🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 14h 00m 57s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Sentinelárium - Thajsko

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Sentinel - 21/07/2012

No .. myšlenka s vodním válcem který nabere CO2 je sicě pěkná ale protože tam mám kus hadice, tak bezprostředně u difuzoru zrovna nic co by bublinky strhlo zpět ke dnu není. Naskýtá se otázka, jestli nevrátít na původní polohu. Dám tomu 2-3dny test zatím hlásí normální hladinu a to je na druhé straně.

Upraveno osvětlení svítíme až po 12h. cca do 21h. Jsou to sice T8, ale jsou tam dvě a cca 48cm nad substrátem. Podle tabulek (byť pro T5 by to bylo 60PAR - tak když bych se dostal realně třeba na 45 tak by to mohlo stačit).


Gargamel - 21/07/2012

Proč máš ten sací koš u čelního skla? Můžeš ho dát dozadu, na tom nesejde, aspoň nebude tak bít do očí.
Pokud chceš bublinky po celé nádrži, zapíchni hadičku od CO2 do sacího koše toho eheimu. Z té rozstřikovací rampy potom půjdou malé bublinky.


Sentinel - 21/07/2012

sací koš je v zadní polovině.. jsem to už přesunul. jak si to myslel s tou hadičkou jako bez difuzoru? na přímo? že se rozpustí v molitanu a nějak se dopraví až do rampy? podle testu na druhé straně akva to zatím vypadá dobře ale jestli je to v tom koši lepší tak to zkusím.


Gargamel - 21/07/2012

Jasně, bez difuzoru. Nějak ji připevni do toho koše a uvidíš.


Sentinel - 21/07/2012

udělám tam napojení na hadici.. možná co nejvíce u filtru, aby bubliny nepřekonávali takovou vzdálenost. a nezavzdusní se rim filtr?


Gargamel - 22/07/2012

Nejdřív bych to dal do toho nasávání a pokud by jsi byl spokojený a nezavzdušňovalo by se to, potom by jsi to mohl napojit zvenku. To, že bublinky musejí překonat velkou vzdálenost není vůbec na škodu.


Sentinel - 22/07/2012

Zdá se, že lepší filtr zafungoval, konečně se povedlo srazit dusík a fosfor, pravda, je to třetí den po výměně vody, ale i tak, tohoto stavu se mi doposud nepodařilo docílit, takže to připisuju filtru.


NO3 - 25 mg/l
PO4 - 0.5 mg/l

PH - 6.4
gH - 18°
kH - 5°
Fe - 0.25 mg/l
Cu - 0 mg/l
NH3 - 0 mg/l
NH4 - 0 mg/l
CO2 - 80 mg/l

CO2 se zdá být v akvárku roznesený, zatím i bez hadičky v sacím koši, dám tomu týden, pak to zkusím s hadičkou v koši (když nic iného, třeba ušetřím počet bublinek za sekundu teď to je asi kolem 8-10), jediné co je jiné, že nemám listy poseté kyslíkem, otázka je jeslti větší proud který je díky rampě, jej rovnou nesebere.


Sentinel - 27/07/2012

Vyměněna voda 30%, trochu odkaleno, ten nový filtr opravdu funguje :) moc toho pro mě nenechal. Hodnoty jsou stabilní dle předchozího měření - trochu zvažuji že přikoupím železo a ješě přidám trochu navíc hodnota je opravdu kolem 0,25 možná trochu méně.

Upravena rozstřikovací rampa:
zkrátil jsem hadičku která spojovala dvě trubice, zdálo se mi že při větší vzdálenosti vznikal uprostřed vír, a občas vracel nečistoty místo aby je posunul k filtru, teď se to zdá být lepší.

Dle měřeí je v akva kolem 80ml/l CO2 přes noc to trochu klesne, zatím nebudu zavádět CO2 přímo do nasávání filtru. Trochu jsem o tom přemýšlel - nemůže to pak ovlivnit i bakterie ve filtru?

Při prostřižení rostli:
bahnatka má patra opravdu daleko odsebe 5-7cm (neměl jsem po ruce foťák, takže foto nedodám), když by se do dalo nějak ovlivnit, určitě se rád přiučím jak. Obdobně je na tom i Egerie densa - také bymohla být hustší. Valisenerie se zlepšují, alespoň se mi to zdá.

Trocha řasy na předním skle, zatím neodstraňuji vyčkám ještě týden a půl.


danosh - 27/07/2012

Bahnatka a Egerie má patra daleko od sebe kvůli malé intenzitě světla. Viz poznámka pod tabulkou: https://www.rostlinna-akvaria.cz/projevy-nedostatku-zivin-u-rostlin-37


Sentinel - 27/07/2012

Napadlo mě to ale podle članku o světle bych mohl mit středně osvětlené akvárium. Mam tu trochu rozpor. jak to řešit. ostatnim rostlinam se zda daří... možná zjistím jestli mohu na předřadník dát T5ky... místo t8... ale nic jiného mě nenapadá....


Gargamel - 27/07/2012

Světlo nepřidávej.
Ta limnophila je oříšek. Mě se taky vždycky vytahovala, netuším, čím to bylo, ale měl jsem ji naposledy hodně dávno. Mohlo to být klidně CO2, kdo ví...


Sentinel - 29/07/2012

2Gargamel: Já nad tím docela přemýšlel, jak psal Marcel v článku že když je světlo u hladiny tím je větší rozdíl intenzit u dna a hladiny, a jak psal Danosh že to chce více světla, tak že se prostě vytahuje za tou vyšší intenzitou - bylo by zajímavé vyzkoušet jak by se chovala když by zdroj světla byl víc od hladiny (bohužel zatím nemám závěsná světla),


Gargamel - 29/07/2012

To není vůbec špatný nápad. Stálo by to za vyzkoušení. Třeba se vyjádří někdo, kdo limnophilu pěstuje.


Sentinel - 31/07/2012

Valisenerie se mi stále nedaří zlepšit, netušil by někdo čím by to mohlo být?
přidal jsem fotky, omluvte kvalitku ale problem listů je myslím zřetelný.

Egeria densa, a bahnatka - mají listy daleko od sebe (viz fotky), v diskuzi výše jsme uvažovali intenzity. Trošku jsem pátral, a zhoršilo se to od doby co jsem ubral světlo - o dvě hodiny.. takže to asi pravidelné výměně vrátím do původních hodnot - od desíti do 21. Jestli to bude mít vliv.

Ještě mám otázku - po jak dlouhé době měníte denerle náplně?


Vladik - 31/07/2012

Já to měním jak se mi vzpomene :D ale někde jsem četl, že by se to mělo měnit tak 1x měsíčně, že to pak bledne. Ale 1x za 2 měsíce to bude asi ok, já jsem tam měl náplň i dýl a bylo to v pořádku(aspoň se mi zdálo že tam není rozdíl)


Sentinel - 01/08/2012

Další postřeh: co jsem vyměnil filtraci a nefoukám přímo do hladiny, pozoruji na hladině lehky "mastný" film.

nevím jestli se stresovat že:
(a) jsem si po vaření neumyl ruce,
(b) nebo jeslti je to běžné a tím že jsem měl větší čeření hladiny tak jsem si toho nevšiml,
(c) nebo je něco špatně ..

doufám že tentokráte není správně (c)


Gargamel - 01/08/2012

Mastný film se objevuje, když je v akváriu moc organických nečistot. Většina lidí to řeší čeřením hladiny, já raději zvýším hygienu a provedu velké výměny vody, to se mi osvědčilo.
V běžných akváriích se bude tvořit vždy (obvzlášť pokud je tam hodně ryb a krmí se mraženým nebo živým). To ale neznamená, že by jsme se na to měli vykašlat a nedodržovat hygienu nádrže.


Sentinel - 07/08/2012

Prodloužil jsem dobu svícení a co2.
CO2 8:00-19:00
Světlo: 10:00-21:00 (11h).

už 3 den viditelná změna... rostliny pouštějí kyslík, egerie densa zda se nebýt tak vytažená a hustší (pravda, byla více u hladiny ale předtím i ty u hladiny rostli slabé).

T8 jak se zdá musí svítit o trochu déle.

Uvidíme co jak na to zareagují ty Vallisenerie.. listy se jim moc nezlepšovaly snad to trochu pomůže.


Sentinel - 10/08/2012

Změřeny problémovy hodnoty:
NO3 - 25mg/l
PO4 - 0.5mg/l
FE - 0.5mg/l

Indikátor řas (bílý kámen) je poměrně čistý, "jupíí" :-)

Úpravy & úklid:
- odstranil jsem jen GSA ze skla,
- odkalil zbytky salátu co parmičky během týdne rozházely,
- výměna vody asi 30L,
- zastřižení rychle rostoucích květin
- odstranění starých listů na Echynodoru (s řasou a okousané)
- ostříhaná jedna valisenerie - uvidíme, jestli se zlepší

Výhledově (asi za měsíc, ale nejdříve to promyslím) chci změnit layout a přesázet kytky, je tam trošku chaoz, trochu zasypu skály, a dodám lepší substrát, osázím část kobercem.. prostě to chce učesat.

Výhledově vymněním T8 za T5, zjistil jsem že předřadníky co mám mohu použít na obě, proč nevylepšit světlo ;)

Jo, a abych nezapoměl, přibyl "pan Šnek" (Ampularie)


Gargamel - 10/08/2012

Dobrá práce chlape, vypadá to X-krát líp.
Akorát bacha na to, aby zvýšení množství světla neudělalo spíš problémy.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde