Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 12h 28m 54s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Rostliny a světelné spektrum

V kategorii: Osvětlení

Gargamel - 23/07/2012

Tento článek sepsal jako doplněk k předchozímu článku uživatel grunda.


 


PUR – PAR


PUR je další jednotka světla důležitá pro akvarijní rostliny ,na rozdíl od PAR což je veškeré světlo dopadající do akvária, je PUR světlo využitelné rostlinami pro fotosyntézu a růst.


Jak všichni víme, všude na akvaristických fórech se doporučují jako akvarijní osvětlení plnospektrální zářivky, nejčastěji řady 845 a 865, ale pojďme se podívat, jak je to s akvarijním světlem doopravdy.


Akvarijní rostliny potřebují pro svůj zdárný růst a fotosyntézu světlo o vlnové délce 400-550nm a 620-740nm.


graf1


 


Graf A – 420 – 500nm – tato vlnová délka světla je třeba ke zdárnému růstu rostlin


 


Graf B – v této vlnové délce začínají rostliny látkovou výměnu


 


Graf C – 670nm – tato vlnová délka je důležitá pro tvorbu chlorofylu a další zdárný růst rostlin


 


 


Zářivky ale vyzařují světlo i v jiných vlnových délkách jak ukazuje následující graf.


graf2


 


Na tomto grafu můžeme vidět, že spousta energie spotřebovaná zářivkou, v tomto případě trubice T8 – daylight, která je prodávána jako „speciální“ osvětlení pro akvarijní rostliny, je vyplýtvána na vlnovou délku kolem 500nm – tzn. zelené a žluté spektrum, které není rostlinami využíváno.


 


Máme ale i jiné zdroje světla, třeba LED diody, které i přes svou stále vysokou cenu, si pomalu nacházejí místo v našich akváriích. Nebo metal halidové výbojky, které se běžně používají jako zdroj světla ve vysokých akváriích. Pojďme se podívat jak na tom jsou.


graf3


Světle modrá čára nám ukazuje světlo využívané rostlinami


Tmavě modrá čára – LED osvětlení – v tomto případě LED 6500K


Fialová čára – Metal halidová výbojka


Z tohoto grafu můžeme usuzovat, že LED osvětlení je pro rostliny daleko vhodnější. Pokud by vás graf nepřesvědčil, snad pomůže následující fotografie.


led


Bohužel se ukazuje, že i LED osvětlení má svá omezení, v případě akvárií je to hloubka 50-60cm. Při větší hloubce už nejsou schopny LED dostatečně prosvítit vodní sloupec a Metal halidové výbojky mají navrch.


Jaké je tedy nejlepší osvětlení? Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět.


Plnospektrální nebo speciální zářivky mají výhodu nízké ceny a snadné dostupnosti, ale na druhou stranu „plýtvají“ energií.


Metal halidové výbojky jsou nepostradatelné v obzvlášť hlubokých akváriích, ale je třeba je kombinovat se standardními zářivkami, výbojky jsou totiž zdrojem spíše bodového světla.


LED jsou omezeny hloubkou akvária a vysokou pořizovací cenou a nutností chlazení, na druhou stranu nejlépe napodobují sluneční světlo.


Závěr si tedy utvořte každý sám a používejte co každému z vás nejlépe vyhovuje.


Zdroj: http://www.americanaquariumproducts.com/






Sentinel - 23/07/2012

Jen doplním - spektra zářivek jsou poměrně pěkně zpracovány zde: http://www.e-light.cz/zprava/142/ je to sice starší článek ale myslím že v případě zářivek se tak moc nezměnilo.


Vladik - 24/07/2012

Pěkný článeček. Používá ještě někdo to led světlo?


Sentinel - 24/07/2012

2Vladik#3 Kamarád svítí ledkama, vyzjistím co přesně používá.


grunda - 24/07/2012

já mám v plánu LED osvětlení, ale realizace bude až listopad-prosinec, až se vrátím domů. budu kupovat hotové světla od Blau


Sentinel - 25/07/2012

LEDky: kolega co používá led tak používá tyto (viz datasheet co mi poslal) https://docs.google.com/open?id=1vcgAHbrIBshKjcqNDF1Xvov3r74qPqy-X7HK46zgGadcc7FeuZ56nIBbkvl4 nad cca 100l (vodní sloupec 35cm k substrátu) má dva pásy čipů, bílá. Sice nějaké problémi v akva má ale podle toho co vím tak to je spíše dobou osvětlení (14h) a CO2 nedodává. Takže myslím že drobné problémy s řasou jsou způsobeny jinými faktory než světlem.

Tyto typy diod se prý používají i pro pěstitelstvý rostlinek ve skříni.. apod. Diody jsou umístěné v hlinikévém U profilu aby se chladily. Možná koupim nějaké malé akva a experimentálně to zkusím.


arnie - 25/07/2012

Bylo by zajímavé podívat se na spektrum některých akvaristických speciálek, to jejich spektrum pro rostliny asi nebude moc super.


budulinecek - 27/07/2012

Já používám LED trubici přímo na 230V namontovanou do klasických T8 patic. Na 60cm 9W nad akva 60x30x30 cca 10cm nad hladinou. Rostliny rostou, ale řádí mě vláknitá řasa. Teď jsem byl ale dlouho bez CO2 nebyl nějak čas pořešit naplnění lahve. Bude plná teď v pondělí. Ake bez problémů vše roste. Akorát se mě odporoučel Pogostemon, ale asi to bylo málo CO2. Ještě budu muset pořešit jeho lepší rozpouštění - asi ho pošlu přes externí filtr. Třeba se nebude zavzdušňovat. Foto zde: http://www.akva.sk/gallery/akvaria-a1/54l-cca-p-ed-m-sicem-p42759.html Na focení jsem si přisvítil 15W T8 trubicí.


Gargamel - 27/07/2012

Pěkné. Ta řasa bude kvůli nedostatku CO2. Vláknitá řasa se objevuje skoro vždy, když je tam moc světla vůči CO2. Objevuje se i v akváriích hustě zarostlých se silným světlem, kde není dodáváno dost NO3 a PO4. Pak se motá do spodních pater stonkovek.
Přeměř NO3, PO4 a vylepši to rozpuštění CO2, případně přidej bubl/s a zlepši proud. Tohle určitě zabere.


budulinecek - 27/07/2012

No ještě jsem se k měření NO3 nedostal (mám teď nový test od SERA), ale PO4 se pohybuje v nějakých měřitelných hodnotách. Ale hnojím už několik měsíců EI, ale pořád narážím na signály o nedostatku NO3 (samo kromě CO2) musím ho už konečně změřit a případně přitlačit v dávce - právě že ta vláknitá se drží ve spodních patrech stonkovek i na místě kde přímo vidím v proudu proplouvat bublinky CO2. Někde jsem četl že i povlak na hladině je nedostatek NO3 a ten nepatrně mám také stále. Ale to už jsme od světelného spektra utekli moc daleko. Uvidím jestli se podaří zbytek odladit, pak provozovat 54L pod 9W LED je docela pěkná úspora i při vysoké pořizovací ceně LED a potvrdí se tím i předchozí článek o osvětlení.


budulinecek - 28/07/2012

Hmmm tak jsem si dnes udělal měřící den NO3 = 50mg/L, PO4 = 0,5 mg/L Fe 0,5 mg/L, vodovodní voda má 0mg/L NO3. Takže musím do toho akva dostat CO2. Tento týden jsem si konečně udělal 4dKH roztok do čidla a čidlo je tmavě zelené. Zítra se mě snad povede si vyzvednout opět plnou lahev CO2 a pak uvidíme jestli to LED světlo bude dostačující a budu bez řas.


Javaharlal - 16/08/2012

Caute,
viete niekto poradit, kde zohnat 150cm LED namontovatelne to T5 rampy bez nutnosti upravit elektroniku?

Vdaka


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde