🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 14h 05m 03s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

LaXova 120tka

V kategorii: Deníky a diskuze našich

LaXo - 21/09/2012

Dne 21.09.2012 v 23:56 byla založena prezentace akvária LaXova 120tka.


LaXo - 22/09/2012

Zhruba pred rokom som si splnil dávnejší sen a vrátil som sa ku tomuto krásnemu koníčku. Keďže som chcel mať prevažne rastlinné akvárium a po založení sa pochopiteľne darilo skôr riasam ako rastlinám, začal som hltať informácie na dostupných fórach a situácia sa postupne menila v prospech rastlín. Keďže ma predchádzajúci layout v štýle "holanďana" omrzel, chcel som si vyskúšať niečo nové a tak som sa pokúsil o nejaký ten členitejši scape. Ešte to nie je podľa mojich predstáv ale som rád že som sa dostal aspon do tohoto bodu ;) Uvítam pripomienky, návrhy, konštruktívnu kritiku.


LaXo - 22/09/2012

foto zo založenia a detail na Staurogyne R ktorému sa u mňa moc nedarí, resp. snáď konečne začal rásť.


grunda - 22/09/2012

vypadá to, že se chytá, zkusil bych přidat více CO2, co ryby snesou


Gargamel - 22/09/2012

Super. Náměty ke zlepšení:
Vidím, že se ti nevejde to eheimácké nasávání do pravého rohu kvůli vysokému svahu. Já jsem to vyřešil tak, že jsem cca 1/2 té trubky normálně uřezal. Vypadalo by to daleko líp. V papírnictví si případně sežeň černou tapetu a pěkně tu trubku oblep. Celkem to drží.
Nevím jak máš pořešený kryt a jestli je to možné, ale místo té rozstřikovací rampy bych uvažoval o tomto: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/filtrace/eheim-vytokova-trubice-16-22-mm kdyby jsi to dal do rohu a nasměřoval diagonálně, splnilo by to podobný účel a nebylo by to prakticky vůbec vidět. Nebo dražší varianta: lily-pipes.
Místo toho difuzoru (netuším co to je) bych vzal skleněnou fajfku. Třeba dennerle dělá celkem jemné bublinky. Bacha na poláky, měl jsem od nich difuzor a byl úplně k ničemu, protože nědělal bublinky, ale bubliny, takže všechno CO2 vyprchalo a nestačilo se rozpustit. Stejně tak ta přísavka u difuzoru by neměla být zelená, ale průhledná.
Ono jsou to všechno detaily, ale kazí to celkový dojem, obvzlášť v takovém scapu bez vyšších rostlin to hned praští do očí.
Jinak samotné rozmístění, kondice rostlin atd. je super.


LaXo - 22/09/2012

Díky za tipy a pochvalu. Nad technikou už som uvažoval dávnejšie, ale je to o peniazoch. Lily by som určite uvítal, ale zase tá cena a strach zo skla :( Avšak uznávam, každá sranda niečo stojí.
Asi pošmátram po webe, Ebay je v tomto celkom zrelá voľba, oproti týmto našim postkomunistickým cenovým reláciám. Momentálne je tam rampa + Hydor z dôvodu, že mi to pekne roznáša CO2 bublinky po akva. Ten difúzor je vyrobený zo striekačky a lipového drievka, je to za 0,- a výsledok je super. Uznávam design je o ničom. Nad skrátením nasávacej rúry som uvažoval pri zmene scape, ale ako sa poznám tento design u mňa nevydrží dlho a potom by som možno musel kupovať novú rúru :) Ale otázka: nezmenil sa Ti po skrátení rúry ťah filtra? Tá tapeta fakt drží? Skôr by som chcel vedieť toto: Keďže mám v akva skaly po prvý raz, a momentálne sú obsypané GDA, myslíte že časom zmizne? Je to celkom potvorka, GSA sa stratila pomerne rýchlo, čiernu štetku neevidujem, Žabí vlas už tiež nie a trocha hnedej tu je. Hygienu dodržiavam v celku solídne. Tipujem to na nie celkom zabehnutý ekosystém takže zatiaľ nepanikárim.


Gargamel - 22/09/2012

Máš pravdu, dneska je všechno o pěnězích. Bohužel je to tak. Spousta lidí se pokouší o kutilská řešení (což obdivuju, protože já jsem snad největší patlala), ale ty výsledky jsou ve valné většině špatné. Sice to funguje většinou dobře, ale ten design je často bídný. Je to ale velká škoda, protože spousta akvárií je krásných, ale ten binec kolem to hyzdí. Vedle akvária jsou flašky s kvasnicema případně CO2 bomba od svářečů, v akváriu většinou velká kostka biomolitanu a ideálně s hnusným čerpadlem atman. To všechno strašně kazí dojem a z dekorace bytu se stává skladiště.
Máš to všechno krásně řešené a už si do toho nasypal určitě dost peněz (filtr, CO2 atd) takže mi příjde investování 8 EUR do pěkného výtoku filtru a 13 EUR do přísavky s difuzorem jako banalita. Jsou to věci, které prostě ruší celkový dojem (navíc v akváriu s layoutem z nízkých rostlin).
Změnu tahu filtru po uřezání roury nepozoruju. Ta tapeta drží dobře, pokud ji pečlivě přilepíš.


LaXo - 22/09/2012

Ale veď ja ten výtok z filtra mám, je to originál dodávané ku Eheimu (asi ku každému). Čiže o to by nešlo. Inak s Tebou absolútne súhlasím, je to škoda. Budem riešiť ;)


Vladik - 22/09/2012

Rozmístění je pěkné, uvidíme jak to poroste. Těším se na další fotky.


LaXo - 03/10/2012

Dnes som sa dostal ku fotkám, tak sem hodím jednu aktuálnu. Blyxa sa začína tváriť kontrastne ku ostatnej zeleni, takže dúfam že sa to nepokazí. Stále pretrváva zelená prachová riasa, snáď sa to zrovná, no uvidíme časom.


Vladik - 03/10/2012

Super, nádherné barvičky. Asi tam dost pražíš světla co? Hnojíš čím, popř. jakou metodou a jaké máš hodnoty vody.


LaXo - 03/10/2012

Ahoj, no práveže svetla moc nepražím, mám dve 39WT5 vo výške 30cm nad hladinou takže na 240l akva technicky nič moc. No ale zase reflektory mi robia medvediu službu asi. Inak si to neviem vysvetliť, vodu mám stredne tvrdú z vodovodu a hnojím podľa EI. A dík za pochvalu ;)


grunda - 03/10/2012

moc pěkné akva, jen jedna výtka, ta glossa už by chtěla ostříhat:@


LaXo - 03/10/2012

Ja viem, už ju budem strihať po tretí raz. Rastie ako besná, až mi to začína vadiť. Nabudúce pôjdem do Eleocharis parvula, po ktorom už dlhšie poškuľujem. Chystám sa na nejakú fajnovejšiu fotku, ale až to bude mať celé glanc, zatiaľ sa mi nechcelo ani vyťahovať techniku von, obzvášť keď hneď vedľa spinká 18 mesačný synček. A cez deň sa fotí zle kôli odrazom. No ale raz.... :D A dík za pochvalu.


LaXo - 20/10/2012

Ahojte, poprosím o radu skúsenejších kolegov:
Nejak sa trápim s jednou nejasnosťou, a síce Mg+Ca vo vode a dôsledky.
Vstupná voda má hodnoty Ca 75mg/l a Mg 25mg/l. Celková tvrdosť vody je 2,9mmol/l
Čo myslíte, pridávať heptahydrát MgSO4 podľa EI (touto metódou hnojím), alebo nie?


Gargamel - 20/10/2012

Není třeba. Při EI je nutné týdně dodat 10 mg/l Mg. Už jen tím, že vyměníš 1/2 vody přidáš 12,5 mg/l.


LaXo - 20/10/2012

Ďakujem za odpoveď, ešte otázka, myslíš že je ten pomer Ca - Mg nejako dôležitý, resp klúčový?


Gargamel - 20/10/2012

Exisují na ty poměry. Tuším 3:1, ale podle mě to není vůbec podstatné. Hlavní je mít rovnováhu mezi CO2 a světlem.


Ardjuna - 20/10/2012

Že by poměry mezi živinami hrály nějakou roli, bych neřekl. Já sám jsem toho příkladem: jeden čas jsem zkoušel udržovat fosforečnany na stejné hladině jako dusičnany (1:1) a všechno bylo OK. Poměr mezi vápníkem a hořčíkem také nehraje žádnou roli ... a kdo tvrdí, že ano, tak je bohužel slepý k nádržím ostatních lidí. Vím o tom, že třeba T.Barr zkoušel používat vodu s převráceným poměrem Ca:Mg a nezaznamenal žádné rozdíly => obvykle bývá poměr Ca:Mg přibližně 2:1 až 4:1. Jsou ale samozřejmě lidé, kteří budou tvrdit, že jim zmizely všechny řasy, když to převrátili ... Když někdo chce, tak ať tomu věří. I proto jsem pevně přesvědčen o tom, že když dodáme rostlinám všeho dostatek, tak jim bude asi jedno, v jakém poměru ten "přebytek" mají ... vezmou si prostě od každého tolik, kolik potřebují.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde