🔥Probíhá akce Více zde 04d 06h 50m 14s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

MOJE PRVNIČKA

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Tom - 04/11/2012

Dne 04.11.2012 v 16:29 byla založena prezentace akvária MOJE PRVNIČKA.


Tom - 04/11/2012

Akvárium jsem založil 02.11.2012 a je to moje první rostlinné akvárium o které se pokouším a zkušenosti čerpám především z těchto skvělých stránek. Až se akva zaběhne tak ho obydlý Neonky, červený trpasličí krevetky a Parmičky černopruhý. Zatím měním obden 1/2 vody a přidávám co2.


Gargamel - 04/11/2012

Dobrý start, jde vidět, že čteš fórum:D


Tom - 04/11/2012

Ještě přídávám pár fotek, akva dva dny po založení.


dome - 04/11/2012

myslím,že to bude hezké...dobrá práce :)


Tom - 05/11/2012

Díky.

Dneska jsem provedl první měření parapetrů vody:
Celková tvrdost: 16°dGH
Alkalita: 9°dKH
Dusičnany (NO3): 20 mg/l
Fosforečnany (PO4): 0.6 mg/l
Železo (Fe): 0.1 mg/l
Dusitany (NO2): 0,8 mg/l

Ta celková tvrdost se mě zdá dost vysoká, tak jsem změřil i vstupní vodu z vodovodu a naměřil 18°dGH. Doufám, že to spadne víc dolů až začnu měnit vodu jednou týdně a akva bude líp zaběhlé.

Taky mě překvapila nízká hodnota železa, tak nevím jestli nezačít přidávat micro.

Drop checker mě ukazuje zelenou barvu, ale dávkuju zhruba 4 bublinky za sec. CO2, takže bych očekával, že bude spíše světle zelený. Na hladině mám spoustu bublinek a při výměně vody to ve vaně šumí jako sodovka když jí vylévám z kýblu. Nerad bych to s co2 přehnal.


grunda - 05/11/2012

tvrdost vody je O.K. - neřeš, mikro + K dávám do každého čerstvě žaloženého akva hned od začátku, 4 bubliny na sekundu na 200 litrů není žádná velká porce CO2


Tom - 10/11/2012

Po deseti dnech od založení jsem musel poprvé zastřihnout glossostigmu, která se táhla do výšky. Na radu Grundy přidávám mikro a draslík. Na dále pokračuji v pravidelných výměnách vody, ale i přes to na listech lilaeopsis se mě trochu objevuje hnědá řasa. Zkusím proto začít přidávat Easy carbo, snad to pomůže. Jinak rostlinky krásně bublají.


grunda - 10/11/2012

akva je mlaďoch, hnědou řasu neřeš, až se akva usadí řasa zmizí sama


Gargamel - 10/11/2012

Zkus trošku zvýšit množství CO2. Pokračuj v hnojení draslíkem (alespoň 5 mg/l týdně) a mikroživinami (0,5 mg/l Fe týdně). Hnoj vždy po výměně vody. Čím častěji teď budeš vodu měnit, tím líp. Ze začátku je to dost pracné, ale časem už stačí měnit 1x týdně, což je pohoda.


Ardjuna - 11/11/2012

Často tady čtu názor, že při zakládání akvária je dobré přihnojit jen draslíkem + mikroprvky. Považuju ale za důležité upozornit na několik možných úskalí. Hnojení mikroprvky a draslíkem někteří lidé okoukali od firmy ADA, která v podstatě ničím jiným nehnojí. Je ale důležité tento postup jen slepě (bez přemýšlení) nepřebírat. ADA totiž používá speciální substráty (např. ADA Aqua Soil Amazonia, Malaya nebo Africana), které jsou doslova "nasáklé" živinami ... a to v opravdu extrémně vysokém množství. ADA Power Sand obsahuje kolem 1700 mg NH4 na 1kg substrátu, dále skoro 6500 mg NO3/kg, přes 150 mg PO4/kg, 1200 mg K/kg, 30 mg Fe/kg. ADA Aqua Soil pak obsahuje přibližně 1000 mg HN4/kg, 100 mg PO4/kg, 400 mg K/kg, 325 mg/Fe/kg. To jsou obrovská množství živin. PROTO při použití těchto substrátů není nutné přidávat do vody příliš mnoho živin. Mistr Amano pravděpodobně zjistil, že jediný prvek, který rostliny potřebují ve zvýšené míře také z vodního sloupce, je draslík. Proto také firma ADA používá k hnojení jen draslík a mikroprvky (ostatní makroprvky rostliny přijímají skoro výhradně jen z jejich obohacených substrátů. Je ale podle mě hloupost tento postup napodobovat u nádrží, kde není použit stejný substrát (tj. ADA Power Sand + ADA Aqua Soil).


Tom - 11/11/2012

Marceli, tohle je určitě zajmavá a důležitá připomínka a budu ji mít na paměti. Pár dní po založení akva jsem byl sám zvědaví zda mají rostliny dostatek živin alespoň z toho co propustí substrát, proto jsem provedl první měření a naměřil mimo jiné: Dusičnany (NO3): 20 mg/l
Fosforečnany (PO4): 0.6 mg/l . Z toho jsem pak usoudil, že v prvním měsíci to rostlinám stačí a budu přidávat pouze mikro + K. Teprve cca. po čtyřech týdnech bych začal měnit vodu jednou týdně a najel na metodu EI.


Gargamel - 11/11/2012

Udělal bych to stejně Tome. Mám s tím stejné zkušenosti. První cca tři týdny rostliny nikdy nepotřebovaly přihnojovat makrem. Používal jsem ale Osmocote.


Ardjuna - 11/11/2012

Jinak je také zajímavé, že ADA od úplného začátku postupuje stejně jako u zaběhlého akvária: tj. hnojení na maximum (kromě N+P, které čerpají rostliny ze substrátů ADA) + světla 10h denně. Akorát v těch prvních týdnech po založení mění častěji vodu (2-3x týdně 50%, což je opět specifické jen pro substráty ADA). Říkal nám to Adam Votava, který byl minulý týden v japonské Niigatě = centrále firmy ADA.


Tom - 06/12/2012

Pomalu začínám prohávat boj s hnědou řasou, viz. foto. Tvoří se chomáče především na rostlinách a substrátu, na těch fotkách je vidět jak vyběhla řasa za pouhé dva dny po tom, co jsem ji ze dna a rostlin odstranil a vyměnil cca 70% vody. DC jsem měl zbarvený až do žluta takže co2 dostatek, teď svítím 9 hod. deně a začal jsem hnojit EI. Ale na tu řasu nepomáhá ani Easy carbo, tvoří se příliš rychle, tak nemůžu měnit vodu jednou týdně, to už bych rostliny ani nenašel, musím hold častěji čistit. Tak teď měním cca 40litrů za dva dny. Možná by pomohlo zatemnit akva.


Ardjuna - 06/12/2012

Nedělal bych z toho žádnou velkou vědu. Podle mě to chce ještě čas, než se všechno stabilizuje. Tvoje nádrž je ještě "mladá". Snaž se držet s přemnoženými řasami krok - tj. pravidelně je odstraňuj a vyměňuj hodně vody (tak často, jak to budeš zvládat). Hlavně bych neprováděl žádné větší změny = udržovat kormidlo na nastaveném azimutu (pokračovat v hnojení, neměnit koncentraci CO2, ani neměnit intenzitu osvětlení). Rostliny si většinou musí na přísun živin a množství světla zvyknout a přizpůsobit tomu metabolismus. To může trvat i několik týdnů. Jakmile se ale adaptují na stabilní podmínky v nádrži, budeš mít vyhráno a všechno bude šlapat (neboj). Důležité je tedy udržovat "stabilní podmínky". Pokud podlehneš pokušení a budeš každý týden něco měnit (např. množství hnojiva, intenzitu osvětlení nebo koncentraci CO2), tak ti tím všechno akorát zkomplikuješ.

PS: Možná bych ještě zkusil přidat nějaké rostliny. Čím víc, tím líp. Je lepší nádrž opravdu hustě osázet od samého začátku a nečekat na to, až se všechno rozroste.


grunda - 06/12/2012

přidávám se ke komentáři Marcela, akvaristika je hlavně o trpělivosti. A ty kytky bych přidal taky;)


Gargamel - 06/12/2012

Ano, rostliny nesnáší změny. Jak jsem se sám přesvědčil, na změnu koncentrace CO2 opravdu zareagují až za pár týdnů. Chce to v tom nevrtat, měnit vodu a nedělat velké změny v CO2 a hnojení.


Kolac - 22/01/2013

Zaujimave, ze nikto neriesi tvoj filter. Vyrobca sice udava, ze utiahne az 240l akva, je ale vseobecne zname, ze vyrobcovia tieto udaje vysoko nadhodnocuju. Ak by sme vychadzali z laickeho vypoctu objemu filtra t.j. filtracne naplne musia mat objem min. 1% z objemu akvaria, tak tvoj filter by mal mat min. 2l. Vacsina tu prezentovanych nadrzi ma externe filtre, Marcel je napr. vynimka, ale aj on ma v 125l akva objem fil.naplni 2l !!!


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde