🔥Probíhá akce Více zde 03d 21h 09m 38s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Red eye

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Ardjuna - 15/06/2012

Dne 15.06.2012 v 12:03 byla založena prezentace akvária Red eye.


arnie - 22/06/2012

Tohle je prstě a jednoduše paráda:) a úplně bez řas, kdyby to šlo, dávám ti maximální počet bodů.


Ardjuna - 27/06/2012

1. den: založení akvária
Jako substrát jsem použil ADA AquaSoil Amazonia New + ADA Power Sand M/L (celkem asi 23 litrů na 125 litrové akvárko). I když jsem vodu napouštěl opatrně, zakalení jsem nezabránil, ale po pár hodinách to filtr krásně vyčistil.


Ardjuna - 27/06/2012

7. den
Kořen jsem musel zatížit kamenem (břidlice), jinak by vyplaval. Jako difuzor pro rozptýlení CO2 jsem použil Hydor, který se mi ale neosvědčil, protože je zjevně určen pro mnohem větší akvária; v mém akvárku jsem ho nedokázal nějak rozumně přiškrtit (zatím funguju bez drop checkeru). Vzhledem k extrémně vysoké koncentraci NH3 a NO2 do nádrže zatím nepouštím žádné živé tvory (kromě několika šneků zavlečených s rostlinkami). Koncentrace NO2 mi po týdnu překročila měřitelnou hranici 50 mg/l. Podle lakmusového papírku se to pohybuje někde kolem 200 mg/l.


Ardjuna - 27/06/2012

16-19. den: řasy
Zhruba po dvou týdnech se mi v akvárku začaly objevovat řasy a to v dost velkém množství (no, není divu při tak vysokých hodnotách NH3 a NO2). Šnekům kupodivu toxické hodnoty nevadily.
Abych ještě trochu zvětšil plochu pro osídlení nitrifikačními bakteriemi, přidal jsem do akvárka 2 lávové kameny (místo břidlice).


Ardjuna - 27/06/2012

20-29. den: rasborky a krevetky
Během pouhých dvou dní koncetrace NO2 klesla z hodnoty nad 100 mg/l na už přijatelných 40-50 mg/l. Po výměně asi 50% vody jsem pak do akvárka konečně nasadil asi 8ks rasborek galaxy a 20ks krevetek japonských. Jak jsem to tak sledoval, krevetky byly hodně vyhladovělé a první dva dny pravděpodobobně ani nespaly (i po zhasnutí světel čile fungovaly). Asi za 2 dny spolehlivě zlikvidovaly většinu řas v akvárku (nejprve se pustili do zelené vláknité). Zhruba do týdne už bylo akvárko krásně čisté a bez řas.


Ardjuna - 27/06/2012

30-33. den: boj s řasami
Přikládám pár fotek akvárka zasaženého řasami, abyste se pak mohli podívat, jak s nimi krevetky zatočily.


Ardjuna - 27/06/2012

37. den: řasy pryč + problém s anubiem
Krevetky většinu řas dokonale zlikvidovaly. Bohužel mi začal odcházet jeden anubias (viz první foto), na jehož listech se začaly objevovat tmavě hnědé skvrny, které se postupně zvětšovaly a rozpadaly. V této době jsem hnojil pomocí PMDD bez KNO3 (protože koncentrace NO3 ve vodě byla pořád vysoká - kolem 30 mg/l => jak jsem zjistil později, problém byl ve vstupní vodě). PS: Největší radost mi dělala travička, která rostla opravdu skvěle.


Ardjuna - 27/06/2012

40. den: hnědá řasa na anubiích
Na většině anubiích se mi držela přisedlá hnědá řasa. Původně jsem si myslel, že je to jen usazený kal ze substrátu, ale byla to řasa. Když si krevetky zvykly na krmení, do řasy už se jim moc nechtělo (jedině snad, kdybych je vyhladověl).
PS: Asi po 3 týdnech mi konečně dorazil drop checker a nový (menší) difuzor. Od té doby jsem konečně sešteloval CO2, aby všechno šlapalo tak, jak má.
Připojuji ještě graf základních parametrů vody ;)


Ardjuna - 27/06/2012

42. den: nové rostlinky
Asi po měsíci od založení akvárka jsem se dostal na jedno setkání akvaristů, kde mi pár kolegů akvaristů věnovalo zadarmo několik rostlinek, které jsem sháněl (za to jim patří velký dík!). Akvárko jsem tedy prochu překopal (resp. některé rostlinky vyházel a místo nich dal nové). Z výsledku jsem měl opravdu radost. Taky jsem odstranil většinu poškozených listů.


Ardjuna - 27/06/2012

49. den: ukázka testování vody
Přikládám několik fotek z testování vody. Zpočátku jsem používal testy od Tetry, ale pak jsem si oblíbil spíše testy od JBL, které jsou podle mého názoru o dost čitelnější (podrobnější stupnice) a tudíž i přesnější.


Ardjuna - 27/06/2012

51. den: stříhání trávy
Konečně jsem se odhodlal ostříhat tu mojí travičku, která už měla místy i přes 10 cm! Nevěřili byste, kolik ryb a krevetek jsem tam dole na dne našel! Samozřejmě živých :) Měl jsem trochu obavy, co mi ty zbytky udělají s čistým akvárkem, ale naštěstí mi všechna ostříhaná tráva okamžitě vyplavala k hladině, kde jsem ji pak jednoduše rukama a síťkou odlovil. Pro nezasvěcené pozorovatele (manželku a děti) byla moje zahradničina docela zábavným pokoukáním.


Ardjuna - 27/06/2012

51. den (pokračování): Pokus s vodou
Protože mi pořád nedalo spát, proč mi pořád vychází v akvarijní vodě tak vysoká koncentrace dusičnanů (NO3), rozhodl jsem se otestovat nejen akvarijní vodu, ale taky vstupní vodu z kohoutku, vodu z reverzní osmózy a destilku. Výsledek byl pro mě překvapivý: zjistil jsem, že reverzní osmóza, kterou používám, sice odstraní z vody vápník a hořčík, ale už né dusičnany! Jak jsem zjistil, u dusičnanů je účinnost mojí RO maximálně tak 50%. Vstupní voda obsahovala zhruba 40 mg/l a voda z RO pak asi 20 mg/l. Destilka podle očekávání neobsahovala dusičnany žádné. Voda, kterou jsem odčerpal z akvárka na konci týdne (kdy měním pravidelně 50% vody), měla obsah dusičnanů mezi 10-20 mg/l. Na obrázku s pěti lahvičkami je pořadí následující (zleva): čistá voda z RO, nová voda v akvárku (50% RO + 50% stará), odkalená voda z akvárka, vodovodní voda, destilovaná voda. Nejtmavší je 4. lahvička (vodovodní/zdrojová voda). Teď už mi bylo jasné, proč i po výměně 50% vody mám stále tak vysokou koncentraci NO3. Z tohoto důvodu při hnojení nepoužívám žádné dusíkaté látky (např. KNO3) a přidávám pouze draslík (K), fosforečnany (PO4) a mikroprvky.


Ardjuna - 27/06/2012

57. den: akvárko v plném rozkvětu
Při pravidelném hnojení metodou Estimative Index (EI) mi rostlinky rostou opravdu pěkně a hodně. Každý týden při výměně vody je musím stříhat a mám z toho tak čtvrt až půl kýble odpadu na vyhození. Každopádně i přesto, že mi všechno pěkně roste (dokonce i anubiasy vyhánějí nové listy) se mi pořád v akvárku sem tam dělá nějaká řasa (černá štětičková na okrajích některých listů a pak zelená flekovitá řasa na skle). Mám trochu podezření, že je to v důsledku přidávání hnojiva - většinou se totiž vyskytuje právě v místech, kde ho přilévám do vody. Chci ještě pár týdnů počkat, jestli se to třeba samo nesrovná a nezlepší.


Ardjuna - 27/06/2012

58. den: pozůstatky nedostatku živin
Ještě přikládám pár fotek listů, které jsem odstranil při jedné výměně vody. Jedná o se pozůstatky z doby, kdy jsem hnojil pomocí PMDD a rostlinám očividně nějaké živiny chyběly. Poté, co jsem přešel na EI (a vodu z reverzní osmózy obohacuji minerály pomocí přípravku Dennerle Osmose ReMineral+) už se mi na nových listech podobné příznaky neobjevují.


Gargamel - 27/06/2012

Pěkně ses rozepsal. Jak jsi psal, že máš problém s černou řasou, tak je to podle mě kolísáním CO2 během dne. Rostliny se nedokáží tak rychle přeorientovat na různá množství CO2, za to řasa ano - a speciálně ruducha.
Píšeš, že zapínáš CO2 hodinu před osvětlením, což je očividně málo. Zkus to mít zanuté dřív. Taky by pomohl Flourish Excel nebo EasyCarbo.


Ardjuna - 27/06/2012

69. den
Trochu jsem přestavěl nádrž. Lávový kámen jsem přesul dozadu, aby se za něj rybky a krevetky tolik neschovávaly (ztrácel jsem o nich přehled). Navíc jsem přesunul několik větších rostlinek z popředí do pozadí, abych vepředu uvolnil místo a zlepšil tak distribuci CO2 po nádrži, což se skvěle povedlo (bublinky jsou proudem z filtru hezky roznášeny napříč celou nádrží). Taky jsem upravil svícení. Zkusím vynechat polední pauze a svítit bez přestání 10 hodin (třeba to pomůže v boji s posledními zbytky řasy). Také jsem na radu Gargamela zkusil změnit sycení CO2 (nyní se bude zapínat 2 hodiny před světly; předtím to bylo 1 hodinu před světly). Dnes jsem také z nádrže vylovil nemocnou rybku (rasbora galaxy); podle všeho dostala infekční vodnatelnost (angl. dropsy), která se obvykle nedá léčit a končívá smrtí. Vzhledem k tomu, že parametry vody mám dobré a akvárko je čisté, předpokládám, že už tuto nemoc měla při koupi. Pro jistotu budu ode dneška více sledovat ostatní ryby. Nasazení léků do akvárka se chci vyhnout.


Ardjuna - 01/07/2012

72. den - výměna vody
Malý pohled do zákulisí :)
První sud je na odkalenou vodu, v druhém sudu mám připravenou odstátou a upravenou vodu z reverzní osmózy. Vodu přečerpávám hadicí pomocí čerpadla (jednoduché, čisté, rychlé). Vedle akvárka mám v plánu udělat ještě dřevěnou přepážku se dvířky (jednak pro skrytí techniky a jednak jako pojistku proti natečení vody do zásuvek v případě havárie). Nad zářivkové trubice jsem umístil tři velké větráky (900 ot./min.), které chladí horké zářivkové trubice a odvádí horký vzduch nad hladinou. Tím se mi daří držet teplotu vody v rozmezí 24-26 st.C. Bez použití větráků mi teplota v létě stoupala až k 30 st.C. Jedinou nevýhodou tohoto chladicího systému je nutnost častějšího doplňování odpařené vody (přibližně 0.5 až 1 l/den).


tedy - 01/07/2012

Máš to pěkně promyšlené. Nějaký kryt bych tam taky dal - aby šlo vidět jenom akvárium. Určitě by to šlo nějak vyřešit.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde