🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 03h 06m 25s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

PAR metr: Má ho někdo?

V kategorii: Osvětlení

LaXo - 30/08/2012

@Marcel, pozeral som namerané hodnoty pre 2x 28W T5HO Juwel HighLite Cool Day a je to naozaj pomerne málo (aspoň teoreticky). Neviem teda či tomu správne rozumiem, ale ak sa PAR metrom meria fotosynteticky využitelné svetlo, potom by to aj mohlo byť v poriadku. Predsa len 9000K mi uz príde pre rastliny málo využitelné...čí?


Ardjuna - 30/08/2012

Dneska jsem ještě jednou pečlivě proměřoval to svoje osvětlení 2x28W T5HO Juwel s originál reflektory. Hodil jsem to na svoje stránky, ale pro jistotu to dávám ještě i sem:

[img]http://dl.dropbox.com/u/8272114/Juwel_2x28w_t5ho%2Breflektory.png[/img]

Výsledky jsou nově o něco vyšší než posledně. Podle mě je to jednak tím, že předtím jsem měření prováděl těsně po zapnutí zářivek (což není moc vhodné, protože jim nějaký čas trvá, než se rozžhaví na maximum), a jednak tím, že předtím jsem používal jednu zcela novou zářivku Juwel "HighLite Day" (9000 K) a jednu už několik let starou zářivku Juwel "HighLite Day" (9000 K). Nyní jsem tedy tu starou zářivku "HighLite Day" vyměnil za zcela novou zářivku "HighLite Nature" (4100 K). Jak je ale vidět z tabulky, na hodnoty PAR nemá 9000 vs. 4100 K žádný podstatný vliv. Na svých stránkách popisuju, jak přesně jsem měření prováděl (tak, když by to někoho zajímalo, tak se tam mrkněte). Časem k tomu přidám ještě nějaké fotky.

Přímo v akvárku to budu proměřovat nejdřív tak o víkendu, ale možná ještě později, protože to vyžaduje hodně příprav (akvárko mám plné rostlin ... musím ho nejdřív vyklidit, aby to měření pokud možno nic [kromě vody] neovlivňovalo).


arnie - 30/08/2012

A co denní světlo? To to musí ovlivňovat hodně. Měl by jsi asi mít zatáhnuté závěsy vždycky.....


Ardjuna - 30/08/2012

Neboj, měřil jsem to za tmy.


danyboy77 - 30/08/2012

Marceli mas muj velky obdiv ;) Ze jsi tak moc zapaleny do akvaristiky,tolik experimentujes a hlavne,ze se o sve zkusenosti podelis s ostatnimy,kdyz tak investujes. Jsi velkym prinosem pro tento web. A ja ti chci za sebe podekovat,dekuji. Napadlo me,ze by bylo treba fajn jednou nekdy (treba pristi leto) podniknout nejaky sraz clenu tohoto fora,pokud by mel nekdo zajem. Treba udelat nejakou vikendovou akci nekde v kempu,pokecat a seznamit se. Preji ti hodne uspechu s PAR metrem ;)


arnie - 30/08/2012

Taky se přidávám k poděkování.


Ardjuna - 31/08/2012

Moc děkuju za poděkování! Udělalo mi to rozhodně radost. S tím srazem je to super nápad. Myslím si, že by to bylo určitě fajn. Vím třeba o tom, že se v Praze takhle podobně pár akvaristů schází v hospodě a vždycky je to super. Díky tomu, že jsou všichni z Prahy nebo okolí, tak to není takový problém. Každý tam vždycky přinese přebytky rostlinek/šneků, které by normálně vyhodil ... Můžem klidně zkusit dát něco dohromady o nějakém víkendu. Já mám třeba auto, takže bych mohl po cestě ještě pár lidí nabrat. Tak až bude chuť a čas, tak můžeme založit nějaké nové vlákno tady na fóru, kam by každý zájemce napsal, odkud je a kdy by se mu to hodilo, a pak můžeme vytipovat nějaké nejvhodnější místo ... i když je otázka, jestli by to bylo schůdné i pro lidi z opačných konců republiky (Praha vs. Brno) :@


Gargamel - 31/08/2012

Taky si myslím, že ta práce, kterou vkládáš do prozkoumání osvětlení má rozhodně smysl. Pokud by se podařilo vymyslet nějakou kalkulačku osvětlení, bylo by to úžasné. Rád samozřejmě pomůžu.
Ad sraz: Myslím, že zatím tady na fóru není až tolik lidí. Hlavní problém je ta vzdálenost, mluvíte o Praze, já většinu roku pendluju jen po Moravě a do Prahy se dostanu tak 1x ročně. V budoucnu by to bylo super, teď si ale myslím, že by se nás moc nesešlo.
Marcel: Máš doma třeba nějaké třípásmové zářivky od Osram, Phillips nebo tak? Tam bude tipuju velký rozdíl mezi těmito zářivkami a speciálními akvaristickými. Ta kalkulačka (nebo tabulka) by měla asi obsahovat na výběr typ osvětlení (T8, T5 HO, HE, HQI), potom značku světla (Blau, Giesemann, juwel, atd.), následně značku zářivky (Phillips, Osram, Juwel, Dennerle....) a naposled vzdálenost od zdroje. Mělo by se zohlednit i kolik z této vzdálenosti tvoří voda a kolik vzduch?
Diskutabilní je podle mě i značka osvětlení, protože T5 HO patice od světla Blau musí podle mě vydávat při použití stejných zářivek stejně světla jako třeba juwel T5 HO patice. Teda aspoň si to myslím.


Ardjuna - 31/08/2012

Pokud jde o další zářivky, tak doma mám už jen nějakou low-end zářivku z Hornbachu, kterou používáme v kuchyni. Ještě jsem jí nepřeměřoval, ale odhadem bude dávat tak o půlku míň PAR než ty moje Juwelky. A abych si zašel do krámu koupit sadu různých zářivek s různýma předřadníkama, které pak ani nevyužiju ... to by byla drahá sranda. Pořád přemýšlím, jak by se to dalo udělat, abych se pokud možno zadarmo dostal k nějakému zdroji zářivek (třeba nějaký obchod, kde by mi dovolili hrát si tam pár hodin se senzorem).

PS: [color=#3300ff]Je tady někdo z Prahy (nebo blízkého okolí směrem na východ - Brandýs n/L., Čelákovice, Nymburk, Mladá Boleslav ...), kdo má slušnou zásobu nějakých světel (T5, T8, MH ... různé značky)? Když tak se mi ozvěte. Pokud to pro mě nebude moc daleko, tak bych za měření ani za benzín nic nechtěl.[/color]

PPS: Zkoušel jsem měřit PAR těsně u jedné LEDky, kterou mám v podhledu (Philips MyVision 7W LED) a těsně u zdroje jsem naměřil neuvěřitelných 2900 μmol (jen pro srovnání: zářivka T5HO Juwel má těsně u zdroje kolem 550 μmol)! Nevím ale, jak se ta LEDka bude chovat s přibývající vzdáleností + rozptyl apod. Taky bych chtěl proměřit nějaké výkonnější úsporky. Ty by údajně taky měly dávat docela dost světla. Mám tolik plánů ... a tak málo času a možností :@.

Gargamel: Z toho, co jsem četl na Internetu, tak není T5HO jako T5HO. Některé HO mají skoro o polovinu méně PAR než jiné (kvalitnější). Z toho, co vím, tak zrovna ty moje zářivky Juwel vypadají jako nějaký málo povedený low-end. Proto bych chtěl proměřit i další značky (třeba Arcadia, Giesemann apod.).


Gargamel - 31/08/2012

Zeptej se Adama Votavy (aquascape.cz) ten by měl mít na showroomu Giesemann a Blau. Je to v Praze.


Sentinel - 31/08/2012

2Marcel#48
- já rád poskytnu T8 Philipse třípásmové, pak mám nějaký narvy ocean bioflora a ocean light,
kamarád má rgb diod pásky, (bydli tak 15min. na kole odemě, Plzeň je malá)
+ vedle práce mám mořskou akvaristiku pokud bys chtěl pán je taky docela nadsenec, možná by poskytnul komerční led pro přeměření,
+ mohu se zeptat v zoo čech - to je směrem z plzně an prahu, jestli by se nechtěli podílet na expeerimentu
+ GM electronics nebo GES
Jestli tě něco z toho zaujalo, tak napiš, poptám se.. třeba něco vyjde


grunda - 31/08/2012

pokud by to a Adamem neklaplo, budu mit Giesemann doma, midday a aquaflora, ale až v listopadu, až se vrátím domů


Ardjuna - 31/08/2012

Určitě se poptej. Manželka má ve Vimperku bráchu a plánujeme tam některý víkend výlet. Pokud dostanu svolení :o, mohl bych se na jeden den utrhnout a zajet do Plzně (nebo bysme to mohli spojit s výletem do Dinoparku). Akorát příští víkend (6.-7.9.) určitě nemůžu, ale každopádně bych se musel nejdřív domluvit s manželkou a jejím bráchou. Jak jsi na tom časově ty (o víkendech v září)?

PS: Jinak moje původní představa byla zaměřit se spíš na nějaké "cenově dostupnější" osvětlení, plus pár nějakých osvědčených značek jako ADA, Giesemann, Blau ... Dá se totiž předpokládat, že velmi drahé komerční produkty na tom budou se světlem asi docela dobře. Mně by ale spíše zajímalo, jaké typy/značky osvětlení by tomu mohly konkurovat za přijatelnější cenu. Takže z tohoto důvodu bych s radši zaměřil na T5, T8, úsporky, cenově dostupné LED apod. Každopádně pro srovnání se můžem mrknout i na jiné typy. Co ty si o tom myslíš?

PS: Adamovi jsem napsal e-mail.


Gargamel - 31/08/2012

No pro mě je naprosto nová infomace, že záleží při výběru světla i na výrobci patic, předřadníků atd. Já jsem si vždycky myslel že záleží jen na zářivkách.


Ardjuna - 31/08/2012

No, mrkni se na tehle graf:

[img]http://i573.photobucket.com/albums/ss176/Hoppycalif/PARvsDistanceVariousLights.jpg[/img]

Tam je hezky vidět, že je docela velký rozdíl mezi 2x T5HO značky "FishNeedIt" (světle modrá) a 2x T5HO značky "Hagen Glo" (černá) nebo "Catalina" (růžová). Osobně jsem to neověřoval, ale docela bych tomu věřil. Třeba ty moje zářivky 2x28W T5HO značky "Juwel" jsou očividně na úrovni těch "FishNeedIt". Tak by mě zajímalo, jak si budou stát ostatní značky - jestli mezi nimi bude opravdu takový rozdíl. To by bylo pro nás docela zásadní zjištění. Třeba nakonec zjistíme, že taková třípásmová Philips na tom bude daleko lépe než "akvarijní speciálky" mnohých firem.


Gargamel - 31/08/2012

A mluvíš teď o zářivkách nebo o světlech (patice, předřadníky)? To v tom grafu jsou různá svítidla nebo různé zářivky? Je mi jasné, že určité světlo (lampa) bude svítit různě intenzivně s různými zářivkami, ale bude různě svítit i jedna zářivka v různých světlech?


Ardjuna - 31/08/2012

Mluvím o zářivkách. Možná jsem tě špatně pochopil.

Podle toho, jak to teď chápu já, tak jedna a ta samá zářivka (trubice) [např. 28W Juwel High-Lite Day, 9000 K] by měla v různých osvětlovacích tělesech svítit stejně (za předpokladu, že ta osvětlovací tělesa budou mít stejné předřadníky a stejné reflektory - což bude mít asi taky určitý nezanedbatelný vliv).

V tom grafu jsou ale různá tělesa s různými trubicemi. Pochybuju, že někdo testoval různé trubice ve stejných osvětlovacích tělesech. Každopádně z toho grafu [možná] vyplývá, že různé zářivky (trubice) T5 mohou dávat různou intenzitu osvětlení, i když jsou obě ty trubice značeny jako "HO". To by pak znamenalo, že když si půjdeš do obchodu koupit zářivku na akvárium, těžko se můžeš spolehnout na to, že všechny zářivky značené jako "HO" na tom budou stejně. Třeba zářivky T5 HO od firmy Juwel na tom zatím podle všeho moc dobře nejsou (a skoro by se dalo říct, že jsou na tom jen o málo lépe než mnohem méně výkonné zářivky "NO" ).


Gargamel - 31/08/2012

Jo tak o akvaristických speciálkách se to všeobecně ví, že mají nižší svítivost než obyčejné třípásmové Osramy, Phillipsy atd.


grunda - 31/08/2012

otázkou však je, zda mají i lepší PUR než speciálky. Víc světla neznamená vždy lepší:@


Ardjuna - 31/08/2012

No, tato otázka se dá pomocí PAR metru celkem snadno zodpovědět.

I když ty samozřejmě zmiňuješ PUR, nikoli PAR, což je trochu rozdíl. PAR = záření o vlnových délkách cca 400-750 nm, zatímco PUR = 400-525 + 600-750 nm (tj. bez zelené a žluté složky 525-600 nm, kterou rostliny při fotosyntéze příliš nevyužívají). Bohužel PUR metry pokud vím neexistují a pokud se dá vůbec PUR nějak měřit, není to nic, co by bylo pro běžné smrtelníky. Kromě toho pokud vím, tak většina vědeckých studií vychází právě z měření PAR (nikoli PUR). Odlišovat od sebe PAR a PUR v našich podmínkách podle mě není nutné (řekl bych, že je to až zbytečné). Myslím, že jsem se o tom už někde tady na fóru zmiňoval. Každopádně je otázkou, zda jsou ty akvaristické speciálky (tj. zářivky) tomuto faktu nějak zvlášť přizpůsobené. Možná ano; možná některé z nich skutečně fungují jen ve spektru 400-525 + 600-750 nm, takže i když u nich naměříme stejné hodnoty PAR jako u obyč. třípásmových (plnospektrálních) zářivek, je možné, že u těch speciálek využijí rostliny pro fotosyntézu celých 100% záření, zatímco u třípásmovek třeba jen 70%. Každopádně to by nám měli říct výrobci. Já to mimo laborku asi těžko nějak zjistím.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde