🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 08h 21m 42s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lubek - akvárium

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Lubek - 30/06/2012

Pridávam foto filtra. Funguje na princípe dvoch komôr, v prvej sú filtračé molitany a prívod vody hrubou hadicou z akvária. V druhej komore je vývod vody z filtra, čiže tenká hadica ktorá je nasadená na čerpadlo Atman 201 ktoré vodu z filtra nasáva. Voda sa z prvej komory do druhej pomaly prelieva. Vľavo na foto čerpadlo Atman 201 a vpravo pod hladinou čerpadlo Hydor Koralia Nano Evolution 1600.


Gargamel - 30/06/2012

Jak se ta voda přelívá? Jako vodopád? Dostává se do kontaktu ze vzduchem jako splav? Potom by se výrazně vytlačovalo to pracně dodané CO2.
Kolik bublinek za sekundu (nebo kolik za minutu) teda pouštíš?


Lubek - 30/06/2012

Prelieva sa spodkom , tá stena ktorá oddeluje dve komory nieje až po dno. Pohyb vody vo filtri je velmi pomalý, okom neviditeľný (na hladine vody vo filtr sa robí slepá hladina).
Dnes som vymenil 50% vody a urobil som menšie zmeny. Výstup z filtra (čerpadlo Atman) som dal do lavého zadného rohu a čerpadlo Hydor Koralia som dal do pravého predného rohu. Pod ním je CO2 difuzor. Dosiahol som tým intenzívnejšie krútenie vody po akváriu, čiže voda cirkuluje dookola akvária a rozháňa CO2 bublinky po celom akváriu. Drop-checker som dal na lavú stranu a vymenil som náplň. Pridal som na CO2 a bublá to teraz už asi 6 bublín za sekundu. Drop-checker sa zafarbil asi po 5 hodinách na svetlozelenú farbu.


Vladik - 30/06/2012

Te limnophile chybí evidentně světlo. A to hodně.


Lubek - 30/06/2012

Na svetle sa už pracuje, ale nemyslím si že tentokrát máš pravdu. Limnophila mi pred mesiacom rástla tak, že som ju 2x do týždňa pretrhával a vyhadzoval do kýbla.


Vladik - 30/06/2012

Takhle by měla nějak vypadat: http://acvaristica.files.wordpress.com/2008/10/limnophila_sessiliflora.jpg je to fotka z netu. Ta tvoje má od sebe strašně daleko patra a jde vidět, jak ji světlo chybí.


Lubek - 30/06/2012

To mi je jasné, že má daleko od seba listy. Pred tým mala aj listy bližšie k sebe i ked až taká ako na tej foto nebola. No každopádne už čoskoro pridám štvrtú žiarivku a uvidím čo sa bude dalej diať. Čo sa týka pohybu hladiny, tak tá sa točí dookola akvária ale o nejakom výraznejšom čerení reč byť nemôže.


tedy - 01/07/2012

Já být tebou bych taky přidal nějaké zářivky. Máš velké akvárium a málo světla. Klidně víc než jen jednu bych přidal. Ať se ti daří.


Miso - 01/07/2012

ono nieje podstatne ci sa ti ceri hladina alebo nie ale ci je dostatocny prud v akva. Pri tom svetle nieje mozne aby bol nedostatok Ca a to Mg urcite nepridavaj uz mas aj tak dost tvrdu vodu, co moze byt problem aj toho CO2 - proste tam 30mg/l nerozpustis. Takze to s tym novym svetlom zasa neprezen. Mozes skusit pridavat tekuty uhlik. Tiez mozes skusit pouzit miesto Tensa niake komercne hnojivo. proste skusaj a casom na problem prides.


danyboy77 - 01/07/2012

Ale cerenim hladiny se preci okyslicuje voda a to je preci dulezite pro bakterie ne? ...i kdyz nevim jestli to plati i u otevreneho ext.filtru. Kazdopadne tam ma ten Hydor koralia tak myslim ze proud bude mit dobry.


Lubek - 01/07/2012

To je práve to, čo mi nieje stále jasné... či čeriť tú hladinu alebo nie. Dnes som pozoroval prvé bublanie niektorých rastlín, tak dúfam, že sa to už nejako pohne... To, čoho sa bojím je, že ten filter ktorý som si vyrobil proste nieje dobrý, ale možno by sa hodilo len výkonnejšie čerpadlo.


Gargamel - 01/07/2012

Mně se osvědčilo hladinu čeřit. Když jdu na hladině vidět vlnky, tak je to ideální. Vždycky, když takto čeřím hladinu, voda je čistší a výskyt řas se sníží. Nejsem si jistý, co to způsobuje, ale já jednoznačně radím, aby se hladina pěkně hýbala.
Jak radil Miso, zkus si sehnat EasyCarbo nebo Excel a dávkuj doporučená množství - podle případné odezvy rostlon bychom potom mohli odhalit možný problém /nedostatek CO2).


Miso - 01/07/2012

@DANYBOY77: to ano, ale pri rastlinnych akvarkach by mali okyslicenie bohate zabezpecit rastliny. pri povlaku na hladine to ale pomaha.


Lubek - 02/07/2012

Prišiel som ale na to, že keď tú hladinu nečerím, tak je minimálny únik CO2, ráno je drop-checker stále svetlozelený, jednu noc som natočil čepadlo viac dohora a ráno už bol drop-checker tmavo zelený, čiže neviem či to stojí za to, to čerenie brutálne vyháňa CO2 z vody. Naviac sa mi zdá, že pokial je čerpadlo nasmerované dohora, tak aj tie bublinky ktorý by mali byť prúdom tlačené dolu ako sa len dá tak ich to hned ženie hore a CO2 v spodných častiach akva je nedostatok.


Gargamel - 02/07/2012

Já jsem nikdy žádné větší úniky nezaznamenal a to hladinu čeím opravdu silně. Navíc pokud přes noc nepouštíš CO2 tak je logické, že se přes noc vytěsní.
Už asi začínám chápat, v čem by u tebe mohl být problém. Zapracuj na proudu a filtraci. To, co tam máš, jsou jen polovičatá řešení. Když jsem začínal s EI, taky jsem měl hodně řas a rostliny rostly špatně. Jakmile jsem ale zajistil pořádný proud, správně jsem rozmístil vývody z filtru a čerpadel, situace radikálně zlepšila. Po tom, co jsem na zadní stěnu nainstaloval i rozstřikovací rampu, po řase nebylo ani památky a rostliny rostly jako šílené.
Být tebou, zainvestoval bych do pořádného, výkonného filtru a pořádně si promyslel, jak rozmístit výstup z filtru a tu koralii. Pokud se pro to rozhodneš, tak ti samozřejmě rádi pomůžeme.
Do té doby by možná nebylo od věci použít EC nebo Excel.


Lubek - 02/07/2012

A ktorý filter by si mi poradil? Moc v tom prehľad nemám. A niesu tie výkoné filtre hlučné? Nechcel by som mať totiž nejaké pazvuky v miestnosti, trávim tam vela času :)


Miso - 02/07/2012

napr. EHEIM CLASSIC 2217, hlucnost je velmy subjektivna vec, ked sa zabehne je pocut minimalne a ak ho mas zavrety v skrinke nebudes ho pocut vobec. A nepodcenoval by som to kH, tiez s tym bojujem ;)


Gargamel - 02/07/2012

Já mám nově EHEIM Classic 2217 a hlučnost je minimální. S EHEIMEM vedle rozhodně nešlápneš. Mám k němu ale ještě EHEIM 2215 a to mám menší akvárium než ty, takže ten výkon bude na tolik skalár tak tak.
Dám ti tip na Fluval FX5. Ty jeho parametry v poměru k ceně vypadají perfektně. Nevím ale, jak je to u něj s hlučností.
Kolik máš KH? Asi jsem to tady někde přehlédl. Pokud máš vysoké KH, může to být další důvod, proč máš s rostlinami problém. Když je vysoké KH, CO2 se špatně rozpouští. Celková tvrdost vyšší nevadí, ale KH je dobré mít nízko. Více zde: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dodani-mineralu-do-vody-z-reverzni-osmozy-56
Pokud máš vysoké KH a myslíš to s tím high-tech akváriem vážně, nebylo by od věci pouvažovat o reverzní osmóze nebo levnější varianta - můžeš chytat dešťovou vodu do sudů a dávat do akvária ji.


Lubek - 02/07/2012

FInančne to až taký problém možno nieje, ale problém je v tom, že niet na taký filter miesto, ja mám stojan riešený úplne inak, nemám žiadnu skrinku. No budem sa musieť nad tým riadne zamyslieť.
Zaujíma ma hlavne, že ako to je s tými náplňami, čo sa to tam vlastne dáva? Ja som nikdy nepoužíval nič iné, ako molitanové peny, ničím iným som sa nikdy nezaoberal.


Lubek - 02/07/2012

KH som ešte nemeral... zakúpim asi test. Inak aké testy by človek mal mať doma, čo je najdôležitejšie? Možno blbé otázky, ale naozaj chcem časom prejsť na hi-tech akvárium a naučiť sa všetko čo okolo toho treba.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde