🔥Probíhá akce Více zde 03d 13h 41m 49s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Podložené fakty o síle osvětlení

V kategorii: Osvětlení

tommate - 18/07/2012

k poznámce (4 odstavec): trubice se právě vyrábějí při stejné délce až v několika výkonech, s nízkým výkonem tzv. HE (vysoce efektivní) a většími watážemi HO (vysoký výstup), např. T5 150 cm je ve třech výkonech 35, 49 a 80W, samozřejmě budou fungovat jen s konkrétním EP


tommate - 18/07/2012

a u posledního odstavce to taky nevidím tak černobíle

Amano má ve své galerii různé typy akvárí, jednak ta se slabším světlem kde není ani takový proud, v tom souhlasím, ale taky tam má 180cm akária Ivagumi kde je silný proud a silné světlo a taky stačí jeden difuzor a lily pipes, úspěch je v laboratorním přístupu a non-stop péči, starejte se o akva 8 hodin denně a mějte neomezené prostředky k řešení problémů a budete mít stejně krásné akvárium, možná až na dezign, v tom Amanovi nelze nic upřít :)


Ardjuna - 19/07/2012

.


Ardjuna - 19/07/2012

.


tommate - 19/07/2012

amano má spoustu zaměstnanců, to je jasné, světlo má dobře odladěné, ale se samotnými zářivkami se toho dosáhnout nedá, to by museli všichni začít používat výbojky a dát je vysoko nad akvárium, ten článek je super pro objasnění problému, ale nemá pro akvaristu konstruktivní řešení, neber mě jako kritika, jen rád podiskutuji, jinak máš pěkné stránky, počtu si :)


Ardjuna - 19/07/2012

.


Gargamel - 19/07/2012

Já se taky připojím do diskuze. Ten článek je podle mě průlomový v tom, že se na konkrétních nádržích ukázalo, že rostliny si vystačí i s velmi málem světla. Já musím ale dodat, což v článku nezaznělo, že čím více toho světla je, tím jsou rostlinky pěknější (hlavně barva).

Podstatné ale je, že jsme na konkrétních akváriích ukázali, že i s minimem světla jde pěstovat skoro všechny rostliny. Viz. třeba [img]http://i1011.photobucket.com/albums/af240/dutchy1706/cards2.jpg[/img] kde je osvětlení při našich hrubých přepočtech pod 0,3 W/l. Zdá se někomu, že se rostlinám nedaří? Proto až zase uvidíte někde v diskuzích, že se při problémech s rostlinami radí přidat světlo, odkažte na tento článek.

Světlo je jen pro zkušené akvaristy, kteří dokáží dodat adekvátně CO2 a živiny. Pokud máte sami s rostlinama nebo dokonce s řasama problém a přidáte světlo, jenom vše zhoršíte. Samotné přidání světla skoro nikdy problém nevyřeší. Světlo musíte při problémech vždy naopak ubrat.

Pokud máte silné osvětlení 0,5 W/l a více, musíte přihnojovat hodně CO2 a silně hnojit, jinak máte problém. Rostliny totiž porostou velmi rychle. Na druhou stranu rostliny pod silným osvětlením jsou pěknější, ovšem nemůžete přidávat světlo, když máte problém dodat dostatek CO2 a živin i při současném osvětlení! Světlo můžete přidat teprve potom, když jsou rostliny v perfektní kondici.


Gargamel - 19/07/2012

Tommate: Amano má opravdu poměrně slabé osvětlení a to ve všech jeho nádržích. Někde jsem o tom četl článek s podrobným rozborem (nemůžu ho za boha najít) a tím, že je osvětlení umístěné třeba metr nad akváriem neskutečně ztrácí na síle a v akváriu je těch PAR opravdu velmi málo.

Celý systém ADA je založený na střídmém hnojení a ne úplně vychytané distribuci CO2. To ale vůbec nevadí, protože je tomu přizpůsobené světlo. Amano to moc dobře ví a kdyby ve svých nádržích světlo přidal, rostliny by vyčerpaly živiny a CO2 a nedokonalý proud by způsobil jejich vyhladovění a nástup řas. Proto si taky všimni, že nemá žádná hodně barevná akvária, ale všechno je v odstínu zelené. Na pěkně vybarvené načervenalé rostliny potřebuješ světlo, tzn. i hodně CO2 a živin. On by to ale s jeho difuzorama a slabým proudem nebyl schopen zajistit, proto vybírá raději zelené rostlinky a omezí světlo.


Venny - 19/07/2012

Koukněte ale na tohle video, kde ADA používá nové LED světla. Jak intenzivní to osvětlení je. Od času 2:25 - http://www.youtube.com/watch?v=znw6iAIhyJ4&feature=player_embedded

V malém akváriu je ale distribuce CO2 a proud vody naprosto bezproblémový.


Gargamel - 19/07/2012

Takhle z videa je těžké říct, jaké je PAR, ale všimni si, že je to osvětlení zase poměrně vysoko nad hladinou.


Venny - 19/07/2012

Jasně že PAR nevíš, ale to světlo se mi zdá intenzivní. Je cca 15cm nad hladinou.


Sentinel - 19/07/2012

Takový postřeh k zamyšlení:
Když budou zářivky pár cm od sebe tak se intenzita násobí - proti tomu nic. Pokud budu mít jednu tak rozdíl 1-2cm je cca 5PARů (zaokrouhleno), ale se vzrůstající vzdáleností od substrátu (a úhlem dopadu světla) se bude znatelně měnit intenzita, takže i když by se zdálo že jedna zářivka dostatečně osvítí nádrž tak při širších nádržích to bude problematické - pod zářivkou bude dostatek, a na okrajích už to tak veselé nebude.
Při návrhu nových světel mi to navádí k tomu, abych rozmyslel ideální rozestupy tak aby se světelné kužely vykrývaly a všude bylo dostačující osvětlení.

A jak poznamenal Gargamel - více světla pěknější rostlinky, takže se možná nebude od věci mít osvětlení po dně kolem 80PAR při plném světle pár hodin (všechny zářivky svítí) a pak po zbytek dne cca 40-50 (třeba jen polovina počtu zářivek)

.. neni to uplně zcestné uvažování ne?


Sentinel - 19/07/2012

2Michal: 30+(40-6) = 66 .. což je v tabulce vzdálenost od substrátu.. a pak podle toho kolik chceš mít PARů u dna určíš počet zářivek .. ale jak jsem psal výše.. podle mě záleží i na umístění. Jen tak střílím od boku ale když by zářivky byli umístěny v akva širokém 40cm cca 13cm od kraje z každé strany mohlo by to být pokryto světlem rozumně.. ale krom výpočtu muj postřeh ber s rezervou - patřím na diskuzi spíše a amatérům ;)


Sentinel - 19/07/2012

Oprava: výsledek je 64 :-D Sorry :-D


Sentinel - 19/07/2012

2Michal: no, já jsem to pochopil tak že výkon (asi až na pár vyjímek) je zavislý na délce zářivky, takže se domnívám, že pokud je zářivka přes celé akva, tak je jedno jestli je 28W nebo 30W, zřejmě bude záležet pouze na tom "T5HO" .. ale raději bych ještě počkal jestli někdo potvrdí můj myšlenkový pochod:)


Sentinel - 19/07/2012

2Michal: děla se tuším 85cm(21W) a k tomu patice ... to asi by bylo dost širši než akva. ale u závěsných je to asi jedno jestli přesahují... ale když tam bude reflektor asi stačí i ty kratší. ale to už opravdu tipuju.


Gargamel - 19/07/2012

Nainstaloval bych raději zářivky dvě, ať potom nemusíš kryt předělávat. Necháš samozřejmě zapnutou jen jednu. Kdyby ti rostliny šly dobře, můžeš potom případně zapnout i tu druhou.

Marcel: Nemyslím si, že by se mohly rostliny pod světlem "upéct". Spíš potom přestanou růst právě z toho důvodu, že nebudou mít dost CO2. Znám akvária s osvětlením více než 1 W/l v T5 a přesto vše roste tak, jak má. Plavou tam normálně ryby, takže určitě tak vysoké koncentrace CO2 nejsou potřeba.

Podle mě v takových nádržích hraje roli ještě jedno důležité kritérium: živiny. Je na tom založena metoda PMDD. Při ní se brzdí růst rostlin (a samozřejmě i poptávka po CO2) pomocí fosforu. Toho se přidává záměrně málo, aby byl růst pomalejší. Proto lze použít velké množství světla. Sám jsi to napsal tuším i v článku - rostliny nesnáší, když nemají dostatek CO2 a začnou rychle chřadnout. Pokud mají ale nedostatek PO4, dokáží se s tím relativně dobře vyrovnat a rostou dále. Tím nedostatkem PO4 sníží růst a to způsobí, že není třeba tolik CO2.

V tvé nádrži máš ale PO4 dostatek, takže musíš rostliny limitovat světlem. Tady jde vidět, že všechny metody fungují - jak PMDD, PPS tak EI, ale všechny jsou založeny na stejných principech. Pro osvěžení doporučuju tento článek: https://www.rostlinna-akvaria.cz/rozdily-mezi-metodami-estimative-index-a-pmdd-90


budulinecek - 19/07/2012

Trochu z jiného soudku. Podíval jsem se na na ten web co je na začátku článku a objevil jsem tam mimo jiné kalkulačku "na živiny". Do obou jsem si jen tak zkusmo zadal že do svého 45L akvária dávám 10ml roztoku z 20g KNO3 a 500ml vody a každá kalkulačka mě vyhodila jiné výsledky. (místní 5,45mg/l a ta druhá 2,45mg/L). Hodnoty z místní kalkulačky jsou větší a těmi jsem se i do dnešního dne řídil. Jak to že se výsledky tak výrazně rozcházejí?


tommate - 19/07/2012

to Gargamel: teď jsi to shrnul perfektně

když dodáme dostatek co2, živin a voda kolem listů rostlin bude dostatečně proudit, můžeme akvárium silně osvětlit, rostliny dosáhnou fyziologického maxima, ale to neznamená, že spotřebují tolik co2, aby z akvária ubývalo rychleji, než se tam běžně dodává, musí se jen dodržet stabilní koncentrace a raději vyšší, kolem těch 30mg


budulinecek - 19/07/2012

Jo a ještě drobnost, v článku je zmíněna rostlina Eleocharis tennellus. Co to je zač? Není to náhodou omylem spojený název Echinodorus Tennellus s nějakým druhem Eleocharisu (parvula, acicularis)?


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde