🔥Probíhá akce Více zde 03d 15h 04m 34s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

PAR metr: Má ho někdo?

V kategorii: Osvětlení

Gargamel - 12/08/2012

Bylo by to super, pokud by se ti povedlo ho splašit. Mohli bychom potom na základě měření udělat tabulky a kalkulačku. Každý by si jen vybral jeho typ osvětlení, vzdálenost ode dna, sloupec vody a kalkulačka by mu vypočítala množství PAR.


Ardjuna - 14/08/2012

Ahoj chlapi,
tak ten PAR metr vypadá opravdu nadějně. Kamarád v USA už mi na něj udělal objednávku. Doufejme, že k nám do ČR dorazí v pořádku (počítám, že to bude nejdříve na konci příštího týdne). Až ho budu mít doma, tak můžeme rozjet akci "kulový blesk". B)


Sentinel - 14/08/2012

Super !! :)


Ardjuna - 21/08/2012

Tak dnes PAR metr konečně dorazil k mému kamarádovi v Arizoně. Zítra mi ho odešle do ČR. Doma bych ho měl mít přibližně za týden (na konci srpna).


Vladik - 21/08/2012

Jsem zvědavý jestli ta tabulka z článku o osvětlení pasuje


milosak - 21/08/2012

Odkud jsi Marceli?? :)


Ardjuna - 21/08/2012

Okr. Nymburk (viz můj profil). Denně ale dojíždím do Prahy za prací.


milosak - 21/08/2012

Bydlim 10 km za Prahou a taky makám v Praze


Ardjuna - 29/08/2012

Tak už mám doma ten PAR metr :D. Samozřejmě mi na něj na celnici nezapomněli uvalit 20% DPH, hadi. Hned jsem ho vyzkoušel na světle "Dennerle Nano Light 11W" (https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/osvetleni/osvetleni-dennerle-nano-light-11w) a musím říct, že jsem byl docela překvapený, jak málo PAR tohle světlo dává. Zabralo mi to skoro celé dnešní odpoledne :o. Do konce týdne bych chtěl ještě otestovat zářivky Juwel 2x 28W T5HO.


Sentinel - 29/08/2012

2Marcel: Super!
Tak až budeš ready pro externí měření napiš cenu, podmínky
(a případně když bych zasponzoroval i cestu Praha - Plzeň - Praha, krásným StudentAgenci Busem, bylo-li by možné udělat měření i v Plzni? O:-)


Ardjuna - 29/08/2012

Jo, jo, já na tom nechci nějak vydělávat, takže bych si vzal maximálně tak za cestu + nějaké občerstvení ;). Akorát bych radši přijel autem než busem, ale to se pak když tak ještě domluvíme. Nejdřív si chci proměřit to, co mám doma, a vymyslet nějakou vhodnou metodiku, aby z toho pak mohli mít užitek i ostatní. Prozatím jsem už proměřil osvětlení Dennerle Nano Light 11W (viz https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/osvetleni-akvaria - až úplně dole). Chtěl bych si udělat ještě nějakou mobilní závěsnou rampu, na kterou by se dalo zavěsit osvětlení mimo akvárko (a kterou bych mohl tahat s sebou do terénu).


LaXo - 29/08/2012

@Marcel, gratulujem! Celkom sa teším na výsledky merania Juwel 2x 28W T5HO.
Momentálne svietim podobnými 2x24W T5HQ (ale vedľa seba) takže ma to celkom zaujíma.


Gargamel - 29/08/2012

Mohl by jsi pak třeba i poslat nějaké video z měření jak tady dával Vladik.
Zkoušel jsi co udělá s intenzitou osvětlení ponoření pod hladinu, odrazy od skla atd jak jste se tady o tom bavili s grundou?
btw. Jak máš v tom článku o osvětlení tabulku přepočtu T5 trubic na PAR, neexistuje něco takového i pro HQI výbojky?


Ardjuna - 29/08/2012

Video ještě žádné nemám. Teprve dnes jsem ho dostal a bohužel až do poloviny září na tom nebudu časově moc dobře. Zatím zkusím změřit aspoň ty mé T5HO (Juwel). Mám v plánu to pak vyzkoušet i přímo ve svém druhém akvárku, ale musím ho kvůli tomu nejdřív vyprázdnit (mám už ho osázené ...). Pro HQI výbojky jsem bohužel nic podobného nenašel - akorát nějaká měření konkrétních typů výbojek. Až budu mít k dispozici nějaká další data, hodím to na web.


Ardjuna - 29/08/2012

Na svůj web (https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/osvetleni-akvaria) jsem právě hodil novou tabulku s několika dalšími měřeními (2x 28W T5HO Juwel HighLite Cool Day bez reflektorů vs. s reflektory). Překvapilo mě, jak málo světla ve skutečnosti dávají! Jak tak zatím koukám, tak budu muset trochu přehodnotit své předchozí doměnky. Zatím to vypadá, že u zářivek T5 bude div, pokud se vůbec někdo v 50cm vzdálenosti dostane na 80-100 μmol PAR. Docela by mě zajímalo, jaké rozdíly budou mezi jednotlivými značkami. Třeba se dozvíme, že Juwel bude nakonec nějaký low-end. Jinak reflektory Juwel dávají 2.5x více světla, než když jsem je sundal (a to je mám navíc už docela zašpiněné).


Sentinel - 30/08/2012

2Marcel#30: Jo, i tak bych byl pro...
Ad ta mobilní závěsná rampa, možná na to koukám moc jednoduše, ale nepostačilo by koupit za nějaký dvě stovky kuchyńské světlo co se dává pod závěsnou skříňku, trošku ho upravit obrazu svému (vyndat to sklo, přidat reflektor? zavěšení je možná technicky větší oříšek, protože akvária jsou různě široká a dlouhá, ale na druhou stranu, stačil by kus tvrdšího plastu nebo nějaké lišty (co se neprohne), do prostřed dát kulatinu (ideálně na závit aby se to dalo rozebrat) jakoby obrácené T . Světlo na kulatině utahnout nějakým šroubem .. povolení šroubu by se to na obou stranach dalo posouvat nahoru a dolu. Výsledek teda 2x lišta se závitem (naletovaná matka uprostřed) 2x kulatina .. vše max 55cm širší akva většinou nejsou, a na výšku taky 50cm stačí, a upravené kuchyňské světlo s dvěma utažitenými kroužky na konci (také stačí podlě mě 50-60cm .. ;) širších akva moc nebude a na užší hold dáš ty Tčka trochu našikmo.. vzdálenost můěžeš měřit (předznačený vzdálenosti) a když si šikovně přimontuješ ještě senzor tak ho můžeš posouvat pomalu do vody.. /jestli se to z popisu nedá moc pochopit ale zajímalo by tě to, tak ti to v něčem nakreslím :)


Ardjuna - 30/08/2012

No, radši mi to když tak nakresli, abych to správně pochopil. Jinak moje původní představa byla následující:
Je jasný, že když budu měřit PAR v konkrétním akváriu, kde už budou různé rostliny a to akvárko už bude mít konkrétní rozměr, tak tohle měření bude sice velmi užitečné pro konkrétního člověka, ale naprosto nepoužitelné pro ostatní (i kdyby používali stejné světlo). Proto, abysme mohli srovnávat "jablka s jablky" (a né jablka s hruškami) by podle mě bylo nejlepší, abych kromě konkrétních měření v konkrétních podmínkách prováděl i měření, která pak mezi sebou budeme moct srovnávat. Právě proto jsem si myslel, že bych si udělal nějakou jednoduchou rampu (ve tvaru "futer"/zárubní). S touhle rampou bych pak vždycky k někomu přijel, ten člověk by sundal svoje osvětlení z akvárka a pověsili bysme ho na tu mojí rampu (nebo cokoli jiného). Takto zavěšené světlo (mimo akvárko; prostě jednoduše ve vzduchu) bych pak posouval do předem určených pozic (např. 10, 20, 30, 40, 50 a 60 cm od senzoru). Pod světlo bysme mohli dát nějaký stolek. Na stolek bych dal čtvrtku, která by byla rozdělená na 6x9 políček (každé o velikosti 10 cm; dohromady by to dalo 60x90cm => to by představovalo jakoby dno akvária). V každé téhle pozici bych pak senzorem změřil PAR v každém tom políčku. Ve výsledku bych pak dostal schéma, jaké mám na těch svých webovkách. Jde tedy jen o to, udělat nějaký stabilní věšák, na který bych mohl u případných dobrovolníků pověsit jejich osvětlení (které mají nad svými akvárky + případně i další, které by chtěli proměřit: např. lampičky, LEDky, úsporky apod.). Ta rampa ve tvaru futer by se dala při nejhorším udělat i z několika násad od koštěte. Večer ještě pošlu fotku pro lepší představu (jak to zatím dělám).

PS: Pokud bych chtěl s sebou vozit nějakou univerzální patici pro všechny druhy zářivek/žárovek, tak bych se z toho zcvoknul, protože u každého typu zářivky bych musel použít jiný předřadník apod. To by byla docela drahá sranda. Proto jsem si myslel, že by každý z vás (kdo byste o to měli zájem) prostě jen sundal svojí osvětlovací rampu, výbojky, trubice ... a jen to přendal na ten náš provizorní "věšák". Světlo by se normálně zapojilo do zásuvky, a jen bychom ho na "věšáku" posouvali nahoru nebo dolů.


Sentinel - 30/08/2012

Já to ze začátku pochopil malinko jinak, jako že chceš vzít nějaký svoje světlo "etalon" a to testovat, takže přiložený nákres asi ne uplně odpovídá tvé myšlence, ale to nevadí :) to by se dalo dotahnout (místo nakreslené zářivky by tam byl profil na který by se kryt položil, v případě větších světel by musely obě části být nějak spojeny.[img]http://dma.webzdarma.cz/rampa.jpg[/img]

To co píšeš mi přijde dobré, ale ještě bych zohlednil umístění a počet světel. tzn ten papír /no nebo žijem v 21.století - soubor .. třebas i blbej excel, by bylo možné připravit i promítnutím světla na půdorys, hned to zanese informaci vzdálenosti trubic od sebe, počet trubic, nebo umístění reflektorů nad dnem nebo umístění vyšších dekorací.

Jak tak přemýšlím tak univerzální řešení asi nebude existovat protože ne každý může něco opřít o stůl kde má akvárium, a ne každý může dát něco na akvárko (z důvodu prostoru nebo váhy světel).


Ardjuna - 30/08/2012

No, mě napadlo něco podobného, akorát s tím, že by se to nestavělo na akvárko - viz obrázek.

[img]http://dl.dropbox.com/u/8272114/stojan.jpg[/img]

Samozřejmě by ten stojan nemusel být takhle složitý, kovový (stačila by mnohem jednodušší konstrukce ze dřeva, nebo nějakých tyčí na záclony). Nestavělo by se to na akvárko, ale normálně někam na podlahu. Pod/mezi stojan by se dal nějaký stolek (nebo by se to měřilo normálně na zemi/podlaze). Z akvárka by se normálně sundalo osvětlení a dočasně se namontovalo na tento mobilní stojan (normálně u každého doma). Změřili bysme PAR v různé vzdálenosti světla od stolku/země a údaje zaznamenali do tabulky. Pak by se světlo ze stojanu zase sundalo a vrátilo se na akvárko. To měření by zabralo asi tak hodinu.

Samozřejmě, že pokud bysme sehnali takovýchhle dat více, mohli bysme pak vytvořit nějakou "kalkulačku" osvětlení (alespoň přibližnou) pro různé typy osvětlení na našem trhu.

PS: Samozřejmě kromě tohohle měření, bych pak klidně změřil i PAR přímo v konkrétním akvárku dotyčného člověka, aby přesně věděl, jak na tom je ve svém konkrétním akvárku.


Sentinel - 30/08/2012

http://www.dealextreme.com/p/portable-folding-photo-studio-tripod-light-stand-black-113969?item=179

nebo tady..
http://aukro.cz/univerzalni-hlinikovy-stativ-3d-40-145-cm-i2591754925.html

možná by tomu šla vyndat ta středová tyč a nahradit vlastní.. poměr cena výkon mi to přijde ok.

S tím zavěšovánímto bude taky zajímavé, tam by to chtělo mít nastavytelnou smyčku - něco co můžeš stahovat, protože jsou různé typy světel, a některý půjdou velmi špatně zavěsit, ale když bys je navlík do smyčky, tak ti nevypadnou..
[img]http://dma.webzdarma.cz/zaves.png[/img]

Pozn.: omlouvam se za školáckou kvalitu obrázků, přecijen nejde o umělecké dílo, ale pouze o náčrt :)


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde