Akvárium s řasokoulemi Více zde 04d 23h 38m 33s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Pokus o Ameriku

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Javaharlal - 01/08/2012

Dne 01.08.2012 v 21:20 byla založena prezentace akvária Pokus o Ameriku.


Javaharlal - 01/08/2012

Akvárium som si založil po dlhej dobe bez akvária. Vždy sa mi páčili amazonské biotopy, konkrétne je mojim snom husto zarastené akvárium s kŕdľom neóniek a niekoľkými mierumilovnými cichlidami.

Akváriu sa celkom darí, ale je to ďaleko od dokonalosti. Rastlinky ani zďaleka nerastú ako by som chcel a pravidelne bujnejú riasy. Je pravda, že sa to v posledných týždňoch dobre ustálilo = začal som menej svietiť, pretože voda bola cez letné horúčavy príliš teplá. Počas tohto obdobia som prestal hnojiť.


Gargamel - 02/08/2012

No problém jsi našel sám. Silné osvětlení. Bohatě stačí, když budeš mít zapnuté dvě zářivky. To je pro ty rostliny co tam máš myslím ideální. Sem tam bych proměřil parametry vody a případně bych přidal hnojivo. Naštěstí máš zásobní substrát od Tropicy, což hodně rostlinám pomůže.


Javaharlal - 02/08/2012

Dakujem za radu a povzbudenie.

Pravdu povediac, postupoval som aj podla rad na tomto webe a podla toho som tam aj nadimenzoval svetlo.

Ak mozem, opytam sa ohladom hnojenia.
Hnojim PMDD od Toma, takymi pripravenymi vodami.

Ked davam 20ml z kazdej zlozky rano, tak na druhy den rano mam stale vsetko nemeratelne: Zelezo, Fosfor aj Dusik.

Bojim sa vsak davat viac.

Ked tam pridam nejaku zmes - Tropica, alebo Seachem, tak mi okamzite vyskocia riasy.

Co mam robit?


Javaharlal - 09/08/2012

Tak som konecne nameral nejaky dusik (15) aj fosfor (0,5).

A zistil som, ze nemam ziadne zelezo, tak uz druhy den (meriam rano aj vecer) pridavam iba zelezo (resp. Tropica PNL).
Po dvoch dnoch a 3 aplikaciach sa Fe stale nepohlo, ale aspon dusik sa trochu stiahol.

Som zvedavy, ci sa mi podari rozbehnut HC na zemi. Takmer uplne mi vykapal a zaroven ho ryby zacali znacne zrat.

Vcera bolo krasne pozorovat ako rastliny uplne sumia - produkovali kyslik jedna radost.


Ardjuna - 09/08/2012

Měl bych pro tebe pár tipů, jak trochu srazit tu vysokou teplotu vody:
Mně hodně pomohlo namontovat nad zářivky [color=#0000ff]pár velkých ventilátorů[/color] (průměr 20 cm), které se montují na boční stranu PC skříní - viz http://www.czc.cz/ventilatory-chladice/produkty?q-c-0-f_60733694=s200+x+200&q-count=18&q-direction=ASC. Teplotu se mi takto povedlo trvale srazit o skoro 3-5 stupňů! Pokud je ale 30 st.C běžná teplota v místnosti, ve které to akvárium máš, tak to asi moc nesrazíš ani těma ventilátorama. Mám ale trochu podezření, že jestli ti zářivky tolik ohřívají vodu, tak je máš s největší pravděpodobností příliš nízko u hladiny, což by mohla být příčina nejen té vysoké teploty, ale i špatného růstu rostlin a výskytu řas. Zkus si změřit, jak vysoko nad substrátem ta světla máš a napiš nám to. Jak už jsem si několikrát osobně ověřil, problémy s řasami nastávají ve většině případů buď kvůli příliš silnému osvětlení nebo nestabilní/nízké koncentraci CO2.

Jinak jsem ti chtěl ještě říct, že ty neměřitelné koncentrace živin (N, P, K, Fe ...) nemusí být nutně nic špatného. Pokud máš kvalitní zásobní substrát (což ty máš), tak je docela možné, že ti do sebe absorbuje živiny z vodního sloupce. Tobě pak připadá, že nemáš ve vodě žádné živiny; což je na jednu stranu pravda, protože se ti z vody přesunuly do substrátu. Rostlinám je ale jedno, jestli mají živiny ve vodě nebo v substrátu (hlavně, že je mají). Z toho důvodu nemá moc smysl přikládat velký význam testům. Lepší je dávat do vody pravidelně dostatek živin (neboj se toho!) a nestarat se o to, jestli jsou momentálně ve vodním sloupci nebo v substrátu. Já například v rámci testování přidávám už asi třetí týden do vody [color=#0000ff]1 mg/L PO4 denně[/color]! Železo dávkuji 0.5 mg/L týdně. Dusičnanů mám hodně ve zdrojové vodě, takže ty nepřidávám vůbec. Draslíku dávám kolem 20-30 mg/L týdně. Dokud jsem měl velmi [color=#cc0000]silné osvětlení[/color], tak jsem se pořád nemohl zbavit řasy (hlavně ruducha, GSA ...). Jakmile jsem ale rapidně snížil osvětlení (resp. jsem zářivky pověsil výše nad akvárko), tak nemám v akváriu [color=#336600]NAPROSTO ŽÁDNOU ŘASU[/color]. Hnojiva můžu přidávat kolik chci. I kdybych tam cpal denně 10 mg/L NPK a třeba 3 mg/L Fe týdně, řasy by neměly šanci (o tom jsem přesvědčený). Klíčem je opravdu [color=#0000ff]světlo a stabilní CO2[/color]. To CO2 nemusíš zapínat 4 hodiny před světly. Bohatě by mělo stačit 30-45 minut. Hlavně ale nejdřív pořeš osvětlení. Jelikož CO2 dávkuješ z bomby, tak v tom asi žádný problém nebude (za předpokladu, že máš dobrý proud, který ti rozvádí živiny/CO2 po nádrži).


grunda - 09/08/2012

tak tak, uber světlo, pohlídej si poměr NPK ve vodě, měl by být kolem 20:2,85:28,5 mg/l a hlavně dostatěčnou a stabilní hladinu CO2 a přidávej pravidelně mikro prvky, tak 1/2 doporučeného dávkování při EI metodě a nezapomínej na pravidelné výměny vody.


Javaharlal - 09/08/2012

Ahojte,
ďakujem veľmi pekne za super rady.

Ventilátor som práve dnes priniesol a spojazdnil. Budem ho mať pripravený pre prípad núdze, ale momentálne už to nie je taký veľký problém. Teplotu mám momentálne 29 stupnov a keď sa ešte trocha ochladí, tak to bude OK.

Odmeral som a vzdialenosť žiariviek od dna a je to cca. 55cm.

Treba ešte spomenúť, že mi v akváriu bujnejú Limnobium laevigatum (voďankovec vzplývavý) a keď sa dobre rozrastú, tak zatienia polovičku hladiny.

Začnem teda svietiť iba jednou rampou = to bude 2x80Watt. Koľko by som mal svietiť denne? Chcel by som z toho akvária aj niečo mať, takže by som rád svietil večer = do takej 10 hodiny.

Budem tiež musieť vyriešiť distribúciu CO2. Mám pozadie, za ktorým je nasávanie filtrov a pod nimi je keramický difúzor. CO2 sa teda do akvaria dostava cez filtre. Neviem či je to ideálne, kdesi som čítal, že je to najlepší spôsob. Fakt ale je, že takto veľa CO2 vyplýtvam, pretože veľa ho vybublinkuje priamo von za tým pozadím.

Rozmýšľam, že zakúpim jedno čerpadlo a na neho napojím "Atomizer" (veľmi hlúpy názov :)
http://akvaland.sk/co2-reaktor-difuzor-akvarium/2048-co2-atomizer-16-22mm.html
Zlepšil by som tým obeh vody a možno aj distribúciu CO2. Čo vy na to?

A ešte sa chcem opýtať, ako často treba čistiť filtre? Ďakujem


grunda - 09/08/2012

kdyby to bylo moje akva, tak bych to pozadí vyhodil - drží se za ním detrit, koupil bych buď atomizer, nebo beetla od ADA. Čerpadlem navíc, pokud ho dobře umístíš nic nezkazíš a světlo cca 10 hodin denně si nastav jak potřebuješ, já doma svítím 14-24:00 a vše je O.K.


Ardjuna - 10/08/2012

Podle měření, které prováděli kluci v USA, mi vychází, že 4 zářivky T5HO dávají dole u dna asi [color=#cc0000]200 μmol PAR[/color] !!! Nepsal jsi sice, jaké zářivky přesně používáš, ale dohledal jsem, že to jsou T5 (akorát nevím, jestli HO nebo NO/HE). Pokud by to byly výkonnější HO (= high efficiency) a pokud navíc používáš reflektory, tak to vychází na opravdu hodně silné osvětlení (200 PAR). I když jednu rampu odstavíš, pořád budeš mít 100 μmol PAR. Já osobně bych zkusil použít jen [color=#0000ff]2 zářivky[/color] a ty bych pověsil do výšky [color=#006600]70-80cm nad substrát/dno[/color]. Tím se osvětlení sníží na 60-70 μmol PAR. Podle toho extrémně silného osvětlení, které jsi používal, se vůbec nedivím tomu, že jsi měl hodně řas. Byl by spíš zázrak, kdybys při takovém světle žádné řasy neměl.

Rostlin na hladině bych se osobně zbavil, protože pak budeš mít v akváriu místa, kde bude světla příliš, a místa, kde ho bude zase málo. To se pak dá těžko nějak rozumně korigovat.

Pokud jde o dobu svícení, tak je opravdu jedno, od kdy do kdy si to nastavíš. Klidně to zapínej až po obědě a vypínej o půlnoci. Hlavně to musí být pravidelné a pokud možno souvislé (bez přerušování). Osobně bych doporučoval 8-10 hodin. Pokud budeš mít osvětlení nad 60 μmol PAR, tak bych svítil 8 hodin denně; pokud ho budeš mít nižší, tak můžeš jít na 10 hodin. Ber to jen jako moje doporučení. Ostatní ti možná poradí něco trochu jiného. Chce to zkoušet a sledovat rostliny.

[color=#cc0000]Aktualizace[/color]:
Tak zářivky JBL Solar patří zcela jistě k těm výkonnějším (tj. T5HO).


Gargamel - 10/08/2012

Já bych poradil úplně to samé, ale pokud máš kryt a není možnost světla zvednout, bude to horší. Pak bys třeba mohl na pár hodin denně vypínat i tu druhou zářivku.
Nechceš dát pod ty echinodory nějaké kryptokoryny nebo microsorum? Myslím, že by to celkovému vzhledu pomohlo, ale to je jen můj názor...


Javaharlal - 10/08/2012

Znova ďakujem za rady.

Jednu rampu som už vypol a nastavím svetlo tak, aby svietilo 8h denne.
Neviem žiaľ zdvihnúť tú rampu ani svietiť iba 1 žiarivkou. Hold, budem hnojiť.

Čo sa týka navrhnutých rastliniek, snažím sa udržať americký biotop a obe spomenuté sú ázijské.

Radšej by som bol, aby sa mi poriadne rozrástli HC a riccia.


Gargamel - 10/08/2012

Pokud chceš pěkné HC u dna, budeš muset mít 100% vyřešené CO2 a proud, protože dostat CO2 ke dnu 60cm vysokého akvárka je opravdu výkon. Světla moc nepotřebuje.


Javaharlal - 10/08/2012

Mám JBL dropchecker dole vedľa neho a zdá sa, že CO2 mám dosť. Ale aj tak budem riešiť čerpadlo a atomizer na lepšiu distribúciu.


Gargamel - 10/08/2012

Řídit se podle drop checkeru je dost ošidné. Je to dobré pro nějakou rámcovou představu ale určitě bych nikdy netvrdil - CO2 mám dost, ukazuje to drop checker. Nejlepší drop checker jsou ryby a jejich případné zrychlené dýchání. U tebe je ale hlavně důležitý proud, který musí být tak silný, aby dokázal CO2 stlačit až do takové hloubky k HC. Na to se zaměř především.


Javaharlal - 10/08/2012

Tak som dnes po dlhsej dobe precistil filtre a odstranil jednu rampu so svetlami. To je velmi prakticke, lebo mam teraz nad akvariom viac miesta na manipulaciu.
Zaroven som umietnil difuzer CO2 blizsie pod nasavanie filtra, ktoreho vypust som natocil smerom k HC. Takto by sa malo do akvaria dostavat podstatne viac CO2.

Okrem toho som objednal cerpadlo a atomizer.

Svetlo som nastavil na svietenie 6:30 - 9:30 a 15:00 - 22:00.
CO2 sa bude spustat a vypinat cca. pol hodinu pred svetlom.

Vymenil som asi 20% vody.

Dufam, ze som toho neurobil prilis vela naraz, ale vdaka aktivny ludom na tejto stranke a ich radam som zacal nanovo verit, ze sa mi podari mat doma Amanovo akvarium. :)

Dakujem vsetkym za cenne rady a aktivny pristup!


Javaharlal - 15/08/2012

Priatelia, začínam mať hlavu v smútku.
Nech sa snažím ako chcem, zdá sa, že rastlinkám sa nič nepáči.
Echinodory rastú ako z vody, ale tie sú burina, ktorá asi rastie úplne všade.

Najviac ma trápi HC a Sturogyne na zemi.
Zakúpil som atomizér, CO2 dávam myslím dosť a výpust z toho filtra, na ktorom atomizér je smeruje šikmo dole rovno na milé HC.
Napriek tomu nič.
Svietim iba jednou rampou = 6:30 - 9:30 a 14:00 - 22:00. Fakt je, že ani riasy príliš nerastú, súdiac podľa predného skla, ktoré sa postupne čistí.

Dnes som meral hodnoty a nameral som:
PO4 = 0,1
NO3 = 7
NO2 = 0 (zmeral som pre istotu aj toto, lebo som pred pár dňami čistil filtre)
Fe = 0
TDS = 260 / 15°

Prosím poraďte, robím niečo evidentne zle?
Ďakujem


Gargamel - 15/08/2012

Přidal bych NO3 a PO4.
NO3 jde snadno zvýšit pomocí KNO3. Snaž se to dostat na 20 mg/l.
Návod na použití KNO3:
Rozpusť 50g v 600 ml vody.
Přidáním 1 ml tohoto roztoku na 50 litrů akvarijní vody dodáš 1 mg/l NO3 (dusičnanů).

PO4 zvýšíš přidáním KH2PO4. Návod na použití KH2PO4:
Do 600ml vody nasypej jednu čajovou lžičku KH2PO4.
Přidáním 1 ml tohoto roztoku na 50 litrů akvarijní vody dodáš 0,1 mg/l PO4 (fosforečnanů).
Fosoforečnany udržuj na 0,5 mg/l a více.

Problém komerčních hnojiv je ten, že neobsahují tyto makro živiny, které často ve vodě chybí. Musí se tak dodat pomocí KNO3 a KH2PO4.


Javaharlal - 15/08/2012

V prvom rade ďakujem za rady.

Dnes som prihnojil 15ml Tropica Plant Nutrition +, ktory obsahuje N a P.
Toho mam este asi 10ml v jednej flasi a TNL (bez + = bez N a P) mam este asi 300ml. Tieto Tropica hnojiva som zakupil na zaciatku a chcem ich minut. Pocitam ze ublizit uplne nemozu. V kazdom pripade maju super flase, s takym davkovacom na 10ml, velmi prakticke.

Mam pripravene roztoky od PlantaGrow = predpokladam, ze im mozem doverovat:

9,6g Plantex CSM + 33g MgSO4.7H2O + 14g K2SO4 v 500ml vody
6g KNO3 v 500ml vody
6g KH2PO4 v 500ml vody

Tieto chcem nasledne pouzivat, ked douzivam Tropicu (ta Tropica zrejme nie je uplne zla a prepouzijem tie flase).

Takze zajtra rano zase zmeriam a dohnojim podla potreby. Pravda je taka, ze som skoro tyzden hnojil iba Zelezo (Tropica PNL) lebo som predtym vzdy nameral dost PO4 a NO3. Dnes ma nizke hodnoty prekvapili. Zrejme ich rastliny predsa spotrebuvavaju.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde