🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 13h 52m 56s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Red eye

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Ardjuna - 02/07/2012

Chtěl bych tam dát časem nějaké obložení s průřezy, aby měl kudy proudit vzduch od těch větráčků. Nechtěl bych to moc utěsňovat, protože máme byt na západ, kam obzvlášť v létě pořád pere slunce a teplotu se nám daří korigovat jen díky termo-fóliím na sklech.


Ardjuna - 07/07/2012

79. den - výměna vody + mírné úpravy pro zlepšení proudu
Dnes jsem se rozhodl vyřešit nějak lépe proudění v nádrži. Kromě výstupu z vnitřního filtru (600 l/h) jsem přidal do nádrže ještě čerpadlo (300 l/h), které normálně používám jen na výměnu vody. Po chvíli experimentování jsem dal nakonec čerpadlo hned vedle výstupu z filtru (všude jinde to buď nemělo takový vliv na proud nebo byl proud naopak příliš destrukční). Výstup z filtru rozhodně těch 600 l/h neudělá (dokonce bych řekl, že poté, co voda projde všemi filtračními médii je tlak na výstupu ještě menší než u toho pomocného čerpadla. Ale to je známá věc, že deklarovaný výkon čerpadla nemá s realitou často nic společného. Každopádně mým cílem bylo zlepšit cirkulaci vody v nádrži, a tím pádem i distribuci živin (tak, aby se živiny a CO2 dostaly pokud možno ke všem rostlinám). Z tohoto důvodu jsem taky přesunul difuzor, který byl původně v levém předním rohu nádrže (tj. na opačné straně než je výstup z filtru). Difuzor jsem tedy nově umístil pod výstup z filtru a pomocného čerpadla, tak aby byly bublinky strhávány největším proudem. Kvůli lepšímu proudění jsem taky přesázel několik rostlin v pozadí. Snažil jsem se je přesunout od zadní stěny více do středu nádrže, aby vzadu tolik nebránily proudu z filtru a čerpadla. Zásahy do substrátu to byly celkem velké (zvířil jsem tím hodně kalu - pravděpodobně jsem tím uvolněným čpavkem "nakrmil" hodně spór a zadělal si na další várku řas), ale na druhou stranu musím říct, že se tím distribuce CO2 po nádrži značně zlepšila. Bublinky se jednak v silném proudu více rozpouští a jednak jsou pak tím proudem roznášeny mnohem lépe i do míst, kam se dříve nedostávaly. Teď musím pár dnů/týdnů počkat, abych zjistil, jestli to bude mít praktické dopady i na zlepšení jejich kondice a omezení řasy (na rostlinách v popředí se mi pořád dělá BBA, a na předním a levém bočním skle mám zase každou chvíli GSA nebo hnědou řasu). Rád bych taky zaexperimentoval s přidáváním tekutého uhlíku (až se dostanu k tomu, abych ho objednal). Protože už se mi nechtělo pořád míchat další chemické drinky a hlídat lednici, aby si je děti nespletly s pitím, přešel jsem na zkoušku ke komerčním hnojivům Easy-Life Potassium (K), Fosfo (PO4) a ProFito (Fe + mikroprvky). Dusičnany mám v dostatečném množství (20-30 mg/l) už ve zdrojové vodě, takže ty neřeším a nepřidávám.


arnie - 08/07/2012

Pak napiš, jak jsi s těma easylife hnojivama spokojený.
Jinak myslím že tím zlepšením proudu si akváriu jen pomohl.


Ardjuna - 09/07/2012

V sobotu jsem měnil 50% vody (jako obvykle). Je známým faktem, že po výměně vody jsou rostlinky obvykle obalené bublinkami; druhý den už jsou ale bublinky obvykle pryč. No, jak jsem v sobotu přidal do nádrže pomocné čerpadlo na zlepšení proudu a difuzor jsem přesunul pod vývody z filtru a čerpadla, tak to zatím vypadá, že to má na rostlinky opravdu vynikající účinek. CO2 se mi v prudkém proudu docela dost rozpouští (i když nějaké mini bublinky mi zůstávají) a pěkně je rozvádí opravdu po celé nádrži. Jen ještě uvedu, že filtr mám zapnutý non-stop, ale pomocné čerpadlo zapínám a vypínám spolu s CO2 (aby si mohly ryby přes noc taky odpočinout). V této souvislosti jsem učinil zajímavý objev: Když se vypne CO2 a pomocné čerpadlo, začnou rostlinky naprosto neuvěřitelným způsobem bublat. Skoro všechny rostliny se doslova obalí bublinkami. To se mi nikdy předním nestávalo. Uvidím, jestli to vydrží, ale zatím to vypadá, že lepší proud rostlinám opravdu svědčí. Rostliny mi rychle a dobře rostly i předtím, ale teprve teď začaly tak hodně bublat (nejvíc ty rychleji rostoucí, ale mám je i na anubiích). Tak z toho mám opravdu radost. Jsem moc zvědavý, jestli to bude mít "smrtící" vliv i na řasy, které se mi pořád drží hlavně na kobercovkách v popředí. Večer až dorazím z práce to zkusím natočit na video a hodit sem odkaz.


Ardjuna - 12/07/2012

84. den - zvýšení dávky živin
Dnes jsem o trochu zvýšil dávku živin (nejvíc u fosforečnanů), tak abych dodával do akvárka opravdu všeho nadbytek. Pro jistotu dávkuji všechny prvky na denní bázi, abych zajistil rostlinám pravidelný přísun. Bohužel jak to tak sleduju, tak se mi černá řasa začala přesouvat i na nové listy u dvou anubiů (na trávě v popředí ji mám standardně - nic nového). Každopádně jsem se rozhodl řasy moc neřešit a soustředit se na pěstování rostlin. Pačule vzpřímená, kterou mám vpravo před filtrem, mi nádherně vyrostla (za 3 dny o 5 cm). Už mě ten kvapík pomalu začíná obtěžovat :D Kdo to má pořád stříhat? Jinak jsem konečně nahrál na YouTube video, kde je hezky vidět, jak se mi zlepšením proudu povedlo zasypat rostliny bublinkami (viz http://youtu.be/wmXa3Q8nXBc). Jinak mé dva anubiové, které jsou pod přímým světlem, taky docela rychle vyvádějí nové listy, ale jak už jsem řekl, bohužel se na nich vzápětí vždy chytne černá řasa. Jeden anubias mám ve stínu, a na tom se ta řasa nechytá (ale taky moc neroste, což je logické). O víkendu bych si chtěl ještě trochu pohrát s CO2 (a zkusit ho vyšroubovat na max), případně na zkoušku vypojit jednu zářivku, abych snížil intenzitu světla (tím se logicky o něco sníží poptávka po živinách a hlavně CO2 - pro případ, že by bylo na vině málo CO2). Některé rostliny mi rostou přímo ukázkově a jsou zcela bez řas, na jiných se mi ale řasa drží (a to i přesto, že vyhánějí krásné nové listy). Myslím si, že za to bude moct pravděpodobně příliš moc světla a/nebo málo CO2. Dodávku živin jsem dnes pro jistotu o něco zvýšil, abych měl jistotu, že nebude na vině žádný makro/mikro prvek. Tak uvidíme. Snad se ze mě nakonec přece jen stane dobrý zahradník :|


Gargamel - 12/07/2012

Na černou řasu se mi osvědčila stálá hladina CO2. Zkus to ještě líp pořešit. Měl jsem zapnuté CO2 3 hodiny před světly a pořád to bylo málo. Musí tam být maximum CO2 hned při zapnutí světel. Taky veškerou řasu hned odstraňuj, neignoruj ji. Čím víc jí tam bude, tím těžši ji je odstranit.


Ardjuna - 13/07/2012

No, určitě to zkusím. Dnes jsem radikálně ostříhal rostliny v celém akvárku (kobercovky na max, ostatní co to šlo - ale tak, aby to ještě rozdejchaly) - hlavní důvod byl odstranění co nejvíce té černé štětičkové řasy. Pořád přemýšlím, že nakonec zkusím i ten tekutý uhlík (EasyLife Carbo), ale nejdřív ho musím objednat, takže musím být ještě pár dní trpělivý. Zkusím zapínat CO2 4 hodiny před světly (uvidíme, co to udělá). Ještě mě napadlo, že bych zkusil pomalu přidávat CO2 a sledovat při tom krevetky. Jakmile by se začaly chovat divně, tak bych to trochu stáhnul a nechal to pak tak. Docela se toho ale bojím, protože už teď přidávám do akvárka 4 bubl./s a obávám se, že kdybych ještě něco přidal, tak mi většina "posádky" natáhne bačkory (a to bych fakt nerad). Ještě jsem přemýšlel o tom, že když je v mém případě s největší pravděpodobností limitním prvkem CO2 (a já už dost dobře nedokážu zlepšit jeho distribuci), jestli by nepomohlo odpojit jednu zářivku - abych měl místo 0.8 W/l jen 0.6 W/l. Co si o tom myslíš/myslíte?


Gargamel - 13/07/2012

Odebrání zářivky určitě proti řase pomůže. Máš tam tokové ostliny, které si s 0,6 W/l určitě poradí, takže bych se toho snížení světla nebál.
Co se mi osvědčilo bylo začít víc čeřit hladinu. Tím se do vody dostává více kyslíku a ryby tak v pohodě snesou vyšší koncentrace CO2, takže můžeš přidat víc bublinek a přesto jim to nebude vadit. Toto jsem udělal přesně tak, jak to radil Tom Barr a opravdu to pomohlo. Rýpalové by mohli namítnout, že jsem mohl zvýšit CO2 díky toho, že se čeřením dostalo CO2 ven, ale není tomu tak, opravdu za to může ta zvýšená koncentrace kyslíku. Teda aspoň tak to Barr vysvětloval na fóru.
Pokud si dáš do googlu BBA Tom Barr, tyhle diskuze s ním tam určitě najdeš. Všude doporučuje přidat CO2, čeřit hladinu a zvýšit proud. Vyhraď si den u akvária a pozoruj ryby. Přidávej dokud nezačnou zrychleně dýchat a pak lehce uber. Opravdu to funguje.
Dočasně taky můžeš snížit to osvětlení, otrhej veškerou štětinku a pořiď si Excel nebo EasyCarbo. Vezmi injekční stříkačku a jakékoliv stopy po štětince postříkej EC ze stříkačky. Jakmile řasa přestane růst, můžeš potom přidat světlo. Toto se mi osvědčilo.


Ardjuna - 13/07/2012

Chci se ještě zeptat k té aplikaci tekutého uhlíku: děláš to jehlou nebo jenom tou umělohmotnou stříkačkou? A předpokládám, že se při té aplikaci vypíná filtr (aby to proud hned neodnesl); je to tak? A jak dlouho bych to tam měl nechat? Někde jsem myslím četl, že tak 15 minut. A nevíš, jestli když na ta postižená místa stříknu trochu toho Excel/Carbo, jestli mi to nezlikviduje krevetky, když by si šly cucnout? Ty moje krevetky jdou totiž po každé nové věci v akvárku jako slepice po flusu. Když ráno do akvárka přidávám stříkačkou hnojivo (stříkám to před vývod z filtru), tak se mi k tomu ty potvory hned slejzaj, protože si asi myslí, že je to krmení.


Gargamel - 13/07/2012

https://www.rostlinna-akvaria.cz/zlikvidujte-rasy-pomoci-pripravku-flourish-excel-65 Bez jehly stačí.
To s těma krevetama netuším, ale snad by to nedali do prodeje, kdyby to byl takový zabiják.


Ardjuna - 13/07/2012

Tak jsem si objednal EasyCarbo. Až dorazí, tak poreferuju o výsledcích. Moc bych si přál, aby mi všechny rostliny dobře prosperovaly a nemusel jsem řešit problémy s řasami ...


Ardjuna - 15/07/2012

Tak včera jsem si v Hornbachu koupil ještě EasyCarbo (i když jsem si jedno objednával poštou). Kromě toho jsem zvýšil dávku CO2 (teď jedu asi tak na 5 bubl./s), vypojil jednu zářivku (takže jsem teď na zhruba 0.6 W/l), zvýšil jsem mírně dávku PO4 (z 0.4 mg/l na 0.5 mg/l denně) + dnes ráno jsem ještě přidal do akvárka 2ml EasyCarbo (podle doporučeného dávkování). Na postižené listy jsem ho zatím stříkačkou neaplikoval, protože jsem v pátek brutálně všechno ostříhal, takže tam už moc postižených listů nezbylo (kromě asi dvou listů, na kterých trochu BBA je - jeden z nich je Anubias). Každopádně poté, co jsem včera zvýšil přísun CO2 jsem si dnes ráno při pozorování akvárka všimnul, že mi skoro zmizela BBA z teploměru a drop checkeru (na kterých byla docela hodně). Schválně jsem je při výměně vody nečistil, abych měl nějakou referenci). Vypadá to tedy zatím nadějně. Jo taky jsem na doporučení Toma Barra vyhodil z nádrže Ceratophyllum (což je rychle rostoucí rostlina, která mi s největší pravděpodobností odčerpávala z vody docela dost živin, vč. CO2 - takže ostatní jich pak nemusely mít k dispozici tolik). Jestli se všechno povede a rostlinám se začne opravdu dařit, tak budu moc spokojený.


Ardjuna - 15/07/2012

87. den - za lepší život rostlin
Dnes jsem musel trochu stáhnout přívod CO2, protože se mi začaly trochu divně chovat některé ryby (dánia perlová a neonky modré). Pořád plavaly k hladině a zpátky (jakoby se potřebovaly nadechnout). Kupodivu krevetky byly úplně v pohodě, i když se říká, že ty jsou na předávkování CO2 nejcitlivější. Takže 5-6 bubl./s už bylo opravdu hodně (počítám, že to bylo už hodně nad 50 mg/l). Skončil jsem tedy někde na 4 bubl./s. (odhadem tak 40 mg/l). Ráno ještě přidávám do vody tekutý uhlík (Easy Carbo).

Jinak jsem sem chtěl dát ještě odkaz na moje webové stránky (http://akva.wu.cz), kam jsem umístil nějaké (snad i užitečné) informace z rostlinné akvaristiky. Také je tam několik odkazů na zajímavé články a výstupy vědeckých výzkumů. Chtěl bych to postupně doplňovat. Je to spíš takový webdesignový koníček než nějaká vážně míněná akvaristická záležitost, tak to tak berte :(


Venny - 15/07/2012

Vypadá to velice dobře, až budu mít čas tak určitě komplet projdu B)


Ardjuna - 17/07/2012

3. měsíc - osvícení
Tak dneska jsem zjistil, že mám podle všeho asi 10-násobně silnější osvětlení, než jaké je potřeba k úspěšnému pěstování 99% všech akvarijních rostlin. Mimo jiné jsem se také dočetl, že hodnota W/l, kterou většina lidí běžně používá, platí tak maximálně pro zářivky T12, a že pokud se to použije na moderní zářivky T5, tak se dostaneme tak maximálně do problémů. Dávám teď do kupy nějaké informace, abych to pak nějak srozumitelně přetlumočil do češtiny. Mimo jiné jsem např. zjistil, že v mém akváriu, kde jsem používal 4x 21 W, jsem měl intenzitu světla u substrátu víc než 500 μmol PAR. Tom Barr přitom uvádí, že pro pěstování drtivé většiny akvarijních rostlin stačí 40-50 μmol PAR. U "světlomilnějších" typů (např. kobercovek) je pak potřeba přidávat CO2, ale rozhodně není třeba přidávat světlo. Tyhle informace mě tedy dost vyděsily, protože jestli je to pravda (a já věřím, že ano), pak mi to vysvětluje mé přetrvávající problémy s růstem některých rostlin a s řasami (především BBA). Přestože přidávám CO2 v maximálním možném množství (tj. o málo míň než kolik už působí problémy mým rybám - tj. odhadem tak kolem 40-50 mg/l), BBA si roste vesele dál. Pokud používám 10-násobně silnější osvětlení, než jaké rostliny potřebují, znamená to, že tím také vytvářím obrovskou poptávku po CO2, kterou s největší pravděpodobností ani nedokážu uspokojit (aniž bych obětoval ryby) - a totéž pak může platit i o některých živinách. Jak známo, světlo řídí poptávku po CO2, a CO2 zase řídí poptávku po živinách. Pokud tedy hodně svítíte, rostliny potřebují hodně CO2 a pokud jim ho nedodáte, tak strádají a nastupují řasy. No, zkusím teď nějak pořešit to moje osvětlení, tak abych se dostal na nějakou rozumnější hranici (kolem těch 50 μmol PAR). To bude v praxi znamenat, že budu muset ubrat nějaké zářivky a/nebo je pověsit výš (co jsem tak četl, tak by světlo mělo být ideálně asi 1 metr nad substrátem).


Gargamel - 17/07/2012

Neviděl bych to zase až tak černo-bíle. Je sice pravda, že většina rostlin vydrží pod velmi nízkým osvětlením, ale silnější osvětlení má taky svůj význam.
Já jsem si kdysi různě hrál s intenzitou světla a můžu potvrdit, že většině rostlin stačí až překvapivě málo. Jako příklad uvedu Ricii, což je plovoucí rostlina a uvádí se, že vyžaduje velké množství světla. Já jsem ji přivázal na kámen silonem a umístil na dno 50 cm vysokého akvária. Svítil jsem jen 0,27 W/l (zářivky T8) a riccia rostla nádherně. Naprosto bez řasy a pěkné lístky. Někde mám dokonce fotku.
Dalším příkladem je eleocharis (tráva), která rostla také pod velice slabým osvětlením velice dobře. Napsal jsem k tomu i článek: https://www.rostlinna-akvaria.cz/jak-na-svezi-travnicek-v-popredi-akvaria-85 - podstatným je zásobování rostlin živinami a CO2. Většina kobercovek je na světlo poměrně nenáročných a pokud se podíváte za hranice, uvidíte že mnoho lidí pěstuje úspěšně HC pod pouhými 0,3 W/l. Pro začátečníky doporučuju slabší osvětlení, protože je tak pro ně snažší dodat dostatek CO2 a živin. Má to ale i druhou stranu.

Při takovém osvětlení je ale růst rostlin hodně pomalý. Moje riccia rostla velice pomalu, což ale někomu vadit nemusí. Navíc nejsou rostliny úplně pěkně vybarvené. Pokud totiž tomu HC zvednete osvětlení z nějakých 0,3 W/l na 0,6 a víc, uvidíte velký rozdíl v barvě. Proto používají aquascapeři hodně světla, rostliny jsou potom barevnější a pěknější. Ne, že by pod slabým světlem nebyly pěkné, ale nedosáhnou svého plného potenciálu.

Pokud tedy máte potíže s řasami nebo rostliny špatně rostou, měli byste světlo spíš ubrat, než přidávat. Živin a CO2 musí být vždy víc, světlo musí rostliny limitovat, ne CO2 a živiny! Teprve když máte vyřešené CO2 a živiny a rostliny pěkně rostou, můžete začít přidávat světlo, ne naopak! Bohužel na českých diskuzních fórech se většinou radí opak a podle toho to pak vypadá. Dokud tohle lidi nepochopí, na pěkné akvárium bez řas můžou zapomenout.

Pokud máš k tomu světlu víc informací, klidně je sepiš a můžem to sem dát jako článek a sticky příspěvek do fóra.


grunda - 17/07/2012

většina informací je tady, stačí to přeložit http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=105774


Ardjuna - 18/07/2012

Už pracuju na nějakém "all-inclusive" článku. Pokud projde kontrolou přísného oka administrátora B), tak by se snad mohl brzy objevit někde tady na webu. Jinak díky za odkaz; taky jsem na něj při hledání narazil a hodně jsem z něj vycházel. Ještě ale sbírám nějaké informace ze stránek http://www.barreport.com, kde je o osvětlení taky spousta užitečných informací.


grunda - 18/07/2012

pokud budeš chtít pomoct s překladem, dej vedět


Ardjuna - 18/07/2012

Článek o světle
Tak článek už mám jakž takž pohromadě. Po 19. hodině ho hodím na své stránky, tak na to když tak mrkněte (https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/osvetleni-akvaria).

2Gargamel: Pokud ti to bude v této podobě vyhovovat, tak mi pak když tak Gargy písni, v jakém formátu ti to mám poslat (html, obrázky atd.), případně to můžeš podle potřeby i upravit.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde