🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 11h 58m 16s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Řasy

V kategorii: Řasy

Vyghum - 12/01/2013

Vzdát to je také řešení. Osobně jsem v loňském roce nechtěně v akváriu provedl také podobnou zkušenost. Vlivem zanedbané údržby, absence CO2 a silného osvětlení začala na všem růst tato ruducha. Nejdříve nenápadně, ale za čas s velmi velkou intenzitou. Obsadila všechny povrchy v akváriu včetně písku, plastů, kamenů a kořenů. Jediné na čem nerostla byly akvarijní mechy, tam totiž ve stejnou dobu trůnila zelená vláknitá řasa.
Akvárium jsem nechal svému osudu, neměnil ani vodu, nečistil skla, s řasami jsem nic nedělal, přestal jsem hnojit, nedodával CO2, osvětlení nechal silné a čekal co se bude dít.
Zanedlouho byla v akváriu jedna obrovská koule zelené vláknité řasy. Za pár měsíců jsem zjistitl, že pod tou koulí stále rostou mechy a ruducha v akváriu už není, nejspíše neměla už dostatek světla pod příkrovem zelené vláknité řasy, která tou dobou už vyplnila cca 3/4 objemu akvária. Koncem roku jsem si řekl, že se na to už nehodlám dívat a zkusím s tím něco udělat - vytáhl jsem zelenou vláknitouu řasu na jeden zátah, byl to kompaktní trs. Odkalil akvárium zasadil nové rostliny, mechy co přežily jsem tam nechal, zahájil hnojení CO2 a PMDD a akva opět šlape. Lidově řečeno vrátil jsem se k původnímu systému hnojení, světlo stále stejné a řasa nikde, jako před výpadkem dodávek CO2, který k tomuto stavu vedl.
Tím se nechci chlubit, byla to velká ostuda, jen chci říct, že na složení zbraní je čas vždycky, nejdřív s tím zkus něco udělat, vylejt to můžeš později a třeba při experimentování přijdeš na něco zajímavého.
Já měl ruduchu v akváriích nekolikrát a vždy se mi vyplatila trpělivost a maximální podpora růstu rostlin. Když už to bylo neúnosné, tak jsem řasu mechanicky odstraňoval, ale vždy byl výsledek stejný, dříve nebo později řasa zmizela :)


Roman-4 - 27/03/2013

Kouknete pls nekdo do me prezentace. Napad vas proc mi uz nekolik mesicu roste dlouha zelena vlaknita rasa?
Kazdy druhy den ji vysbiravam, svitim uz jen osm hodin, menim polovinu vody tydne, posledni dva tydny hnojim davky jake by se meli davat pri EI (akorat mam vsechny prvky zvlast a davkuju najednou). A rasa neustupuje – jede si vesele dal.
Jine rasy nemam.
Je problem v CO2?
Prikladam foto dropcheckeru a rasy.


stafflik - 27/03/2013

Ten dropchecker se mi zdá dost tmavý. Tipl bych to na nedostatek CO2 a to i podle tohoto: https://www.rostlinna-akvaria.cz/vlaknita-rasa-75


Pepis - 27/03/2013

Souhlasím co píše stafflík. Nezdá se mi toto: Svetlo startuje v 9:30 (pouze jedna zarivka, startuje CO2) . Bylo by dobré, aby CO2 startovalo dříve a při zapnutí světla mělo max. hodnotu. Ještě se mi nezdá proud v nádrži. Můžeš dát foto vývodů filtru. Proud vody a CO2 je základ u takto nasvícených nádrží. Nekoukej na barvu drop checkeru, dej max. co snesou ryby atd. a pak malinko uber.


Roman-4 - 28/03/2013

V prezentaci jsem nemel aktualni informace (napraveno). Cili Co2 mi startuje dve hodiny před svetly a vypina se hodinu před zhasnutim. Svitim uz jen osm hodin.
Proud je zajistovan filtrem (fluval 305) který mam naplno a čerpadlem na druhé strane nadrze.
Zkusim tedy pritlacit na CO2.


Pepis - 28/03/2013

Nechceš se pokusit udělat rostřikovací rampu na zadní straně a napojit do ni z obou stran jak ATMAN tak ten FLUVEL 350?
Nezáleží ani na tom, jak brzo před světly se zapíná CO2, ale jak rychle a dokonale bude mít požadovanou úroveň. Tím chci říci, že každá technologie rozpouštění je jiná. /difuzor, reaktor. Já jsem si udělat jen takovej orientační pokus s hladinou CO2 před zapnutím světel tak, že jsem oddálil zapnutí světel o cca 1- 1,5 hodiny. To je tak asi prodleva reakce drop checkeru. Po zapnutí světel musl mít drop checker požadovanou barvu. Ale jak říkám, je to jen orientační. Zase záleží na distribuci CO2, čim horší, tím musí být větší koncentrace. Opravdu v rostlinném akva. záleží moc na proudu vody. Proud vody = dobrá distribuce CO2, živin, kyslíku atd.. Taky jsem s tím bojoval, přidal jsem filtr a udělal jsem rampu na zadní straně a akva je úplně jiné.:)


Vyghum - 10/01/2015

Tak jsem o Vánocích vyměnil zářivky za stejné, ale nové. Současně jsem pohnojil dno kapslemi osmocote. Po dvou týdnech by moje akva mohlo sloužit jako studijní materiál odborníků na řasy. Rychlostí blesku se objevily snad všechny ruhy řas, tedy ne, že by předtím v akva žádné nebyly, byly tam také, ale jejich boom mě poněkud překvapil. Zelená přisedlá na anubiasech a skle a dřevu, zelená vláknitá na mechu, skle a ostatních rostlinách sem tam chlup. Ruducha na kamenech, kořenech, plastech, jelení roh na kořenech a kamenech, sinice! na mechu a písku.
Tímto se na nic neptám, jen jsem se chtěl pochlubit mojí novou podvodní "řaso-zahrádkou" a tím, že čím je jeden starší, tím je blbější a opět udělá současně dvě velké změny a teď babo raď co bylo hlavním spouštěčem této kalamity....


Luko - 11/01/2015

VYGHUM - pošli fotku, celkom by ma zaujímalo ako to vyzerá a ako proti tomu budeš bojovať?


Vyghum - 12/01/2015

OK, něco jsem v rychlosti nafotil, kvalita nulová, ale problém je na fotkách zřejmý. Ještě bych dodal, že nové osvětlení jsem dal proto, že původně červenající se rostliny už dlouho červené nebyly, stejně tak ostatní rostliny se hodně vytahují za světlem, atd. prostě po 5 letech už bylo nejspíše pozdě, tak jsem vyměnil všechny 4 zářivky současně...
A co s tím budu dělat? Zvednul jsem CO2, pravidelně hnojím (PMDD) a hlavně zkouším měnit vodu častěji než jsem to dělal posledních několik let, vysadím pár dalších řasožroutů a čas ukáže... Jinak sinici likviduji i mechanicky, stejně tak zelenou vláknitou na mechu. Na mechu sinici teď už nemám, po poslední údržbě to asi už vzdala, je teď jen na písku, tak snad se už nevrátí na ten mech, tam mě opravdu štvala ;o)


Vyghum - 12/01/2015

he? a jak se sem vlastně dávají fotky???


Luko - 12/01/2015

Vyghum, pre vlozenie onbrazku asi treba kliknut na ikonku "Odpovědět" a tam mne uz idu vkladat prilohy


Vyghum - 12/01/2015

Ahaa, jak jednoduché, tak na to jsem ještě nikdy neklikal, používám jen tu rychlou odpověď, každej den se člověk učí ;o)))
Fotky katastrova, vyvážení bílé děs, samá bublinka CO2 samej šnek, ostrost nikde, ale snad to bude pro ilustraci stačit je to foceno 3 dny po "údržbě"...


tonof - 13/01/2015

Poraď ako to budeš riešiť? Ja po dvoch mesiacoch konečne výťazim nad krasnoočkou, takú invaziu som za 20 rokov ešte nezažil. Mesiac som sterilizoval vodu 3w UV lampou s prietokom 200L/ hod.(100L akva). Znížil som svietenie na 7 hodín a prestal som hnojiť metodou EI. Teraz začínam hnojiť podľa Marcela. Riasu som naštartoval presádzaním rastlín a aj napriek tomu že som pred znovu posadením všetkých rastlín hlbkovo odkalil 95% akva. Dno mám čistý kremičitý piesok 0,6-1,2mm, 3cm vpredu, 6cm vzadu.


grunda - 13/01/2015

ubrat na světle - jako první krok, nechat 3 týdny a pak upravit hnojení a CO2


gumik - 31/12/2015

Koukám že jsi měl stejné řasy co já. Doufám že jsi už nad nimi vyhrál. Já teď s nimy bojují také ,ale navíc mám i děravé listy na mokřance a kosokvět mi černá. Světlo jsem ubral, hnojivo také a přidal co2 , ale výsledek žádný . Roztrikovaci rampu mám a na ruduchu používám tekutý uhlík .Tak nevím co stim . Přemýšlím že bych přidal dusičnany ukazuje mi test od jbl 1 mg/l


Jindras - 30/12/2016

Řasy,řasy,... věčné téma. každý jsme si tím prošli. Akvaristiku dělám 30let. Za tu dobu se vše změnilo,jen ne to podstatné-řasy. První věc-vyhněte se všem -zázračným prostředkům- žádná chemie vám problém neodstraní. Řasy se objeví,když je něco špatně. To je alfa-omega boje s řasami. VŽDY jde o nerovnováhu !! Největší problém dneška je přerybněnost. Zlaté pravidlo je málo ryb a hodně rostlin. Samozřejmě s vyjímkou Malawi. Voda je základ-ve vodě nám vše roste. Voda se MUSÍ srovnat,dle potřeb biotopu,který máme. Já jsem z Kladna a tady je naprosto šílená voda. Takže jsem musel koupit Reverzní osmózu. Teď už mám 2 roky vodu stabilizovanou,už se mi parametry nehýbou. A vše roste a bez řas. samozřejmě se mi na skle dělá zelená,ale tu jednoduše 1x týdně magnetickou stěrkou stáhnu. Velmi důležitá je-a nedá se ošálit,nebo neudělat- pravidelná výměna vody. Já měním každou sobotu 60 l,a to jen z RO. Akva mám už jen malé-kvůli bytu,jen 200l,ale radost mi dělá. Další nesmysl je přerušované svícení. Kde v přírodě to je?? Svítím LED a 12h denně. Led mi dovoluje ráno rozednívat a večer stmívat,což je skvělé. Jinak to jede 11h naplno. A velmi rychle,až moc,mi roste Pogostemon Erectus,který je považován za dost náročnou (ale překrásnou) rostlinu.CO2 mám,2 bomby. Každá na 2.1l. Každá mi vydrží
přesně 5 měsíců-jede nepřetržitě,ve dne v noci. 1bubl/2s. Naplnění stojí 60Kč. Ryb mám na 200l-- 14. 5x Akara hnědá,4x SAE a 5x Tetra černá. Pak ještě 4x Neritina-šnek. Filtraci mám JBL e 901. Distribuce přes Flliper. Všechny -rádoby skvělé- distributory jsem měl,i Atomizér (je ve skříňce,kdyby jste ho někdo chtěl-na hadici 12/16). Všechno špatně,ztrátové. Jedinný Flliper dělá to,co slíbili-skoro nulová ztrátovost.Drop checker se taký válí v šuplíku. Na nic. Rostliny musí bublinkovat-dýchat,pak je vše,jak má být. Hnojení dávám 5ml jednou týdně,a to Seachem Flourish. Shrnuto-žádnou chemii !!!,srovnat vodu dle potřeb biotopu,dostatek světla,CO2 a NEPŘERYBNIT !!!!!! Pravidelně měnit vodu,odkalovat (aby se neromadili dusitany a dusičnany-to jsou hlavní-s fosforem-živiny řas) Vše musí být v rovnováze. Na druhou stranu-kde v přírodě je vodní tok,nebo jezero bez řas. Jsou přirozené,my je musíme jen eliminovat-tzn. nedat jim živiny a prostředí pro růst. Jako o všem musíme něco vědět,tak o akva zrovna tak.
A ještě několik rad. Akvaristika je běh na velmi dlouhou trať. Než se zajede,než se vše srovná,...trvá to. Nejhorší je,když si někdo koupí akva,nacpe tam ryby,zasadí rostliny a... ono je to za týden vše špatně. další-NIKDY NEVĚŘTE PRODAVAČŮM-ti mají za úkol prodat... cokoliv. Z 99% jich ničemu nerozumí !!! Nacpou vám vše,bez ohledu,že smíchají různé ryby a rostliny s odlišnými nároky. Nekupujte vše podle toho,co se vám líbí,aniž by jste o tom něco věděli. Nekupujte žádnou chemii-na úpravu vody,proti řasám,zajížděcí zázračné vodičky,atd.,atd,..... Vše je komerce a tahaní vašich peněz z kapes. Hlavní je trpělivost a vědět,co mám za vodu. Podle toho se rozhodnout,jaký biotop,nebo jestli si chcete vodu upravit. A řasy pak zmizí samy a už zlobit nebudou.;)


zabak - 19/01/2017

Velmi zaujimavy članok dik.


Baymax - 11/04/2017

Ciže atomizer nema takú účinnosť ako ten fliper ? Lebo mám 200l akvárko a nastavené 1bublinka za 1s. a tekutina v drop chackery sa nie a nie sfarbit do zelena a nie vsetky rastlinky mi bublinkuju a rastu mi riasy ale je to mojou chybou lebo zanedbavam udrzbu vodu som nemenil dost dlho je to aj vidno na riasach ale moja dalsia otazka znie ci vela odpadu nemoze byt aj z vela slimakov ktore mam v akvarku lebo rybiciek nemam vela lenze tych slimakov sa neviem ako zbavit prilozim aj fotku o akych ide ... mohli by ste mi poradit ako sa ich zbavit ? A na poslednej fotke je akvarko ako vyzera kobercovkam sa velmi nedari a vidno ze je tam dost rias
dakujem za rady


Sagittariusi - 17/04/2017

[size=12]To BAYMAX: Ahoj len taký postreh, čo v poslednej dobe čítam rôzne stránky veľa ľudí je s rozpustnosťou plynu cez fliper spokojnejších. Ja mám z týchto stránok kúpený externý atomizér a veľa ľuďom sa z neho tá mlha nepáči no mne nijak nevadí. Len pre informáciu ja idem do 112l akvária 3b/s a vydatne čerým hladinu a používam na noc EMG ventil a je to moja hranica. Donedávna som som bublal nonstop a aj to som bublal tak 2b/s - 2.5b/s. Takže byť tebou nebojím sa na plyne pridať. Ideál je proste v jeden voľný deň skúšať pridávať a sledovať ryby alebo ideálne krevetky(tie sú na plyn citlivejšie) a keď uvidíš že sa zdržiavajú u hladiny a divné chovanie tak zapnúť vzduchovanie a vrátiť na hodnotu pri ktorej sa spŕavali ešte normálne. S tým CO2 je to všelijaké, mám akvárko odkrýté a mám veľký odpar takže skoro denne dolievam vodu pretože ako náhle sa mi odparí viac hladina sa ide čerením zblázniť ale plynu na požadované množstvo nedostanem. Spravili by to síce krycie sklá ale mám voči nim a krytom veľkú averziu.
P.S.: tí slimáci sú aj dobrý konzumenti rias(pokiaľ akvárko nieje prekrmované) a jediné čomu vadia je pohľadu na akvárko ak patríš medzi tých hard aquascaperov :-). Ich počet sa dá dobre korigovať krmením v nádrži.
P.P.S.: pravdepodobne ide o
1.) https://rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky
alebo
2.) https://rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_maly[/size]


Oniko - 26/04/2017

Ahojte, už dlho bojujem s riasou, vyzerá to na hnedú riasu, ale trošku sa mi v akva nachádza aj čierna štetičková riasa.

Na začiatok niečo o mojom akva. čistý objem vody cca 200l, filter eheim professional 3, osvetlenie momentálne 1x PHILIPS 54W (pôvodne boli 2 ale mal som problem aj so zelenými riasami, preto som 1 ubral a zelene riasy takmer zmizli. Pridávam plynný CO2, a taktiež mam smocote v dne a do vody davkujem EI.

Na zadnej strane mam rozstrekovaciu rampu po celej drzke akva, rastliny sa pekne pohupuju po celom akva.

Žial s tou hnedou riasou bojujem už dlho a už neviem ako na nu, ak by mi vedel niekto poradiť budem rad.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde