Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 12h 59m 29s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Povídání o aquascapingu: umění aquascapingu

V kategorii: Aquascaping

Povídání o aquascapingu: umění aquascapingu

 

Aquascaping znamená vytváření podvodních krajinek a obecně utváření vzhledu akvária. Jestliže je aranžování květin typem umění, pak je uměním i aquascaping.

 

Layout a umění

 

Pokud nazveme náš layout (vzhled) akvária uměním, je to velmi subjektivní věc. Autor se tímto layoutem snaží něco sdělit divákovi. Odlišné kultury, odlišní lidé prezentují svá akvária jinak a jejich práce je naprosto odlišná. Proto také nemůžeme určit jednotné pravidlo, co je pěkné a co ne. Každému se naše dílo může jevit jinak. Pokud si většina lidí myslí, že je akvárium krásné, pak se jím podle většiny i stane. Musíme brát v potaz také to, že jak se mění čas, tak se mění i postoje lidí. Jako příklad lze uvést van Gogha, jehož díla za jeho života nebyla příliš ceněna.

 

akvárium

 

Estetika

 

Utvořit layout akvária je daleko těžší než naaranžovat květiny v květinářství. Během času se totiž akvárium mění a rostliny rostou. Na začátku po zasazení sice může dílo vypadat pěkně, ale není snadné jej tak i udržet. Rostliny můžou růst mimo vymezený prostor nebo neporostou naopak vůbec a budou schazovat listy. Krása layoutu a zdraví rostlin jde ruku v ruce.

 

Osoba, která chce dosáhnout výjimečného layoutu a vybudovat akvárium, které bude sklízet jen obdiv musí nějak začít. Ideální je získat zkušenosti napodobováním už vytvořených layoutů.

 

Přípravy layoutu

 

Předtím, než začneme skutečně layout tvořit, musíme vymyslet plán. Potřebujeme dostatečnou přípravu. Musíme porozumět každému jednotlivému druhu rostliny a její potřebě. Zjistěme si vše o její velikosti a o podmínkách, které potřebuje k růstu.

 

Je třeba najít vhodné kameny a kořeny. Kvalitní layout musí mít nějaký střed, nějaký objekt, který nás upoutá. Měl by to být kámen, kus dřeva nebo červenolistá rostlina. Tím bude akvárium na pohled příjemnější a získa svého ducha.

 

Jakmile budete mít v hlavě budoucí obraz vašeho akvária, přenste jej na papír a následně uskutečněte. Časem s přibývajícími zkušenostmi to bude snažší a snažší.

 

aquascaping

 

 

 

Jak získat svůj vlastní styl

 

Nejrychlejším způsobem jak získat svůj vlastní styl je učit se od mistrů, kteří už něco dokázali. Podle některých lidi možná není nejlepší způsob napodobování něčí práce, ale mějte na paměti, že všichni známí aquascapeři nejdříve začli napodobovat cizí práce. Jakmile získali zkušenosti, tak se pustili do svých děl. Pamatujte si, že na světě stejně nikdy nebudou dvě identické nádrže. Učením se od jiných si vytváříte svůj vlastní styl.

 

Trpělivost

 

Problémem při aquascapingu je, že máte neomezené představy, které ale musíte umístit do jedné malé skleněné nádoby. Existuje mnoho dalších takovýchto problému, které musíme překonat, jako je například špatný růst rostlin apod. Musíme tyto problémy překonávat a i to je jeden z důvodů, proč je aquascaping tak oblíbený.

 

Často se při zakládání akvária setkáváme s problémy jako např. růst řas, neadaptování se rostlin na růst pod vodou, růst není takový, jak jste čekali, uvadání, barva rostlin je špatná, růst je moc rychlý atd.. Mnoho z nich vede k opuštění našeho cíle a odevzdání se. Je to z důvodu nedostatečných informací, které je potřeba nastudovat a následně vyzkoušet. Při překonání každého z těchto problémů přichází obrovská radost. Znamená to, že úspěšným layoutem není ten, který vypadá dobře po založení, ale ten, co vydrží.

 

Každý ví, že o rostliny je potřeba se starat, nikoliv je pouze zasadit. Pod různým osvětlením, s jiným hnojením a teplotou se budou chovat odlišně. I proto je rostlinná akvaristika tak zajímavá.

 

Údržba akvária je daleko těžší než u jakéhokoli jiného druhu umění. Layout se mění a často je po době velmi vzdálený původnímu nákresu. Jakmíle dosáhnete schopnosti udržet layout od zasazení malých sazeniček až po konečný stav a závěrečné dostřižení před focením, pak vaše cesta stát se úspěšným aquascaperem bude u konce.

 

akva

 

Pár rad začátečníkům

 

Proč nejsou začátečníci schopni udržet stanovený vzhled nádrže až do konce? Je tomu tak, protože nerozumí potřebám rostlin. Většinou je jen koupí a zasadí do akvária. Po čase zjistí, že se rostlinám nedaří a místo aby zjistili příčinu, raději to vzdají. Stát se úspěšným aquascaperem ovšem vyžaduje čas. Je to jako byste dali laikovi prázdné plátno, aby namaloval krásný obraz. Nebude vědět jak začít. Pokud mu však dáte rady, po čase se mu to podaří.

 

V dnešní době je na internetu mnoho příležitostí nastudovat si jak připravit rostlínám kvalitní podmínky pro růst a také mnoho fotek krásných akvárií, podle kterých můžete nějak začít vytvářet svou podvodní zahradu.

 

Dnes jen málokdo provozuje rostlinná akvária a raději zůstanou u akvárií bez rostlin, popřípadě je do akvária jen nevzhledně poházejí. Mnoho lidí nemění vodu, další neprostříhávají rostliny a vymlouvají se na nedostatek času. Pravda je, že záleží pouze na vašem úsilí toto změnit a mít doma krásné akvárium.

 

Úspěšný layout vyžaduje získat vědomosti z webových stránek zabývajících se rostlinami a akváriemi. Lidé, kteří tomu nevěnují dostatek času a úsilí se můžou rovnou s vidinou krásného akvária rozloučit.

 

Poslouchejte rady lidí na diskuzních fórech a neurážejte se, pokud budou názory na vaši nádrž negativní. Snažte si vzít z chyb ponaučení a vytvořte nejhezčí layout ze všech.

 

Nebojte se neúspěchů. Každý neúspěch je ponaučením. Jen vytrvalostí a chybami ochutnáte pocit sladkého úspěchu.

 

Volně přeloženo z www.cau-aqua.net


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde