Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 05h 35m 20s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Metoda DSM - suché založení akvária

V kategorii: Ostatní

Gargamel - 07/08/2012

Autor: grunda


Majitelé rostlinných akvárií si často stěžují na problémy s čerstvě založeným akváriem.
Často mají problémy s řasami, některé rostliny se neuchytí, nutnost časté výměny vody,
nedostatečné osídlení akvária nitrifikačními bakteriemi, špatné nastavení dávkování CO2, příliš mnoho světla, nedostatečné osázení akvária rostlinami, raději čekají až se rostliny rozrostou, než aby akvárium plně osázeli hned na začátku atd. Začínající i zkušení akvaristé vědí, že na startu záleží – ovlivní to chod jejich akvária na dlouhou dobu, pokud se nepodaří odladit vše hned na začátku musí zkoušet, co jejich akváriu chybí.
 
Tato metoda je jednoduchá, prvních 2-6 týdnů je to prostě teraristické zahradničení a poté co se rostliny zakoření a rozrostou se,  se akvárium napustí vodou. Obecně je tato metoda vhodná pro pěstování kobercových rostlin jako je HC, Glossostigma, Cryptokoryny, stonovky, šípatkovce, Eleocharis a další. Zasaďte rostliny tak aby vzor vypadal jako 5 na hrací kostce, rozestupy asi 3cm.


terarium


Cílem této metody je vyhnout se největší práci a problémům čerstvě založeného akvária. Nové akvárium jen naplníme substrátem nasáknutým vodou, pokud použijeme štěrk – napustíme vodu cca 1,5cm pod jeho nejnižší úroveň. Tím že v akváriu není voda nad substrátem si ušetříme několik týdnů běhání s kbelíky při výměnách vody. Pokud použijeme nějaký výživný substrát, třeba ADA aqua soil, obejdeme se i bez hnojení, v případě štěrku je třeba hnojit tekutým hnojivem, jen pozor na koncentraci, ať nespálíme rostliny. Nitrifikační bakterie? Ty se budou kolem kořenů rostlin množit samy, netřeba je řešit. Výhodou této metody je i úspora peněz, nemusíme sázet rostliny v co největším množství, stačí jich jen pár a ony se samy rozrostou. Čím víc bude časem rostlin, tím víc O2 se bude dostávat do substrátu a tím víc nitrifikačních bakterií bude. Než napustíme akvárium, bakterie budou připraveny, rostliny budou připraveny a můžeme začít přidávat CO2 a hnojivo, aniž bychom se museli strachovat, zda nespustíme řasy. Samozřejmě ani tato metoda není samospasitelná, pokud se o akvárium po napuštění nebudeme správně starat, tak problémy přijdou, ale každému alespoň trochu znalému to ušetří spoustu práce.


terarium 1


Tato metoda funguje jak v akváriích, do kterých budeme přidávat CO2, i v akváriích bez sycení – low tech. V případě, že máme v akváriu různé kopce, svahy, je třeba dbát na to, aby voda nestála v nejníže položených částech substrátu – rostly by nám v „kalužích“ řasy. Rostliny klidně můžeme vysázet i na „vrcholcích“ rostliny si potřebnou vláhu vytáhnou, pokud by jsme jim chtěli pomoct, můžeme je rosit, vlhkost je třeba udržovat po celou dobu suchého startu, nejlepší je zakrýt akvárium sklem, nebo fólií. Akvárium je však třeba každý den odvětrat, aby nám někde nevyrašila plíseň.


Během 2-3 týdnů se akvárium bez vody stabilizuje a vytvoří se nitrifikační bakterie. Během 4-6 týdnů se vytvoří rostliny koberec, záleží na hustotě osázení, rostliny mají po této době silný kořenový systém, takže při přechodu z emersní na submersní formu nedochází k náhlému rozpadu listů – většina rostlin je pěstována v pěstírnách emersně, tak proč toho nevyužít.

Zdroj: Tom Barr – http://www.barrreport.com/


danyboy77 - 07/08/2012

A jak je to u takoveho zalozeni akva se svetlem? Ale je to zajimava metoda,diky za clanek ;)


grunda - 08/08/2012

svítíš úplně stejně jako by jsi měl v akva vodu


Sentinel - 08/08/2012

Zajímavé, a možná to u druhého akva zkusím. Fungovalo by to i pro výrazně větší rozdíl výšek substrátu ?(4cm u předního skla 10 a víc u zadního)?


grunda - 08/08/2012

jj, rozdíl není problém, jen bacha na "kaluže" u předního skla a kytky vzadu občas rosit


danosh - 08/08/2012

Zajímavá metoda. Ale co rostlinky, co umí růst jen submerzně? Pro ty to asi moc vhodné není že?


grunda - 08/08/2012

není, je to jen pro kytky co mohou růst emersně.


kovval - 08/08/2012

No. Jen tak apropo. Co se stane s těma pěstovanyma rostlinama nad vodou,když je zaliješ vodou? Neni to ten stejny připad jako koupě rostlin ze shopu? Zaliješ to vodou a začnou se jim přizpusobovat a hnit listy. Jak si člověk poradi s timdle?


Gargamel - 08/08/2012

Tak jenom u některých druhů rostlin. Když do akvária nasadíš rostliny z pěstírny, taky ti nezačnou hnít všechny. Já jsem zasadil cca před měsícem rotalu rotundifoliu, která byla pěstovaná nad vodou a pod vodou normálně pokračuje v růstu. Teprve teď se ji začínají měnit listy na submerzní.

Tam jde hlavně o to, že se vytvoří v substrátu nitrifikační bakterie, které v něm po založení nejsou a proto je tam čpavek a tvoří se řasy.


kovval - 08/08/2012

Ok. asi to zkusim.


grunda - 08/08/2012

pokud dodáš dostatek CO2 není důvod aby se začali najednou rozpadat, budou přecházet postupně na submersní formu a akva bude v pohodě, tím že už je v něm biologická rovnováha tak není třeba to nijak extra řešit. Jinak nedostatek CO2 - občas nesprávně označují jako kryptokorynovou nemoc - rozpadání listů.


Christian - 05/06/2013

Zdravím,

chtěl bych tuto metodu vyzkoušet, ale zajímá mě co když chci zasadit i jiné rostliny které touto metodou není možné pěstovat, mohu je později dosadit?


Vyghum - 05/06/2013

DSM zozpěstuješ rostliny co to snesou a až to zaliješ dosadíš zbytek...


Christian - 06/06/2013

díky za info Vygume ;) takže stačí ada sand a amazonia bez pentac P a W, protože se bakterie vytvoří samy? nebo používáte i jiné substráty?


dobrman101 - 16/11/2013

Krásný článek. Zakládám si nové akvárko DSM pokusem. Potřeboval by jsem zvýšit vlhkost a na YOUTUBE jsem vyděl že někteří pouštějí ještě mlhu do akvária. Nevíte někdo jak to mám po doma vyrobit?


Burik - 16/11/2013

Mlha je zbytečná,pokud budeš akva rosit.


dobrman101 - 16/11/2013

Snad to bude stačit. Jen nevadí kytkám že jsou za hodinu suchý(listy).


Burik - 16/11/2013

když budeš 2x-3x denně rosit a akva zakryješ třeba potravinovou folií,tak tam bude vlhkosti dost


grunda - 17/11/2013

rosit stačí jednou denně, akva je třeba zakrýt


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde