🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 23h 36m 40s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Sentinelárium - Thajsko

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Ardjuna - 10/12/2012

Ahoj Senťo,

už jsem si začínal říkat, jestli ještě žiješ ... Musím říct, že se mi ten současný vzhled opravdu MOC líbí. Hned, jak jsem to viděl, tak jsem si pomyslel, jaké by to bylo "ještě krásnější", kdybys všude po celé délce akvárka vysázel travičku (eleocharis parvula) nebo něco podobného. A hned nato jsem se ve tvém příspěvku dočetl, že to máš v plánu ... takže se moc těším, až se ti povede to zrealizovat.

Jinak pokud máš zatím v akvárku tak málo rostlin a nemáš ho kompletně zarostlé, tak bych asi nedávkoval těch živin moc. Pokud nepoužíváš vyloženě nějaký výživný substrát, tak bych ale přidával všechny živiny (NO3, PO4, K, Fe + stopové prvky) ... akorát asi budou stačit malé dávky. A určitě bych s tím začal okamžitě. Jiná věc by byla, kdybys používal výživný substrát (ten má spoustu živin v sobě, takže je možné nechat nějaký týden rostliny žít pouze z něj). Ve tvém případě bych ale (alespoň mírně) přihnojoval hned od začátku.

PS: Pokud jsi z akvárka vytáhl ten tvůj opravdu velký echinodor, tak se vůbec nedivím, že se ti záhy na to objevily v nádrži řasy. S vytahováním zakořeněných rostlin ze substrátu bývají skoro vždycky problémy.


Sentinel - 13/12/2012

Ahoj,
tak přidávám další obrázek.. osázení Eleocharisem. Množství je 10 košíčků. Musím říci, že to rozdělování na trsy rostlinek je docela piplačka, a nebýt pomoci drahé polovičky tak to dělám snad celou noc:-) ještě musím zasázet HC.. ten půjde do svahu.
Pro pobavení čtenáře dokreslim situaci... 0:31 ráno.. dosazen poslední EP..( začal jsem kolem 22h)..
manzelka: no tak si to ještě ukliď a jdem spát
ja: ješte ne.. Marcel doporučil častější výměny vody
manzelka: to si delas srandu to chces ted menit vodu?
ja: alespon trochu, kytkam to prospěje:-D
manzelka: ty jsi fakt blázen....

... no uznejte, kdy jindy to má člověk udělat...

jinak ještě poděkování Marcelovi za spoustu cennych rad ohledně postupu osazování, v blízké době sem přepíšu hlavní myšlenky aby z toho něco měli i ostatní kobercoví začátečníci....


Gargamel - 13/12/2012

:D Pobavilo.


grunda - 13/12/2012

šikula, jinak podobné komentáře poslouchám od manželky taky docela často, to už bude úděl lidí postižených akvaristikou:D


Sentinel - 13/12/2012

Konečně jsem po velkém úsilí sehnal osmocote pro dům a balkón, smutné ale v celé Plzni jsem jej v žádném zahradnictví OBI, Baumaxu nebo Hornbachu nenašel - důvod nemaj, neznaj nebo prostě na osmocote neni sezóna, v lepším případě mají jen tekutý.

Takže jsem ho nakonec splašil v Praze u hlavního dovozce (jinak samozřejmě po netu je k dispozici ale nechtělo se mi čekat .. nicméně vědět to dřív, tak si ho asi objednám, z shopu - vyšlo by to časově stejně) Hnojivo jsem dal do tobolek a zapíchal je mezi trsy eleocharisu.
Padlo tam něco přes třicet ks. plus pár ke kytkám okolo. Sebral drobnou nečistotu z hladiny.

HC je zatím v košíčkách, a myslím že tam ještě den dva vydrží, potom dám kapsle do svahu a osázím svah.


Sentinel - 15/12/2012

Máte někdo nějaké "best practices" ohledně sázení HC ? (něco na co určitě nezapomenout)
Díky za každý nápad.


Sentinel - 16/12/2012

Týden po založení:
Tak už jsem zasadil i HC. Postup jsem zvolil obdobný jako u eleochorisu. Menší trsy vedle sebe. Tentokráte jsem pod ně dal i ampule s osmocote (ve správném pořadí, lepším sem ;) )
Vyměnil jsem 40% vody. Všiml jsem si na par listech že jsou nějaké odumřelé - zítra je odstraním.

ToDo:
Zítra dám makro, po zítří mikro + večer vyměním 40% vody.

Fotky
V příloze připojuju celkový pohled na akva, fotku Eleocharu a Hemiantu. Přijde mi, že konce Eleocharisu jsou nějaké do žluta (něco už bylo něco se možná trochu zhoršilo) nevím přesně jak se EP chová po zasazení a jak dlouho ho mám nechat žít vlastním životem a kdy trošku ostřihnout. Tady jestli bych mohl poprosit o trošku osvěty.

Světlo
Ještě připojuju jednu fotku - spíše pro zajímavost - jak jsme se před pár měsíci bavili, že světlo se odráží od stěn akvárka a že květiny jsou osvětleny jakoby ze předu... byť se mi to ze začátku trošku nezdálo tak to tak opravdu je.. na fotce je patrná pouze jedna vrstva světla a stínu... (špatná fotka mobilem) ale opravdu po cca dvou cm je slabší světlo a pak až teprv stín - a to v oblasti u stěny, kde je substrát. ;)


Ardjuna - 17/12/2012

Kobercové rostlinky bych ostříhal, až budou vyhánět nové výhonky a hlavně dobře zakoření.


Sentinel - 17/12/2012

Díky za radu, tak to ještě týden až dva počkám .. no prostě než se EP nějak projeví :)


Sentinel - 25/12/2012

Eleocharis se asi docela chytil, dokonce se zdá že roste a tu a tam má i nějaký nově zelený "list, stéblo" nebo jak to nazvat. Takže brzy dojde na stříhání. Jak vysoko nad substrátem je ideální EP stříhat? U substrátu jako Valisenerie neob kousek nad?

HC - no ten co je v pravo se docela drží a asi i rozrůstá, ale ten co byl v kopci tomu se zatím moc nedaří, uvidíme jak to půjde dál. Máte nějaké zkušenosti jak vysoko nechat HC dorůst nebo kdy zastřihnout aby se více zhušťoval a plazil.

Vodu stále měním jednou za 2-3dny. Trochu se mi na předním skle objevila prachová řasa, ale ne nějak drasticky. Hnojit hnojím a světlo jede 7h.


Ardjuna - 25/12/2012

Jak už jsem řekl, stříhat je vhodné, až se rostliny "chytí", pustí nějaké kořeny a vyženou pár nových šlahounů/listů. Eleocharis (travička) se zastříhává co nejníže u substrátu (= co to jde). U sebe bych to tipoval tak na 0.5cm nad substrátem ... níže se mi to nepovede kvůli různým nerovnostem povrchu a hlavně proto, že tam nenarvu nůžky. Pamatuj na to, že některá zastřižená stébla už nemusí znovu vyrůst a začnou odehnívat (což je normální). Takže není dobré to stříhat moc vysoko, aby ti tam pak nehnilo hodně stébel. Prostě se snaž kopírovat substrát. Eleocharis za pár dní vyžene nová stébla.

U HC nebo Glossostigmy (GE) je lepší to stříhat o něco výše, tak aby ti tam zůstaly spodní lístky. U těchto rostlin není dobré stříhat úplně u substrátu. Řekl bych, že je lepší tam nechat tak 1 cm. Když najdeš nejaký delší šlahoun s lístky vyčnívajícími do vzduchu, můžeš ho pinzetou zapíchnout do písku.

Další stříhání už můžeš provádět podle potřeby. Já třeba nechávám travičku (Eleocharis) vyrůst do výšky tak min. 5 cm (někdy i více), protože se mi to líbí. Někdo ji ale stříhá častěji. Při častějším stříhání je eleocharis nejen hustší, ale i kratší/menší (= neroste už tak do výšky).

Zelená řasa na skle je úplně normální úkaz. Někomu to odezní úplně samo po 3-4 dnech. Někdy to může trvat déle. Teď už je potřeba pár týdnů čekat, než se všechny rostliny adaptují (aklimatizují). Dobré je udržovat pořád stejné dávky (CO2, hnojivo, světlo) a s ničím moc nehýbat. Kdykoli se budeš hrabat v substrátu nebo vytrhávat nějaké rostlinky (nebo je zastřihávat), tak je vždy důležité provádět to těsně před výměnou vody. Řasy se totiž objevují obvykle poté, co se v akváriu něco stane/změní. Velkou výměnou vody jim trochu sebereme vítr z plachet.

PS: Tady je jedno video, na kterém je vidět prvních pár týdnů zabíhání jednoho akvária: http://www.youtube.com/watch?v=BlE4uugbb4Y. Ta zelená řasa, které se objevila na skle 8-10. den, zmizela sama od sebe (aniž by ji autor odstraňoval - ptal jsem se ho na to). Škoda, že takových videí není víc. Je na tom skvěle vidět, co se s akváriem během prvních pár týdnů děje ... jak nastupují a ustupují řasy apod. Kdybyste měl někdo příležitost něco podobného nafotit i u sebe, určitě by to bylo super!


Sentinel - 25/12/2012

s tím zakořeněním jsem to postřehl - jen netuším jak dlouho to může trvat - zatím to je třetí týden.. a myslel jsem že se to dá typnout podle toho že prostě roste a tu a tam jsou i nové listy.
A myslím že někde jsem četl že příliš velky prý také uhnívá. tak se snažím to hlídat.

díky za rady pokusím se je aplikovat co nejlépe. ;)

Ps: fotím to ob týden, ... škoda že mě to nenapadlo dříve, mohl jsem dělat fotku každý den, ale jen co splaším rozumně malé akva do práce tak to udělám, možná se pokusím o snímání z webkamery


Ardjuna - 25/12/2012

Teď už je na to pro tebe asi pozdě, ale já vždy pár kousků eleocharisu (nebo glossostigmy) zasadím těsně ke sklu. Na nich je pak krásně vidět, jestli už se zakořenily (viz foto).

[img]http://dl.dropbox.com/u/8272114/akva/P1060170.JPG[/img]

PS: Někomu se to nemusí líbit ... já jsem radši, když vidím, jak co funguje :P


Ardjuna - 25/12/2012

Jinak jsem nedávno narazil na webu ještě na článek, jak správně sázet eleocharis. Je tam i velmi pěkné (názorné) video:
http://www.thegreenmachineonline.com/articles/tips-techniques/eleocharis-parvula-planting-techniques


Sentinel - 25/12/2012

Jo, tak to video je supr, dělal jsem to teda hodně podobně - prostě tak, jak jsi to předtím popsal. kořeny jsem tedy tak nezastřihával, protože mi přišly poměrně krátké. Toho předního skla škoda, to mě také nenapadlo.

Ad HC - tam myslím že jsem udělal pár zbytečných chyb, první, že jsem koupil málo rostlin, druhou že jsem je asi zasadil daleko od sebe, a narozdíl od Eleocharisu ty kořínky jsou tam tak nějak vodorovně a já to sázel jakoby do hloubky. No uvidíme jak to bude fungovat.


Sentinel - 25/12/2012

jeden nerostlinný příspěvek: krmení parmiček siamských ... z ruky ;) ... foceno mobilem


Sentinel - 26/12/2012

Zdá se, že se mi na pár místech začíná objevovat modro-zelená sinice. tedy zatím jen nějaké tmavší fleky.. tak to raději pozoruji. Je to také po založení normální?

Tím jak večer pouštím rybkám vzduch tak je ráno dropchecker tmavší.. asi přidám trochu více CO2.. a zítra ráno změřím No3 a po4. Protože přesvětlené akva určitě nemám;)

Dnes opět výměna vody 40%. doplněni mikro a makro.


Ardjuna - 27/12/2012

Sinice se můžou během zabíhání akvária/substrátu objevit. Chce to vyčkat, až se všechno stabilizuje. Pokračoval bych ve výměnách vody a udržování stabilního prostředí. Za pár týdnů by to mělo být OK. Samozřejmě se snaž před výměnami vody co nejvíc sinice manuálně odstranit (odsát, setřít kartáčkem). Pár tipů najdeš na mých stránkách v sekci "Řasy => Atlas řas" (dole rozklikni odkaz "Cyanobacteria → sinice").


Sentinel - 30/12/2012

Klapka, seStřih :) Eleocharis po prvé...
Dnes poprvé sestříhán Eleachoris :) ... těšil jsem se na to jak malej kluk, už byl opravdu velkej, spousta nových stébel, a opravdu dost vysoký ... asi 6-7cm, je to cca 4 týdny od zasazení tak to už snad i zakořenil. Sestřižen u substrátu co to šlo. Nutno přiznat že lovit stébla na hladině je docela zábava. Poznámka mimo, nemám zrovna akva-nůžky a jak jsem v průběhu zjistil o ostrosti pužitého nástroje mohu také polemizovat, takže některé trsy jsem musel vzít dvakrát.

Pár postřehů:
- Poprvé od zasazení mi pár kytek bublinkovalo (kyslík).
- Na některých stonkových rostlinách je krásně vidět kde v akváriu je dostatek světla a kde ne (výhledově zainvestuju do světla) Máte někdo nějaké osobní zkušenosti s 4AQUA tady z e-shopu?

Sinice - je stále mezi námi, nutno říci že se nějak závratně nešíří, ale ani závratně nemizí. Kromě Marcelových doporučení zkouším následující věc: do inekční stříkačky (i s jehlou) do které nabírám PMFE, dodávám PMFE přímo do substrátu k přednímu sklu. Nutno říci že dávka je tedy dvojnásobná než je doporučena na letáku, ale krátkodobě by to vadit nemělo. Navíc v to dávkuji v pár hodinovém odstupu. Uvidíme jak to zabere.

Vměněna vody
Dnes více než 50% - těžko říci kolik přesně protože jesm odebral půlku, pak dolil a znovu odsál dno - Ale mohlo by to postačit.

HC
Někde bude asi "error v Matrixu". HC nejde tak jak bych si představoval. Moc se nerozrůstá, spíše směrem nahoru (což by ukazovalo na moje podezření na málo světla). A přijde mi, že některé lístky jsou buď napadené zeleno-hněnou řasou nebo prostě nevím. Zítra doplnim fotky, třeba někoho z Vás napadne co jsem přehlédl.

Hnojiva
Zkouším dávkovat mikro a makro prvky v jeden den, a jeden den pauza. Jako že by prostě v jeden moment byli k dispozici všechny prvky, a rostlinám by to mohlo více vyhovovat.

A ještě na závěr poznámka o nových přistěhovalcích: 11 Parmiček duhových a 3 mřenky nádherné.


Ardjuna - 30/12/2012

Nejsem si jistý, jestli ti na sinici zabere "tekutý uhlík". [color=#990000]Sinice [/color]je bakteriálního původu, takže jediné, co na ni určitě musí zabrat jsou buď antibiotika (prodávají se přímo určená na sinice) nebo peroxid vodíku (H2O2, někdy označovaný také jako COO). Zkusil bych tedy spíše nabrat do injekční stříkačky trochu toho peroxidu a stříknout to na tu sinici. Kyslík by měl totiž slabou buněčnou stěnu bakterií (sinice) rozrušit = zoxidovat. Je to stejný princip jako když se peroxid používá k dezinfekci povrchových poranění (kysličník = perodix v ráně zoxiduje a "zabije" všechny bakterie v ráně => tím ránu vlastně vyčistí = zbaví bakterií a tedy i případné infekce). V tomto smyslu může také pomoct, když namíříš na sinici proud okysličené vody (= podobný účinek kyslíku).

Hnědá řasa (= [color=#990000]rozsivky[/color]) jsou celkem běžnou záležitostí u akvárií v záběhu. Podle mých zkušeností jsou pro ně kobercové rostliny doslova rájem na zemi. Obvykle stačí pár týdnů počkat (resp. trpělivě přečkat). Je samozřejmě dobré rostlinky čistit (co to jde) a případně i zastřihávat ... jinak by mohlo hrozit jejich uhynutí (pokud řasa kompletně pokryje jejich povrch => rostlinky tím nebudou schopné fotosyntetizovat).


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde