🔥Probíhá akce Více zde 03d 22h 25m 02s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Ruducha a Staghorn

V kategorii: Řasy

paja - 03/07/2013

Zdravím neví někdo jak se zbavit těchto dvou řas. CO2 mám 25 mg/l a světlo cca 0.6 W/l a stále se nekontrolovatelně šíří po akváriu. Děkuji za rady.


Sentinel - 03/07/2013

Těžko radit, nemáš založenou nádrž. ;) minimálně 0.6w/l je nic neříkající údaj. Doporučím ti přečíst článek o PAR jednotce a alespoň rámcově odhadnout intenzitu. Když koukneš na pravděpodobné příčiny které jsou popsány zde na webu dočteš se o nedostatku CO2 / přebytku světla.. Pokud pokud můžeš udělat obojí.. jedno přidej druhé uber. Co ostatní hodnoty NO3, PO4? atp... obecně platí udržovat akva čisté/s živinami pro rostliny. Já vím je to obecná odpověď ale z info co jsi poskytl toho asi více nevymyslíme. ;)


Dejvwa - 03/07/2013

Určitě si tady založ nádrž a něco se vymyslí ;) Problémy s řasou jsou vždy komlexnější. Každopádně, jak píše Sentinel s největší pravděpodobností je něco v nepořádku s CO2, tedy je limitní. Zlepšil bych proud, snížil světlo (pokud máš např. T5 trubice s reflektory je ti číslo 0,6 W/l k ničemu). CO2 na max, co vydrží ryby a zapínat ho alespoň 2 hodiny před světly (podle velikosti nádrže a způsobu rozpouštění). Ruducha, Staghorn = pravděpodobně málo, nebo kolísavá hodnota CO2.


paja - 03/07/2013

Tady upřesnění hodnot: osvětlení LED s výkonem 10000 lumenů teplotou 6500 s regulací na zdroji - teď staženo na minimum. CO2 25mg/l a přidávám uhlík přímo k postiženým místům a hlídám dropem s roztokem dennerle, NO3 je 30mg/l a PO4 je 2 mg/l, výměna vody 2x týdně. foto bohužel dodat nemohu jsem mimo domov. Děkuji za rady.


Sentinel - 04/07/2013

2PAJA: s tím osvětlením ti neporadím to opravdu nevím, to je nějaké akvarijní světlo? Jinak s tím světlem (jedno jeslti led nebo zářivka) jsem se už párkrát "spálil" ve smyslu že jsem to přesvítil.
Ad hnojení hnojíš nebo jsou to hodnoty vstupí vody?
Kolik vody měníš v rámci jedné výměny (procentuálně)? Odkaluješ (ve smyslu odsáváš bordel ze dna? a nevíříš dno? (aby se ti neuvolňovali živiny do vodního sloupce)?
K tomu dropcheckeru: zapomeň na chvíli na hodnoty na štítku, z toho co píšeš opravdu jen tipuji že světla je moc a CO2 málo, pokud to ryby zvládají, doplň víc CO2, klidně ať je dropchecker do žluta. Pokud to je možné, při výměně vody když je voda odebrána aplikuj lokálně tekutý uhlík nech pár minut působit a pak naplň akvárko - to se mi osvědčilo na rudochu na anubiasu).


Ardjuna - 04/07/2013

Jen bych doplnil k tomu, co píše Sentinel ohledně CO2:
Pokud není extrémně hodně světla, tak podle mého názoru bude rostlinám bohatě stačit i 10-15 mg/L CO2. Nezkoušel jsem to sice na všech rostlinách, ale minimálně u Alternathery, Pogostemonu a Eleocharisu to stačí. Může být sice i více, ale pro rostliny to už takový rozdíl nebude. Podle mě rostlinám stačí, když budou mít CO2 dostatek, a to může být pro drtivou většinu rostlin už něco kolem 5-10 mg/L. Mnohem důležitější než přesná hladina je ale podle mě "stabilita" (což neplatí jen o CO2, ale skoro o všem). Dosažení stabilní úrovně u CO2 je ale minimálně problematické. Každý, kdo zkoušel hladinu CO2 měřit v průběhu dne, to jistě potvrdí. Doporučoval bych prostudovat následující odkaz: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/co2-do-akvaria. Tam je vidět, že hladina CO2 (bez provzdušňování) strmě narůstá až do té doby, kdy jeho přísun přerušíš. U mě třeba přesáhla jeho koncentrace na konci dne i 80 mg/L! Drop checker bohužel něco takového nezaznamená, protože na změny reaguje i s několika hodinovým zpožděním, takže zatímco drop checker může být světle zelený nebo mírně žlutý, ve vodě už může být dávno extrémně vysoká koncentrace CO2. Takovýto způsob přidávání CO2 (který praktikuje spousta lidí), je podle mého nebezpečný (především pro živočichy) a nevhodný (minimálně pro rostliny). Řešením může být kombinovat přidávání CO2 s vydatným čeřením hladiny, ale znovu opakuji, že bez měření pH metrem (jen podle dropcheckeru) se to bude blbě nastavovat. Z vlastní zkušenosti vím, že krevety ani ryby nemusejí nějak podezřele reagovat ani na koncentrace kolem 80 mg/L (prostě to přetrpí, aniž by nějak dramaticky vyváděly). Dlouhodobě to ale pro ně může mít fatální následky (buď přestanou být tak aktivní nebo začnou umírat).


tonof - 05/07/2013

Marcel, ak používam skimer a hladina je čistá nestačí ju len jemne vlniť. Bude to dostatočné pre stabilitu CO2.


paja - 05/07/2013

Sentinel: světlo je mojí výroby a nemyslím že by bylo přesvíceno a mohu ho plynule regulovat a mám ho stažené. Vody měním 50% 1x týdně a hnojím PMDD s KNO3 + uhlík Rataj.


optimas - 05/07/2013

Ahoj, taky se mi objevila tahle potvůrka objevila v akvárku. Mám nově založené 30 litrové akva od 21.4.2013. Rostlinky mám Egerii Najas, Limnophila sessiliflora, Hemianthus callitrichoides 'Cuba', Vallisneria spiralis a Pogostemon helferi. A teď to nejhorší, že tam mám 8 neonek červených 5 Endlerek (samci) 2 otiky a nějaké krevetky cherryny. 100% Vím, že to mám přerybněno a to je asi ten důvod že se mi tahle řasa objevila v akva. Už mám ,ale nachystanou novou nádrž 112L kterou budu zakládat a do něj příjdou tyhle rybky a miničko zruším. Momentálně jsem začal hnojit CO2 z hasičáku a rostlinkám se velice daří Pogostemon se pěkně rozrostl a CUBA taky slušně zmohutněla. Ty zbylé 2 nemá cenu komentovat ty rostou jak blbé. Rybky krmím tou malinkou lžičkou co je přibalena u krmení pro krevetky a to jen asi čtvrt te lžičky. Sežerou to během chvilky tak přidám ještě jednu a dost nebo jim dávám Cyklops a taky tak stejně. Vodu jsem měnil každou sobotu 10litrů + odsátí dna. Teď po výskytu tehle řasy na listech rostlin takové dlouhé fousy asi ten Staghorn jsem začal měnit vodu 2x týdně + odsátí dna. Můžu pak tyhle rostlinky přesadit do nového akva nebo je mám nějak ošetřit aby se zbavily te řasy. Četl jsem tady že se mají namočit do sava 2:5 ,ale prý to nemusí přežít. Pak jsem četl že se má namíchat savo v poměru 1:20 a ponořit na 30 minut a pak opláchnout v čisté vodě. Nebo jak se zbavit te řasy v akva. Už jsem i stříhal nejvíce napadené rostlinky a Vallisneria spiralis už skoro žádnou řasu nemá. Jen ten Pogostemon a Cuba toho na sobě mají dost. Světlo mám od Dennerle 11W filtr venkovní Atman


danyboy77 - 06/07/2013

Doporucuji si procist tuto stranku http://prirodni-akvarium.cz/index.php?id=rasy_atlas ;)


paja - 09/07/2013

Tady jsem udělal několik fotek mého problému


Ardjuna - 09/07/2013

#7 Tonof: Těžko říct, co bude stačit. Se skimmerem jsem to nezkoušel, takže nevím, jak velký vliv má na čeření hladiny. Podle mě bude problém hlavně u větších akvárek, kde bude těžké zajistit čeření celé hladiny. Důležité podle mě bude zajistit kvalitní provzdušňování vody. Čeření hladiny se mi jeví jako nejsnazší řešení. Především v USA používají k provzdušňování tzv. mokro-suché filtry (wet-dry), které se ale u nás prakticky neprodávají. Pokud voda provzdušňovaná nebude (nebo jen málo), tak hladina CO2 podle mých měření nebude stabilní, ale bude neustále narůstat. Jediné, co dokáže hromadící se množství CO2 srazit a držet na stabilní úrovni, je právě dostatečné provzdušňování vody, při kterém bude část CO2 z vody neustále vyprchávat ... až jeho hladina dosáhne rovnovážného stavu. Asi jedinou další možností, jak zajistit stabilní hladinu CO2, je pouštět CO2 non-stop. Tímto způsobem koncentrace CO2 také za určitou dobu (cca 20 hodin) dosáhne stabilní úrovně, ale na druhou stranu to nemusí být zrovna dvakrát vhodné prostředí pro živočichy (ti na trvale vysoké hodnoty CO2 nejsou stavění ... i když to můžou jakž takž snášet, podle mě asi nebudou moc happy). Hodně ale bude záležet na cílové koncentraci toho CO2. Podle mě bude většině rostlin stačit tak 10 mg/L.


Ardjuna - 09/07/2013

#11 Paja: Najít příčinu problémů s řasami nebývá vždy jednoduché. Na první (letmý) pohled bych řekl, že máš možná přerybněno. Otázku, kterou si tedy musíš zodpovědět, je, jestli by nestálo zato snížit počet ryb? Další věcí, na kterou bych se zamřil, je, zda nepřekrmuješ? Ve většině případů bývá přemnožení řas spojeno s vysokým obsahem rozpuštěných organických látek (zpočátku to může být nespotřebované krmivo, odumírající listy, nebo nějaký uhynulý živočich ... později, až se přemnoží řasy, mohou být zdrojem organických látek i samotné řasy, které také procházejí určitými cykly). Ve tvém případě se podle mého názoru řas těžko zbavíš, pokud je důsledně mechanicky neodstraníš ze svého akvária. Máš tam extrémně hodně řas především na kořenech. Dokud tam budou, nemá velký smysl dělat cokoli jiného (nebude to s největší pravděpodobností fungovat). Na tvém místě bych tedy důsledně a nekompromisně otrhal všechny napadené listy, a zároveň bych se snažil odstranit všechny řasy z kořenů. Pokud by to bylo možné, vyndal bych všechny kořeny a ponořil je na pár hodin do roztoku Sava. Je ale také možné, že ty tvoje kořeny v sobě obsahují hodně mízy (= zdroj organických látek), a budou tedy do vody organické látky vypouštět ještě hodně dlouhou dobu. V takovém případě bych doporučoval se těch kořenů zbavit (možná by pomohlo jejich vyvaření a následné "vypečení" v troubě, ale je otázka, jestli by se tím z nich ta míza odstranila). Já mám v akvárku také jeden kořen, který je něčím nasáklý a díky tomu se mi celý obalil silnou vrstvou plísně a řas. A v této fázi (dokud řasy neustoupí) bych se také snažil být opatrnější s hnojením. Hnojivo můžeš do vody přidávat (rostliny to zcela jistě ocení), ale pokud máš problém s řasami, neměl bys ve vodě naměřit moc velké koncentrace dusičnanů a fosforenčnanů (a ty píšeš, že jsi naměřil 2 mg/L PO4 ... jestli jsem to správně pochopil). Já jsem třeba přidával týdně do vody 5-7 mg/L PO4, ale drtivá většina se mi "vsákla" do substrátu, takže ve vodě (= pro řasy) toho zůstalo jen minimum. Pokud používáš křemičitý písek (a nikoli porézní jílové substráty), tak se ti do substrátu moc živin z vody nevsákne, takže musíš být s hnojením opatrnější. Snad ti něco z toho pomůže.


Sunkafit - 10/07/2013

Staghorn nieje o ničom inom len o nedostatočnej hygiene a starostlivosti o akvarium


Ardjuna - 10/07/2013

#14: S tím tak úplně nesouhlasím. Ruduchy se obecně vyznačují tím, že rostou převážně jen v čistých vodách. V ekologii se proto často používají jako indikátory znečištění (resp. čistoty) vod. Kromě toho se ruduchy nikdy v akváriu neobjeví při jeho zabíhání (pokud je tam uměle nepřidáme). Jsou tedy známkou určité stability systému. Jednoduché závěry typu "staghorn = nedostatečná hygiena" jsou jednoduše chybné. Zkus se zeptat nějakého limnologa (odborníka na řasy), co přesně způsobuje přemnožení řasy rodu Compsopogon (angl. staghorn). Nevím zatím o nikom, kdo by to věděl (a to jsem už s pár odborníky mluvil).


Vyghum - 10/07/2013

Pro tuto problematiku neexistují jednoduché závěry. V mém akva, které jsem předělal v zimě po velké epidemii řas z neúdržby systému, se na kamenech začaly po měsíci od obnovení nádrže ukazovat černé chomáčky ruduchy. Tak to bylo v nádrži vždy a vždy mi také pomohlo zbytečně nepanikařit, pokračovat v nastavené údržbě (celkem to flákám), hlavně vydržet zbytečně neprovádět náhlé změny v nádrži. Půl roku pryč a ruduchu v akva nenajdu ani s lupou v ruce. Z řasožroutů mám jen krevety a clithony a jednoho stařešinu ancistruse, který žral naposledy řasy naposledy tak někdy před 15 lety...
Univerzální recept neexistuje, každé akva je unikát, lze hledat jen zkušenosti druhých v podobných akváriích a zkusit si z těchto informací vytáhnout to podstatné pro dané akvárium.


grunda - 10/07/2013

ať se to dá nebo nedá prokázat, mé 20ti leté zkušenosti ukazují na - zanedbaná údržba = řasy.


Vyghum - 10/07/2013

Ano, v některých případech to může platit, ale v některých zase ne ;) Přestože zakládáš nádrž se všemi poznatky, provádíš úzkostlivou údržbu tak po čase se Ti stejně nějaká podobná radost v akváriu ukáže, pak je potřeba hledat problém jinde než v údržbě. Jak se říká všeho s mírou a všeho do času..., nic se nesmí přehánět a hlavně uspěchat.
Měl jsem na starosti X akvárií a údržba v žádném z nich nebyla pečlivá, protože na to nebyl čas. V některých akva byly řasy, v jiných nebyly, někde sinice, jinde ruducha, nedá se to prostě paušalizovat a co funguje u jednoho akva u jiného fungovat nemusí.


LaXo - 10/07/2013

No asi to bude tak ako pise Vyghum. Ja som sice nemal na starosti tolko akvarii, ale u mna v poslednom akva bola hygiena na prvom miesta. Hnojenie EI, prud paradny, CO2 tiez OK. A casom sa ukazala GSA a neskor sa pridala aj madam Ruducha. Mohol som sa aj pos*at a na dovod som neprisiel. No, ono to nebolo take katastrofalne, ale boli potvorky tam. Asi, teda ak je to s mierou, je uzitocne naucita sa ich brat ako nutnych spolubyvajucich aby nam zas tolko nevadili :D


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde