Akvárium s řasokoulemi Více zde 04d 23h 04m 16s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Pokus1

V kategorii: Deníky a diskuze našich

ceklis - 28/09/2012

Dne 28.09.2012 v 20:36 byla založena prezentace akvária Pokus1.


ceklis - 28/09/2012

Rastliny mi odumieraju a tvori sa zelena riasa na substrate a na skle :-(


Gargamel - 28/09/2012

Kolika zářivkami svítíš? o je to akvárium, kde bylo použito KNO3 a KH2PO4 do dna?


grunda - 28/09/2012

uber na světle, 2x54W stačí a svítit tak 6 hod. denně, měň každý den tak 30% vody a čekej, až se akva usadí. S kytkama ti v tomhle stavu neporadím, je možné, že mají spálené kořeny vysokou koncentrací hnojiva ve dně. Druhá možnost je, že tím že máš akva nové, tak přelisťují, bude to nějakou dobu trvat. Dej tomu čas a žádné velké změny, jen uber světlo a měň vodu.


ceklis - 28/09/2012

KNO3 a KH2PO4 bolo pouzite na dne cca 30g. svietim 3x54w..koreny spalene nemozu byt lebo vrstva "strku" je 8cm KNO3 je na dne pod AquaBasis..mozem pouzit vodu aj s vodovodu ? ta ma KNO3 5mg/l podla testu PO4 1mg/l GH 15 ma vysoke KH 6 ..Alebo mam racej menit vodu z RO?


Gargamel - 28/09/2012

Dvě ty zářivky 6h denně jsou až nad hlavu. Později můžeš přidávat.
Vodu měň obden. Třeba 50:50 RO:vodovodní. Pokud se ti nebude chtít zapínat RO, tak klidně celé z vodovodu.
Testy na PO4 a NO3 máš jakého výrobce. Moc se mi nezdá, že by měla voda z vodovodu 1 mg/l PO4, bude to asi špatný test. Je to podezřelé.
Ono si to časem sedne. Hlavně ještě nedávej do akvária ryby.
btw. Ty atomizéry schovej někde k bočnímu sklu.


grunda - 28/09/2012

kořeny být spálené můžou, když jsi to zalil vodou, tak ti ve štěrku vznikl hodně silný roztok. každopádně měň vodu a uber světlo


ceklis - 28/09/2012

ok skusim ubrat svetlo a menit vodu.. testy sera


ceklis - 04/10/2012

tak KNO3 uz uspešne kleslo na 20mg/l..zelenej riasi je stale viac a viac uz to nestiham ani odstranovat svetlo je 2x54W..Mam teraz začat hnojit uz aj s KNO3???metodu EI chcem skusit..Mam mierne obavy ze moj problem bude asi v CO2 ziviny som pridaval v dostatočnom množstve okrem KNO3 a riasa stale + este mi prestali rastliny rasť uplne sa zastavil rast.DROP CHECKER mi ukazoval stale žltu.teraz som dal ryby a skusim to s dychanim..ak to nepojde tak asi kupim 2x atomizer na vistup z filtra inak to asi nepojde..ked mam rastliny prevažne hnede daju sa este zachranit???ci treba nove


grunda - 04/10/2012

dej fotku akva, stonovky by tu divočinu co jsi měl v akva měly přežít, ten zbytek uvidíš časem, dál bych měnil vodu a pokud máš reflektory na zářivkách, tak bych je tak na 14 dní sundal. Vodu bych testoval tak 2x týdně a zatím žádné další hnojivo, kromě K a mikro.


ceklis - 04/10/2012

tak to je divočnia ked sa mi to podary rozdichat tak klobuk dole :-) musel som vymenit atomizery za difuzor lebo CO2 ma tlak na ventili iba 1bar tak na atomizeri som nemohol uz zvysit prisun CO2 tak snad teraz to bude lepsie


grunda - 04/10/2012

kromě zelené řasy a rozsivky tam nevidím žádný větší problém, takže pokračuj s výměnou vody, odstraňuj řasy, tak za 14 dní bych ustřihl a znovu zasadil stonovky, jak je na tom HC a Eleocharis není moc vidět. Ale řekl bych, že to rozchodí. Světlo nechej pořád na 2x54W - cca 6 hod denně. CO2 na max, co snesou ryby, K a mikro tak 1/3 EI.


ceklis - 04/10/2012

Eleocharis je natom dost dobre.HC rastie najprv zelene a potom ohnednu..CO2 difuzor som skusil dat pod nasavanie filtra nebude to lepsie?difuzor ma uz dost velke bublinky a ryby ci maju zrychlene dychanie to neviem posudit ale pri hladine niesu ..mam zamiesane na 125ml 10g K a 5g mikro davkujem kazdy druhy den 20ml


ceklis - 20/10/2012

po 3 dni co som bol v nemocnici nadhera asi prejdem na africke cichlidy uz neviem co mam robit


LaXo - 20/10/2012

Tipujem to na problém so substrátom, nepostrehol som, aký substrát tam máš? Máš v ňom nejaké výživné látky? Ak áno, sú dostatočne hlboko? Inak riadna pecka.


ceklis - 20/10/2012

JBL AquaBasis 5L terramol 40L cca 10cm Osmocot cca 120g...


Ardjuna - 20/10/2012

Nechci tady moc čeřit vody, ale i tak přispěji svou troškou do mlýna:

1) Hnědé řasy (diatom) bývají u nových akvárií zcela běžnou záležitostí a obvykle samy ustoupí nejpozději do 3 týdnů. Je ale možné, že delší/vážnější zařasení nemusí některé rostliny "přežít".
2) V tomto konkrétním případě mám několik pochybností ohledně osvětlení. Především z některých fotek se mi zdá, že světla jsou minimálně 10 cm nad hladinou (možná i výš). Mohl bys prosím napsat, jak daleko je od substrátu k zářivkám? Pokud je to více než 45 cm, tak jsou 2 zářivky podle mě nedostatečné a zapnul bych všechny tři. Dvě zářivky s kvalitními reflektory ve vzdálenosti 50 cm dávají přibližně 40 umol PAR. U tebe by navíc mohl být problém i v tom, že nemusíš mít natolik kvalitní reflektory (nejlepší reflektory má třeba Juwel - hladký leštěný hliník).

Osobně bych tedy ve tvém případě zkusil světlo spíše zvýšit (tj. zvýšit intenzitu i fotoperiodu tak na 8h denně). Na některé hnědé řasy více světla pomáhá - řekl bych, že to bude zrovna tvůj případ. Ve hnojení bych rozhodně pokračoval, aby rostliny nestrádaly (to by situaci jen zhoršilo. Snažit se vysazením hnojiva řasy vyhladovět je nesmysl, protože řasám stačí několikanásobně méně živin než rostlinám - to znamená, že ve chvíli, kdy by se ti podařilo stáhnout živiny natolik, že by to řasy zaznamenaly, bys měl už všechny rostliny mrtvé! Pokud je to možné, nasadil bych do akvárka také pár řasožroutů (zkus se mrknout na web, kteří živočichové hnědé řasy konzumují - vím např. o tomto živočichovi: http://rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jumbo).

Jinak jako u všech řas i tady platí, že je vhodné řasy co nejčastěji manuálně odstraňovat a často měnit vodu. Pomůže, když bude CO2 na maximu a když budeš mít co největší proud. Každopádně několik týdnů vydrž a situace by se měla začít zlepšovat.


ceklis - 20/10/2012

svetlo mam 55cm od substatu na stranach akvaria mam zrkadlovu foliu tak s reflektorom by nemal byt problem.skusim este kupit cerpadlo 1000L/H a napojim to na rampu po celkm akva + reaktor vyrobim posledna moznost potom to zabalim


Ardjuna - 20/10/2012

No, jak to tak vidím, tam podle mě tento typ reflektoru společný pro všechny 3 zářivky není moc vhodným řešením. Je potřeba si uvědomit, že zářivky bez reflektorů ti dají jen 1/3 toho, co s kvalitními reflektory. Tzn. že ve vzdálenosti 55 cm ti dají 2 zářivky bez reflektorů intenzitu jen asi 13 umol PAR !!! Pokud bys měl na každé zářivce kvalitní zrcadlový reflektor (např. od firmy Juwel), tak se ti intenzita zvýší trojnásobně, tj. na cca 40 umol PAR. V kvalitním reflektoru se musí světlo dokonale odrážet (jako v zrcadle). Pokud v reflektoru odraz nevidíš - tj. není tam jako v zrcadle vidět rozsvícená zářivka, tak ti světlo tak dobře neodráží => což je možná i tvůj případ (těžko říct bez měření). Pokud máš po stranách nějaké odrazové fólie, tak bys je musel mít hlavně pod úrovní zářivek a musely by být navíc naklopené tak, aby se z nich světlo odráželo směrem k substrátu ... nebo alespoň k hladině (což tedy na té fotce nevypadá).

Každopádně bych tedy zkusil svítit všemi třemi zářivkami (nedokážu ti ale říct, jestli ti to dá dostatečné světlo pro dobrý růst všech rostlin).


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde