🔥Probíhá akce Více zde 04d 13h 28m 13s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Rozpustnost CO2

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

dravec - 28/03/2012

Ahoj, prosim o radu. Mam SERA flore reactor 500, bublam 1-2 bubl./sec, akva ma 150 litr. netto, prud v akva je dostatocny. Vcera som dostal permanentny test CO2 od JBL a indikacna latka bola modra co znamena hodnotu 3mg/l (nedostatocna hodnota).
Teda takyto vysledok som necakal, kde moze byt chyba?


Vladik - 28/03/2012

A NEPOUŽIL JSI TEN TEST ŠPATNĚ? 3 MG/L BÝVAJI TAK VE VODĚ, KDE SE CO2 VŮBEC NEPŘIDÁVÁ. PODÍVEJ SE, JETSLI JSI DOBŘE POUŽIL TEST A POKUD JO, TAK ZKUS POUŽÍT NĚJAKOU JINOU METODU ROZPUŠTĚNÍ A PODLE TOHO POZNAŠ JESTLI TEN REAKTOR FUNGUJE NEBO NE.


tommate - 28/03/2012

někdy to trvá než se to obarví, sledoval bych to aspoň pár dní a pak bych přidával o jednu bublinku denně navíc až do požadovaného zabarvení, jestli máš nějaké mini-počítadlo s miniaturními bublinkami, tak se možná ani nedopočítaš, chce to pořádný counter (spirálový, nebo home made třeba z infuzního kapátka), toho co2 je tam třeba valit dost hodně, taky mne to z počátku překvapilo, mám seru 1000 a občas se mi dokonce zavzdušní a vrtule se zastaví, prostě nestíhá a stejně mám sotva světle zelený DC (akva 300l), pro srovnání - jednu bublinu za jednu až dvě sekundy dávám do 22litrového akva


dravec - 30/03/2012

tommate diky, za radu. Veru bubliniek som pridal a asi po 2 dnoch za zacina zelenat. Takze asi bol problem v malom počte bubliniek za sekundu. este uvidim ako to bude reagovat ked zacnem na noc vypinat co2. A tej co 2 tam budem valit...
Mozem sa opytat ako casto cistis Sera reaktor? Mam tam povlak hnedej riasy, tak rozmyslam ze spravim mensiu udrzbu.


tommate - 31/03/2012

reaktor mám necelé čtyři měsíce, čistil jsem ho už sice jednou, ale jen proto, že jsem otevíral filtr, jinak nebylo akutně třeba, to asi není hnědá řasa, to jsou bakterie, za dva týdny jsou tam po vyčištění stejně zase, dokud nebrání vrtulkám v pohybu, tak bych ho nečistil, navíc bakteriální povlak je užitečný a bezvadně reaktror odhluční


danyboy77 - 07/04/2012

Hezky den vam preji :-) Nemate nekdo zkusenost s tim Dennerle Fliprem? Ted testuji v malem akva novy CO2 set a dostal jsem k nemu ten Hydor Turbo motoric reaktor. Ale vic se mi libi ten fliper,ze se da schovat a akva neni jako sodofka. A vnejsi reaktor zatim nechci pouzit z duvodu snizeni proudu :-( CO2 posleze poputuje do 450litrove nadrze kde bych chtel co mozna nejlepsi rozpustnost. Poradi mi tedy nekdo s tim fliprem? Klidne tam dam i dva ale aby to bylo ucinne :-) Predem dekuji za vase rady.


milosak - 08/04/2012

[quote]danyboy77 napsal:
Hezky den vam preji :-) Nemate nekdo zkusenost s tim Dennerle Fliprem? Ted testuji v malem akva novy CO2 set a dostal jsem k nemu ten Hydor Turbo motoric reaktor. Ale vic se mi libi ten fliper,ze se da schovat a akva neni jako sodofka. A vnejsi reaktor zatim nechci pouzit z duvodu snizeni proudu :-( CO2 posleze poputuje do 450litrove nadrze kde bych chtel co mozna nejlepsi rozpustnost. Poradi mi tedy nekdo s tim fliprem? Klidne tam dam i dva ale aby to bylo ucinne :-) Predem dekuji za vase rady.[/quote]

Měl jsem ho asi rok.

Podle mě je toto zařízení pouze pro parádu, protože se mně
nikdy nepodařilo dosáhnout většího podílu rozpuštěného
kysličníku ve vodě.

Nyní vyrábim klasickou sodovku. ;)


danyboy77 - 08/04/2012

Ach jooo :-( no nic tak ten fliper asi zavrhnu :-)) a moc dekuji za tvou zkusenost. Jeste me napadla ta moznost poustet co2 do nasavani filtru,dat pod nej difuzor a male bublinky by se primo nasavaly a ve filtru by se rozpustily a ven by sla uz obohacena voda :-) Tak snad to bude fungovat. Ale jeste jednou dekuji za tvou zkusenost.;)


milosak - 09/04/2012

Ještě jsem si vzpomněl, na vyloženě špatné čištění od řasy.

Pokud budeš používat klas. skleněný difuzor a bublinky rozhánět
dostatečně silným proudem, tak na hladině nebude mastný
sodovkový povlak.


ceklis - 12/10/2012

zdravim kto mi poradi aky difuzor atomizer reaktor mam kupit.Stale mam problem s rozpustonostou CO2 skusal som atomizery neuspesne bublinky su dost velke aj sleknny difuzor aj CO2 mixer drop mi ukazuje rano zelenu a vecer zlto zelenu ryby na CO2 nereaguju aj ked dam plyn na max drop nemozem dostat na žltu farbu...


LaXo - 12/10/2012

Aké máš dKH? V akva samozrejme ;)


Ardjuna - 13/10/2012

#10 Ceklis: Problém v tomto případě určitě nebude v difuzoru, atomizéru či reaktoru ... ale někde jinde. Já používám ve svých akváriích zatím jen obyčejné skleněné difuzory a u drop checkeru se bez problémů dostanu na žlutou, pokud jen trochu zvýším přísun CO2.

Nevím, jak velkou máš nádrž a co s tím difuzorem/atomizérem děláš. Pokud máš velkou nádrž (v řádu stovek litrů), pak musíš zajistit, aby ti bublinky strhával proud a roznášel ty bublinky do všech částí nádrže. Proud je při distribuci CO2 naprosto klíčový. Pokud máš špatný proud, může ti většina dodaného CO2 uniknout z akvária, aniž by se dostal k rostlinám (a také k drop checkeru).

Jinak atomizéry vyrábějí jednoznačně nejmenší možné bublinky (tzv. mikro-bublinky), takže pokud z nich tobě vycházely nějaké velké bubliny, tak se ve skutečnosti nemohlo jednat o (kvalitní) atomizér - nebo nefungoval správně.

PS: Zkus se podívat na nejnovější článek zde na webu (viz https://www.rostlinna-akvaria.cz/ziviny-co2-115), kde je na konci popsán rozdíl mezi difuzorem, atomizérem a reaktorem. Každý z nich je ale plně odzkoušeným způsobem, jak připravit CO2 do co nejstravitelnější podoby pro rostliny.


ceklis - 13/10/2012

(kvalitní) atomizér to asi nebude lebo mlha sto urcite nejde mam napojene 2 roztrekovaciu rampu po celom akva a 2 externe filtre prud by nemal byt problem.vidim to asi na nejaky reaktor

KH 4


Pepis - 13/10/2012

Ahoj, mám 240 akva a pouštím bublinky přímo do sání vnějšího filtru. Mám EHEIM 2073 a nemám vůbec žádný problém s rozpustností CO2, dostanu se bez problému na 80mg/l. To jen na zkoušku.


Vladik - 13/10/2012

80 mg/l? to jsi měřil čím, protože pokud by tam bylo tolik CO-čka, ryby by už plavaly břichem nahoru.


LaXo - 13/10/2012

Ak máš uhličitanovú tvrdosť dKH 4 tak s dodaním dostatočného množstva CO2 by nemal byť absolútne žiadny problém. Ja mám dKH 9 a DIY difúzor a keď povolím ihlový ventil tak sa bez problémov dostanem na žltú. Problém u Teba nebude v spôsobe dodávania CO2 do vody, ale určite niekde inde.


Ardjuna - 14/10/2012

#14-15: Já myslím, že je snad každému jasné, že drop checkery slouží pouze k hrubému odhadu koncentrace CO2 ve vodě ... takže když nám ukazují koncentraci třeba 80 mg/L, je nutné to brát s rezervou. V podstatě jediný spolehlivý způsob, jak docílit maximální možné úrovně CO2 v našem akváriu, je zapnout CO2 set, pak sledovat drop checker, dokud se nezbarví do světle zelena ... a pak drop checker ignorovat a pomalinku přidávat CO2, dokud se ryby/krevetky nezačnou chovat divně. Jakmile dojdeme do tohoto stádia, ubereme trošku CO2 (aby to nestresovalo ryby). Pak se zase můžeme podívat na drop checker (ať už nám ukazuje jakékoli "nesmysly") a udržovat jeho aktuální "barvu".


ceklis - 15/10/2012

tak dal som hadicku CO2 do nasavania filtra konecne pozadovana farba zlta trocha do zelenka..ale ta vlaknita riasa stale rastie..asi skusim chemiu lebo uz stracan nervi to namotavat a vobec sa to neda s HC dostat von :@


Gargamel - 15/10/2012

Vláknitá řasa = málo CO2 v poměru k silnému světlu. Buď uber světlo nebo přidej CO2. Jak přidat CO2 krásně popsal Marcel v novém článku tady na webu.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde