🔥Probíhá akce Více zde 03d 23h 02m 54s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lubek - akvárium

V kategorii: Deníky a diskuze našich

karlos - 14/07/2012

Tak hodně štěstí. Než budeš zakládat znova tak bych proladil ten filtr.Přijde my že tak jak to máš udělané voda plynule neprotéká přes celou tu molitanovou kostku. Takhle nějak to má vypadat http://www.akvarko.cz/clanky.php?str=110


Lubek - 14/07/2012

No presne tak to funguje, ale komory mám len dve a molitam vlastne už len v jednej. Nevýhoda je, že mám velmi jemný molitan a vela vody ním nestíha pretekať a tým pádom to má nízky výkon. Vyrobil som si tento filter pred rokmi, ked sa väčšinou tvrdilo, že bilologický filter musí mať velmi pomalý prietok aby sa detrit stíhal rozkladať bakteriami. Teraz sú ale rady a teorie zase iné.


Vladik - 14/07/2012

Karlos: Když jsem si kdysi vybíral filtr tak jsem si četl různé k diskuze k nim. Na eheimy classic si v podstatě nikdo nestěžoval kdežto na jbl jsem narazil na samé diskuze že jim nefunguje, hledají náhradní díly a pod. Pak se taky objevovalo dost takových, kteří jbl chválili. odle těch diskuzí jsem si vydedukoval, že jbl není špatný, ale musíš trefit na správný kus. Hodně z nich je poruchových zatímco u eheimu classic je ta kvalita stálá a málokdy se stane, že by byl filtr vadný. Je už na každém, jestli zariskuje a koupí si levný jbl nebo dá přednost jistotě ve formě eheimu.
O domácí výrobě filtru bych neuvažoval. Nedosáhneš takového výkonu a taky to nesmí být přepadový filtr, protože jak ta voda padá do další komory tak se ti ztratí všechno co2 a tím se ztrácí o hodně víc co2 než silným čeřením hladiny.


Lubek - 14/07/2012

Tam sa ale nečerí hladina, iba sa voda pomaly posúva cez tie molitany, hladina vo filtri je úplne nehybná a pravidelne mám na nej mastný povlak. Čiže by som netvrdil že tam uniká nejaké CO2. Nevýhoda je to že to má slabý výkon a výhoda že je velká filtračná plocha a objem.


Lubek - 14/07/2012

Chcel by som sa ale spýtať na velmi doležitú vec. Keď založím akvárium nanovo a chcel by som začať s hnojením EI, začne sa normálne od začiatku, alebo s hnojením sa začne až po nejakom čase? Toto je momentálne moja najdôležitejšia otázka...


Gargamel - 15/07/2012

Někteří začínají s Estimative index hned od prvního dne, dávají hned maximální množství CO2 a silně svítí. Tím dosáhnou toho, že jim akvárium rychle zaroste do požadovaného layoutu. Potom buď pokračují v EI nebo pomalu snižují dávky a přejdou na PPS Pro, aby nemuseli co 3 dny stříhat rostliny.
V tvém případě bych začal hnojit pomaličku jen draslíkem a mikroprvky. Pokud budeš mít i vyhnojenoé dno, s hnojením můžeš začít později. Na EI bych v tvém případě najel až to bude pořádně zarostlé. Přece jen ještě nemáš tolik zkušeností, aby jsi začal hnojit EI hned od založení.
To, jak založit akvárium jsem popsal u své nádrže - Zelené údolí. Udělej to podobně, rostliny už se všechny chytily a akvárium je úplně bez řasy.


Lubek - 22/07/2012

Tak som si dneska zhotovil rozstrekovaciu rampu, a prerobil som dno... ako spodnú vrstvu som použil obyčajný akvaristický štrk hrubšej zrnitosti a na vrch som použil svoj Ratajovský Aquaclay. Momentálne som si dal naplniť CO2 fašu a čakám týždeň kým mi ju naplnia (netušil som aký problém je nájsť niekoho na plnenie) a taktiež nehnojím. Drop-checker je až modrej farby. Potrebujem prečkať týždeň, kým budem mať k dospozícii CO2. Dno som prerobil len z dôvodu, aby som si overil či sa bude zosúvať alebo bude držať, spravil som si ho hodne vysoké v zadnej časti.


sratch1 - 22/07/2012

Kokos odkial si? V BA prides do http://www.hastex.sk/produkt/23/predaj-a-prenajom-flias.html
a do 5 min od chadzam s plnou flasou..... 1,5l ma stoji 1,5€.. :-) Cakat na to tyzden tak to je sila!!!!


Lubek - 22/07/2012

Som z Martina... proste niet firmy ktorá by mi to spravila :(


Gargamel - 23/07/2012

To je špatné s tím CO2. Musíš najít někoho, kdo ti to naplní na počkání. Týden nemůžeš čekat. Vždycky, když dojde CO2 tak vypni světla. Jakmile zase začneš bublat, můžeš je zapnout.
Já mám 6kg tlakovou láhev a k tomu malou 2kg jako nouzovou, když velká dojde a nemám čas plnit.


Miso - 23/07/2012

hladaj servisy hasiacich pristrojov, musi ich byt v Martine niekolko a vecsinou aj plnia CO2


Lubek - 23/07/2012

Chlapi ale stejne ničomu nerozumiem... to akvárium má stále viac rias a stále sa mu darí horšie a horšie. Kým som nehnojil a nepoužíval CO2 tak to akvárium bolo ako tak v pohode. Pred tým som pretrhával rastliny a nosil na predaj do akvaristiky každý mesiac, dnes nenosím nič pretože mi tam houby rastie a je to všetko zariasené. Ja tomu proste nerozumiem :|


Venny - 23/07/2012

Dyť si to založil znovu před pár dny ne? Tak chvilku počkej ještě :)


Lubek - 23/07/2012

Založil nezaložil... len som odhrnul piesok, nasypal hrubozrnný na spodok a povodny nahrnul znovu na vrch. Počkal som kým si kal sadne, stiahol ho potom hadicou a zhruba polovicu vody vymenil. Momentálne nehnojím ked nemám CO2 a ubral som aj svetlo.


Miso - 24/07/2012

pokial si toto spravil s dnom mozes cakat prirastok rias a este aj bez CO2, mne ked dojde flasa svetlo ani nezapinam. K tomu tvojmu dotazu ze bez CO2 to bolo lepsie... , no ano s dobrym svetlom CO2 a hnojenim mozes dosiahnut ovela lepsich vysletkov ako v lowtech nadrzi, na druhu stranu ak urobis chybu ma to vzasade fatalnejsie nasletky co je podla mna tvoj pripad, len nevies kde ta chyba je. Kup tie testy, napln flasu, najdi firmu co ti to naplni na pockanie a potom ci uz to zalozis znovu alebo nie treba k tomu pristupit zotpovedne. Proste testovat vodu a sledovat zmeny, dokladna hygiena akva a filtrov pripadne zdvojnasobyt frekvenciu vymeny vody, prudenie a CO2 co to da a bol by v tom cert aby sa to nepohlo k lepsiemu ;)


Lubek - 24/07/2012

Testy už idem zakúpiť a CO2 mám doma poriešené už :)
Len poraďte aké testy, nemyslím značku, tam som rozhodnutý pre JBL, len ktoré z nich sú tie klúčové??? Najradšej by som spravil čo najväčší rozbor vstupnej vody a napísal vám to tu aby ste sa mohli vyjadriť :)


Miso - 24/07/2012

myslim ze to tu uz bolo, podla mna su JBL najlepsie ale mam aj SERA a su vpohode. Urcite NO3, PO4, Fe. kH a gH len informativne to sa moc menit nebude. NH4 by si mal mat stale nemeratelne ale pre klud duse mozes.


Lubek - 27/07/2012

Tak som si zatial zohnal test na KH od Sery (JBL som nezohnal). Odmeral som vstupnú vodu z vodovodu. Nameral som 9 stupnov dKH. Je to velmi zlé?


Gargamel - 27/07/2012

je to ok


Lubek - 27/07/2012

Takže z toho usudzujem, že reverzná osmóza nutná nieje :)


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde