🔥Probíhá akce Více zde 05d 01h 29m 21s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Řasy

V kategorii: Řasy

JJaanca - 13/06/2011

Chtěla bych poprosit o radu jak se zbavit řas a sinic které se neustále dokola od založení akvária objevují. Informace o mém akva jsou tady: http://rybicky.net/nadrze/9629
Po přečtení článků to té hnojící metodě .... jak tam jsou ty cizí slova. To vypadá že dodávám málo CO2. Akva mám asi celkem dost osvětlené a burčák asi nestačí.
Prosím o rady a názory.


administrator - 13/06/2011

Je tam moc světla a málo CO2. Pokud se dá těm testům věřit, tak je NO3 i PO4 dostatek, ale chybí CO2. Ono by ho byo dost, kdyby bylo osvětlení nižší.
Čím víc je světla, tím rychleji rostou rostliny. Pokud ale mají dostatek živin-NO3, PO4, draslík a CO2. Když ale něco bude chybět, nastupují řasy.
S největší pravděpodobností chybí CO2. Zkusil bych snížit osvětlení na 10 hodin denně a ubrat jednu zářivku nebo jí nechat zapnutou jen 3 hodiny v poledne. Zároveň bych namíchal ještě jednu flašku CO2.
Rozhodně bych si přečetl a zamyslel se nad tímto článkem: https://www.rostlinna-akvaria.cz/


administrator - 13/06/2011

Jinak bych doporučil se mrknout i na tenhle článek: https://www.rostlinna-akvaria.cz/sinice-72
Sinice se dá velice snadno zbavit zatemněním akvária na týden. Pak po ní nebude ani památky. Musí se ale odstranit příčina jejího výskytu, jinak se může brzy objevit znova.


budulinecek - 14/06/2011

No jestli jsou ty hodnoty aktuální při výskytu sinice tak těžko říct kde je problém, protože ani to osvětlení není zas tak předimenzované (podle mě). Mě se vždy sinice objeví při nedostatku NO3 a přebytku P.
Ale zkusit přidat CO2 a ubrat světlo může pomoci. Je třeba to trpělivě zkoušet a nedělat moc změn najednou nebo v rychlém sledu, protože pak nevíme čím jsme si pomohli.


JJaanca - 14/06/2011

Já zítra odtemním a připravila jsem si 2 flašky na CO2. Jenže jsem zjistila, že vlastně nebudu během dne doma takže nemůžu sledovat jestli se mi nedusí ryby. Nebudu doma ani o víkendu tak vůbec nevím kdy je obě zapojím. No aspoň zapojím jednu a snížím osvětlení na 2 zářivky.


JJaanca - 06/07/2011

Tak jsem po odtemnění nechala pořádně rozrůst Pistii aby stínila. Řasa roste pořád, ale nesrovnatelně méně. Dneska jsem vyházela pistii a nasadila druhou flašku na CO2. Lítá mi tam cca 150 bublinek za min. a ryby zatím v pohodě. ;)


administrator - 06/07/2011

Jenom pozor na tu pistii. Je třeba pravidelně měřit množství dusičnanů a fosforečnanů, ty nikdy nesmí spadnout na nulu. V opačném případě porostou špatně rostliny a zase začne řasa. Pistia a jí podobné plovoucí rostliny jsou totiž strašnými žrouty NO3 a PO4. Přesvědčil jsem se o tom na vlastní kůži. Přidal jsem na hladinu limnobium a rostlo po 2 týdny doslova raketově. Najednou ale začalo celé vadnout a s ním i všechny další rostliny. Typické příznaky nedostatku N a P - více tady: https://www.rostlinna-akvaria.cz/
Trvalo mi docela dlouho, než jsem přišel na tento nedostatek. Poté co jsem začal přidávat hnojivo s dusičnany a fosforečnany rostliny najednou ožily a řasa byla pryč.
Takže pozor na to!


JJaanca - 07/07/2011

Já to poměřím, ale z toho bych strach neměla. Hodnoty NO3 a PO4 jsem měla vždycky dost vysoké.


JJaanca - 07/07/2011

No tak jsem změřila hodnoty a všechno šlo dolů kromě PO4 - nevím kde se to tam bere. Trochu jsem zaskočená PH, je totiž 5,5, KH 2 tak nevím jeslti je to pro rostliny to pravé, jestli bych neměla přidat jedlou sodu. Další hodnoty jsou tady http://rybicky.net/nadrze/9629


administrator - 08/07/2011

To dělá dostatek rozpuštěného CO2 ve vodě. Pro rostliny jenom dobře. Hodnoty pH jsou taky rozdílné ráno a večer, to si můžete taky vyzkoušet. Takto to ale kolísá i v přírodě, není na tom nic nepřirozeného.


Adam Votava - 10/07/2011

Jakými testy ty parametry měříte? Dostat se na pH 5.5 s pomocí přidávání CO2 kvašením a tím počtem bublin co uvádíte je téměř nemožné...To má na triku spíš ta rašelina! A zde pozor-při jejím užití souběžně s CO2 přestává platit Tillmanova tabulka!

Jinak parametry ph 5.5 a KH 2 (u té tvrdosti předpokládám správnost hodnoty, tam jsou všěechny testy podobné) je již docela hazard, stačí zde ještě menší výkyv a přidáním dalšího CO2 se Vám rozlítá pH, což dokáže zatočit se vším živým v akvariu...Zvýšení KH na nějakých 4-6° by určitě bylo jistotou.

Jinak jakou hodnotu PO4 považujete za docela vysokou? Pokud přidáváte klasické PMDD, máte pražskou vodu s docela vysokou hodnotou NO3(což špatně snášejí náročnější apistogramy), pak i obsah PO4 není na škodu, jinak nemáte šanci srazit hodnoty dusičnanů a rozjet rostliny! Pokud budou v pořádku hodnoty pH, tvrdosti a obsahu CO2, pak je již nutné jen doladit poměr živin-což v případě že máte dostatek NO3,PO4,mikroživin ukazuje, že blok by mohl být v nízkém obsahu K či Mg-kolik toho PMDD přidáváte?

PO4 jsem v pražské vodě nulové, tudíž do akvária se u Vás musí dostávat buď s krmením(špinavé patentky, nitěnky) či s tou řašelinou.
Já sám a hodně lidí v mém okolí mělo také problémy při použití černého písku z Flexiobkladů-ty saze kterými se to barví nebudou zcela inertní a nevylučuji možnost, že i ony budou obsahovat složky pro sinice příhodné...


JJaanca - 12/07/2011

Všechny testy mám Sera. Jistě, bude to určitě v kombinaci s rašelinou, nejak mi to hned nedocvaklo, že jsem vyměnila rašelinu a zároveň zvýšila CO2.

Už jsem se jedlou sodou dostala na KH 4 - taky mi ty hodnoty připadali vražedné. Vysokou hodnotu PO4 považuju 2mg/l - hlavně mě zaráží, že je to naměřeno po tom, co jsem nechala akvárko totálně zarůst pistií a růžkatcem a hodnoty NO3 se tím pěkně snížily (PO4 stouply).
PMDD přidávám 5ml denně, někdy zapomenu.
Teď momentálně akvárko vypadá dobře, všechno roste, řasa trochu. Zatím jsem skromná a po tý šílený invazi řasy a sinice jsem spokojená se stávajícím stavem.
Do budoucna musím pořídit tlakovou lahev - ale těch peněz:|

S těmi flexiobklady jsem překvapená.


administrator - 12/07/2011

K té tlakové láhvi: Já mám CO2 set z Polska, který jsem objednal přes aukro. Všiml jsem si, že nedávno na rybickách.net někdo důrazně nedoporučoval tohohle výrobce, že mu tam polovina věcí nefunguje. Nevím no, já jsem to kupoval z toho samého obchodu a jede perfektně, vše sedí jako v popisu a nic nepropouští. Max. spokojenost. Je možné, že měl dotyčný velkou smůlu, protože jsem zatím na tento set slyšel jen chválu. Jak říkám spokojenost maximální, plní mi stejnou funkci jako 4 x dražší sety.


JJaanca - 13/07/2011

Je to sázka do loterie, buď to klapne nebo ne. Z toho mám strach. Jasně, zmetek se může objevit u jakékoliv značky, ale pak je otázka jak se to dá reklamovat a to je další mínus. Já se rozhoduju mezi Ratajem a Aquato.
Ale to už je do jinéhlo vlákna, kdyžtak to tam přehoďte.


Venny - 24/10/2011

Narazil jsem na toto téma, jedná se o tyto sety? http://aukro.cz/listing.php/search?sg=0&string=CO2+set

Jak je to ze zkušeností s plněním lahve?


Venny - 24/10/2011

Kdo hledá, najde :-) Vše jsem si již ujistil B)


administrator - 24/10/2011

JJ, mám úplně ten samý od stejné firmy. Rozhodně to nejsou žádní podvodníci a jsem nadmíru spokojen. Vše klape jak má a nemůžu přijít na žádnou chybu. Udělal jsem si tehdy výlet do Polska a vzal jsem si to u nich přímo na prodejně, takže jsem ji dostal i naplněnou jinak to prý kvůi přepravě posílají prázdné.
S naplněním není problém, na ten závit zatím pasovala každá hadice na naplnění.


Venny - 25/11/2011

Tak jsem CO2 objednal. Dnes jsem se dostal k zapojení. Zaboha ale nemůžu přesně vyladit průtok plynu. Jakoby škrtící ventil nefungoval. Nevíte v čem by mohla být chyba? Nebo je ventil totální shit a musím si koupit nějakej pořádnej ventil?


administrator - 26/11/2011

A co jste k tomu dostal za jehlový ventil? Jak jsem to kupoval já, byl součástí setu jehlový ventil CAMOZZI a šlape jako hodinky už víc jak rok...


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde