Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 02h 19m 03s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lubek - akvárium

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Gargamel - 23/08/2012

Nesouhlasím s tou poslední větou. Nebo bych ji chtěl trochu poupravit. Ano, nevyhnutelné asi jsou, ale jen v případě, že jsou příliš vysoké hodnoty živin. Já osobně znám akvaristy, kteří mají i více jako 300 umol PAR (podle tabulek) a řasy jim nerostou, rostliny trhají rekordy v růstu. Hlavně v Německu je takových akvárií spousta. Podmínka ale je, že musí být živiny poměrně nízko, ale zase né příliš málo + vyhnojené dno.
Akvárium s přebytkem živin (např. PO4 nad 1 mg/l) opravdu při tak silném světle asi nebude fungovat nikdy, ale pokud si živiny pohlídáš, jde to taky.

Tady je fotka mého akvária, když jsem ho kdysi provozoval první metodou (hodně světla + limitace živinami):


Ardjuna - 23/08/2012

No dobře, ale jaký je smysl toho používat takto silné osvětlení, když pak bráním rostlinám v tom, aby ho naplno využívaly? Není potom lepší jim rovnou ubrat trochu světla? To bych se pak nemusel starat o přesné dávky živin a ještě bych k tomu ušetřil pěkných pár stovek za elektřinu. Červené rostliny dobře rostou i pod slabším osvětlením. Třeba 75-80 μmol PAR je podle mě až až pro jakkoli náročné rostliny (a růst při tomto světle budou docela rychle). Takže více než 150 μmol PAR mi opravdu připadá jako nerozum. Jestli si chce někdo dokázat, že je borec, protože má dole u substrátu 500 μmol PAR, tak prosím ... ale ničemu jinému (kromě řas a lidského ega) to neprospívá.


Gargamel - 23/08/2012

Řeknu to takhle: Nevím, jestli jde dosáhnout takové oranžové barvy rotaly, jako jsem měl já na obrázku i s 50 umol PAR. Mě se to nikdy nepovedlo, možná to jde, ale já jsem si musel pomoct světlem.


Ardjuna - 23/08/2012

Já ale neříkám, že je nutné se držet zrovna na těch 50 μmol PAR, ale třeba těch 80 μmol PAR mi už přijde bohatě postačujících a akvárko je i při tomhle světle hezky osvětlené. A věřím tomu, že při 80 μmol PAR se dokonale vybarví drtivá většina i těch nejnáročnějších rostlin. Podívej se na obrázek, jak nádherné rostliny mohou růst už při 50 μmol PAR - natož pak při 80 μmol PAR. Mým cílem samozřejmě není někoho přemlouvat, aby používal slabší osvětlení. Pokud někomu vyhovuje 150, 300 nebo třeba 500 μmol PAR, tak je to čistě jeho věc. Podle mě stačí rostlinám kolem 50 μmol PAR, a pokud chce mít někdo oranžové a červené rostliny, pak by mělo bohatě stačit kolem 75-80 μmol PAR (bavíme se totiž o hodnotách u substrátu, nikoli uprostřed akvária nebo u hladiny - tam budou hodnoty zase někde jinde). Jak ale říkám, je každého věc, co si vybere. Já osobně mám velmi dobré zkušenosti i se slabým osvětlením. A raději dám přednost akváriu bez řas, které je velmi snadné na údržbu, než abych se honil za barvami, kvantem biomasy a žil v domění, že pod 300 μmol PAR se mi rostliny tak hezky nikdy nevybarví (to samozřejmě neříkám proti tobě!).

[img]http://akva.wu.cz/sources/redone120dec2009.jpg[/img]


grunda - 23/08/2012

červená barva u stonovek je většinou způsobena nízkým množstvím živin, mám takový pocit že dusíku, koncentrace kolem 5 mg/l - je to projev nedostatku


Gargamel - 23/08/2012

Jasně, o tom už jsme tady kdysi psali, viz. příspěvky krta: https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/ziviny-a-vybarveni-rostlin-71-0

Chtělo by to udělat nějaký pokus. Málo světla a udržovat NO3 tak na 5 mg/l, pak bychom věděli, jestli je načervenalá barva rotaly, didiplisu etc. způsobena světlem nebo nízkými dusičnany.


Lubek - 23/08/2012

No mne rotala má doružova farbu len na vrchu priamo pod žiarivkami... 10 cm od hladiny a nižšie sa toto sfarbenie stráca a je len čisto zelené.


Gargamel - 23/08/2012

Já se taky spíš přikláním k Lubovi. Nejhezčí barvu mají vždycky stonkovky až po tom, co dosáhnou hladiny. Když na ní potom leží, je ta barva nádherná.
Tady jde vidět, jak vypadají nově zasazené vrcholové řízky. Evidentně po zasazení u dna (a ztrátě intenzity světla) se barva zhoršila na zelenou: (rotala vlevo nahoře)


Lubek - 23/08/2012

To červenkavé zafarbenie je jednoznačne spôsobené svetlom, o tom niet najmenších pochýb :)


Lubek - 02/10/2012

Chlapi... nasáčkovali sa mi zase nejaké riasy do akva... nemenil som dlho nič, hnojím už dlhší čas len Tensom. CO2 neustále vo vysokej koncentrácii. Neviete čo sú tie riasy zač?


Figarosk - 02/10/2012

Ahoj
prečo hnojíš len TC....keď máš CO2 vo vysokej koncentrácii ako píšeš nie sú potrebné žiadne makroprvky ? ...
Na obrázku podľa mňa začínajúca sinica + zelená vláknitá riasa.

V mojom akva červené sfarbenie rastlín spôsobuje málo N t. j. menej ako 5ppm.
Najlepšie to pozorujem na Eustralisoch.


grunda - 02/10/2012

sinice - nedostatek makro
červenání je způsobeno nízkou hladinou makro


Lubek - 04/10/2012

Makro nehnojím, pretože meriam hodnotu NO3 a to mám aj bez hnojenia na hodnote niekde okolo 20 mg/l. Tak isto som odmeral pre zaujímavosť aj PO4 a to je na hodnote približne 0,4 mg/l NO2 nemeratelné a NH4 nemeratelné.


Figarosk - 04/10/2012

Pokiaľ máš dobré testy tak tam je trochu nepomer medzi NO3 a PO4.
Ako si na tom s Draslíkom ?


Lubek - 04/10/2012

A len tak pre zaujímavosť... neviem či je to len moj dojem, ale pozorujem akvárium každý deň a pozorne, ale či už hnojím EI, alebo len mikro alebo vôbec... akvárium a rastliny na to nereagujú. Prihnojím EI, v sobotu odmeriam Fe tak hodnota je na 0,3 mg/l a odmeriam ho na dalšiu sobotu pred výmenou vody a je tam stále 0,3. Jediné na čo rastliny reagujú je CO2, odkedy mám tlakovú flašu tak rastliny bublú, ale na mikro a makro hnojenie moje akva proste ešte nejak výraznejšie nereagovalo.


Lubek - 04/10/2012

Ako som na tom s draslíkom netuším, na ten test nieje... Testy mám všetky JBL nové so zárukou do 2014


Figarosk - 04/10/2012

Viem, že na K zatiaľ nie sú testy:|
Mal som na mysli, že koľko ho tam týždenne dávaš.
Ako a čím teraz svietiš a ako meriaš CO2, aké máš KH a GH.


grunda - 04/10/2012

dej fotky celého akva, zkusíme přijít na to, co s tím


Lubek - 04/10/2012

No čo sa týka hnojenia, hnojím teraz momentálne len občas iba tensom, testy mi v podstate ukazujú všetkého "dosť" a vodu mením len raz do mesiaca 50%. Ked som hnojil EI tak rastliny na hnojenie nereagovali. Zelená vláknitá riasa tam bola už dlhodobejšie ale len v malých množstvách, teraz v posledných týždňoch jej je tam už viac a naviac sa miestami ukazuje sinica, ktorú ale držím pod kontrolou, občas sa ukáže na nejakom liste ktorý hned odtrhnem. Včera som vypol jednu žiarivku, momentálne mi svietia už len dve 120 cm žiarivky 5 cm nad hladinou. Som presvedčený že zdvihnutie svetla na nejakých 20 cm nad hladinu a zapnutie dalších dvoch žiariviek by bolo prínosom. Čo sa týka spodných listov, tak tie odumierajú kozmickou rýchlosťou, v podstate každá rastlina v spodnej polovici je len stonka bez listov a bolo to tak i pri štyroch žiarivkách.


grunda - 04/10/2012

jediné co mě napadá jsou častější výmeny vody, 1x za měsíc je málo. při současném stavu akva bych měnil 3x týdně tak 30%.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde