🔥Probíhá akce Více zde 02d 22h 28m 06s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lubek - akvárium

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Venny - 09/07/2012

Lubku, pokud necháš Rataje dole a jen to poprášíš ADA, tak jen vyhodíš peníze. Za prvé ho tam bude minimálně , takže si opravdu ničemu nepomůžeš a za druhé se ti stejně propadne pod lehčí a nestabilní Rataj. Spousta substrátů je, ale žádný nedosahuje kvality ADA. Sám to vidím u svého nového minička. Je to drahé, ale ten vývoj se musí zaplatit. Navíc to vydrží několik let. Dají se sním tvořit složité layouty, jelikož ti nesedne. Pokud ale budeš řešit cenu, tak si ho nekoupíš, ale stejně se k němu třeba za rok dostaneš, jelikož to furt nebude ono. Akorát vyhodíš zase peníze jako za Rataje. Pokud máš opravdu zájem si ADA Amazonii koupit, koukni na www.aquascape.cz a pozeptej se přímo pana Votavy.


Venny - 09/07/2012

Jo a ještě jedna věc, chtěl jsem pod 3l pytel dát aqualit, abych ušetřil. Teď jsem rád, že jsem to neudělal. Jen bych si pod substrát koupil ještě ADA Bacter, myslím, že by start byl ještě lepší a bezpečnější. Pokud řešíš problémy s vodou, tak jak psal Vladik výše.


Lubek - 09/07/2012

No len človek má aj strach že nakúpi drahé veci a niečo "podělá" a vyhodí peniaze. Chcelo by to ale nejaký konkrétny návod asi, aby mal človek istotu, že všetko urobí správne a nič nepokazí. Momentálne nemám tušenie že ktorý substrát presne by som mal kúpiť.. a či aj viac druhov a tak. Niekde píšu, že ako podkladový treba POWER SAND a čo som videl Amanove videa ako zakladá nádrže, tak tam žiadny podkladový substrát nepoužíval a ani žiadny Bacter 100 a ono sa človek aj bojí že ked mení vodu, že tým chlorom všetky baktérie zahubí. A teraz babo raď.
Každopádne ale najprv zistím presné parametre vody a od toho sa odrazím, len keď ono je aj problém zohnať poriadne testy, všade u nás v obchodoch majú len tie Ratajove.


milosak - 09/07/2012

Koukni se do mojí prezentace.

Sám provozuji AK s tímto substrátem http://www.aquascape.cz/eshop/substraty-pro-rostliny/25-ada-aqua-soil-malaya-9l.html , který by měl být na změkčení tvrdé vstupní vody
nejlepší .


První půl rok srážel celkovou tvrdost o 10 stupňů, ale alkalita mně nešla pod 9 Kh.

Teď po půl roce ten efekt je poloviční , ale kytky se s tím nějak srovnaly :)

Myslim, že by to chtělo nejdříve založit něco menšího a po půl roce zvážit investici do
velkého AK, protože nic neni všemocný.Za sebe mohu říct ADA substrát je pro mě
velký přínos.


Lubek - 09/07/2012

VLADIK: To že najvhodnejší je Aqua soil mi je celkom jasné, ale ktorý z nich? Chcel by som tam hlavne pestovať Eleocharis, Blyxu, Eustralis, Hemianthis... proste jemnolisté druhy ale aj nejaký ten echinodor...


Venny - 09/07/2012

Power Sand použít vyloženě nemusíš. Bacter dávají při zakládání nádrží vždy ;). V životě nemáš přeci na nic 100% návod. By to pak nebyla ani zábava :). Jen se nesmíš bát. Založ si miničko s ADA substrátem a vyzkoušej ho ;). Na tyto rostliny použij klasickou Amazonii New + Powder, máš tam kobercovky.


Lubek - 10/07/2012

Hmmm... dalo by sa aj tak, ale neviem či by to nebolo ešte drahšie riešenie ako kúpiť rovno Amazoniu do mojho akva, ked si predstavím zakladať dalšie akva aj ked len miničko, nádržka, filtre, CO2, svetlo... je to asi ešte väčšia investícia.
Musím si poriadne premyslieť čo spravím, vzdať sa ale nechcem!


grunda - 10/07/2012

zkus nastudovat tady http://www.barrreport.com/showthread.php/8759-ADA-Aquasoil-Experiences


Lubek - 10/07/2012

Mám ešte taký dotaz... ako je možné, že tie Amanove nádrže sú robené často takým spôsobom, že to vysoké dno u zadného skla drží a nezosype sa, predsa každý piesok sa pod tlakom vody musí zosypať. Niekde som čítal, že ten jeho substrát má také vlastnosti, ale moc tomu neverím, fyzika je fyzika a tá nepustí.


grunda - 10/07/2012

opravdu se nesype, mám odzkoušené, drží tvar sám o sobě a když ho ještě zpevní kořeny rostlin, není co řešit. Budu zakládat 700 litrů a půjdu do ADA aquasoil amazonia, nic lepšího asi není.


Lubek - 10/07/2012

To ťa ale bude stáť pekných pár kaček... ale stejne mi to nejde do hlavy... niečo zvláštne potom musí do toho substrátu pridávať, nejakú lepivú zložku alebo čo, lebo fyzika je len jedna. Každé dno na svete po čase lahne, len Amanove nie??? hm hm hmmm...


Venny - 10/07/2012

A proč by si to mělo lehnout? Tohle není písek a nebo jiný lehký substrát. Ty si furt myslíš že to je nějaký trik? A nebo že to je jen drahý štěrk? Podívej na moje akva, po měsíci mi nic nelehlo. Písek či cokoliv jiného by už byl dole. Pokud Amazonii nevěříš, tak o ni ani nepřemýšlej. Prostě to je to super substrát. Proč je tolik krásných nádrží právě na Amazonii když je fyzika jasná? Moc ti nerozumím :|


Gargamel - 10/07/2012

No právě že je fyzika jasná: Lehký ratajův substrát ti sedne a je z toho efekt plochého dna. Pevná Amazonia naopak nesedne. Prostě má jinou konzistenci - proto je ten substrát dražší než všechny ostatní substráty. Nemá totiž konkurenci a tak si může nastavit cenu jakou chce. Je ve všech směrech nejlepší.
Není to ždáný marketinkový trik. Podívej se na jakoukoliv aquascapingovou soutěž nebo kdekoliv je koncentrace pěkných rostliných akvárií, tam používají substráty od ADA. Není to náhoda a opravdu to funguje, proto je světově nejrozšířenější a všeobecně považována jako známka nejvyšší kvality. Číňani se to pokoušeli kopírovat a udělat něco podobného, ale úspěch to vůbec nemělo. Proč by potom lidi kupovali drahou adu, když by si mohli koupit to samé levně z Číny?


grunda - 10/07/2012

ano, něco to stát bude, ale v celkových nákladech na akva to není až tak moc. Viděl jsem akva s ADA amazonia I po pár letech provozu a je to nádhera, žádné slehávání se nekoná. To mi za to stojí. Teď mám v akva Rataij profi soil a stojí to za ....., stejně jako Aquaclay, nedrží tvar. Kytky v nich rostou dobře, ale teď chci něco víc.


pedro - 10/07/2012

Cetl jsem si celou tuhle diskuzi a pripojim taky svuj nazor.
ADA Amazonia jsem pouzival ve svem akvariu a je jsem byl spokojeny maximalne. Neseda vubec, oproti pisku co jsem kdysi mel je to sto a jedno.
Podle me se dulezitost substratu u akvarii s rostlinama hooodne podcenuje. Vsichni to berou jako vec ktera by mela byt nejlip zadarmo a ze je v podstate jedno, v cem jsou rostliny zasazene. Ja si myslim, ze investice treba do substratu je daleko lepsi nez treba do filtrace. Ta se da nejak osulit - pouzit cerpadla, vyrobit si nejaky vnejsi filtr sam. Substrat ale osulit nejde a pokud se zvoli dobry a poradne se do nej zainvestuje, vrati se to tim, ze nebudes resit problemy, takze nebudes muset kupovat testy a dalsi blbustky ktere te nakonec vyjdou v souctu draz nez kdybys rovnou koupil poradny substrat.

Taky ti napisu ze podle me bys to mel cele znova zalozit s tim, ze si udelas predem rozpocet a nakoupis naraz vsechno dulezite. Urcite musis zvysit vykon svetel. Psal jsi tu o blyxe a nejakych kobereckach. Na tvoje akvarium by to chtelo aspon tech 200 watu pokud chces premyslet o peknych kytkach a ne nejakych vytahancich.
Dale bych si peclive promyslel filtraci a obej vody a dopredu si vse nachystal, nakreslil a nakoupil.
Vidim ze mas celek potize s vodou - pokud je fakt tak tvrda, tak je to celkem na pytel a ani ten Aquasoil od ADA ti sto pro nepomuze si myslim, proto si porid reverzni osmozu. Myslim ze do dvou tisic ji sezenes pripadne nejakou jetou. Pak to neni moc velka castka a z dlouhodobeho hlediska se neskutecne vyplati - ver mi.
To je takovy zaklad - dobra voda (pripadne z osmozy upravena), substrat, svetlo, filtrace a pohyb vody. Jak tohle dodrzis tak nemuzes mit problem.


Venny - 10/07/2012

Jo a ještě jeden důkaz že se jedná o 100% přírodní produkt. Přítelkyně ještě 5 dní po založení akvária chodila v pokoji a ptala se, co tu smrdí za hlínu ... až pak jsem ji řekl co to je :)


Lubek - 11/07/2012

Páni, mne je úplne jasné, že ten substrát je svetový, ale na druhú stranu je pravda aj to, že je mnoho krásnych nádrží aj s omnoho lacnejším pieskom, čiže nie len s drahou Adou sa dajú robiť krásne nádrže. Mojim prioritným cieľom je zistiť, kde je u mňa problém. Videl som niekolko nádrží aj s Ratajovským Aquaclayom kde sú rastliny nádherné, čiže o ADA substráte to nebude. Tomu že mám až tak velmi tvrdú a nepoužitelnú vodu neverím, alebo úprimne povedané proste nechcem veriť :(


milosak - 11/07/2012

A odkud víš, že voda je tvrdá a nepoužitelná ??

Z tvojí prezentace jsem se pouze dočetl, že máš ph 6,4 což je velmi solidní.

Já mám V AK s pražskou vodou (v práci) GH 7 , Kh 3 a ph 6,5

Oproti tomu u nás na vesnici (studna) GH 15 , Kh 11 a ph 7,2

Dalo by se řici jasný rozdíl pro pražskou vodu .

Ale podle růstu rostlin (v obou nádržích jsou přibl. stejné druhy) nepoznáš žádný rozdíl.


Lubek - 11/07/2012

No to PH mám pri výraznom aplikovaní CO2, inak vstupná voda z vodovodu má PH približne 7,2.
KH by mala byť okolo 10 ale istý si niesom pokial nekúpim kvalitný test. Preto vlastne si myslím že problém vo vode by nemal byť, ale človek nikdy nevie. Pokial je ale pravda že tebe rastliny rastú aj pri KH 11 tak by voda mojim problémom byť nemala.


milosak - 11/07/2012

jj taky tam smažim CO2 ostošest ;)

ale Kh už prostě dolu nesrazim


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde