Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 01h 32m 20s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Projevy nedostatku živin u rostlin

V kategorii: Problémy s rostlinami

Projevy nedostatku živin u rostlin

 

Nedostatek živin nastává zpravidla v nádržích osvětlených dostatkem světla a s dostatečnými dodávkami CO2, protože tak rostliny živiny vyčerpají daleko rychleji. Je velice těžké, možná i nemožné, měřit množství jednotlivých živin v nádrži. Proto byla také vynalezena metoda Estimative index, která zaručuje, že v akváriu nikdy nebude chybět žádná živina. Pokud však tuto metodu nepoužíváte, může se stát, že rosliny nerostou podle vašich představ. Zjistit, která živina chybí není nic snadného, protože projevy jednoho nedostatku můžou maskovat nedostatek živiny jiné. Jako první je důležité zjistit, zda se neduživost rostliny projevuje na starých, či nových listech. Živiny lze rozdělit na přemístitelné a nepřemístitelné. Přemístitelné živiny jsou schopné podpořit růst rostliny tím, že se přesunou ze starých listů do nových. Nedostatek těchto živin se tedy projeví hlavně na starších listech. Nepřemístitelné živiny nedokáží pomoci v růstu novým listům a zůstávají uvězněny ve starších listech. Při nedostatku těchto živin jsou staré listy stále v pořádku, nové jsou však malé a neduživé.

 

yellow leaves

 

Následující tabulka nám ukazuje, jak poznat nedostatek konkrétní živiny. Buďte si ale vědomi, že při dostatku světla budou často trpět se starými listmi i nové. Sám jsem zjistil, že při nedostatku dusičnanů a fosforečnanů budou neduživé nejen staré listy, ale i nové, protože živiny ze starých listů se velmi rychle vyčerpají a nebudou schopny pokrýt poptávku listů nových.

 


prvek


listy


symptomy


bór


nové


Odumírání rašících listů, drobné stonky, podobné jako při nedostatku vápníku


vápník


nové


Kroucení listů, stočené a krátké kořeny, žluté okraje listů


CO2


nové


Pomalý růst, kroucení listů, bílé tečky vápníku na listech


měď


nové


Odumírání konečků listů


železo


nové


Nové listy světlé, křehké, žloutnutí listů


hořčík


staré


Žluté svkvrny, žilky zůstávají zelené, pokroucené listy + stejné jako u železa,


protože brání absorbování železa


mangan


nové


Nažloutlé pletivo mezi žilkami


molybden


staré


Žluté skvrny mezi žilkami, hnědé okraje listů


dusík


staré


Zakrslý růst, žloutnutí listů a následné odpadnutí, někdy až zčervenání listů


fosfor


staré


Rostlina je zakrslá, tmavší listy, špatný růst kořenů


draslík


staré


Objevují se dírky, které se zvětšují, žluté skvrny, kroucení listů, zakrslý růst


síra


nové


Listy žloutnou a opadávají


zinek


staré


Žloutnutí mezi žilkami, začíná od okrajů

 

 

 

V tabulce není začleněno světlo, protože to není v pravém slova smyslu živina. Hraje však při růstu rostlin důležitou úlohu. Nedostatek světla způsobí, že budou rostliny vytáhlé s malými listmi. Stonkové rostliny od spodu vypadávají.

 

Přeloženo z www.theplantedtank.co.uk


BIKEREK - 26/08/2012

Zdravím Vás ve spolek,
rád bych Vás poprosil o radu, v akva mám relativně dost rostlin a aniž bych cokoliv o čem bych věděl změnil zdá se mi že přestaly růst tak vydatně jako dřív. U některých rostlin se mi začaly také rozpadat listy. Z něčeho podezírám ancitruse, zvlášť když je díra zakulacená přesto že jím dávám relativně pravidelně okurky, potravu jím střídám a obsahuje rostl. složky. Ale rozpad listu, až na síťovinu tu asi na svědomí nemají... Hodil jsem pár fotek do prezentace do složky rozpad list http://rybicky.net/nadrze/15471 ... Měření vody mi dle testu ukazuje 5 DKH a NO32 0 - 12,5 fakt to podle barvy na tom lístku nepoznám je to skoro stejné,přidávám CO2 z láhve, CO2 test od JBL je stále krásně zelený, až lehce přechází do žluta. ... Hnojím základní PMDD bez KNO3 8 ml/den, a ubral jsem trochu světla na T5 2 x 39 W kvůli omezení růstu řasy, ale tomu to nepřisuzuji.. Hledal jsem příznaky nedostatku živin ,ale ničemu to moc nemůžu připasovat... Přemýšlel jsem jestli by to nemohlo být těmi dusičnany, ale fakt nevím... můžete poradit, pokud máte někdo představu!!! díky

PS: jinak skvělé motivační stránky , s realizací to mám ale horší :-)


grunda - 26/08/2012

podle mne jsi si odpověděl sám a autora poškození máš na fotkách


Ardjuna - 26/08/2012

.


BIKEREK - 26/08/2012

Díky za reakce,
ancík asi má své zásluhy, ale nemyslím, že by to byly zrovna ty s rozpadem listu až na síťovinu. Co se týče hnojení EI už jsem o ni pročetl tedy dost a mám sklon k ní přejít jen co doberu poslední namíchané PDMM. Přihnojuji CO2 z láhve a distribuji přes reaktor, světla mám asi taky dost po tom co jsem pročetl článek o osvětlení u dna tady na fóru a pravidelná výměna vody 1x týdně je u mne samozřejmostí, takže s přechodem bych neměl mít problém. U této metody Chápu že bude v akva od všech prvku dost a co se týče laborováním s nedostatky některých prvku a jejích devastujících dopadu na rostliny ( nebo pouze nesprávný růst ) bude s nimi konec. Jen co moc nechápu, tak je to, že když hnojím PDMM základní složení každý den 8ml a dodávám prvky do akva dle návodu dávkování, tak proč chybí nějaký ten prvek, který je v hnojivu obsažen. Rostliny ho můžou spotřebovat víc než jej dodám to chápu, ale další den ho opět doplním, tak nerozumím tomu, že by to mělo tak devastující dopad na skladbu rostlin.. Pokud ho akva spotřebuje víc, asi by pomohlo tedy to navýšení dávky hnojiva a tak jsem dnes zvedl z 8ml na 10 ml základního PDMM na cca 220 l objemu vodního sloupce, uvidím jak se to projeví a k tomu to aspoň dřív spotřebuji. Bohužel nejsem žádný chemik a tak je pro mne jednodušší a přijatelnější forma hnojení již namíchaným složením jako je PDMM nebo EI a vůbec netuším jak správně a +- přesně zjistit jaký prvek a kolik jej v akva chybí. Takž nejsem ochotny a asi ani schopny si koupit zvlášť balíčky s jednotlivými prvky a po dobu cca 3 týdnu přidávat jeden a pak zase jiný prvek a to v pokusném množství, než uvidím pozitivní změnu a budu vědět na čem vlastně jsem. Mám problém přesně stanovit dle testu množství NO3, kdy pořádně nepoznám zda je dle vybarvení vzorku a porovnání se stupnici v nádrži 0 nebo už 12,5mg/l. Jak prosím Vas zjišťujete přesné množství fosforečnanu v nádrži? Rozumím tomu, že u EI dodávám třeba 7 mg/l za týden ve dvou nebo třech dávkách a tak to neřeším, pokud jsou řasy tak třeba uberu je to tak? Ale používal bych opět již namíchaný balíček tak nevím jak bych množství ovlivnil. Ale co u toho mého PDMM? A jak vychází prosím hnojení EI v porovnání s PDMM co se týče ceny a doby hnojení? PDMM stojí cca 50,- a ei cca 150,- jak dlouho vám vydrž toto balení, stojí si za to připlatit? Pokud se to snažím nějak spočítat tak PDMM mi při dávce 10ml/den vydrží u akva 200l cca 7 týdnu a EI při dávce 126 ml /týden asi 5 týdnu a cena je 3 násobná tak nevím v čem je tem rozdíl!! Asi hloupá otázka, pokud chci krásné rostliny, což bych si mooooc přál, tak asi stojí.

Ps: Marceli, prosím tě chápu tě dobře, že používáš EI s doporučeným nelimitním množstvím živin pro akva takže by ti prakticky nemělo nic chybět a k tomu ještě dodáváš prvky zvlášť? Takže jsi musel opět laborovat co a jak přidat, nebo to byla zmíněna pouze možnost pro doplnění chybějících prvku k tomu PDMM?

Díky za reakci.


grunda - 26/08/2012

to co se děje s kytkama u tebe v akva není nedostatek živin, prostě ti je likviduje ancistrus. Dokáže ohoblovat kytky až na žilky. Kdyby se jednalo o nedostatek nějakého prvku, tak strádají listy jako celek, neměl by jsi vyhoblované místa na listech. Buď se s tím smiř, nebo ancíka vyhoď, jak jednou začne likvidovat kytky, už ho to nikdy nikdo neodnaučí a můžeš ho přikrmovat, čím chceš.:@


Ardjuna - 26/08/2012

.


Gargamel - 26/08/2012

Je to ožrané od ancíka nebo pokud jsou ty rostliny nově zasazené, bude to rozpad emerzních listů.

PMDD balíček obsahuje velice málo živin a pokud je akvárium trošku hustěji zarostlé, většinou přestává stačit. PMDD bylo vytvořeno Searsem a Conlinem, kteří si toto hnojivo vytvořili pro své podmínky - měli málo světla atd. To, že použijete PMDD balíček ve vašem akváriu vůbec neznamená, že dodáváte dost živin. Každé akvárium potřebuje jiné množství živin. V některém může PMDD balíček stačit, v jiném zdaleka ne. V akváriích s CO2 a hodně osvětlených skoro nikdy nefunguje - rostliny nemají dost živin, nerostou a objevují se řasy.


BIKEREK - 26/08/2012

Chlapi díky Vám... jak jsem řekl tak také udělám jakmile doberu namíchané PDMM jdu do EI objednám jej tady u vás :-)...

Ještě bych se rád zeptal na nějaké doporučení rostlin když už jsem tady , vím že by to mělo být u jiného vlákna rostliny, ale snad se nebudete moc zlobit.

rád bych poprosil o doporučení na nějaké rostliny do mého 70 cm hlubokého akva se s dnem cca 12 cm LIOPOR ( http://rybicky.net/nadrze/15471). Hlavně někoho kdo má osobní zkušenosti s rostlinami do hlubší vody, zatím zkouším co v obchodě vidím a pokud se tomu nedaří jde to z domu a jelikož nejsem ještě v rostlinách zběhlý už také do květináče jelikož paní prodavačka tvrdila, že jsou určitě do akva, ale po donesení domů zjištěno že nejsou jako např. ( Acorus gramineus 'Variegatus ,, Chlorophytum bichetii)) no už jsou na parapetu za oknem, hloupost a neznalost nemá omluvu. Rád bych už dal akva nějakou konkretní podobu, ale zatím ještě nejsem schopny osadit rostliny, které by se mi líbily a nebyl bych z nich nešťastný.. Nevadí mi je protrhávat a zastřihávat, ale pokud nemají kořeny a pořád plavou u hladiny, nebo dorostou k hladině po které se plazí a pokud je ustřihnu začínají mi jakoby uhnívat od vrcholu a dělá se mi v nich řasa tak to jsem tedy moc nešťastný... Máte osobní zkušenosti s nejakými co mají kořenový systém , dají se upravovat a mohly by jít v těch mých 60 cm sloupci vody a pokud máte zkušenosti i s něčím u dna byl bych vděčný... pokoukávám po rohatci jemnolistém, trhutka plovoucí, kosokvět, hemianthus bahnatka a taky bych rád vyzkoušel nějakou červenolistou rostlinu. akva už je v běhu nějakou dobu takže to není přímo na zajetí akva, ale už bych chtěl dávat nějaou konečnou podobu... 14 dnu již čekám jek se popere u dna micranthemum a hemianthus tak uvidím.. Díky za tipy a pokud by někdo třeba sve přebytky levně nabídl, nebo daroval, byl bych vděčný ,i když si za to asi nic nekoupíte


Gargamel - 26/08/2012

Při tvých podmínkách poroste v podstatě skoro vše, akorát na dně tomu HC moc nevěřím. Do takové hloubky je těžké dostat CO2 až dolů, takže ke dnu bych vybíral nějaké rostliny, které nejsou až tak náročné na CO2. Třeba sagitaria subulata. Jiank vybírat můžeš ze všech echinodorů a stonkovky by taky měly růst všechny.


danyboy77 - 09/09/2012

Kluci potrebuji poradit. Zasadil jsem pred tydnem jeden kosicek HC do mesic zalozeneho akva. Substrat Ada aquasoil plus EI podle navodu uz 2tydny,CO2 je na max co ryby snesou 24hod denne. Je to 62 L akva s krytem 15W zarivka T8 plus 8W T5,jsou vedle sebe. Kdyz jsem tu HC koupil tak mela krasne zdrave listky a v akvaristice byla ve vode v kaskadovem akva. Ale ted po tydnu mi na ni nektere listky zacinaji uhnivat :-( a nevim proc. Mam ADU,EI a hodne CO2. Jine rostlinky jsou na tom dobre.Netusi nekdo kde muze byt ten pes zakopany? :-)


grunda - 10/09/2012

dej fotku, ale tipuju na přechod z emerzní na submerzní formu


Ardjuna - 05/06/2012

.


Slavko - 05/06/2012

Tie obrázky maryšky nemajú chybu :D

Ale keď som hľadal prejavy ja, tiež som našiel kopu takých obrázkov, akoby ľudia iné ani nepestovali…


Gargamel - 05/06/2012

Perfektní stránky, až budu mít čas, dám je do odkazů.
Taky jsem chystal sepsat podobný článek, teď už je to zbytečné:) Dobrá práce!


LaXo - 05/06/2012

Super stranky!


Ardjuna - 06/06/2012

.


spravcanetu - 07/06/2013

Prosim pomozte.........
Moje akvárium:
š/v/h 80cm/40cm/35-40cm oblúkové objem 110 litrov cisty tak 85 litrov
štrk: riečny 3-5mm vyska 5cm a v zadu 9cm
filter: Eheim 2215 objem filtra 4l (odspodu: umelohmotne valceky,modry molitan, Eheim Substrát Pro, a nakoniec sera vata) bezi nonstop hadice a filter cistene raz mesacne
rozpustam cez roztrekovaciu rampu na zadnej stene odkial odnasa mikro bublinky CO2 do predu a roznasa ich po celom akva
svetlo: 2x24W T5 HO Philips 60cm + predradnik. Svietim bez prestavky od 12:15 do 21:15
bez reflektorov, moznost nahodit + 1 T5 24W v strede vypnuta v zalohe
svetlo je od hladiny 4cm kedze sa jedna o setovy kryt, ale prerobeny.
CO2: flasa + atomizer do vyvodu filtra, 1,5bubl/sek od 10:00 do 21:00 riadene cez EMV
Pocet ryb 20 do 4cm krmim raz za 2 dni asi pol minuty kym vsetko nezozeru, viac nedavam
Odkalujem kazdy tyzden vzdy v piatok vecer potom uz zhasnem svetla a to 25litrov.
7.6.2013 robene testy
Vstupna voda: PH 7,5 KH 6, NO2 0, NO3 12,5, PO4 0
Voda pred vymenou po celom tyzdni: PH 7, KH 7, NO2 0, NO3 12,5, PO4 0,5, Fe 0,3
Hnojim kazdy den a tyzdenne dodam:
14ml Easy Carbo
Ferrox 14ml dodam 0,5mg/l Fe
Draslik (K2SO4) 28ml = 9.24 mg/l draslíků
Fosfor (KH2PO4) 21ml = 1.9 mg/l fosforečnanů
Prosim o pomoc. Rastlin mam celkom dost asi 60percent akva no skor prezivaju ako prosperujú, niektore kapu. Odpadavaju spodne listy, niektore sa uplne rozpadnu... Riasy nemam skoro vobec len na koreni co mam trosku stetinka a sem tam sa objavi zaby vlas ale ten vytiahnem hned.


pawka - 24/11/2013

Zdravim.mam založenou nadrž cca 3 týdny a nyní mi začinaji sklovatět listy na staurogyme porto velho.substrat je aquaclay groung.zasobni je Dennerle Deponit Mix Professional .rostliny cele jako by se kroutili a pak upadnou.je to možna tim že přechazeji z emerze na submerzi?od založeni jsem hnojil easy life kalium.po 2 tydnech jsem začal davat profito.svitim 9h denne 2x54w 830-865.co2 přidavam.KH-17.dGh-28.ph-6,3
u mě největší nevyhoda se vstupní vodou,je strašně tvrdá.poradte co stím


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde