🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 10h 23m 53s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Mýty okolo metody hnojení Estimative index

V kategorii: Hnojení

Mýty okolo metody hnojení Estimative index

 

Mnoho lidí provozujících jejich akvária na této metodě je zmatených a přesně nechápou, jak tato metoda funguje. Proto jsem sepsal soubor největších mýtů, které jsou v souvislosti s EI vyslovovány.

 

dutch aquarium

 

1. Nikde není psáno, že si dávkování nemůžete lehce upravit pro vaše podmínky.

 

2. Je to jednoduchá metoda. Díky ní zajistíme rostlinám dostatek živin, takže jim nebudou nikdy chybět. Nemusíme tedy utrácet za testy vody.

 

3. Tím, že bude v akváriu dostatek živin si můžeme být jisti, že případný špatný růst rostlin není způsoben živinami, ale něčím jiným (CO2, teplota…)

 

4. Ne u všech vodních rostlin jsou známy projevy nedostatků prvků. Protože bude všech prvků dostatek, tento problém nám odpadne.

 

5. Toto pravidlo úzce souvisí s prvním. Pokud máte méně světla nebo méně rostlin v akváriu (méně světla=pomalejší růst), můžete snížit dávky hnojení.

 

6. Zapomeňte na nesmysly typu: „Musím udržovat hladinu dusičnanů a fosforečnanů nízko, jinak porostou řasy.“ Nebo: „Hodně živin způsobuje řasy.“ Je to naprostý nesmysl. Některá krásná akvária mají hodnoty živin vyšší, než vůbec udávají testy a jsou absolutně bez řas! Pokud dodáte dostatek živin+CO2, řasy nemají šanci.

 

7. 90-95% všech problémů s řasami při metodě EI způsobuje nedostatek CO2 nebo jeho špatná distribuce.

 

8. 90-95% všech problémů s řasami při metodě EI způsobuje nedostatek CO2 nebo jeho špatná distribuce.

 

Tohle je nutné zdůraznit 2x. Lidé to snad nikdy nepochopí a budou neustále hledat příčinu jinde. Ta je ale jasná!

 

aquarium

 

9. Hodnota CO2 snadno kolísá a to je příležitost pro řasy. Pokud bude po celou dobu osvitu nádrže ve vodě dostatek rozpuštěného CO2, nebude mít řasa šanci. Ve vodě můžou být kvanta hnojiva a stejně řasy neporostou. Rostliny však budou růst jako nikdy předtím. Buďte při přidávání CO2 trpěliví. Pokud přidáte a řasa bude stále přítomná, přidejte znovu.

 

10. Pokud snížíte množství světla, snížíte požadavky rostlin na CO2. Pamatujte si: Čím více světla->rychlejší růst rostlin->větší požadavky na CO2. Existují nádherná akvária provozovaná na metodě EI s osvětlením pouze 0.3W na litr.

 

11. Mnoho lidí tvrdí, že při přidání fosforečnanů jim začaly bujet řasy. Mají částečně pravdu. Nemůžou za to ale fosforečnany, nýbrž CO2. Ano, dostatek fosforečnanů způsobil, že v akváriu je dostatek všech živin, jenomže zároveň nebylo zvýšeno množství CO2. To způsobilo řasy. Tady jde krásně vidět, že za řasy nemůžou živiny. Při dostatku CO2 můžete do akvária vysypat celý sáček PMDD a stejně neporoste ani trocha řasy.

 

12. Metoda Estimative index není marketingový tah a neznevažuje jiné metody. Prostě funguje. Je založena na metodě PMDD a matematice. Nic víc, nic míň.

 

dutch tank

 

13. Živiny budou k dispozici ve vodním sloupci, to neznamená, že budou nedostatkem živin trpět kořeny, voda se dostane všude. To však neznamená, že bychom neměli používat obohacené substráty. Naopak, jsou vhodné.

 

14. Světlo je úžasný nástroj. Díky němu můžeme řídit růst našich rostlin a chování se akvária jako bychom pouze otáčeli nějakým spínačem. Vysvětlím: čím méně světla, tím menší jsou požadavky rostlin na živiny. Můžeme tak tedy zrychlovat či zpomalovat růst rostlin a dokonce i řas. Jak jsme si totiž již řekli, řasy rostou v důsledku nedostatku CO2. Pokud však snížíme množství světla, rostliny nebudou potřebovat tolik CO2, a tím bude v akváriu dostatečná hladina CO2, což způsobí odstranění řas.

 

15. Pokud nedodáváte dost CO2, EI ani žádná jiná metoda vám nepomůžou.

 

Vidíte, mluvíme pořád jen o CO2 a má to důvod. Pokud totiž pokazíte dávkování CO2, budete mít problémy s řasami. Není to ale nic těžkého. Pokud řasy porostou, prostě přidejte CO2. Když vám nebude něco jasné, není nic snažšího, než se zeptat dole pod článkem nebo tady na fóru. My zkušenější se pokusíme poradit. Snem každého akvaristy je mít pěknou nádrž s prosperujícími rostlinami a bez řas. Pojďme si to splnit!

 

Volně přeloženo z www.barreport.com


budulinecek - 08/06/2011

Dobře sepsané a docela s tím souhlasím, ale se světlem je jeden problém: není dáno jen intenzitou použitého světla, ale i délkou svícení. Já např. svítím nad 25L akva 10W zářivkou T8. Nic jiného jsem neměnil jen jsem prodloužil dobu svícení z 8hodin denně na 12hodin a objevila se řasa. Což je logické viz článek (přibylo světla, ale nepřibylo CO2). Takže u množství světla nejde jen o jeho sílu, ale i dobu svícení! A to třeba zachycuje metoda PPS nebo PPS Pro, kde se nepočítá jen s W/L nebo W/gal ale s W/gal/den


Oniko - 27/04/2017

Dobrý deň.

Chcem sa spýtať, mam akvárium cca 200l čistý objem, rastliny mi akosi stagnujú, pridávam do vody Ei od vás, dodávam aj CO2, dal som aj do pôdy guličky Osmocote, a rastliny stále stagnujú, CO2 pridávam dosť, chvíľami asi až moc (ryby plávajú pod hladinou)
Svietim momentálne jednou žiarivkou Philips 865 T5 54W, druhú som musel vypnúť, pretože mi bujnela zelená riasa, pri jednej trubici sa mi zelená stratila ale hnedá zostala, v malom množstve mam aj čiernu štetičkovú riasu. Filter eheim professional 3

Na rastlinkách sa mi robia akési hnedé fľaky, ani to nevyzerá ako riasa, ale skôr priamo vada na listoch. Môže byť problém v tom, že máme veľmi tvrdú vodu z vodovodu? Prípadne čo by to mohlo ešte spôsobovať?

Vodu mením poctivo raz za týždeň 1/2 tak ako sa uvádza v návode Ei.
Obrázky rastlín som pridal vo fóre v časti Řasy

Ďakujem za každú radu

[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/attachments/20170426_100844.jpg[/img]
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/attachments/20170426_100830.jpg[/img]


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde