Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 14h 41m 46s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lubek - akvárium

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Lubek - 06/07/2012

No práve... nedá sa to počítať, je to naozaj len odhadom, proste to ide takmer ako samopal :D
Obávam sa ale že sa toho moc nezmení, pretože doteraz som mal CO2 pustené len o málinko slabšie. Ale každopádne nechám to takto týždeň aby som mal úplnú istotu a mohol ísť na to vylučovacou metódou. Zajtra mením zase 50 % vody.
Ešte ma napadlo, že či nebude problém aj v dne, to dno je už hodne staré a pred tým ako som začal s EI som ho čistil naozaj len občas a väčšinou šlo z toho dna pekné svinstvo. Aj teraz keby som ho prehrabal, tak by to bol asi slušný bordel.


Gargamel - 06/07/2012

No to tvoje akvárium je teda oříšek :D
Uvidíme, co to udělá do týdne. Potom bychom mohli zkusit použít měkkčí vodu. Máš přístup k dešťové vodě nebo vodě z reverzní osmózy? Je možné, že máš opravdu tak špatnou vodu. Třeba v Brně je taky hodně tvrdá voda. Tenhle člověk: http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=2488 to řeší tak, že používá vodu dešťovou a míchá jí s vodovodní. Dešťovka je totiž velice měkká.


Lubek - 06/07/2012

No priznám sa, že si to moc neviem predstaviť zbierať týždenne 150 litrov daždovej vody :o
Je to ale zaujímavé, pretože akvaristiku robíme spolu s otcom, on je skor na ryby a ja som rastlinkár, on má viacero nádrží, nikdy nehnojil a nepoužíval CO2, málo svieti pretože je presvedčený že vela svetla znamená okamžitú riasu.Ale musím povedať, že tie jeho nádrže sú ovela krajšie ako tá moja, mám pocit že čím viac sa snažím a starám o nádrž, tým je to horšie.


Gargamel - 06/07/2012

Je to všechno o rovnováze. Tím, že jsi začal hnojit pomocí EI už nejsou limitujicím prvkem živiny, ale CO2 a to teď musíš zajistit. Předtím si limitoval rostliny živinama, takže jsi tolik CO2 nepotřeboval a rostliny tak nějak rostly. Pokud chceš ale pěstovat náročné druhy a zkusit tu High-tech nádž, jak jsi psal, tak tomu musíš vše podřídit - a případně i používat RO.
Můžeš klidně přejít na low-tech a akvárium bude taky pěkné. Přestaneš dávat CO2 a budš jenom dodávat Excel nebo EasyCarbo. Hnojil by jsi jenom mikroprvkama a draslíkem. Je to jen tvoje volba, jakou cestou se vydáš.


Lubek - 06/07/2012

To asi moc nechcem, pretože som do toho v poslednej dobe vrazil nemalý peniaz a mám proste neskutočný chtíč zistiť, v čom je problém... low tech som mal celý život, chcem proste byť konečne pýšný na svoje akvárium.


Lubek - 06/07/2012

Inak taká otázočka... existuje nejaký limit parametrov vody aby človek vedel že voda je proste a jednoducho nevhodná a je nutnosť použiť RO alebo nieje žiadny limit? Proste mi to nedá, zakúpim testy a presvedčím sa ako na tom tá moja voda je.


Gargamel - 06/07/2012

Já jsem nikdy vodu z reverzní osmózy nepoužíval, protože mám celkem dobrou vodu. Tady na fóru je ale několik lidí, kteří s vodou z RO mají zkušenosti a dnes ji používá hodně lidí. Myslím že třeba Marcel: https://www.rostlinna-akvaria.cz/nadrze/red-eye by ti byl schopen dobře poradit co a jak.


milosak - 06/07/2012

Mám vstupní vodu o celkové tvrdosti 20 stupňů a AK šlape .:)

Je pravda, že sycení jede .......


Gargamel - 06/07/2012

A KH je jaké? jde spíš o to...


milosak - 06/07/2012

podle posledního měření 11 , to je nic moc že?

Co mám informace ze zahraničních diskuzí, tak asi hranice se pohybuje
kolem 20 st. celkové tvrdosti a kh do 10 st.


Miso - 07/07/2012

trochu by som spomalil, bolo tu navrhovanych niekolko rieseni ktore by mohli pomoct. Ak spravis zmenu cakaj ze akva zareaguje najskor tak o dva tyzdne. takze zatial si vpodstate neskusil nic ;)


Lubek - 07/07/2012

No teraz začína tretí týždeň ako som nabehol na Estimative Index. Zatial odozva žiadna, potiahnem ešte dalšie 2 týždne a s maximálnou hladinou CO2 aby to ryby v pohode ešte zvládli a potom sa uvidí. Niekedy už mám ale pocit, že sa naštvem a akvárium založím úplne nanovo.


Lubek - 09/07/2012

Tak ma teraz napadá... keby som chcel kúpiť ADA substrát, kde ho zoženiem? Máte tu niekto nejaký typ? A ktorý druh by bol najlepší... je ich vela a zrejme sa aj kombinujú.


Vladik - 09/07/2012

Já myslím, že ADA substrát by ti mohl ohromně pomoct. Je určený speciálně pro takové akvárka, kde je špatna voda. Snižuje totiž pH, alkalitu a tvrdost.
Použij ADA Aquasoil. Fakt si myslím, že by ti to mělo pomoct. Je to teď lepší po tom přidání co-čka?


Lubek - 09/07/2012

No teraz ked je tam toho CO2 naozaj na hrane aby sa neotrávili ryby, tak rastliny začali o trošku viac bublať hlavne pred zhasnutím svetiel, ale rast to nijako nezlepšuje, nové listy sú stále miniatúrne a deformované hlavne na Hygrophilách.
Čo sa týka ale toho substrátu, nebolo by možné nejako skombinovať aquaclay od rataja čo tam mám s ADA substrátom? Mám také myšlienky že by som aquaclay nechal na spodku a naň by som nasypal ADA aquasoil, ale neviem či to nieje hrubý nezmysel... ide mi totiž o to aby som nemusel vyhodiť Ratajov aquaclay a aby som nemusel kupovať vela ADA Aquasoilu.


arnie - 09/07/2012

Já myslím že u toho aquasoilu jde o to že čím víc ho je tak tím lepší to má účinost, takže kdyby ho tam bylo jen trochu na povrchu tak by to asi bylo k ničemu.
Já jsem byl stejný případ jak ty. Vždycky jsem se snažil ušetřit a kupoval jsem ty nejlevnější věci jako šunty filtry, vnitřní filtry místo vnějších, do začátku málo rostlin, abych ušetřil, co2 z kvasnic atd. Nakonec jsem ale nikdy neušetřil protože jsem stejně ty levné věci nahradil drahšíma a kvalitníma. Nakonec jsem platil 2x. Kdybych koupil rovnou pořádný vnější filtr a nějaké hotové osvětlení, ušetřil bych za ty věci, které mi teď leží zbytečně ve skříňce.
Neber to prosimtě jako nějaké rýpání nebo tak ale snažím se říct že vložit najednou o něco víc peněz se v konečném důsledku kolikrát finančně vyplatí víc než dělat věci napůl a snažit se za každou cenu ušetřit.


Lubek - 09/07/2012

Plne s tebou súhlasím, ale ide o to, že ja som nešetril nejak extra, a ani nešetrím. Len ide o to, že ten Ratajovský substrát bol tiež drahý jak blázen a je skoro na nič. Takže táto investícia sa rozhodne nevyplatila a vyhodiť tak drahý substrát mi príde ako dosť husté teda :( No ale dať 6000 Kč za ADA substrát... ach jaj :( Keby som mal aspon 100% istotu že to s ním pôjde...


Gargamel - 09/07/2012

Arnie: Souhlas. Stejný příklad jsem i já, ale tím si projde každý začátečník. V komodě se mi válí čerpadla, světla a X dalších věcí. Kdybych "nešetřil" a koupil rovnou pořádné věci, byl bych na tom o hodně líp. Navíc pořádný EHEIMácký filtr můžu vždycky dobře prodat, kdežto ATMAN nikdo chtít nebude.
Stejně tak CO2 z kvasnic. Sice jsem na tom nic neprodělal (až na ty kila cukru), ale růst rostlin byl nic moc. S kvasnicema nikdy nejde docílit takových výsledků, jak s CO2 z tlakové láhve. Proto tady na webu není žádný článek o CO2 z kvasnic, abychom nemotali hlavu začátečníkům.

Lubek: Já bych se taky přimlouval za komplet nový substrát od ADA. Nevím, jestli by se to nepromíchalo. Tady nesouhlasím s arniem, že bys na něčem šetřil, jenom jsi ještě neměl tolik zkušeností a znalostí. ADA Aquasoil Amazonia je opravdu někde jinde, než substrát od rataje, což je v podstatě jen přebalený liapor nebo akadama, která byla použitá i tady: https://www.rostlinna-akvaria.cz/nadrze/shady-cliff
Možná by se ale ten aquaclay ground dal využít. Kdyby se dal jen k zadní stěně a na to Amazonia jestli víš, jak to myslím...


Lubek - 09/07/2012

No myslím že viem ako to myslíš, mám v úmysle spraviť dno v zadnej časti velmi vysoké, práve preto rozmýšlam aj nad týmto riešením. Ani tak nejde o ten ADA substrát, ale proste vyhodiť ten Ratajovský substrát, to len tak nedokážem, naozaj to nestálo málo. Ale najdoležitejšia otázka znie, či ADA substrát naozaj vyrieši moj problém. Ale hlavne, je isto aj viacero ovela lacnejších substrátov, s ktorými sa dajú robiť nádherné rastlinové akvária. Inak máte niekto skutočné osobné skúsenosti s tým ADAckym? Lebo dnes žijeme skutočne v dobe reklamy a čistého biznisu...


Gargamel - 09/07/2012

Jo a taky ti musím napsat, že se mi hrozně líbí tvůj přístup a věř tomu, že nakonec budeš mít perfektní akvárko. Těmi problémy si prošel každý, někdo vydržel a dál se vzdělával a zkoušel to a někdo ne. Neexistuje žádné začarované akvárium nebo smůla, je to jen o trpělivosti a zkoušení. Trocha motivace: https://www.rostlinna-akvaria.cz/takashi-amano-mluvi-o-uspechu-83

Neboj, chybu tím substrátem rozhodně neuděláš. Podívej se třeba na akvárium od Vennyho - Stone Garden a poptej se ho. Zrovna zakládá akvárko s Aquasoilem. Hlavními výhodami je to, co popsal Vladik výše. A kdyžtak můžeš používat vodu z reverzní osmózy. Nikdy jsem ji nekupoval, ale myslím, že ty částky za ní nejsou moc vysoké. Kdyžtak zkus pozjišťovat nebo se zeptej Marcela - Red eye - ten ji používá.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde