Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 06h 07m 06s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Sentinelárium - Thajsko

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Sentinel - 17/06/2012

Dne 17.06.2012 v 21:19 byla založena prezentace akvária Sentinelárium - Thajsko.


Sentinel - 17/06/2012

Akvárium - ryby biotop Thajsko
Po založení mi černa řasa na listech zničila téměř veškerou floru. Domníval jsem se že je to hnojivem ve dně, a tak jsem celé akva přestavěl, a přidělal osvětlení. Situace se po delší době opakovala. Po přečtení a pochopení jak to vlastně funguje s řasami a rostlinamy vůbec jsem začal přihnojovat, a později i CO2. Situace se zlepšila. Aktuálně se vyskytuje občas zelená řasa na skle, ale né ve velké míře. Jinak bojuji s modrou sinicí u předního skla - v kamenech. Cíl, dokázat vypěstovat travnatý kobereček a to i v přítomnosti nenechavých ryb :)


Vladik - 18/06/2012

Zkusil bych snížit ty dusičnany a fosforečnany. Kolik má tvoje vodovodní voda dusičnanů?
Měl by jsi začít měnit vác vody než jen 30 litrů. Evidentně tvoje ryby dělají moc odpadu a z toho tam rostou ty řasy.


Sentinel - 18/06/2012

podle webu vodárny jsou ty hodnoty ok...
tak asi budu muset buď kvalitněji odkalovat nebo měnit víc vody
http://www.vodarna.cz/kvalita-pitne-vody.html


Venny - 18/06/2012

Ahoj, být tebou, tak měním tak 50l vody každý týden. A další věc, 2 hodiny pouštění CO2 se mi zdá málo. I když to opereš 8 bubl. za sekundu, tak je to podle mého k ničemu. Klidně bych dal méně, podle měření ideálně, ale tak 12h denně + kvalitní proud.


Sentinel - 18/06/2012

Koukám s tím CO2 to je nějakej renonc webu, protože jsem tam vyplňoval 10h - z toho 2 před rozsvícením světel, a zobrazilo se tam jen to číslo 2, hodím to do diskuze nesrovnalostí nádrží.
Jinak abych to uvedl na pravou míru
Svítím od 11:30, do 21:30, a CO2 jede od Půl desaté do půl osmé - (zaokrouhleno bez nějakých minut).

Proud zajišťuje ten Atman a filtr.. než tam přidávat další krabičku tak raději časem povýším celou filtraci. Ale dle specif. by ten Atman měl postačit.

Dnes přišlo PMFE, budu dávkovat tak 2ml, deně. uvidíme jeslti se situace zlepší.

Ad výměna: v sobotu toho vyměním 50l, změřím hodnoty v středu v sobotu a v neděli.


Gargamel - 19/06/2012

Pokud má opravdu vstupní voda 10 mg/l NO3 a v aváriu se z ní stane 50 mg/l bez přihnojování, čistě z odpadu ryb, je to špatně. Stejně ta to PO4. TO NO3 a PO4 by ani tak nevadilo, ale tím, že je to všechno produkováno odpadem ryb, je tam obrovské množství nečistot a proto řasy porostou a rostlinám se moc dařit nebude. Pokud chceš situaci výrazně zlepšit, musíš začít měnit polovinu vody týdně a nepřekrmovat. Dostaň ty dusičnany pod 30 mg/l a PO4 pod 1 mg/l. Hned o víkendu udělej generální úklid a pořádný průplach. Vyměň 2/3 vody za současného odkalení a jakékoliv příznaky hnijících listů nebo řas odstraň. Následně přihnojuj mikrem, Mg a K. Pomůže i EasyCarbo.


Venny - 19/06/2012

A nebo snížit množství ryb ;)


Sentinel - 19/06/2012

2Venny: ryby snižovat nebudu :)) to radeji časem zvětším akva :)), spíš je asi fakt moc krmím, ale přišlo mi že když jim tam nedavam lopuch salatu deně tak se mi pouštěj do kytek... a něco malo sera vloček.. omezíme vločky :)

2Gargamel: v sobotu na to vlítnu, ostříhám nějaký nahnilý listy echynáče, a kouknu jestli nejsou ještě nějaký špatný listy na Valisenerii, (na ty je strašně znát když je něco blbě - alespon tedy v moji nádrži), EasyKarbo nemam, Mám PMFE, to jsem začal dávkovat dnes.


Sentinel - 19/06/2012

Nevydržel jsem do soboty...
Vyměněno 65% objemu nádrže.

Měřeno před výměnou:
PO4 - 2mg/l
NO3 - 50mg/l
CO2 - 40mg/l
PH - 6.5

Voda z kohoutku
NO3 - někde mezi 15 - 25
PO4 - žádné - resp test neukazujej nic.

Připraveno roztok K2SO4 (19g do 270ml, týdně 3x30ml)
Připraveno roztok Mg2SO4.7H2O (22g do 270ml, týdně 3x30ml)
CSM-B 3x5ml týdně
PMFE 6x2ml týdně

Uvidíme co to udělá...


Sentinel - 23/06/2012

Velké odkalení dna.. (spousta kalu :( výměna asi 75% vody) snad se podaří poklesnout NO3/PO4,
Změna layoutu - větší skála uprostřed, doufám že to trochu pomůže cirkulaci vody.
Propletí rostlin.

Hodnoty před výměnou:
PH - 6.5
gH - 14
kH - 6
NH3/4 - 0
Fe - 0.25
NO3 - 50
PO4 - 2

Až pobere zbytek zvířeného kalu filtr změřím hodnoty po výměně.


Sentinel - 24/06/2012

Tak naměřené problematické hodnoty žádná sláva :(
... hold příští týden "tour de odkalení" znova.

Měřeno po 24h po výměně

NO3 - 50
PO4 - 1.5 (alespoň trochu to pokleslo)

Buď neumim správně měřit tyto dva prvky nebo nevím...


Miso - 24/06/2012

skusal si odmerat tym testom NO3 vo vstupnej vode? ci nieje problem v teste


Gargamel - 24/06/2012

Poradím ti to stejné. Nejdřív si zjisti, kolik má vodovodní voda opravdu NO3 a taky si zjisti, jestli ty testy měří spávně.
Pokud jsi vyměnil 75% vody o obsahu 50 mg/l NO3 za vodu o obsahu 20 mg/l tak tam nemohlo zůstat pořád 50. Nebo jsi měl možná před výměnou vody hodně přes 50 a test už ani víc neukazuje.


Sentinel - 24/06/2012

2Gargamel: Test má ještě hodnotu 100, a koukali jsme na to dva, stovka to barevně nebyla, ale že by to bylo hodně přes 50, to nevylučuji. Dneska bych řekl že se to blížilo k 50. víc určitě ne, no hold udělám debordelizaci znovu příští tejden znovu.

Vodu z kohoutku jsem měřil podle testu to odpovídalo 25. takže vodárna asi nelhala. :)

Ale, :) abych nebyl jen negativistickej, dneska jsem poprvé viděl, jak mi bublá kytka, zkusil jsem to nahrat na telefon, uvidíme jestli to bude vidět, kdyžtak přidám video a par fotek.


Venny - 24/06/2012

Jestli se měnil layout, tak ses určitě vrtal v substrátu. Všechen bordel z něho ti šel do vody. Pak by to mohlo naměřit víc. Předpokládám ale, že jsi nejdříve odkalil a vyměnil a pak ses vrtal v substrátu. Pokud se ale pletu, tak mě tu někdo opravte. Já se dřív taky často v substrátu vrtal a vše měnil. Pokaždé mi pak nastartovala řasa...


Gargamel - 24/06/2012

Jo to je dobré napsat. Venny má pravdu, pokaždé, když se mění layout a hrabe se ve dně se z něj dostane velké množství čpavku. Jakmile potom hned rozsvítíš světlo tak se okamžitě spustí řasy. Další z důkaz, že jsem si tenhle článek https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78 jen nevycucal z prstu.
Kdysi jsem dělal stejnou chybu. Každopádně výměnu vody musíš provádět až PO přesazování. Každé zvíření bordýlku a přehrabování ve dně musí následovat minimiálně výměna 1/2 vody.


Sentinel - 24/06/2012

Aha,
dobrý postřeh, to mě nenapadlo, no proplel jsem trochu kytky, a dno se trochu zvířilo, jinak změnou layoutu jsem provedl jen přeskládáním větších kamenů myslím že bude voda lépe proudit. a a je takové "přehlednější".
Add výměna vody, no tak napůl :))
odsál jsem část kalu ze dna.. hladina byla tak na 50%.. pak jsem ostříhal kytky nechal hoďku běžet filtr, a pak odkalil zbytek.

Ale nevadí, udělám větší výměnu i víkendu znova, to by bylo aby ty hodnoty neklesly :)

Přidávám video, jak mi bublají kytky :) // řasy na skle nevšímejte :) ta se poladí
http://youtu.be/__IDHoTbkRU?hd=1

Jinak děkuji za rady a postřehy, je skvělí že je tady takova pohodová komunita ;)


Sentinel - 21/07/2012

Sentinelův deník, akva datum 201201210037 :-D

Po zoufalých pokusech odkalovat akvárko a sníže NO3 a PO4 jsem došel k tomu že filtr prostě nestíhá a v akva je více techniky než rostlin(filtr co test, difusor, přídavné čerpadlo). Pořídil jsem výkonnější filtr Eheim Classic 2217 (600) plus: s molitany, kohouty a hadicemi. Přikoupil jsem ještě jednu rozstřikovací rampu a zpojil "sériově" - takže rozstřikovací rampa je přes celé akvárko. Drobná změna v rozmístění techniky na obrázku. Slibuju si od toho že tím že co je na boční stěně, spíše v před. válec vody ho roznese po celém akváriu - a ještě podpoří zanesení ke dnu. Test je na druhé straně aby testoval nejvzdálenější místo akvária.

Osázel jsem pár rostlin, prostříhal staré listy kde byla řasa, či rozpad, odkalil a vyměnil 2/3 vody.
Ještě musím upravit víko aby se dalo akva zavřít (zatím není závěsné - ale pouze klasické ze setu).
Zítra změřím hodnoty.

Uvidíme jak změna ovlivní rostliny a řasy...


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde