🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 11h 16m 58s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Red eye

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Gargamel - 18/07/2012

Perfektní. Já to zkopíruju z tvých stránek a hodím to na mainweb jako článek včetně těch fotek, k tomu dám odkaz na tvé stránky a tvůj nick.

Teď jsem si ten web pročítal a nejen ten článek o světle je dobrý, ony jsou všechny super a je škoda, že nejsou tolik na očích. Dám ten tvůj web alespoň tady do odkazů: https://www.rostlinna-akvaria.cz/ . Jak po grafické, tak hlavně obsahové stránce je to na vysoké úrovni. Pokud si chceš ten web víc zpropagovat, můžeš klidně založit tady na fóru témata s názvy tvých článků, zkopírovat je a dát pod to odkaz na ten článek na tvojem webu. Pak by se to dalo jako sticky topic ať je to na očích a dá se o nich pod tím hned diskutovat. Ty články by si mělo přečíst co nejvíce lidí.


Ardjuna - 18/07/2012

Ahoj Gargameli,

díky za pochvalu na mé webovky. To potěší. Jak už jsem říkal, mám to spíš jako takový koníček a informace tam dávám jen tak pro šíření větší osvěty. Jestli ti tam někdy bude něco připadat dobré, tak to klidně využij (ať už jako článek nebo jako téma k diskuzi zde na fóru). Dávám ti v tom volnou ruku. Jinak ten aktuální článek o světle jsem tam nahrál až teď, takže pokud jsi si to pročítal před tím, tak to ještě nebylo úplné. Dodělával jsem k tomu ještě tu tabulku, která bude pro většinu lidí asi nejpraktičtější => můžou si v ní najít, jak vysoko mají světlo od substrátu a kolik zářivek T5 používají, a podle toho jim to hned orientačně vyhodí, jak jsou na tom s intenzitou. Já budu rád, hlavně když to poslouží dalším lidem. Osvěty není nikdy dost :)


Ardjuna - 22/07/2012

3. měsíc: přemístění nádrže a změna osazenstva + úprava světla
Včera jsem přemístil nádrž z výklenku do volného prostoru, tak abych k ní měl lepší přístup, a hlavně abych mohl korigovat výšku světelného zdroje nad akváriem - poznámky: bylo to docela náročné. Při této příležitosti jsem také zkusil obměnit rostliny v nádržil a trochu zredukovat počet ryb (nechal jsem si jen krevetky a jeden druh malých rasborek). Také jsem dal do filtru asi 0.5 kg zeolitu (absorbce čpavku/amoniaku) a asi 1 kg dalšího vysoce porézního materiálu pro zvětšení plochy pro nitrifikační bakterie. Přes noc se voda v akváriu dokonale vyčistila (přece jen tam mám substrát ADA Aqua Soil Amazonia, takže po vyndání všech rostlinek jsem akvárko pro jistotu několikrát naplnil, trochu jsem rozhrabal substrát, aby se detrit a kal dostaly do vodního sloupce a já to mohl lépe odkalit. Pak jsem vypustil všechnu vodu, pečlivě nasázel nové rostlinky a pomalu jsem akvárko zase napustil. Pár hodin jsem pak nechal běžet filtr, a poté jsem tam dal rybky a krevetky (zdá se, že to přežili bez větší újmy, i když mi dalo pořádně zabrat, než jsem je z akvárka před všemi těmi úpravami vylovil). Dnes ráno jsem si hrál se světlem, které jsem zavěsil na pevnou šňůrku nad akvárium, tak abych mohl pouhým zatáhnutím za šnůrku výšku světla libovolně korigovat. Mám z toho opravdu radost! Konečně to mám podle svých představ. Teď uvidíme, jak na to budou reagovat rostlinky a potažmo i řasy.


Ardjuna - 26/07/2012

3. měsíc: rostlinná zahrádka
Přidávám pár aktuálních fotek. Rostlinkám se zatím daří dobře a nikde nemám řasu (to je hlavně díky tomu, že většinu rostlinek mám nových - uvidíme časem). Osvětlení u dna mám odhadem tak 70 μmol PAR (2x T5HO ve výšce 70 cm nad substrátem), což spadá do kategorie středně silného osvětlení. Přemýšlím o tom, že bych pro jistotu ještě trochu ubral (tak na 50-60 PAR).


tedy - 29/07/2012

To nove umisteni je lepsi. V te dutine od skrine to bylo moc schovane.


Ardjuna - 30/07/2012

Problém s některými rostlinami
Tak asi po týdnu po obměně většiny rostlin se potýkám s problémy převážně u Echinodorů a Kalužníku (Didiplis). Špičky starších listů u Echinodorů se začínají rozpadat (hnědnutí a následný rozpad pletiva) a některé nové listy jsou průhlednější. U Kalužníku mám zase jakoby sežehnuté spodní/starší lístky. Některé spodní lístky jsou navíc úplně žluté (vč. žilnatiny). Kompletně žluté listy obvykle ukazují na nedostatek dusíku, což ale zcela jistě není můj případ, protože mám ve vodě neustále 20-40 mg/l. Protože hnojím metodou EI, je mi to tak trochu záhadou. Pro jistotu jsem začal přidávat do vody po každé výměně vody 2 lžičky MgSO4 (zdroj hořčíku). Fosforečnany jsem přidával denně v množství 0.4 mg/l (tj. asi 3 mg/l týdně). Zkouším teď zvýšit dávku na 1 mg/l PO4 denně, abych měl jistotu, že mají rostliny všech živin nadbytek. Železo mám také dostatečné (0.5 mg/l Fe týdně), ale včera jsem ke kořenům většiny rostlin přidal ještě jílové kuličky (Bivoj od Rataje) jako dodatečný zdroj živin. To by nemělo ničemu ublížit. Uvidím, jak na to do týdne zareagují hlavně ty Echinodory, které jsou známé svými zvýšenými nároky na železo.


Gargamel - 30/07/2012

Nejsou ty tvoje echinodory nové? Pokud jo, tak jen shazují emerzní listy.
Stejně tak pokud jsi akvárium překopával, tak se možná didiplis nechytil úplně optimálně a některé lístky žloutnou. Nic neobvyklého, to se stává i když jsou podmínky ok.


Ardjuna - 30/07/2012

No, už mě to taky napadlo (bylo by to nejjednodušší vysvětlení), ale pro jistotu jsem se trochu pojistil tím hnojivem do dna. S Echinodory jsem měl totiž problémy i dříve. Navíc některé ty nové submerzní (podvodní) listy jsou docela průhledné, tak bych řekl, že jim asi přece jen něco chybí - i když se možná pletu. Budu to teď tak 1-2 týdny sledovat. Dávku fosforečnanů jsem zvýšil i proto, že mi pořád někam "mizí". I když jsem předtím dávkoval 0.4 mg/L denně, stejně jsem pak ani po týdnu skoro nic nenaměřil. Stejné to mám se železem. Týdně tam cpu 0.5 mg/L, ale při výměně vody mi testy skoro nic nezachytí (tj. koncentrace kolem 0.05 mg/L). Nechce se mi věřit, že by mi rostliny tolik žraly (navíc jsem ubral na světle; teď jedu asi tak na 70 PAR). Rád experimentuju, tak uvidíme. Každopádně díky za komentář! Kolikrát hledám nějakou chybu a přehlédnu úplně triviální vysvětlení.


Ardjuna - 04/08/2012

8/2012 - 14 dní od rekonstrukce
Dnes jsem zase po týdnu měnil 50% vody a zastříhával rostliny. Rostliny jsou zatím s dobré kondici a rostou jak z vody. Před pár dny jsem ještě ubral na intenzitě osvětlení (resp. vytáhnul jsem nahoru ještě o 10 cm světla). Teď bych měl mít dole u substrátu odhadem tak 60 μmol PAR (2x T5HO ve výšce 80 cm nad substrátem). Některé rostliny mi i přesto rostou poměrně rychle, což mě trochu štve, protože bych byl radši, kdybych nemusel každý týden tolik kytek stříhat nebo vytrhávat.

Poslední 2 týdny jsem dávkoval do vody následující množství živin [týdenní dávka]:
35 mg/l NO3 (vůbec nedávkuji, protože tolik ho mám ve zdrojové vodě)
7 mg/l PO4 (roztok KH2PO4; předtím Easy-Life Fosfo)
20 mg/l K (Easy-Life Potassium)
0.5 mg/l Fe + stopové prvky (Easy-Life ProFito)
14 ml CO2 (Easy-Life EasyCarbo - 2 ml denně dle doporučeného dávkování)
[V substrátu mám asi 10 jílových kuliček Bivoj od Rataje.]

Dnes jsem před odkalením naměřil následující koncentrace/údaje:
20 mg/l NO3
0.6 mg/l PO4
? K (nemám na to testy)
0.2 mg/l Fe
35-40 mg/l CO2 (dle drop checkeru)
[pH 6.5, KH 7, GH 7]

Řasy zatím žádné nepozoruji (ani na skle). V akvárku mám zhruba 20ks krevetek a 20ks rasborek (krmím 1-2x denně v malých dávkách = trošku vloček/granulek mezi dva prsty).


Ardjuna - 17/10/2012

Nádrž zrušena

No, neměl jsem teď moc času na aktualizace, takže jen krátce uvedu, že jsem se rozhodl přejít na nano akvaristiku ... protože chci mít možnost na větším počtu "stejných" akvárií zkoušet a testovat nové věci (hlavně CO2, světlo, živiny, substráty ... a také řasy).


LaXo - 20/10/2012

Škoda ho, no každopádne, Eleocharis parvula bol prekrásny.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde