Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 16h 55m 59s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Použitá voda při založení akvária

V kategorii: Parametry vody, testy

Krejc - 11/01/2013

Rád bych se zeptal na váš názor ohledně vody. Co doporučujete pro založení nového akvária:
1) použít 50% vodu ze staršího akvária (má pozitivní bakterie i negativní zárodky řas...), 50% vodovodní
2)použít 100% vodovodní a ryby nasadit až o něco déle

Díky za info.


tommate - 12/01/2013

z akvarijní vody v nezaběhlé nádrži hrozí zákaly, nádrž je lépe aktivovat pomocí nějakého komerčního přípravku, nebál bych se do nové nádrže nasadit po odstátí vody i malý počet živočichů (krevety, řasožrouty atd.), pomohou také s aktivací nádrže, jejich počet se ale nesmí 4-5 týdnů zvyšovat dokud nedojde k úplnému uzavření procesu odbourávání toxických N-látek, samozřejmě se musí první týdny měnit voda i 3-4x týdně, moc nekrmit, atd.


Ardjuna - 12/01/2013

Podle mého názoru nebude mít použití "staré" vody ze zaběhnutého akvária v nové nádrži žádný pozitivní vliv. Především proto, že ve vodě skoro žádné bakterie nejsou. Bakterie se zdržují převážně na pevných podkladech => nejvíc jich bude ve filtračním médiu, pak v substrátu (především kolem kořenů rostlin) ... a malé (zanedbatelné) množství jich pak bude na skle, rostlinách a akvarijních dekoracích. Takže asi jediné, co si do nové nádrže se "starou" vodou natáhneš, budou mikroskopické řasy. Lepší je použít spíše část zaběhnutých filtračních náplní nebo část substrátu ze staršího akvária. Případně můžeš zkusit použít nějaký komerční přípravek ... i když né všechny údajně obsahují ty správné nitrifikační rody bakterií a archebakterií.

PS: Bakterie také potřebují ke svému rozmnožení dostatek organických látek (což je hlavní zdroj jejich potravy). Někteří proto ze začátku krmí "naslepo" (i když tam ještě nemají ryby) ... aby měly bakterie co baštit. Důležité je si ale uvědomit, že pokud budeš mít v nádrži nebo substrátu hodně organických látek a nebudeš mít ještě dost bakterií, které by toto množství pokryly, budou se ti ve vodě nevyhnutelně hromadit toxické látky (především amoniak a NO2). Právě proto není moc vhodné dávat do tohoto nestabilního prostředí hned od začátku ryby či krevetky. Lepší je minimálně 2-3 týdny počkat, než se v akváriu namnoží dostatek užitečných bakterií, které se zvládnou postarat o všechny organické zbytky v nádrži a přeměnit je na živiny (NO3). Především u substrátů ADA, u kterých v prvních týdnech unikají do vodního sloupce kvanta amoniaku a dusitanů, bych pár týdnů počkal. Nikdy není dobré, aby byli živočichové v nějakém nestabilním prostředí ... Není moc etické vystavovat je takovému riziku jen proto, že my neumíme být trochu trpěliví a všechno chceme hned.


Krejc - 12/01/2013

Díky za rady. Substrát mám JBL, tak start akvárka snad nebude na tak dlouho jako u ADY...


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde