🔥Probíhá akce Více zde 03d 07h 32m 38s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

problémy při zahájení používání této metody

V kategorii: Hnojení

Gargamel - 24/01/2012

Můžete stále hnojit podle rozpisu Estimative index. Každý týden provádějte výměny vody a živin přebytek být nemůže. Jen se pokuste zjistit si hodnoty NO3 vstupní vody. Hnojení bych tedy jel stále podle EI.
Pokud budete provozovat EI a přesto porostou špatně nebo malátně rostliny, případně se objeví řasa nebo zákal, nebude za to moct hnojivo, ale problém bude v nedostatečném sycení CO2 a špatném proudu. Při dodržování metody EI není nikdy problém v hnojivu, proto byla ta metoda vynalezena. Nikdy nenastane přebytek nebo nedostatek živin, pokud budete dodržovat návod.
Takže zapracujte na CO2 a proudu. V hnojení ve vašem případě problémy nevězí, v CO2 a proudu ano!
Čím více světla máte, tím větší musí být proud a dodávky CO2. Pokud toto nejste schopen zajistit, musíte osvětlení snížit. Osvětlení neurčuje, jestli rostliny porostou pěkně nebo budou uhnívat, ale určuje RYCHLOST růstu. Riccia u dna poroste klidně při 0,3 W/l, jen pomalu. V akváriu jsem měl nespočet druhů rostlin a při osvětlení pouhých 0,29 W/l mi vždy všechny rostly krásně. Sice poměrně pomalu, ale krásně. Měl jsem pod tímto osvětlením kobereček z eleocharisu a dokonce i tu riccii a rostly perfektně, pouze pomalu. Moje nádrž dole v článku: https://www.rostlinna-akvaria.cz/jak-na-svezi-travnicek-v-popredi-akvaria-85
Riccia mi sice nebublá, ale roste nádherně, rostliny nechtějí hodně světla, chtějí hodně CO2 a živin. Čím více světla, tím rychleji rostou a tím více chtějí CO2, vy ho ale nemáte dost.
Kromě svého akvária uvádím i tento příklad: https://www.rostlinna-akvaria.cz/ osvětlení také jen 0,3 W/l a kobercovky jsou nádherné. Je to proto, že jim dodává dostatek CO2.


pave82 - 11/02/2012

Dobrý den chtěl jsem se zeptat za jak dlouho by se měla Metoda Estmative index projevit na rostlinách, zkrátka, kdy se může člověk těšit na maximální asimilaci rostlin a s tím spojený bujný růst. Tuto metodu aplikuji už druhý týden a musím říci, že výrazný posun lze pozorovat. Nicméně si myslím, že do maxima to má ještě hodně daleko. Díky za odpověd


Gargamel - 12/02/2012

Není to vše jen o hnojení. Pokud tam např. je špatný proud a nedostatek CO2, stane se právě to limitujícím prvkem růstu a hnojiva tam může být sebevíc a stejně to ničemu nepomůže. Zkuste se podívat na tyto grafy: https://www.rostlinna-akvaria.cz/rozdily-mezi-metodami-estimative-index-a-pmdd-90


pave82 - 12/02/2012

Děkuji za odpověd. Předem napíši, že jsem problematiku hnojení pomocí MEI pochopil dostatečně. Tím chci vlastně říci, že veškeré předpoklady jsem rostlinám poskytnul a nyní čekám, kdy se projeví naplno. Samozřejmě se to v akva pohnulo kupředu, ale já jsem se chtěl dozvědět informaci za jak dlouho se u rostlin dostaví stoprocentní reakce na již připravené podmínky. Vezmeme kupříkladu klasickou situaci. Osvětlení 0,5w/l, CO2 hadička do sání čerpadla (co2 mlha po celém akváriu) všechny rostlinky sebou mírně pohupují. Hnojení K2SO4, KNO3, MGSO4 x 7H2O, KH2PO4. vše vzhledem k množství ossvětlení pouze na 60% koncentracích. Mikroprvky plantex ponechány na sto procentech. Je mě jasné, že určitě nezačne vzkvétat akvárium za 14 dní. Typoval bych tak dva měsíce, než všechny rostliny prokazatelně viditelně zareagují.


mikkal - 20/02/2012

Zdravím Vás,
zasílám 3 fotografie. Problémem je zelená řasa na listech Microsorií (i na mladých rostlinkách, které vyrůstají z matečních listů). Glossostigma elatinoides to ale nepostihuje. Dnes jsem na radu Gargamela ještě více povolil CO2 tak uvidím:).

PS: asi po měsíci v se mi roztok plantexu vybarvil do hněda (??) i přestože je v spíži a ve tmě, mohla v něm nastat nějaká reakce a někakým způsobem jej degradovat (nepředpokládám to ale raději se zeptám...)

Odkazy na foto:

http://www.michalsofer.cz/rostliny/index.php


Gargamel - 20/02/2012

Vypadá to teda parádně. Zákal je pryč a voda křišťálová. Ta gsa je už jenom malinký problém. Jak jsi na tom s PO4? Kolik přidáváš a jaká je hodnota podle testu (jestli ho máš)?
To, že se zbarvily mikroprvky do hněda souvisí s železem v chelátech https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/je-to-sinice-89-20 není to problém.


mikkal - 21/02/2012

Ahoj, díky za odpověď!
jedu podle plánu uveřejněného zde na stránkách.. :
Makro živiny:

33g dusičnan draselný (KNO3)

7.2g fosforečnan draselný (KH2PO4)

250ml vody

Mikro živiny (železo atd.):

10g CSM+B (stopové prvky)

250ml vody

V sobotu vyměníme min. 50% vody a injekční stříkačkou odměříme z nádobky, kde jsou rozpoštěné chemikálie 5ml makroživin na každých 50 litrů vody

V neděli odměříme 2.5ml mikroživin na 50 litrů vody v akváriu z druhé nádobky

V pondělí opět 5ml makroživin na 50 litrů akvarijní vody

V úterý znovu 2.5ml mikroživin na 50 litrů vody v akváriu

Ve středu zase 5ml makroživin na 50 litrů akvarijní vody

A ve čtvrtek naposledy 2.5ml mikroživin na 50 litrů vody v akváriu

V pátek nic nepřidáváme, protože v sobotu měníme 50% vody

A tohle se opakuje neustále dokola


mikkal - 21/02/2012

+ PO4 jsem neměřil, ale dnes se stavím pro test a ověřím to


Venny - 21/02/2012

Zdravím, možná trošku mimo mísu, ale už nějakou dobu si pokládám tuto otázku :-).

Při výměně vody při této metodě u nádrže 30L, kde měním 50% vody 2x týdně (a myslím že to nádrži jen prospívá) ve středu a v neděli - provádím v neděli odkalení dna. I když mám kobercové rostliny po celé nádrži, HC a Eleocharis acicularis tak se hlavně mezi EA zvedne nějaký ten "kal" i do nádrže. Spíš se mi jedná o látky které u dna jsou jako amoniak atd. Po výměně vody přidám do nádrže pro pročištění Dennerle optimalizátor. A teď k otázce, to že by optimalizátor měl právě amoniak odstranit je jasné, ale neodstraní mi z vody i potřebné živiny? Jak makro tak mikro? Vodu mám měkou ze studny, takže na tyto látky bohatou. Nikdy jsem to neměřil a měřit nehodlám, v tom je to kouzlo EI :). Ptám se spíš jestli náhodou s optimalizátorem nemá někdo více zkušeností :)


Gargamel - 21/02/2012

Já se vždy před tím, než do akvária něco naliju přesvědčím, co to obsahuje. To je má rada, takže zkus pozjišťovat na co ten přípravek je a co obsahuje.


Venny - 21/02/2012

TO Gargamel:
Ale to já vim k čemu to je :). Musím říct že druhý den je krásně čistá voda. Navíc dle výrobce a i co pozoruji tak osazenstvu akvária to svědčí. Optimalizátor na sebe váže různé látky a tím je z vody odstraňuje. Zejména co se týče amoniaku se jedná o užitečnou věc. Zároveň ale odstraňuje např. kovy. Zajímalo mě tedy, jestli někdo nemá například otestováno jaké hodnoty a jak optimalizátor snižuje. Jestli vůbec důležité živiny odstraňuje. Každopádně mi nejspíš nezbude nic jiného než si to změřit sám :).


Gargamel - 21/02/2012

Opravdu netuším, na jakém principu to pracuje. Pokud to váže kovy, mohl by možná být problém s mikroživinami jako železo apod. https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/je-to-sinice-89-20 ale pokud je to od dennerle tak si myslím, že by to tam napsali a neměly by být problémy.


Venny - 21/02/2012

Stejného názoru jsem i já. Jak s mikroživinami, tak i značkou Dennerle. Do tohoto fora to asi úplně nepatří, ale pokud by někoho použití optimalizátoru zajímalo a to i v této metodě hnojení, můžu jen doporučit ... zatím :D


mikkal - 01/03/2012

Tak dnes jsem konečně sehnal test na PO4 (od Rataje) a naměřil jsem hodnotu nižší než 2,5 mg na litr vody, takže to asi nebude to, co způsobuje ty prachové řasy po skle a hlavně na těch microsoriích...


Gargamel - 01/03/2012

Zkusil bych trochu experimentovat s poměry mezi NO3 a PO4. Třeba bych zkusil ubrat trochu toho přidávaného KNO3 a díval bych se, co to s řasou udělá.


mikkal - 02/03/2012

Dnes jsem změřil dusičnany a vychází to na cca 50 gm/litr, na kolik byste tedy doporučili snížit hodnotu přidávaného KNO3 při tvorbě roztoku?


Gargamel - 03/03/2012

Tak pokud se tam teď dává týdně 25 mg/l NO3, tak bych to snížil třeba na těch 18 mg/l týdně přidáním méně KNO3 - viz. kalkulačka. Taky je důležité měnit pravidelně 50% vody v akváriu, těch 50 mg/l je moc. Taky bych si zjistil, kolik NO3 obsahuje vstupní voda a kdyžtak ubral ještě více KNO3.


mikkal - 03/03/2012

množství dusičnanů v odebírané vodě je cca 20 mg/litr. Myslíš, že tedy má cenu přidávat do hnojiva KNO3? Pokud ano, mám totiž ještě 300 ml původního hnojiva jak jej popřípadě proředit?


Gargamel - 03/03/2012

Tak v původním návodu Estimative index se doporučuje týdně přidat 20 mg/l dusičnanů, 3 mg/l fosforečnanů atd. je jedno, jestli tam těch 20 mg/l přidáš hnojivem nebo vodovodní vodou. Někdo má hodnotu vstupní vody 0 mg/l dusičnanů, takže tam musí všech těch 20 přidat pomocí KNO3. Pokud máš vstupní vodu 20 mg/l NO3, pak při pravidelné výměně vody jednou týdně půlku nádrže dodáš do akvária každý týden 10 mg/l NO3 - kdyby jsi měnil např. 80% vody, přidal by jsi 16 mg/l NO3. Předpokládám ale, že měníš 50% vody podle návodu, proto přidáš vodou 10 mg/l a zbylých 10 mg/l musíš dodat pomocí KNO3. Sniž tedy dávky KNO3 na polovinu. Udělej taky následující výměnu vody větší - nějakých 80%, aby jsi snížil tu současnou hodnotu 50 mg/l na nějakých 30 a pokračuj v dávkování podle EI, jenom s tím snížením KNO3 o polovinu.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde