013

layout je fajn, podle mě bojuješ s CO2 - distribuce, a hygienou nádrže


danyboy77 - 24/03/2013

Podle te jedne fotky,jestli to vidim dobre,tak se mi zda,zemas zvlastne rozmisteny vystup z filtru s tim cerpadlem. Musi se ti ty proudy na protejsi strane srazet dohromady ne? Tu koralii bych dal k tomu vyusteni z filtru. Jinak jak pise Grunda.


Spirit78 - 25/03/2013

Díky za nápady, čerpadlo a výstup z filtru jsou kousek od sebe a proudy se vzájemně nebijí. Mám to oproti těm prvním fotkám už předělané, CO2 jsem dal na protější stranu, proud ho strhává dolů dopředu a postupně se dostanou k čerpadlu, které je zas hodí dolu a dozadu. Bublinky jsou rozprostřené po celém akva, paradoxně mi přijde, že kde je nejvíc bublinek tak tam je nejvíc roduchy - divné. CO2 zapínám cca 1,5h před startem světel, ale světla zapínám postupně.
S tou hygienou na tom něco bude, pravidelně každý týden odkaluji, ale filtr je vždy dost zasviněněj i když mám ten největší co JBL dělá. Ryby myslím nepřekrmuju, ale mám jich celkem dost, no ještě budu chvíli sledovat vývoj a přinejhorším bych přidal druhý filtr, ale moc se mi do toho nechce.


marko41b - 25/03/2013

Kde je najviac bubliniek, tam je najsilnejsie prudenie. A silny prud a cistu vodu ma roducha velmi rada. Akurat to riesim aj ja. Nezanedbaj to, pouzi tekuty uhlik a hrubu manualnu silu.;)


danyboy77 - 25/03/2013

Ruduchu mi docela ladovali parmicky cernopruhe.


grunda - 25/03/2013

ruducha vždy roste v proudu - voda jí tam přináší nejvíc organického odpadu;)


Ardjuna - 26/03/2013

Jak říká Grunda, ruduchy jsou řasy, které rostou téměř výhradně jen v čistých vodách se silnějším prouděním a v dobře zaběhnutých nádržích. Souhlasím s tím, že výskyt ruduchy bude s největší pravděpodobností souviset s vyšším množstvím organických látek. Nemusí za tím být jen překrmování, ale i přerybnění (= příliš hodně ryb na objem akvária). Rostlinná akvária jsou známá tím, že se zaměřují spíše na rostliny a ryby v nich bývají v poměrně malém množství (z dobrého důvodu). Přerybněná nádrž = hodně organických látek ve vodě. Co by na to mohlo částečně pomoct, je aktivní uhlí ve filtru (jeho primárním účelem je totiž právě odbourání rozpuštěných organických látek z vody). Pokud ale nevyřešíš zároveň i příčinu, bude to neustále boj s větrnými mlýny. Myslím si, že další filtr by situaci příliš nezlepšil. Filtr totiž přečerpává hlavně ve vodě rozpuštěné látky. Výkaly, které se ti budou válet na dně a zapadnou ti do substrátu, tak ty se do filtru většinou nedostanou ... a v substrátu (nebo na jeho povrchu) se ti pak budou neustále rozkládat, takže budou non-stop zdrojem těch rozpuštěných organických látek. Chtělo by to popřemýšlet o počtu ryb a také možná častěji odkalovat bordel těsně nad substrátem. Těch ruduch tam máš už extrémně hodně. Jakékoli vyčkávání nic nevyřeší. Je třeba většinu z nich manuálně (nebo chemicky pomocí EasyCarbo) odstranit a stejně tak odstranit i všechny napadené listy. Ruduchy ti obvykle samy od sebe nezmizí. Maximálně se přestanou množit, ale "staré" kusy musíš odstranit sám. Nesouhlasím ale tak úplně s tvrzením, že za jejich výskyt může špatná distribuce CO2. Tento závěr se na internetu objevuje velmi často, ale není (podle mě) tak úplně správný. Jsou akvárka (např. low-tech nádrže), kde není žádná distribuce CO2 (resp. CO2 tam vůbec není zvnějšku přidáváno), a přesto tam žádné ruduchy ani jiné řasy nerostou. Není to tedy ani tak o distribuci, jako spíše o "vyváženosti". Je třeba vždy vyvážit intenzitu osvětlení s množstvím živin (vč. CO2, které je nejdůležitější živinou vůbec). Proč přidáváme CO2? No, hlavně proto, protože používáme příliš silné osvětlení na to, aby si rostliny vystačily s tím málem (cca 2-4 mg/L CO2), které je ve vodě, do které se žádné CO2 nepřidává. Pokud bys používal slabé osvětlení (tak kolem 30 µmol PAR), tak žádné CO2 přidávát nemusíš a všechno ti může dokonale fungovat (sám jedno takové akvárko mám). CO2 sice může u rostlin zlepšit růst (takže né vždy ho lidé používat MUSÍ; někteří ho používat CHTĚJÍ => jako doplněk stravy pro zlepšení růstu rostlin), ale pokud používáš silné osvětlení, tak je jeho používání nezbytné ... pokud se má rostlinám dařit.

Takže:
1) Pečlivá údržba akvária
2) Vyvážit množství světla, živin a CO2

Mimochodem, CO2 neprospívá jen rostlinám, ale i řasám! Není tedy žádným překvapením, že se ruduchám daří hlavně tam, kde je hodně CO2. Jak už jsem uvedl, uhlík tvoří u rostlin asi 45% sušiny (a u řas to nebude o moc jinak), takže patří mezi nejdůležitější stavební látku rostlin (a bohužel i řas).


stephans - 26/03/2013

Tu som našiel nejaký spôsob ako sa dotyčný vysporiadal so štetinkovou riasou.

http://www.cichlidportal.sk/portal/index.php/zariadovanie-nadrze-pre-ryby/447-stetinkova-riasa-ako-som-sa-jej-zbavil

Len neviem, čo by na to povedali rastliny :)


Ardjuna - 26/03/2013

Nevím, jestli mě nešálí zrak, ale na těch jeho obrázcích (viz předchozí odkaz) kousek napravo od prostředka nádrže je cosi, co vzdáleně připomíná nějakou vysokou rostlinu. Je ale úplně obalená ruduchou, takže je celá černá (taková "černá růže"). Myslím si, že rostliny v podobném akváriu nemají sebemenší šanci na "důstojný život" (maximálně tak skomírání). Předpokládám, že ten trs Vallisnerie, který zatím není tolik obalený řasou, tam vysadil nedávno. No nic, ruducha je tam opravdu výstavní a "proti gustu, žádný dišputát".

Jinak sůl (v podstatě jakákoli) může v koncentrované podobě organismy zahubit (u rostlin se to nejčastěji projevuje tzv. dehydratací, laicky se jí říká "popálení"). Sůl vlastně vysaje z rostlin (nebo řas) všechnu vodu a rostliny tak umřou na nedostatek vláhy. V akváriu (tj. pod vodou) je něčeho takového s našimi koncentracemi solí obtížné dosáhnout. Proto se to stává téměř výhradně jen v substrátu (kam se nedostává tolik vody) nebo "nad vodou" (když vypustíš část vody a na rostliny/řasy pak naliješ nějaký koncentrovaný roztok soli. Podobně zhoubné účinky může mít i koncentrovaný roztok glutaraldehydu (EasyCarbo, Excel, PMFE). Kromě toho soli (s obsahem sodíku) ovlivňují také osmotický tlak, takže hodně soli může mít ve finále negativní vliv i na ryby.


Spirit78 - 26/03/2013

Jak píše Marcel, je to o hledání rovnováhy a tu stále hledám. Je fakt že v předešlém akvárku mi Ruducha zmizela, ani sám vlastně nevím jak jsem to dokázal, ale zmizela, měl jsem podobnou intenzitu světla, podobné osazení rybami, podobně jsem hnojil ale byla to jen 60-tka a to jsem měl jen burčák. Ale tady to nějak ne a ne zafungoval, no každé akvárko je prostě jiné :-)
Jinak tu Ruduchu se snažím každý den cíleně mořit pomocí PMFE dávkovaným přímo na ní, funguje to skvěle, ale jde to pomalu a navíc to neřeší příčinu.
Potřeboval bych trochu nakopnout kytky k většímu růstu, to by na ruduchu mohlo zabrat, ale světlo se už bojím přidat a hnojím max doporučenou dávkou (PMDD).


Spirit78 - 11/10/2013

Tak jsem se rozhodl po útrapách s řasou provést přestavbu založenou na ADA substrátu rostlinách od Tropica a komerčním hnojivu Tropica (přešel jsem na něj v nanoakváriu v práci a po 14-ti dnech znatelné zlepšení kondice rostlin a řasa zatím neroste, uvidíme jak to půjde dát).

Nicméně v akváriu jsem provedl za jeho roční cyklus spoustu změn, výsledky ale stále nejsou stoprocentní.
Mezi hlavní změny patří:
zrušení čerpadla,
přidání druhého filtru - znetelně vyšší čistota v akváriu,
distribuce CO2 pomocí vnějšího atomizéru - nemám díky němu problém udržet dle vnitřního dropcheckeru cca 25mg/l při pouhých 2bubl./s,
snížení intenzity osvětlení (svítím téměř celý den jen 2x54W+2x54 setmělé odhadem na 50%, takže bych to odhadl na 3x54W, 4x54W zapínám jen na 4 hodiny k večeru),
kombinace hnojení PMDD+FEROX+NO3+PO4.

Akvárium by bylo díky těmto změnám udržitelné, kytkám se celkem dařilo, ruduchu musím ale stále mořit pomocí PMFE.

U nového akva dám na doporučení Adama Votavy a přejdu na hnojivo Tropica (které při doporučeném dávkování, které prý ve svých některých nádržích používá Adam Votava, vychází na stejný peníz jako PMDD nebo Ferrox).

Přikládám pár posledních fotek před včerejší údržbou a závěrečným střihem a teď už bude následovat rozborka, držte mi palce ať to klapne :-).


Ardjuna - 14/10/2013

Spirit78 #32:
[quote]U nového akva dám na doporučení Adama Votavy a přejdu na hnojivo Tropica (které při doporučeném dávkování ... vychází na stejný peníz jako PMDD nebo Ferrox).[/quote]

Dovolím si zapochybovat o tom, že hnojiva Tropica vycházejí cenově stejně jako PMDD.
- Hnojivo Tropica Specialised Fertilizer (300ml) stojí 300,- Kč, a u 400L akvária ti to vystačí na 6 týdnů.
- Když si koupím 500g KH2PO4 a 3kg KNO3, vyjde mě to celkem na 280,- Kč, a [pokud ho budu dávkovat tak, abych jím dodal stejné množství živin jako Tropica] vystačí mi to na 750 týdnů (a to mi navíc ještě zbyde více než polovina toho KH2PO4) !

Takže pokud ti Adam Votava říkal, že hnojiva Tropica (nebo dokonce ADA) jsou prakticky stejně drahá jako PMDD, tak ti jednoduše lhal. Když lidi nezajímá, jak co funguje a kolik jaké hnojivo obsahuje živin, tak se pak nelze divit tomu, že utrácejí takové peníze za všechny možné zázračné přípravky. Jinak ale nic proti hnojivům Tropica. Pokud si někdo nechce míchat hnojivo sám, tak je to určitě dobrá volba (ale holt si za tu pohodlnost musí připlatit).


Spirit78 - 14/10/2013

Vycházím z ceny za balení 5l hnojiva Tropica, jedna dávka tropicy stojí stejně jako jedna dávka PMDD (při max dávce), opravdu to tak je.
Máte pravdu v tom, že v PMDD naliju do akvária více hnojiva (prvků) než s Tropicou, otázkou zůstává kvalita těch prvků v PMDD (hlavně mikroprvků). A věřte mi že jsem v tohle směru hodně hloubal a zkoušel různé varianty hnokjení a vím o čem to je.
Na druhou stranu, jak jsem psal, v práci v nano akváriu jsem přešel na Tropicu a po dvou týdnech pozoruji znatelné zlepšení. Kytky se tolik netáhnou za světlem, jsou hustší, lépe nasazují boční výhonky a řasa neroste. Přidám k tomu to že stačí pohnojit jednou za týden a ryby jsou o poznání spokojenější a nemusím se patlat s mícháním, skladovat hnojivo v lednici atd atd. Takže to není o tom že někdo něco povídal, je to osobní zkušenosti (i když uznávám že 14 dnů je krátká doba na závěry). A mezi námi Adamovi Votavovi ty nádrže fungují, což tady z nás na tomto fóru každý říct nemůže.
Nicméně nikomu tu nechci dělat reklamu ani nic vnucovat, jen jsem chtěl napsat postřeh, věřím že spoustě lidem PMDD nebo EI funguje bez problémů a jsou spokojeni, ale mně prostě nefunguje a už nejsem schopen změnit nic jiného něž hnojivo a o zbytku jsem přesvědčen, že už zlepšit nelze. EI používat odmítám, protiže nemám čas ani chuť týdně z akvária vystříhat kýbl kytek.
Každopádně mám tu bohužel ještě asi 8 balení PMDD asi 8 Feroxu, tak kdyby měl někdo zájem rád přenechám za nějaký drobný peníz.


Ardjuna - 15/10/2013

Mým cílem tady určitě není někoho přesvědčovat o výhodách přípravy vlastního hnojiva. Je mi upřímně jedno, jestli je někdo ochotný utratit pár tisíc za hojivo nebo to vrazí třeba do kouření. Tropica SF obsahuje v 1 týdenní dávce: 6 mg/L NO3, 0.3 mg/L PO4, 1 mg/L K, 0.07 mg/L Fe + stopové množství mikroprvků. PMDD obsahuje v 1 týdenní dávce velmi podobné množství živin (5 mg/L NO3, 0.2 mg/L PO4, 3 mg/L K, 0.1 mg/L Fe + mikroprvky) ... a to né náhodou. Takže Tropica SF není nic jiného než PMDD v komerčním pláštíku. Takže pokud ti předtím akvárko z nějakého důvodu při metodě PMDD nefungovalo, a teď ti při metodě Tropica SF (= PMDD) funguje, tak dost pochybuju o tom, že za to může hnojení. Je samozřejmě možné, že Tropica používá jiné (kvalitnější) cheláty u mikroprvků, ale to už záleží na tobě, jestli sis předtím kupoval opravdu kvalitní mikroprvky. A pokud jde o to, že Adamu Votavovi akvárka fungují ... tak moje akvárka také fungují. Nemám sice tolik akvárek jako on (neživím se tím), ale existuje spousta lidí, kteří mají více akvárek než má Adam nebo je mají větší, a funguje jim to taky. A používají metodu EI, nebo PPS-Pro nebo spoustu dalších metod. Pointa je v tom, že úspěch se neschovává v metodě hnojení. Zkus se schválně Adama zeptat, jak je tedy možné, že řadě lidí fungují akvárka i přesto, že do nich cpou mraky živin, a že si míchají hnojivo sami (a nepoužívají žádná komerční hnojiva od Tropica nebo ADA)? Já jsem se ho na to ptal, a neodpověděl mi. Na rybicky.net je pár akvaristů, o kterých vím, že jim akvárko bez problémů funguje dokonce i s obyčejným pískem (nepoužívají žádný ADA Aqua Soil jako Adam). Jak je to možné? Dovolím si vyslovit názor, že pokud má někdo peníze na extrémně předražený ADA Aqua Soil a další kvalitní vybavení (HQI výbojky, CO2 systémy apod.), a pokud dodrží pár základních pravidel z brožurky ADA, tak na tom nemůže v podstatě nic zkazit. Akvaristika je o zákonitostech. Pokud tyto zákonitosti budeš respektovat, pak se v 99% dostaví kladný výsledek. Pokud chceš tedy slavit zaručeně úspěch, pak bych doporučoval držet se kompletně nějakého komerčního systému (ADA, Tropica). A pokud na to nebudeš mít peníze, pak bych ti doporučoval více studovat, abys pochopil do větší hloubky všechny důležité zákonitosti ... pak budeš schopen se obejít i bez těchto drahých systémů, a přesto mít pravidelně úspěch.


Spirit78 - 20/10/2013

Marceli, v zásadě s tím co píšeš souhlasím, jediné co se tu snažím celou dobu říct je to, že na první pohled drahé komerční hnojivo nemusí být drahé i na ten druhý.

Věř mi, že jsem o akvaristice hnojení, svícení substrátech atd. přečetl víc než dost ano i složení tropicy jsem si zjistil a prvotně jsem tropicu zavrhnul právě z důvodu, že při stejném dávkování co má PMDD bych musel dávat vyšší než doporučenou dávku a to už se pak samozřejmě nevyplatí. To že to může fungovat na doporučené dávce, na to mně navedl právě Adam Votava. Popírá to vlastně vše co jsem se dosud naučil, ale funguje to a to je hlavní.

PMDD balíčky jsem kupoval připravené, prakticky to co se tu prodává i na tomto webu a ano úspěch komerčních hnojiv je asi právě v té kvalitě mikroprvků jejich chelátových vazbách a tím pádem dostupnosti rostlinám. Tím pádem do akvária nemusím lít denně kýbl hnojiva a neustále testovat vodu a bát se že něčeho je hodně, budou trpět ryby a udělat si doktorát z chemie abych si namíchal správný koktejl. Vím že tě tímhle asi naštvu, ale já se přesně do tohohle stádia dostal a jsem rád že jsem pochopit, že takto to být nutně nemusí aby měl člověk úspěch.

Určitě bych tu nevykřikoval něco co jsem neozkoušel, ale v nano akva v práci (30l), jsem se při hnojení PMDD neustále pohyboval na hraně a často vybujela řasa. Jedinou změnu, kterou jsem provedl je právě přechod na Tropicu v doporučeném dávkování a jak jsem psal kytky jsou v naprosto neuvěřitelné kondici, a řasa neroste, spíš mizí. Ano, tím, že do vodního sloupce dodám méně živin, rostliny rostou pomaleji, ale o to jsou kvalitnější, netáhnou se tolik za světlem, větví se po střihu se rychleji vzpamatují a tohle připisuji právě hnojivu.

No možná někoho ještě baví naší diskuzi číst tak tu ještě uvedu drobné scovnání cenové výhodnosti či nevýhodnosti hnojiv (ceny vztaženy k 400l akvariu):

EI - cca 2000,-Kč/rok - do akvária naliji max živin, ale ve vodě mi to spousta zůstává, takže to zpět každý týden vyliju do kanalizace, každý týden vystříhám kýbl kytek a nemluvím o tom, že sypu zbytečně peníze PRE a ČEZ za nutně vysoké svícení (tenkle systém hnojení chápu pokud chci během měsíce připravit akva na výstavu, jinak je to dle mého dlouhodobě neudržitelné

PMDD nebo Ferrox - cca 1000-1100,-Kč/rok, - do akva naliju cca polovinu toho co EI, tohle hnojení není špatné sám jsem ho praktikoval, a fungovat může jistě i dlouhodobě, (mně bohužel jen v kombunaci s PMFE) bohužel složení prodávaných balíčků není ideální a tak se člověk nutně stává malým chemikem :-), bohužel je zde nutnost neustále testovat vodu, nebo alespoň do doby než si člověk vychytá to složení, mne se to nepovedlo

Tropica - cca 1100,-rok (5l balení chápu že pro 30l nádrž je to nesmysl, ale bavíme se to u 400l akváriu) - do nádrže naliju cca polovinu živin co při PMDD, ale jak jsem psal výš rostliny prosperují výrazně lépe, ryby vypadají spokojenější, protože nežijí v chemické "stoce" a hlavně s klidem vyhodím testy, protože vím, že nikdy nebudu mít v akva něčeho moc

Berte ty počty s rezervou, není tu účel dávat přesné cifry, ale ukázat to co jsem psal v první větě, ne vždy je to co vypadá drahé opravdu drahé je.

Uff jsem se rozepsal víc než dost, doufám že jsem tím nikoho nenaštval, nechci se tu dohadovat a už vůbec né s tebou Marceli, protože vím, že o akvaristice víš víc než dost a dokážeš tu lidem dobře poradit, ale chtěl jsem jen lehce upozornit na něco so tu člověk vlastně nikde nedočte a možná by to spoustě a hlavně začínajících akvaristů dost pomohlo, nutně člověk totiž nemusí být malým chemikem, aby mohl praktikovat pěkné akvárium a nutně nemusí hnojivo míchat za účelem ušetření.

P.S. nejsem ani prodejce ani dealer hnojiva Tropca:-) ale ze současně prodávaných hnojiv je na tom poměr cena výkon asi nejlépe


Vyghum - 20/10/2013

Co se týče hnojení, tak vždy záleží na tom co člověk od nádrže očekává a kolik na to má času. Dříve, když jsem měl dost času jsem si s akva hrál každý den a co týden vyhazoval kýbl rostlin. Jenže ta doba je dávno pryč a nyní jsem rád, když akva jednou za měsíc, teď už dokonce za 3 měsíce odkalím a prostříhám. Proto jsem musel uzpůsobit i hnojení a moc to nepřeháním. Jenže ne všechny rostliny snesou málo živin a tak jsem musel obměnit i sestavu rostlin tak, aby akva vypadalo dobře, ale nepotřebovalo kýbl hnojiva za týden. Pokud bych chtěl náročné rostliny, musel bych si s tím víc hrát a mít na to čas. Je to jednoduchá rovnice...
Ano svítím nadále hodně, dávkuji CO2, ale z ostatních živin se staly limitní prvky, řasa více méně nikde, hnojím právě Tropicou (mám to jako cenu za 3 místo od Adama z poslední brněnské výstavy miníček, ale jak to tak vypadá, koupím další... ;o) jednou nebo dvakrát za týden, jak si vzpomenu a akva dýl vydrží bez údržby. Aktuálně je to nepřehledná džungle, kterou se už 2 měsíce chystám vyčistit, ale není kdy.... Než provedu další údržbu chci změřit parametry vody, ale předpokládám, že nenaměřím jako obvykle téměř nic co se týče NO3, PO4 i Fe... A přesto rostliny co v akva mám vypadají slušně...
Vždy je potřeba najít správný kompromis mezi tím co můžu a tím co chci.


Spirit78 - 26/11/2013

Král je mrtev... ať žije král !!! :-)

První fotky z tvorby nového hardscapu....zatím jen kameny a kořeny, po zasypání substrátem ještě určitě dojde k drobným úpravám, ale základní myšlenka by měla zůstat zachována.

Původní akva zrušené kvůli chybám, kterých jsem se bohužel dopustil a jak jinak nastal neúspěšný boj s řasou, do toho neustálé problémy s nemocemi ryb, vzal jsem to tedy z gruntu.

Nyní bude akva založené na ADA substrátu a hnojivo Tropica. O vánocích se můžete těšit na první fotky hotového layoutu ;-)


grunda - 26/11/2013

slibný začátek, jen bych popřemýšlel nad tou větví vlevo (ta co uzavírá trojúhelník) vypadá to divně, stejně jako větev v mém akva :-D


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde