🔥Probíhá akce Více zde 02d 22h 22m 12s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

PPS Pro

V kategorii: Hnojení

dolezelr1 - 06/06/2017

Zdravím, používám metodu PPS pro, ale mám problém s vysokým obsahem K ve vodě. Přidávám hnojivo KNO3, hodnoty NO3 mám kolem 15mg/l, hodnoty K jsou kolem 20mg/l. Nevím, jak mám hodnotu K snížit. Když vyměním víc vody, sníží se i NO3 a dávkováním hnojiva KNO3 opět K zvýším. Máte někdo nějaký nápad?


Feri - 08/06/2017

Pokud přidáváte pouze KNO3, s draslíkem by problém být neměl - resp. mělo by ho být méně než NO3... Co přidáváte ještě za hnojivo? K2SO4 nebo něco dalšího?


dolezelr1 - 25/06/2017

Právě že už přidávám pouze tenso cocktail a ten, pokud vím, draslík neobsahuje. Dřív jsem přidával ještě KH2PO4. Pak jsem zjistil, že mám vysoké hodnoty P a K, tak už nepřidávám. P jsem snížil a už se udržuje v požadované hodnotě, stejně tak mám srovnané NO3 a Fe, ale ten draslík je prostě pořád vysoký. Měřil jsem i vodu, kterou dávám do akva a ta draslík téměř nemá. Tak už fakt nevím. Myslel jsem, že se po několika výměnách vody sníží, ale je pořád kolem 20.


Dejvwa - 23/07/2017

Při metodě PPS Pro bývá Draslíku spíše "nedostatek", než přebytek. Pokud přidáváte "K" pouze ve formě KNO3, podle návodu PPS nemělo by ke zvyšování "K" tolik docházet. Podle mě bude chyba v měření "K" testem. Na měření draslíku bych se vykašlal a jel podle kondice rostlin (díry v listech) a sám si vyladil dávkování KNO3, příp. K2SO4. Nicméně nevím o tom, že by zvýšená koncentrace draslíku rostlinám nějak vadila.


dolezelr1 - 24/07/2017

Já jsem to dlouho taky neřešil a hnojil jsem KNO3 i K2SO4 a KH2PO4. Najednou mi ale začala růst zelená vláknitá řasa. Zjistil jsem, že mám špatný test na PO a mám přehnojeno. Koupil jsem test od JBL a hladinu fosforečnanů snížil na ideální hodnotu. Jenže řasa se vyskytovala pořád dál. Tak jsem hledal dál. KNO3 jsou v pohodě, nádrž mám čistou, dostatečný proud a CO2 z láhve taky dostatek. Pak jsem se dočetl, že nadbytek K způsobuje růst vláknité řasy. Tak jsem opět koupil test od JBL a nameril jsem výrazný přebytek K. Přestal jsem hnojit K2SO4, KH2PO4 už taky nepřidávám, dávám pouze KNO3 a TENSO cocktail. Kromě toho K mám všechny hodnoty už delší dobu stabilní a v pohodě, ale to K prostě neumím snížit. Jestli ale není problém vláknité řasy způsoben přebytkem K,tak už vůbec nevím, čím to je.


Dejvwa - 24/07/2017

Problémy s řasou jsou mnohem komplexnější problém, a nedá se zjednodušit na rovnici např. vláknitá řasa = málo CO2 apod. Zkuste si zde na stránkách založit svoji nádrž, kde napíšete detaily o světle, CO2, hnojení, druhy rostlin,... Je potřeba se na to podívat z více stran a nesoustředit se jen na hnojení, to je jen část fungujícího aq. Ze zkušeností lze ale říct, že vláknitá řasa se objevuje v nádržích, kde je nějaký problém se světlem a CO2, resp. jejich vzájemným sladěním. Píšete, že máte dostatek CO2, to je ale jen část problematiky CO2. Důležitá je dostatečná koncentrace STABILNÍHO CO2. Zkuste popřemýšlet, zda máte stabilní hodnotu CO2 během doby, kdy na rostliny svítíte, zda pouštíte CO2 v dostatečném předstihu, než se zapnou světla a taky jestli čeříte hladinu, aby hodnota CO2 tolik nekolísala. Kolísavá hodnota CO2 je pro rostliny problém, jelikož se koncentraci CO2 musí přizpůsobovat. Viz články zde na stránkách https://www.rostlinna-akvaria.cz/ziviny-co2-115


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde