🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 13h 06m 43s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Povídání o aquascapingu: střed a zlatý řez

V kategorii: Aquascaping

Povídání o aquascapingu: střed a zlatý řez

 

Aquascaping je samozřejmě subjektivní záležitost. Někomu se vaše nádrž líbí, někdo ji považuje za kýč. Existují ale dvě pravidla, která lze považovat za základ aquascapingu. Pokud tyto pravidla použijete, bude vaše akvárium příjemné na pohled všem.

 

Ústřední bod

 

Motiv ústředního bodu je v umění používán celá staletí. Je to nejdůležitější část akvária, kde jako první zabloudí vaše oko. Správný layout musí mít ústřední bod jen jeden, vše další v nádrži je druhořadé. Pokud by bylo ústředních bodů více, naše oko by bylo zmatené a nezachytili bychom tak krásu akvária. Při aquascapingu může být tímto bodem kořen, kámen nebo rostlina jiné barvy či atypického tvaru listů.

 

zlaty řez

 

Proto musíte mít předem vytvořený plán. Pokud budete shromažďovat kameny a kořeny před utvořením plánu, nikdy nedosáhnete patřičného výsledku. Zkušený akvarista si nejdříve nakreslí plánek a teprve potom nádrž sestaví. Častou chybou je také to, že se tvůrce layoutu snaží všechny jeho myšlenky a nápady nalít do jednoho akvária. To způsobí, že je layout nepřehledný a zmatený.

 

golden rule

 

Zlatý řez

 

Zlatý řez je antický matematický výpočet. Přináší kouzelný jev, který nelze ani pomoci dnešních moderních technologií vysvětlit. Účelem zlatého řezu je ukázat místo v akváriu, které přitahuje oči.

 

Při vytváření akvarijního layoutu je kompozice jednou z nejdůležitějších věcí. Umístění kamene či kořene do tohoto bodu v akváriu umožňuje vnímat celkovou kompozici rostlin v akváriu jako celistvou a oku lahodící.

 

Zlatý řez se používá ve všech typech umění. Dokonce i při sledování televize si všímejte, že kamery zachycují nejdůležitější objekt ve zlatém řezu. V podstatě jde o rozdělení jedné úsečky na dvě. Rozdělíme-li úsečku AB na AC a CB, budou úsečky AC a AB rovny úsečkám CB a AC. Pokud tuto hodnotu vypočítáme matematicky, dostaneme poměr 1.618 : 1 nebo 1 : 0.618. Jinak řečeno změřte si délku svého akvária a vydělte ji 2.618, výsledné číslo pak pouze odečtete od jedné strany akvária. Nemusíte si ovšem lámat hlavu s přesností. Tyto čísla lze používat přibližně, nemusíte zlatý střed odměřovat pomocí metru. Například 2 : 3, 3 : 5, 5 : 8, 8 : 13, 13 : 21 atd…

 

Podobný koncept byl vynalezen před mnoha lety v Číně. Nazývá se „Pravidlo devíti čtverců“. Toto pravidlo je velmi podobné zlatému řezu. Použitím čtyř přímek vytvoříme při čelním pohledu na akvárium devět čtverců. Lidé zjistili, že místům překřížení těchto čar věnuje naše oko největší pozornost.

 

golden rule 2

 

Při aquascapingu musíme náš objekt umístit právě do jednoho z těchto průsečíků. Někteří lidé jsou schopni tohoto umístění dosáhnout i bez znalosti zlatého řezu a pravidla devíti čtverců. Je to díky jejich vrozenému talentu zrakového vnímání. My ostatní smrtelníci ale musíme používat pravidlo zlatého řezu.

 

Volně přeloženo z www.cau-aqua.net


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde