🔥Probíhá akce Více zde 03d 06h 39m 43s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Mini 40 l

V kategorii: Deníky a diskuze našich

dartanan - 21/06/2012

Zdravim, mam problem s rastlinami v akvariu. Konkretne ide o Heteranthera zosterifolia a Microsorum pteropus

na HZ sa mi objavili akoby zlomeniny, ktore casom cernaju a v MP sa zjavili diery a akoby ohryzene lysty, viac je vidno na obrazkoch

akvarium ma cisty objem 36 L, pridavam kazdy den PMDD

Vedel by mi niekto poradit, co im chyba? Osvetlenie je postacujuce 0,7 W/l a denne pridavam CO2


dartanan - 21/06/2012

fotky


dartanan - 29/06/2012

Dne 29.06.2012 v 10:33 byla založena prezentace akvária Mini 40 l.


dartanan - 29/06/2012

Predstavujem moje prve akvarium, vsak na fotke uz je preriedene, lebo som musel kvoli riase odstranit postihnute rastliny. Zatial to ide dalej, a rybky sa stale mnozia az velmi :D, krevetky zatial nie, to asi preto, ze vsetko pozeru gupky


dartanan - 29/06/2012

V akva sa mi objavuje tato riasa. Neviem presne jej nazov tak poprosim pomoc s identifikaciou.
Zisli by sa aj napady na jej odstranenie a zamedzenie tvorby.
Dakujem


Gargamel - 29/06/2012

Ze všeho nejdřív si musíš uvědomit, proč ti rostou v akváriu řasy. Ty se v akváriích vyskytují ze dvou důvodů:
1) špinavé akvárium, přerybněné s velkým množstvím organického odpadu a čpavku
2) pokud nerostou rostliny
S prvním bodem zjevně problém nemáš. Akvárko máš krásně čisté. Za to velký palec nahoru.
Problém máš ale z druhým bodem. Vypadá to, že nemáš v akváriu dostatek živin. Máš totiž silné osvětlení a nedodáváš dostatek živin, takže rostliny nemůžou růst a přichází na řadu řasa. Silné světlo žene rostliny k rychlému růstu, ty jsou ale limitovány a nerostou pěkně - viz. obrázek heteranthery.
Doporučil bych ti si pořídit seriózní kapkové testy na NO3 a PO4 (JBL, tetra, sera) a podle výsledků bych přihnojoval. Na heterantheře vidím nedostatek NO3. Pořiď si i nějaké hnojivo, které obsahuje makroživiny. Tzn. dusík a fosfor. Namátkou např. EasyLife Nitro a Fosfo. V podstatě to samé si můžeš namíchat podle kalkulačky i z chemikálií KNO3 a KH2PO4.
Taky bych ti poradil, aby jsi neodpojoval CO2 v noci. Máš totiž kvasnice, takže není důvod CO2 odpojovat - nemáš co ušetřit. Samozřejmě u kvasnic hrozí možná otrava ryb, navíc není přísun CO2 z nich konstantní, což opět rostliny nemají rády, proto je dobré si pořídit tlakovou láhev. Jde to sice i bez ní, každopádně jde to ale dře to.


tedy - 29/06/2012

Nebo můžeš použít nějaký hnojivko, které obsahuje i dusík a fosfor. Třeba Tropica plant nutrition+ nebo Dennerle A1 daily NPK.


dartanan - 29/06/2012

ja pouzivam pri kvasniciach upraveny system s mini ventilami, zatial to funguje vyborne a tlak to drzi dobre, prikladam aj nasledujuce fotky. Cez noc sa mi CO2 nakumuluje a rano mam natlakovanu flasu. S druhym ventilom uz len regulujem prietok. V pripade, zeby flasa bola az velmi natlakovana, mam tam este jeden vypustaci ventil :D

Co sa tyka cistoty akva, v sobotu som ho cele vycistil, ostrihal som rastliny od rias a zbavil sa GSA.


dartanan - 29/06/2012

mam doma este rozrobene nove PMDD + P. Kazdu zlozku osobitne, aby som sa mohol prisposobovat zmenam, viete poradit, kolko toho denne pridavat?


Sentinel - 29/06/2012

https://www.rostlinna-akvaria.cz/metoda-hnojeni-estimative-index-ei-10 na tomto linku je kolik živin je třeba při maximální fotosyntéze. a pak jednoduše použiješ kalkulačku (viz hlavní menu). Protože každá nádrž je specifická, a množství živin při nižším osvětlení není změřeno, tak přesnější dávkování dokážeš odhadnout jen za pomoci měření úbytku koncentrace.


Vladik - 29/06/2012

Na tvoje akva bych dával asi 7 mg/l NO3 týdně a 1 mg/l PO4 týdně. V tomhle článku je dobrá tabulka, kolik toho tak průměrně rostliny týdně spotřebují a kolik je třeba přidat: https://www.rostlinna-akvaria.cz/metoda-hnojeni-pps-pro-91


Gargamel - 29/06/2012

Poradím ti to samé, co hoši přede mnou. Podle těch článků si tak zhruba můžeš udělat představu, kolik toho rostliny týdně spotřebují.
Doporučuju ti si ještě pořídit pořádné testy na NO3 a PO4. Ty měří taky množství v mg/l a podle nich můžeš snadno přidávat přesně tolik, kolik potřebuješ.
Pokud si chceš změřit, kolik živin sežere tvoje akvárium, prostě jen změř hodnoty jeden den a za tři dny znovu. Rozdíl je potom to, co rostliny spotřebovaly a podle toho můžeš uptavit množství přidaného hnojiva.


dartanan - 30/06/2012

Neviem preco, ale ked pridavam CO2, tak po dvoch hodinach, mi uz rybky plavaju po hladine a dychaju atmosfericky kyslik,
ved im toho az tak vela nepustam, 1bps


Vladik - 30/06/2012

Každé akvárium potřebuje jiné množství CO2. Někde stačí 1 bublinka na sekundu i pro 300 litrové akva. Jinde zas nestačí na 50 litrové ani 2 bublinky za sekundu. Pořiď si drop checker.


dartanan - 30/06/2012

urobil som si vlastny, len este musim kupit reakcny roztok a namiesat vhodnu vodu 4 ...


Vladik - 30/06/2012

Koupil bych spíš ten rozok i s vodou. Namíchat vodu 4° není tak jednoduché - vlastní zkušenost a nemůžeš vědět, jestli ten test, který jsi použil na měření stupňů při namíchání je ok.


dartanan - 01/07/2012

Ok, asi kupim od JBL, ten by mal obsahovat aj roztok nie?
ale co ma viac trapy, je ze sa mi siri tato riasia, nech robim co chcem, neviem presne o aku riasu ide.
Zacal som pridavam makro aj mikro ziviny aj CO2.
Na obrazku je vidiet, ako mi to obaluje listy rastlin a prichytava sa to aj na kamenoch :( :o


dartanan - 05/07/2012

pomoze mi niekto s identifikaciou tejto riasy? aby som mohol zacat proti nej bojovat?


Gargamel - 05/07/2012

Tady máš všechny ovyklé druhy řas a postup, jak se jich zbavit: https://www.rostlinna-akvaria.cz/problemy-s-rasami-12
V podstatě ale není důležité, co je to za řasu. Musíš splnit ty dvě podmínky co jsem ti napsal v mém předchozím příspěvku a řasa sama zmizí. Řasu vyhubíš jedině, když porostou dobře rostliny a ty ti nerostou, takže kašli na řasu a starej se o rostliny. Jak hnojit už tady máš popsané. Ještě ti důrazně doporučuju si koupit test na NO3 a PO4 a podle nich přihnojovat. Drop checker vezmi spíš od Dennerle.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde