Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 19h 29m 44s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Otestovali jsme za vás (měření PAR metrem v praxi)

V kategorii: Osvětlení

Ardjuna - 25/10/2012

Autor článku: Marcel - www.akva.wu.cz




Jak jsme testovali:
Všechna osvětlovací tělesa byla zavěšena na stojanu, a to vždy ve výšce 10, 20, 30, 40, 50, 60, příp. 70 a 80 cm. Pod osvětlovacím tělesem (na zemi) byla umístěna čtvrtka o rozměrech 60x80cm (není-li uvedeno jinak), rozdělená na 6x8 políček, každé o rozměru 10x10cm (šachovnicový vzor). Při měření jsem senzor umísťoval vždy doprostřed každého políčka. Měření bylo prováděno většinou za šera nebo v místnosti bez přímého ovlivnění slunečními paprsky či jinými světelnými zdroji. Veškerá měření (není-li uvedeno jinak) byla prováděna na vzduchu (tj. mimo akvárium, mimo vodu), a to z toho důvodu, aby výsledky bylo možné vzájemně srovnávat bez použití různých korekcí (např. velikost nádrže, výška vodního sloupce, čistota bočních skel, použití krycího skla ...). Jaký vliv mají různé proměnné (např. výška vodního sloupce, použití krycího skla, čistota bočních skel, samotná vodní hladina apod.) na výsledné hodnoty, budu detailněji zkoumat později [prozatím mohu říci jen to, že při průchodu světla vodní hladinou dochází ke snížení intenzity osvětlení přibližně o 10-20 μmol PAR].


  


 


 


Prozatím se můžete podívat na první výsledky měření fotosynteticky aktivního záření (PAR) u vybraných světel.
































































































Zkr.



Typ



Těleso



Světlo



Wattáž



Teplota



Reflek.



CenaT



CenaS



T8 2x18W+R



T8



Diversa



Philips Master



2x18W



6500K



Ano



?



?



T5 2x28W+R



T5HO



Juwel



Juwel Day


Juwel nature



2x28W



9000K


4100K



Ano



3.290 Kč



2x560 Kč



T5 4x24W+R



T5HO



Blau Lumina



Dennerle Tropical Amazon Day (vnější)


Sylvania Luxline Plus 840 (vnitřní)



2x24W


 


2x24W



4000K


 


6000K



Ano



4.300 Kč



2x700 Kč


 


2x100 Kč



HQI



HQI



Giesmann Reflexx Nano 150W



Giesemann MegaChrome Tropic 150W



150W



6500K



Ano



6.900 Kč



1.200 Kč



LED



LED



LEDWELL 28W



LED čipy



5+5W



3600K



---



3.290 Kč



---



CFL



CFL



---



35W úsprná žárovka



35W



6400K



Ne



---



89.00 Kč




Interaktivní verze tabulky


Jak si stojí konkrétní světla:


 

 

T8 Diversa


 

 

T5 Juwel


 

 

 

T5 Blau Lumina


 

 HQI Geisemann


 

 


Nádrž "Dead Stumps" - Adam Votava (50. místo v soutěži IAPLC 2011)



 

 

 Nádrž 120L (100x30x40cm) (osvětlení: 2x30W T8 Philips Master 840, 4000 K)


 

 

 

Nádrž 72L (60x40x35cm) (osvětlení: Blau Lumina LED nano 1x24W, 6500 K, nastavení intenzity: 100%)


 


 


Srovnání vybraných typů osvětlení



Vladik - 26/10/2012

Perfektní. Chci ti moc poděkovat Marceli. Tady z těchto měření si může už téměř každý odhadnout, kolik má přibližně v akváriu PAR.


Gargamel - 26/10/2012

Souhlas, po přečtení tohoto měření si může udělat o síle svého světla obrázek už každý z nás. Taky děkuji.

Zajímavé by teď bylo ještě testovat různé druhy rostlin a stanovit u nich, kolik cca potřebují PAR. Nyní jsem cca 2 měsíce zkoušel svítit nad 300 litrovým akváriem jen jednou 36W zářivkou T8 bez reflektorů a zkoušel jsem, které rostliny vydrží. V akváriu mám svah z písku, takže u zadní stěny je vzdálenost od zářivky ke dnu cca 30 cm. Ve předu je to potom cca 50 cm k zářivce. Ta je navíc umístěna vzadu, takže u předního skla je opravdu velice málo světla, skoro tma. Marceli, dokázal by jsi dle tvých zkušeností odhadnout množství PAR v jednotlivých partiích akvária? Opakuji že je to světlo bez reflektorů a zdá se mi, že víc svítí do stropu než do akvária.
Hnojím sem tam feroxem, žádné další makro. To zajišťují ryby a Osmocote, které je všude v písku. Dávkuji 2 bubl/s CO2 na 300 litrové akvárium.
Výsledky jsou takovéto: U zadní stěny se daří většině rostlin. Jsou tam hygrophily - corymbosa a siamensis, je tam stonkovka bacopa. Všechny tyto rostliny rostou krásně. Rychlost růstu je akorát, není třeba každý týden zastřihávat. Stačí 1x za dva až tři týdny. Vice světla by už jejich vzhled nevylepšil, jen by zvýšil rychlost růstu. Měl jsem je totiž kdysi i pod podstatně silnějším světlem a vypadaly stejně. Na pozadí jsem dal na zkoušku i pogostemon erectus a ten rostl opravdu nic moc. Nechcípal, ale do pěkné rostliny měl hodně daleko. Musel jsem ho vyhodit.
Střed akvária: Tady rostou echinodory, alternathera (červená), cryptocoryna, ceratopteris a hnědovka. Všechny tyto rostliny jsou naprosto v pohodě. Perfektní vzhled. Byly tam taky ludwigia palustralis a lidwigia repens. Ty ale vůbec nerostly, nebo jen pomalu a sice se držely při životě, ale rozhodně neprosperovaly. Vyhodil jsem je.
V přední části (kde je skoro tma) je eleocharis (tráva) a ten neroste. Nehnědne a vypadá pořád stejně jako když jsem ho tam před dvěma měsíci nasadil. Neživoří, je pěkně zelený, ale prostě jen neroste, případně velice pomalu.
Ve všech pásmech je i sagittaria platiphyla a ta roste všude jako šílená a vyhazuje odnože. Musím ji pravidelně protrhávat.
Řasa neroste absolutně vůbec, čelní sklo není třeba čistit vůbec. Cca před dvěma týdny se na některých listech ostlin objevila hnědá řasa. Přidal jsem CO2 z 1 bubl/s na 2 a problém se velice rychle vyřešil. Nárůst rostlinné masy totiž asi způsobil rychlé odčerpávání CO2, toho bylo málo, rostliny trochu strádaly a objevily se řasy. Teď už je vše v nejlepším pořádku.
Fotky přihodím někdy až se dostanu domů k akváriu.


Ardjuna - 26/10/2012

Ahoj Gargameli, zkusím na to mrknout po obědě a napíšu.
Jinak mě napadl úplně stejný nápad jako tebe: zjistit, kolik které rostliny potřebují světla (PAR), aby rostly/prosperovaly. Bohužel na tyto pokusy budu muset ještě chvíli počkat, až si budu moct přikoupit další 1-2 nano akvárka, ve kterých to budu moct zkoušet a měřit. Musím to ještě promyslet.


stafflik - 26/10/2012

Marceli prosím tě k jakému osvětlení by si přirovnal když svítím 2x 36W a 2X30W T8 zářivkama, bez reflektorů, ale kryt vylepený něco jako alobalem? Máš tu sice T8, ale 2 a s reflektory. Dá se to přirovnat k 4x24W T5?


Ardjuna - 26/10/2012

#3 (Gargamel): 1 zářivka T8 bez reflektorů ve vzdálenosti 30 cm by mohla dát přibližně 40 μmol PAR, ve vzdálenosti 50 cm bych to tipoval tak max. na 20 μmol PAR. Ovšem bude také záležet na tom, co používáš za zářivku. Když jsem měřil zářivky T8, tak jsem třeba zjistil, že klasické třípásmovky Philips jsou asi o 30% výkonnější než speciálky Narva.

Jinak ten Pogostemon (pačule) už chce opravdu alespoň těch 50 μmol PAR. Já mám teď těsně vedle pogostemonu v nano akvárku kolem 70 μmol PAR a při tomhle světle už roste docela dobře. Jinak ale růstu může trochu pomoct i CO2 (když při slabém osvětlení přidáš CO2, růst se tím může trochu zlepšit ... né o tolik, jako kdybys přidal světlo, ale trochu se to určitě zlepšit může - minimálně u některých rostlin). Ta Alternathera (plevuňka) je podle mě na světlo taky dost náročná ... řekl bych, že asi stejně jako Pogostemon (pačule). Na druhou stranu ale záleží taky na tom, jak vysoké ty rostliny máš. Výše uvedené hodnoty budeš mít těsně u substrátu, ale čím budou rostliny vyšší, tím budou mít blíže ke světlu ... a tím vyšší hodnoty PAR tam samozřejmě budou. Některé rostliny pak mohou docela dobře růst, jakmile dosáhnou určité výšky (= dostatečného světla), ale spodní patra nebudou vypadat moc pěkně nebo můžou ve spodních patrech některé listy shodit (případně je napadnou řasy). Echinodory ... ty jsou takový plevel. Ty snad rostou úplně všude. Hlavně docela rychle vyrostou, takže se rychleji ocitnou na "lepší světelné úrovni". Kryptokoryna, rohatec (ceratopteris) a hnědovka (microsorum) jsou také uznámé malými nároky na světlo, takže to u tebe přesně odpovídá realitě. Zakucelky (Ludwigie) obvykle už potřebují světla více. Jinak je obrovská škoda, že ses zbavit té Zakucelky bahenní (Ludwigia palustris), protože už ji delší dobu marně sháním. No, kdyby se ti jí povedlo zase někde sehnat, tak dej vědět ... určitě bych o ni měl zájem. O pačuli (Pogostemon erectus) platít totéž.


Ardjuna - 26/10/2012

#5 (Stafflik): Myslím, že 4x T8 s alobalem bude o něco horší než 4x T5 s reflektory ... takže jestli ti dá 4xT5 ve vzdálenosti 50cm asi 60-70 μmol PAR, tak 4xT8 by ti mohlo dát v horším případě tak 50-60 μmol PAR (míň to podle mě nebude). Jinak ve vodě se ti ty teoretické hodnoty ještě o kousek zvýší! Já jsem všechna měření prováděl na suchu (abych to pak mohl lépe vzájemně porovnávat) ... ale je pravda, že když jsem dané světlo měřil potom v reálu ve vodě, tak mi to ukazovalo o něco vyšší hodnoty (přibližně tak o 10-20 μmol PAR). Na druhou stranu ale intenzita světla malinko klesne při průchodu vodní hladinou (o cca 10-15 μmol PAR). Ono je také hodně znát, když použiješ více zářivek (a jsou relativně blízko u sebe). Já jsem třeba měřil intenzitu osvětlení v nano akvárku s blbýma mini zářivkama od Dennerle (Nano Light 11W), a 1 světlo mi dalo u substrátu [ve vzdálenosti cca 45cm] asi 35 μmol PAR, 2 světla už kolem 60 μmol PAR, a se 3 světly vedle sebe už mám 75 μmol PAR.


Gargamel - 26/10/2012

Ano, ta alternathera je už poměrně vysoká. Není to žádná sláva ale pěkná celkem je. Rozhodně mi přijde méně světlomilná než zmíněné ludwigie.
Palustralis jsem ti schopný sehnat ihned. Pogostemon ti můžu sehnat stellata taky moc pěkná rostlinka. Předtím, než mi bouchla lampa jsem ji měl a rostla pěkně, ale toho světla bylo podstatně víc. Otázka je, jestli se ti to kvůli poštovnému vyplatí. Kdyžtak mi napiš soukromou zprávu.
[img]http://www.maltepeakvaryum.com/Buyukresim/388_buyuk.jpg[/img]


Obko - 27/10/2012

Ahoj Marcel, nemohol by si prosím ťa zverejniť tie merania s Dennerle Nano Light 11W. Dosť by ma to zaujímalo, mám 2 ks v 30l nádrži od dennerle (30X30X35).
Ďakujem


Ardjuna - 27/10/2012

Nemám ta měření kompletní. Je s tím dost práce, protože se to nedá normálně zavěsit na rampu. Musel jsem kvůli tomu vyrábět speciální uchycení, ale když jsem to dělal, měl jsem k dispozici pouze 1 tohle světlo. Nyní mám na 60L nano akvárku 3 tahle světla, takže to, co jsem o tomhle světle někde psal, jsem měřil přímo v tom svém akvárku. Až budu mít trochu více času, tak zkusím vyrobit něco, na co můžu ta světla uchytit, abych mohl změřit intenzitu osvětlení v různé výšce.


Obko - 27/10/2012

Ďakujem za tak rýchlu odpoveď, ale ak by si sa na to dal tak rýchlo sem s nameranými hodnotami;). Myslím že dosť ľudí používa práve toto osvetlenie.


Ardjuna - 27/10/2012

Já vím, chystám se na to. Problém je ale (jak už jsem řekl) s uchycením těch světel. U akvárka se nasazují na hranu bočního skla. Jak to ale udělat, abys ta světla mohl uchytit na závěsnou rampu? Já jsem předtím přišrouboval dřevěnou lištu na dřevěný trám ... ta lišta představovala hranu akvárka. Problém je v tom, že ten trám pak částečně stínil a zkresloval výsledky měření. Druhou možností je tato světla na nic nenasazovat a "jednoduše" je zavěsit na nějaká lanka/provázky. Jenže zde je další problém, protože tato světla nemají na obou koncích stejnou hmotnost, takže je těžké je zavěsit tak, aby byla ve vodorovné poloze (navíc musíš vyřešit to, aby ti z lanka nevyklouzla). Navíc nemám doma žádnou dílnu, abych si s tím mohl hrát. Jakmile mě napadne nějaký jednoduchý způsob, jak ta světla nějak stabilně uchytit, abych je mohlo na lanku spouštět, a měřit tak jejich světlo v různé výšce, tak to zrealizuju. Zatím mě nic kloudného nenapadlo. Kdyby tebe něco napadlo, tak mi to zkus nakreslit (budu rád).


danyboy77 - 27/10/2012

Ahoj Marceli. Mel by jsi moznost zmerit i osvetleni Blau Lumina 4x54W ? Nebo myslis ze by se ty hodnoty dali odvodit od tveho mereni u Adama Votavy na tom svetle Blau Lumina 4x24W. Zajimalo by me jak vysoko mam povesit svou rampu 4x54W aby mi dve zarivky udelali u dna cca 60 umol PAR a pak by se mi zapli treba na tri hodky zbyle dve zarivky. Ze by to byla takova simulace poledniho svetla.


Ardjuna - 28/10/2012

Mezi Blau Lumina 4x54W a 4x24W by teoreticky neměl být rozdíl, protože jediné, v čem se liší, je délka trubic (výkonově [v přepočtu] by na tom měly být stejně = stejné hodnoty PAR).


Obko - 28/10/2012

Tak som trocha rozmýšľal ako zevesiť tie svetlá od dennerle a načrtol som toto:[img]http://www.imagehosting.cz/thumbs/nano.jpg[/img]


Vladik - 28/10/2012

Dobrý nápad. Protizávaží se může udělat jako dřevěná laťka a na ní lze lepící páskou připevnit cokoliv těžkého. Laťku jde ke sklu (nebo dřevěné desce) zase přilepit lepící páskou.
Jenom to ladění správné hmotnosti protizávaží bude o nervy.


Obko - 28/10/2012

Prípadne širší rez do tej (laťky) a priamo nasadiť na sklo, závažie na ňu pripevniť špagátom a pohybovať po nej bližšie a ďalej od skla.


Ardjuna - 28/10/2012

Dneska jsem konečně změřil, jaký je rozdíl v intenzitě osvětlení (PAR) v nádrži s vodou vs. bez vody - aby si každý mohl udělat představu o tom, o kolik se hodnoty naměřené na vzduchu liší od hodnot v reálu (tj. pod vodou). Výsledné tabulky najdete na https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/testy-vody. Předpokládám, že to pak Gargamel doplní i do článku.


sia333 - 28/10/2012

Zdravím pánové,
jen abych si ověřil jestli jsem došel ke správnému výsledku, dle Vás hodnoty PAR v nádrži vysoké 70 cm(150x70x50), světlo 68 cm od substrátu a všechny opatřeny reflektory ...Tzn. při svícení jen 2x54w a při svícení 4x54w T5? Díky za Váš čas a odpověď.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde