🔥Probíhá akce Více zde 03d 19h 48m 47s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Rozhovor s Oliverem Knottem

V kategorii: Ostatní

administrator - 03/03/2013

Překlad: Administrátor




1. Ahoj Olivere, můžeš nám o sobě něco říct? (kde žiješ, pracuješ a kdy jsi se začal zajímat o akvaristiku?)


Žiji na severozápdě Německa, poblíž města Heidelberg. Začal jsem pracoval ve zverimexu v roce 1988, když mi bylo 16 let. Tam jsem se naučil vše potřebné k tomuto řemeslu. V roce 2001 jsem se s mou firmou začal specializovat na údržbu a sestavování akvárií. Až do roku 2012 jsem dělal mnoho různých zakázek ohledně akvaristiky, jako setkání, semináře, kurzy, školení zaměstanců apod.





2. Kolik důležitých úspěchů a jakých v tvé kariéře podle tebe je?


Určitě vítěztsví v AGA 2004/2005 byl pro mě krok vpřed. Hlavně protože jsem ve Washingtonu (místo konání AGA 2004/2005) potkal mnoho zajimavých lidí, jako Karel Randall, Mike a Jeff Senske a popíjel jsem Budweiser s Takashi Amanem :)





3. Spolupracoval jsi při tvé studii a realizaci "Nature soil" s Anubias?


NatureSoil byl můj nezávislý projekt, ještě předtím než jsem začal spolupracovat s Anubias. Měl jsem štěstí se setkat a spolupracovat s Anubias a po společném rozhodnutí distribuovat NatureSoil v Itálii.




Nature Soil Oliver Knott





4. Plánujete do budoucnosti vytvořit vlastní výrobní linku pro akvarijní hnojiva a speciálně pro tvorbu s NatureSoil?


V současné době máme stále ještě na půltech obchodů náš produkt s Anubias, což je hnojivo pro začátečníky připravené k použití s NatureSoil. Ale právě teď pracujeme na větší lince.





5. Jak se Vám v současné době daří s tekutými hnojivy v akváriích? Preferujete officální výrobky, nebo raději vlastní tvorbu?


Normálně preferuji tovární výrobky. Zákaznící jej totiž můžou zakoupit a vyzkoušet, je to snadnější cesta. Navíc je na trhu dostupných mnoho dobrých produktů. Například Anbuias má velmi kvalitní výrobky.





6. Jak se staráte o vodu v akváriu? (kolik procent měníte, jak často a jak ji připravujete)


Jak jen nejrychleji to jde...čas jsou peníze :) Normálně něco kolem 20-25% každý týden. Dělám takovou "rychlo výměnu" velkých nádrží: zárověn na levé straně akvária odčerpávám a na pravé straně vodu zase přičerpávám. Ušetřím tak 50% času. Je to hodně důležité, když máte mnoho nádrží. V Německu stačí občas vodu trochu upravit. Voda je tady dobrá, jen občas trochu tvrdší.




 





7. Jaký máte názor na dávky CO2 do akvária pouze během denního světla nebo naopak 24/7? PoužíváteCO2 během noci?


Z finančních důvodu často Co2 na noc vypínám. Ale pro rostlinné nádrže osazené Riccií doporučiji nechat CO2 zapnuté i v noci.





8. Jak se daří Vaší filtraci v akvárium? Používáte mechanické filtry, nebo biologické a jaké filtrační materiály?


Dobře. Používám mechanické (filtrační pěny), jsou hodně důležité jestliže máte mnoho ryb v akváriu. Celá nádrž se po určité době stane biologickým filtrem.





9. Je hodně důležitá cirkulace vody? Používáte akvarijní čerpadla?


Závisí na rostlinách a rybách uvnitř. Normálně používám jen filtrační čerpadlo pro cirkulaci. Pro většinu mých akvárií je to dostačující. Myslím, že pro rostliny je dobré, když simulujeme tok jako v řece, kde normálně rostou.





10. Jak často měříte hodnoty Vašeho akvária? A které jsou pro Vás nejdůležitější? (pH, kH..)


Asi žádná. Já jsem spíš takový "akvarijní kuchař", do nádrže přidávám přípravky podle citu. Pro jistotu je ale dobré měřit pH a kH. Občas taky měřím dusičnany, fosforečnany.








11. Má podle Vás smysl simulovat podmínky, na které jsou rostliny v přírodě zvyklé? Máme s nádrží zacházet, jako s umělým nebo přírodním ekosystémem?


Pokud Vás to bude bavit, dělejte to jak jen to jde. Simulovat skutečné podmínky v akváriu je velice obtížné a může to skončit opravdovým fiaskem. Takže musíme najít dobrou střední cestu, tak aby to fungovalo.





12. Kdy při sestavování akvária vpůstíte ryby dovnitř?


Jestliže měním každý třetí den 30% vody, tak pak po 10 dnech od založení ryby vpustím. Nejdříve hlemýždě a pak některé druhy krevetek.





13. O kolik akvárií se teď staráte? Připravujete nějaký layout?


Sám udržuji asi 30 až 40 akvárií týdně. Ale né každý týden, mění se to zákazník od zákazníka. Některé navštěvuji každý týden a některé jednou za měsíc. Mám pro zimu 2012/2013 připravené "Art of planted aquarium" v Hannovru v Německu, takže se můžete těšit.





14. Můžete nám říct, který aquascaper ja Váš nejoblíbenější?


Můj neojoblíbenější aquascaper je jednoznačně Takashi Amano. Posunul úroveň v tomto oboru nejméně o jeden level od roku 1990. Hluboce před ním smekám. Ale v součastnosti máme na světě hodně talentovaných aquascaperů: hoši z CAU (HongKong), Long Tran Hoang (Vietnam), Filipe Oliviera (Portugalsko), Mike a Jeff Senske (USA) a mnoho dalších..





15. Jak hodnotíte IAPLC 2012?


Tento rok je zde opravdu hodně povedených akvárií a nebude jednoduché pro které se rozhodnout. Uvidíme kdo je ten nejlepší! Podle mě se stane vítězem nádrž č. 167. (“A scape from outer space”).





16. Máte kromě aquascapingu i jiné koníčky?


Pro zbylé koníčky bohužel moc času nemám. Nejdůležitější pro mě je, když jsem s rodinou a mými dvěmi dětmi (2 a 5 let). Oni jsou pro mě to nejdůležitější.








Dobře Olivere, rozhovor je u konce. A já bych chtěl poděkovat za čas, který jste nám obětoval.


Bylo mi potěšení s Vámi udělat rozhovor. Můj největší pozdrav patří mým fanouškům v Itálii! Mají tam mnoho dobrých aquascaperů a lidí ;) . Opravdu rád bych navšítvil tuto zemi...obzvláště kvůli dobrému jídlu.





Zdroj: http://www.aquaexperience.it/index.php?option=com_content&view=article&id=385:interview-with-oliver-knott&catid=2:interviste&Itemid=7


sratch1 - 04/03/2013

Super.. Ocenil by som viac prekladov podobneho druhu...


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde