🔥Probíhá akce Více zde 04d 05h 47m 44s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lubek - akvárium

V kategorii: Deníky a diskuze našich

danyboy77 - 04/07/2012

Da se se koupit 6kg flaska za 40€. Je to s predelaneho hasicaku. Urcite ji sezenes i u vas v nejakem obchode se svarovaci technikou. Pokud by jsi nesehnal tak ti ji muzu do Ziliny privezt,mame ve Velkem Rovnem chatu.


Miso - 04/07/2012

"Pretože keď mám CO2 difuzor na pravej strane akvária, nieje mi jasné ako sa CO2 dostane aj do lavej strany?"
viem ze toto riesilo viac ludi, nakoniec zobrali ph sondu a pomerali to v roznich castiach akva a vsate bolo rovnake. Takze ono sa to niak premiesa.


Lubek - 04/07/2012

Tak štvrtá žiarivka je na svete. Uvidím či sa bude niečo diať. Každopádne som pridal aj na CO2 a PH klesá už niekde k 6,4. Ryby zatial stále v pohode.


Gargamel - 04/07/2012

Přidávej CO2 a pozoruj ryby. Jakmile začnou zrychleně dýchat, tak lehce uber. Pak klidně přihoď pro porovnání fotku drop checkeru - bez toho bílého pozadí prosím.


Lubek - 04/07/2012

Tak drop-checker už chytá svetlohnedú farbu... čo zrejme znamená že CO2 je vo vode už naozaj hodne. Zajtra nahodím foto. Ryby sú ale stále úplne v pohode, žiadne zrýchlené dýchanie.


Gargamel - 04/07/2012

No už asi vím, v čem je chyba. Drop checker je podle mě OK, ale tím, že za něj dáváš to bílé pozadí jeho vyhodnocení zkresluješ. Kdyby byl drop checker žluto hnědý, ryby by už byly v pánu. Špatně to z toho odečítáš. Psal jsi, že má drop checker světle zelenou barvu a poslal jsi fotky - ta s tím bílým pozadím sice vypadala jako světlozelená, ale ta druhá fotka bez pozadí mi přišla jako tmavě zelená, což značí nedostatek CO2. Na návodu drop checkeru nikde není napsané, že se má vyhodnocovat před bílým pozadím, takže pokud chceš nějaké seriózní výsledky, tak tu bílou kartičku hned zahoď.
CO2 zvyšuj pořád, dokud ryby nezačnou zrychleně dýchat a potom uber, už jsem ti to psal 2x. Až budeš mít den volno, sedni si před akvárium a postupně zvyšuj dávky.


Lubek - 04/07/2012

No ale to som už naozaj pozeral bez toho pozadia... to už nieje ani zelená, už to chytá do hnedej farby. Buble to už ale tak že celé akvárium je zamorené bublinkami. Meral som PH a už je 6,2... farba je hodne do hneda aj pri PH teste.


Gargamel - 04/07/2012

OK, pak pošli fotky.
Nicméně vykašli se teď na drop checker a pozoruj ryby. Přidávej dokud nezačnou zrychleně dýchat. Pak trochu uber případně pokud by byly hodně vedle, tak na chvilku otoč čerpadlo směrem k hladině a čeř pořádně hladinu.


Lubek - 04/07/2012

OK, poslúchnem tvoje rady... ale osobne si začínam myslieť, že na vine bude asi slabý prúd, inak už naozaj neviem. Ked prídem tomu na kloub, tak asi buchnem šampus :)


Lubek - 05/07/2012

Spravil som pokus, večer som nasmeroval Koraliu viac dohora aby mi robila vlnky na hladine a mierne ju čerila. Ráno pozriem na drop-checker a tmavozelený. Kým sa mi hladina len točila a nerobili sa na nej vlnky, drop-checker bol aj ráno po zasvietení svetlozelený. Čiže vyplýva z toho, že čerenie hladiny a vlnky vyháňajú CO2 z vody jak blázen... a ne že ne! Teda aspon u mňa to tak je. Behom noci z hnedozelenej farby na tmavozelenú, z PH 6,2 na 7,2.


Vladik - 05/07/2012

Však máš v prezentaci napsané, že vypínáš COčko na noc tak proč by měl zůstat checker žlutý?


Lubek - 05/07/2012

No ja píšem o tom, že to čerenie hladiny vyháňa brutálnym spôsobom CO2 z vody... stačí jemne znížiť "vlnkovanie" hladiny a ušetrí sa 50% CO2 plynu. Reagujem proste na to, keď mi bolo povedané že čerenie hladiny až tak dramaticky CO2 z vody nevyháňa, ale moja osobná skúsenosť tvrdí, že vyháňa... a to brutálne. Ale určite v mojom prípade k tomu dopomáha aj tvrdšia voda. Čiže ide o to, že či má význam tú hladinu čeriť alebo nie, pretože v mojom prípade ked sa hladina nevlnkuje, ale iba točí dookola, ráno po zapnutí svetiel je drop-checker stále v pohode svetlozelený. Čiže tým nevlnkovaním hladiny ušetrím 50% plynu a niesu také obrovské výkyvy CO2 a PH v noci a cez deň.


Lubek - 05/07/2012

Priatelia ale... pozorujem občas ten drop-checker bez toho pozadia, vyhodil som ho, ale pokial sa dívam oproti čiernemu pozadiu, tak je tmavý vždy, ak je za ním list rastliny, je to zase úplne iné zafarbenie... pri PH testoch vyslovene kážu pozorovať zafarbenie oproti bielemu pozadiu, je to predsa ten istý princíp, neviem no, ja tam vidím bez toho bieleho pozadia tak akurát houby. Pri každom vyklonení je farba úplne iná, oproti bielemu pozadiu je vždy len jedna a zretelná.


milosak - 05/07/2012

Ahoj, já řešil něco podobného.

Nakonec se mně nejlépe osvědčilo vyhodit spínací hodiny pro bombu
Sycení teď jede pořád stejně 24 hod a čidlo je stejně zelené ráno, odpoledne i v noci.
Vodu mám celkem tvrdou GH 16, před tím jsem trpěl na různý zákaly, sinice
a žabí vlas.

V druhé AK (pražská voda GH 7) tam je situace jiná, dalo by se říci
při větších dávkách CO2 trpí větší nestabilitou, takže tam se snažím
trochu vším brzdit , obecně řečeno - zpětná odezva je daleko rychlejší.
Možná k tomu přispívá silné osvětlení výbojkou (bohužel AK tu ještě nemá prezentaci)

Ještě k tomu čeření : osobně bych upřednostnil větší proud, než menší
i za cenu snížení hladiny CO2 (samozřejmě ne dramaticky)


Gargamel - 05/07/2012

Ty s tím drop checkerem teda řádíš :D Raději ho vyndej z akvária, jenom tě plete. Jak už jsem napsal, pozoruj ryby a jakmile začnou lapat po dechu, bude tam lehce přes 30 mg/l CO2. Pak to lehounce stáhneš na 30 a máš to tak, jak to má být. Pak si tam teprve dej drop checker.
[quote]No ja píšem o tom, že to čerenie hladiny vyháňa brutálnym spôsobom CO2 z vody[/quote]
Když celou noc čeříš hladinu a zároveň máš vypnuté CO2 tak logicky unikne. není na tom nic divného a většina dobrých aquascaperů to takhle naschvál dělá aby ulevilo přes noc rybám. Žádné kolísání CO2 během dne nevadí, v přírodě kolísá ještě víc. Ve skutečnosti jsou ty úniky ale minimální. Je ale jasné, že to přes noc celé unikne.
Když máš malinkou dírku v duši u kola, tak taky ani nezaregistruješ, že ti vzduch uniká (jako v akváriu CO2 a navíc ho pořád přidáváš) ale když ho necháš stát přes noc v garáži, vyfoukne se celé. O nějakém brutálním úniku nemůže být vůbec řeč. Kdyby to tak strašně unikalo a nebyly by z toho žádné výhody, tak by to tak snad nedělali všichni rostlinkáři na světě...
Děláš pokusy, které provedly už tisíce lidí před tebou a věř mi, že výsledky měli úplně jiné. Raději se zaměř na to, co tě pálí: nedostatek CO2 a jsem si jistý, že ho tam máš opravdu málo, protože kdyby byl drop checker jak ty píšeš žlutý, ryby by dávno plavaly břichem nahoru a ty píšeš, že ani nelapají po vzduchu.


Lubek - 05/07/2012

No kiež by si mal pravdu... ale aj PH je večer na hodnote 6,2 žeby aj tento test klamal?? Je tam pustených asi tak 10 bublin za sekundu. Každopádne vyskúšam ísť s tým CO2 hore až do momentu, ked začnú ryby lapať po vzduchu. Ale otázka znie, čo sa bude diať potom... ak ani to nezaberie tak potom bude posledná možnosť zlepšiť prúd vody silnejším čerpadlom z filtra a rampou... a ak ani to, tak mám doma osmy div sveta a nie akvárium :)


Gargamel - 05/07/2012

Máš jednoduše moc vysoké KH, takže je těžké do vody dostat dost CO2. Přidávej pořád bubl/s dokud nezačnou zrychleně dýchat. Pak se podívej na drop checker a vyfoť ho. Podle toho se zařídíme dál.


Lubek - 06/07/2012

Tak som spravil ako si kázal, pridal som na CO2, asi tak o 3 bubliny ale ťažko sa to už pri takom počte za sekundu počíta. Ryby začali lapať po dychu, zebričky sú všetky pri hladine a skaláry prestali plávať ale zatial na hladine niesu, len znížili živosť a pohyb. Musím ale povedať, že až tak dramaticky som na CO2 nepridával, takže sa zdá že to čo som mal pred tým bolo maximum aby boli ryby ešte v úplnej pohode. Na tej foto nevidieť tak dobre tú farbu drop-checkeru, ale je už naozaj hnedá.


Lubek - 06/07/2012

Inak pripájam foto akva ako vypadalo asi pred dvoma rokmi. Vtedy som nehnojil vobec, prúd v akváriu absolutne nulový, svetlo 0,3 W/l a CO2 som pridával len do zvona pomocou sifonovej flaše a bombičiek a aj to len sporadicky. Lenže rastliny rástli pekne asi len 2-3 mesiace po založení akva a potom pomaly odchádzali až časom niektoré druhy úplne zahynuli.
U mňa totiž vždy nastane ten problém, že sa rastlinám nové listy z ničoho nič začali krútiť, deformovať a neboli vlastne vobec schopné narásť až nakoniec rastlina zahynula úplne, to sa dialo vtedy a deje sa to aj teraz.


Gargamel - 06/07/2012

Super. Nechej to takhle týden a uvidíme, co to s rostlinama udělá. Bacha na ryby!
Jo a ten drop-checker musí mít stejnou barvu i ráno po zapnutí světel.
Jak počítáš 10 bubl/s? Já nenapočítám víc jak 4 b/s.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde