🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 11h 54m 19s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Přírodních 150L

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Krejc - 28/01/2013

Dne 28.01.2013 v 20:21 byla založena prezentace akvária Přírodních 150L.


Krejc - 28/01/2013

Založil jsem si nové akvárko s cílem udělat něco ve stylu Iwagumi. Zatím bohužel nemám dostatek kamenů pro kompletní layout, tak jsem si jen udělal základní rozložení a zasadil HC.

Zatím ještě nejsem finálně rozhodnut zda jít do hi-tech akva nebo jet poklidnější, ale pomalejší low-tech (bez CO2) http://prirodni-akvarium.cz/index.php?id=lowTech. Dle názorů co jsem pročetl tak CO2 má cenu jet jen z bomby, jinak je to kvůli nerovnoměrnosti spíš na škodu, souhlasíte? Zase kromě CO2 jsem koupil vše potřebné tak by asi stálo za to pořídít tu bombu, než mi přijdou další zářivky. Pokud bych sehnal hasičák a koupil zde na eshopu za 1700kč ventil+elmag. tak bych se s CO2 mohl snad vejít do 3000kč.

Z osazanstva akva budu mít Neonky červené (zatím je mám ve starém akva) a krevetky (ještě nevím které přesně). Co si myslíte o umístění ryb do akva po 14dnech od založení?


Ardjuna - 28/01/2013

Určitě nechci mluvit za ostatní, ale v dobré víře bych tě chtěl upozornit na možné problémy:

1) Rostlinné akvárium by mělo být osázeno co největším množstvím rostlin (a to hned od samotného založení). Ideální je osadit tak 70-80% povrchu dna. Jinými slovy, když se ze zhora podíváš na dno akvária, tak by mělo mít 80% dna [color=#006600]zelenou[/color] barvu. Ve tvém případě je osázeno tak stěží 10-20%. Vím, že se dá předpokládat, že se ti rostliny za nějaký čas rozrostou a pokryjí postupně většinu plochy dna. Jenže než se tak stane, tak s největší pravděpodobností nastoupí na jejich místo řasy (přičemž platí, že čím méně rostlin, tím více [místo nich] budeš mít řas). Pokud si nemůžeš tolik rostlin dovolit (z finančních důvodů), tak bych doporučoval použít spíše metodu "suchého startu" (angl. DSM = dry start method), kdy nezaliješ akvárko vodou, ale místo toho do něj naliješ vodu jen pod úroveň substrátu a na dáš krycí sklo (nebo igelit), s cílem zajistit uvnitř atmosféru jako ve skleníku. Tímto způsobem počkáš na to, až se ti rostliny rozrostou do požadované podoby a množství, a teprve pak to zaliješ vodou.

2) Hemianthus a podobné kobercové rostliny nepatří mezi rostliny pro low-tech akvária. Rostliny je třeba vybírat podle podmínek, které jim budeš schopný zajistit. Pokud nebudeš používat CO2 set, tak je vhodné se omezit spíše na stínomilné rostliny (mechy, kapradiny, anubiasy, některé druhy echinodorů apod.), a tomu pak přizpůsobit i osvětlení (tj. používat spíše slabší osvětlení). Pokud sis už ale vybral světlomilné rostliny, pak je třeba jim zajistit dostatek světla. A při silném osvětlení je pak nezbytné přidávat i více CO2 a více živin (jinak budou rostliny strádat). Zkus se tedy zamyslet nad tím, co přesně chceš. Pokud chceš pěstovat světlomilné rostliny (např. kobercovky), tak je potřeba si pořídit CO2 set a silnější osvětlení. Pokud CO2 používat nechceš, tak je třeba vyhodit kobercovky a použít místo nich mechy, kapradiny a podobné nenáročné druhy rostlin (+ přizpůsobit tomu světlo).
PS: Místo CO2 setu se dá také používat "tekutý uhlík". Jedná se přípravky, které obsahují uhlík ve formě glutaraldehydu. To lze používat jako náhradu CO2. CO2 je pro rostliny údajně lepší, ale s "tekutým uhlíkem" rostou podle všeho taky dobře. Toto řešení je však vhodné spíše pro menší akvária, protože u větších akvárií se používání těchto přípravků docela prodraží. Na trhu jsou dostupné přípravky PMFE (fi. PlantaGrow), EasyCarbo (fi. Easy-Life) a Flourish Excel (fi. Seachem).

3) Nasazení ryb bych nedoporučoval provést dříve než po 1-2 měsících. Spousta akvaristů nerada čeká, a tak ryby nebo krevetky nasazují do svých akvárií ihned poté, co jim klesne na nulovou úroveň amoniak a dusitany. Někteří nezkušení akvaristé dokonce nečekají ani na to, a ryby dávají do toxické vody (a pak se diví, že jim chcíply). Tato "čekací doba" má ale svůj smysl především kvůli rozmnožení nitrifikačních bakterií, které redukují organické látky na anorganické živiny (konkrétně amoniak na dusitany a dusičnany). Jak známo, organické látky nedokáží rostliny přijímat. Pokud tedy nebudeš dost trpělivý a nedáš bakteriím dost času na to, aby se pořádně rozmnožily a dokázaly zpracovat veškerý vznikající organický odpad, tak se ti budou v akváriu hromadit organické látky, které se stanou vítaným zdrojem potravy pro řasy (rostliny, jak už jsem psal, je zužitkovat neumí). Výsledkem pak může být přemnožení řas. Když tomu ale dopřeješ dostatek času, tak se bakterie pořádně namnoží (což jim trvá minimálně 1-2 měsíce) a ty pak nebudeš mít problémy s rozkladem organických látek. Kromě toho není také dobrý nápad přidávat do akvária hodně ryb najednou. Hodně ryb = hodně organického odpadu. A jak už jsem říkal, bakterie se rozmnožují pomalu, takže když dáš do akvária hodně ryb najednou, tak tam budeš mít rázem velké množství odpadu, ale příliš málo bakterií, které nezvládnou všechny ty organické zbytky přeměnit na živiny (přístupné rostlinám).


Krejc - 29/01/2013

Marceli děkuji moc za rady. Kytky, CO2 dokoupím a uvidím.

Ještě bych měl dotazy na hnojení EI (souhrnný článek jsem si četl). Jak se řeší nutnost vysazení např týdenního hnojení (v důsledku nepřítomnosti)? Je možné používat tuto metodu dlouhodobě a např po roce jí kompletně vysadit (nahradit jen lehkým hnojením)? Přežijou tu změnu rostliny?

Můj druhý dotaz je ohledně proudu. V článkách se často řeší rozstřikovací rampa, tu já ovšem vzhledem k nezakrytovanémuakva nemám. Proud tedy můžu řešit pouze ve stylu lily pipes. Ovšem ty skleněné vzhledem ke svému filtru nemohu použít, proto mám zatím provizorní trubky. Je lepší mít odtok i přítok na jedné straně a snažit se dosáhnout tohoto proudění http://www.google.cz/search?num=50&hl=cs&q=lily%20pipes&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=cfwHUc3jN4SFhQej1IHgDQ&biw=1164&bih=559&sei=c_wHUbu-JsWRhQen6IDQBg#imgrc=5nwTN4NErBrbFM%3A%3Bj6HuhYlLEwb6aM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg364.imageshack.us%252Fimg364%252F6210%252Fflow4zb.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.aquaticplantcentral.com%252Fforumapc%252Fdiy-aquarium-projects%252F22463-wet-thumb-forum-lily-pipe-v.html%3B640%3B434 nebo mít přítok a odtok zvlášť?

Díky


Ardjuna - 29/01/2013

No, pokud jde o vysazení hnojení, tak v tom by neměl být žádný zásadní problém. Pokud někam na delší dobu pojedeš, tak asi bude dobré trochu snížit intenzitu osvětlení, aby rostliny neměly takovou potřebu "žrát", ale né zase nějak dramaticky, aby jim to světlo stačilo k životu. Případně je taky možné dát těsně před odjezdem do vody větší dávku hnojiv (týdenní dávka). Každopádně bych si s tím příliš nelámal hlavu. Rostliny to bez problémů přežijí. V akváriu je obvykle živin až až, takže rostlinám může trvat i několik týdnů, než to všechno spotřebují (obzvlášť když tam budeš mít ryby). Pokud jde o přechod na jinou metodu hnojení, tak bych řekl, že je vždy lepší provádět změny (a to jakéhokoli druhu) pomalu = postupně.

Proud bych asi u tebe řešil přesně podle toho obrázku (včetně toho, že výtok i nasávání bych nechal na jedné/stejné straně).


Gargamel - 30/01/2013

Pokud budeš chtít přejít z EI na slabé hnojení, postupně cca měsíc snižuj dávky.
Pokud se jedná o dovolenou, tam bych to neřešil.


Krejc - 06/02/2013

Foto po dalším nákupu rostlin...


grunda - 06/02/2013

už to vypadá líp, ale ještě by to chtělo přitlačit.


Ardjuna - 06/02/2013

Psal jsem si s jedním profesorem z floridské univerzity, který se zabývá studiem řas ve floridských jezerech, a ten mi říkal, že dokud nebudou rostliny pokrývat nejméně 50% povrchu dna a zároveň nebudou plně vzrostlé, tak nebudou mít proti řasám moc velkou šanci. V přírodních jezerech, kde je voda bohatá na živiny a kde rostliny pokrývají méně než 50% povrchu dna, téměř vždy dominují řasy. Někteří lidé dokonce doporučují hned od začátku osázet minimálně 70-80% povrchu dna (a to pokud možno vzrostlými rostlinami). Dokud budeš mít rostliny malé (drobné), budou řasám konkurovat jen velmi obtížně (a to jak ohledně živin, tak i ohledně světla). Tím nechci říct, že není možné mít akvárium tvořené výhradně kobercovými rostlinami bez viditelných řas, ale bývá to obvykle mnohem těžší než u jiných typů akvárií. Chce to pak dávkovat méně živin a o nádrž se dobře starat.


Krejc - 02/03/2013

Další foto již s rybkama a krevetkama, ale kytky na tom nejsou moc dobře. Vládne hnědá řasa...


Krejc - 04/03/2013

Prosím místní odborníky o radu. Rostliny v mém akva nejsou momentálně v moc dobré kondici (důvody znám - nezkušenost, neposkytnutí CO2, atd...). V akva se mi extrémně množí hnědá řasa, která pokrývá kamínky na dně, sklo i rostliny. Některé ze stonkovek i postupně odehnívají.

Zítra se mi snad konečně podaří zapojit CO2 a proto se chci zeptat jak mám dále postupovat? Mám ostříhat listy, které jsou řasou pokryty hodně ostříhat?
Mám jen zapojit CO2 nebo mám spolu s CO2 najet na hnojení EI, případně na EI v poloviční dávce?

Díky za radu.


grunda - 04/03/2013

já bych jel bez hnojení, aspoň 3x týdně výměň tak 1/3 vody a CO2 na max


Krejc - 05/03/2013

Díky za radu ;), zkusím a dám vědět jaký je progres...


Krejc - 14/03/2013

Tak Grundova rada se osvědčila, díky.

Akva už je téměř bez řas a rostliny celkem prosperují (mimo HC, které bylo řasou dost zasaženo a stále má zahnědlé některé lístky). Chci se zeptat zda by jste doporučili od příštího týdne přidat světlo na 1w/L a najet pozvólna EI?

Díky za názory.


Angus - 14/03/2013

Jak velké jsi měl ted osvětlení a jak vysoko? Také bojuji s řasou... Díky za info


grunda - 14/03/2013

světlo bych zatím nepřidával a jel bych tak 1/3 EI, ještě nemáš dost kytek na EI, aspoň myslím, fotka by bodla;) Jinak není zač


Krejc - 14/03/2013

Angus: mám zatím 3x 39W na 150L, asi 25cm nad hladinou. Ale mizení řasy nastalo po přidání CO2.

Grunda: Fotku přikládám a s EI teda počkám do dalšího týdne a uvidím...

Přidal jsem do akva i Anubiasy ze starého akva (viz foto).


grunda - 14/03/2013

s EI bych klidně počkal i 3 týdny, máš tam opravdu málo kytek


Krejc - 14/03/2013

OK, tak tedy zkusím vyčkat...


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde