Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 07h 31m 12s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lávové skály

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Barlog - 25/02/2016

Dne 25.02.2016 v 11:51 byla založena prezentace akvária Lávové skály.


Barlog - 25/02/2016

tak se mi to podažilo stručnš vypsat, rostliny a živočichy vypíšu později.


Barlog - 25/02/2016

Mám problém s hnojením, ze začátku jsem hnojil EI a teď jsem to postupně zkrouhnul na cca 2x PPS Pro. Ale stále se rostlinám nedaří jak by mělo. Možná za to mohly dřívější výkyvy CO2 - vypínáním na noc. To uvidím časem.

Ale stále mi testy ukazují 50 ppm -NO3 a měl jsem -PO4 na 6 ppm. Teď mám dusičnany stejné jen fosforečnany se mi podařilo snížit na 2ppm.

Zkusím zase od příštího týdne hnojit na úrovni PPS Pro a uvidím, kdyžtak trochu přidám.

Řasa v akva není, jen rostlinám se nedaří, Monte Carlo žloutne, Heteranthera neroste jak dřív, sklovatí, Roatala má malé lístečky, corymbosa dírkované listy, červené rostliny šly do háje.

Možná za vče mohly výkyvy CO2, nevím... uvidím. pak napíšu


Barlog - 25/02/2016

Zde je fotka při prvním napouštění


Barlog - 25/02/2016

Takto se to dále rozrůstalo


Barlog - 25/02/2016

A zas po čase


Barlog - 25/02/2016

Pak jsem osadil novými rostlinami, Glossou, Microsoriem, tak uvidím, jestli porostou


grunda - 26/02/2016

akva pěkné, podle mě máš málo CO2. Jinak ta ÚV lampa ve filtru taky není nic moc, degraduje živiny (hlavně mikroprvky). Ale časem to vychytáš;)


Barlog - 29/02/2016

Díky za názor, filtr je bez UV lampy. CO2 jede už týden nonstop, myslím že tam byl zakopaný pes. Teď se mi už daří držet pH na 6,8. Dřív kolísalo, tě cajk ;)


Barlog - 10/03/2016

Poznatky k Akvárku za poslední dobu: Mřenky nádherné jsou divoké prasata. A hlavně rychlé a průbojné, takže rostliny musí být řádné zakořeněny. Stonovky občas plavou na hladině, nejvíce trpí Heteranthera z. HC bez šance na zakořenění.

Vyřešil jsem to tak, že Hetrantheru jsem navázal na matice a zasadil hodně hluboko. HC jsem vyměnil za Monte Carlo, které jsem nalepil sekundovým lepidlem na lávový kamínek, to asi po 3 týdnech začalo rašit sumberzní lístky. Dále mám Tripartii a Glossu, ta drží dobře.

Ze začátku jsem hnojil EI a vypínal CO2 na noc - nebudu to rozvádět, prostě to tak nerostlo jak teď. Měl jsem přehnojeno - vstupní hodhoty NPK + Fe jsou 0

Nyní jsem snižoval každým týdnem pomaličku dávky na PPS PRO (jen KH2PO4 přidám asi 2x) a CO2 pouštím nonstop pH 6,5. A řekl bych že rostliny rostou mnohem lépe. Podle mě moc K, nemám na něj test. Jinak N : P 25 : 2,5


Barlog - 24/05/2016

Ahoj, mám problém s rostlinami v akváriu. Moc se nedaří některým druhům jako je staurogyne repens, Limnophila aromatica už se rozpadla, pogostemon erectus odchází od spodu - stonky přerušeny, vyplaval na hladinu. Corymbose se dírkují listy. Rotala rotundofolia šla ven z akva, zakrslé lístky, řídké, tmavozelené. Miscororium roste moc pomalu, krátké lístky, rozpadají se staré. Vcelku prospívají: Blyxa japonica, Ludwigia palustralis, rotala green, Monte carlo (pomalý růst). Dřív se těmto všem rostlinám dařilo.

Je to tím že jsem zvedl teplotu z 28°C na 30°C? Někde jsem četl že rostliny mají i vyšší nároky na světlo s přibývající teplotou. Na hnojení jsem přidal, dřív jsem hnojil PPS pro, teď asi 1,5xPPS pro. Co2 se rozpouští se zvyšující teplotou taky hůře, pH mi stouplo na z 6,8 na 7 změnou teploty. Dle závislosti na dKH by mělo být množství CO2 asi 20mg/l. Řasa se dělá jen stopově na čelním skle (GSA) a trochu na microsoriu zelená vláknitá.

Snad nebudu muset postupně nahradit stonovky echinodory, valisnerkami, cryptocorynama a anubiasemi.

Vím, že jsou páni akvaristi co dokáží udržet rostlinné akvárium spolu s Terčovci, tak snad mi pomůžou.
Dík


Pepis - 01/06/2016

Řekl bych krátká doba osvětlení + malá intenzita.
O živinách to nebude, protože píšeš, že Blyxa ti jde a ta má ráda dost živin.
Pro rostliny je velice dobré, když mají kořeny v zásobním substrátu a ne jen v čistém písku či kamení. O to lépe prospívají.
Ten Pogostemon mi dělal přesně to samé, když měl málo světla a to jsem hnojil ještě slepě metodou EI a CO2 jsem tam pouštěl tolik, že jsem z toho měl pomalu sodovku. Dnes tam všeho dávám mnohem a mnohem méně a rostliny mi rostou tolik, že je prodávám jak na netu, tak i do akvaristiky.:)
Má aktuální nádrž je tady http://rybicky.net/nadrze/ nick PEPIS1


Barlog - 02/06/2016

Díky za radu, zkusím přidat na délce fotoperiody;) Pořád jsem se bál přidat kvůli řasám. Na výživný substrát nebyly peníze, tak možná popřemýšlím alespoň nad nějakými tyčinkami do dna. Nemáš zkušenost s něčím?


Pepis - 02/06/2016

Myslíš, že nemáš 90Kč. na zásobní substrát. :) http://www.truhlikov.cz/substrat-pro-vodni-rostliny-20-l#variant=53357ce1-3954-45ab-9f81-2b262e696b7c Nemá cenu utrácet peníze za něco, co není potřeba:)
třeba za https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/specialni-substraty-pro-rostliny/ada-aqua-soil-africana-9-l

Jinak mám zkušenost s tímto https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/hnojiva-pro-rostliny/tablety-npk-mikroprvky

Co se týče projevu nedostatku živin, tak se mrkni na http://akvarijni-hnojivo.cz/projevy-nedostatku-prvku-u-rostlin-clanek-9


grunda - 04/06/2016

než to co doporučuje pepis, tak raději tohle: http://www.rataj-spk.cz/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search-cat-select=0&search_query=bivoj&submit_search=

substrát pro vodní kytky je divočina - kdo nezná má řasovou kalamitu, to druhé - osmocote, nechává nehezké zbytky z kuliček

a nebo si nakopej jíl, usuš na okně a dej do akva - je to zdarma a funguje to


Pepis - 06/06/2016

proč divočina, používám ji už několik let a úplně v pohodě. Před 3 měsíci, jsem zakládal nové akvárium s timto zásobním substrátem a úplně v pohodě. Nesmí se tam toho dát kolečko.;)


Barlog - 06/06/2016

každopádně nehodlám měnit dno. Takže zkusím nějaké kuličky. Příště jak budu zakládat od znova, zkusil bych ten zahradní substrát. Přidal jsem na délce periody osvětlení, tak uvidíme, teď svítím 10 hodin.


copiapoa - 06/06/2016

Grundo napiš mě prosím jak to udělat s tím jílem?Moc mě to zajímá.No jíl myslíš to co se nachází pod ornicí jestli si rozumíme?Děkuji.


Pepis - 06/06/2016

ano je to ten jíl co říkáš. Nechat uschnout rozdrtit a trochu dát do zásobního substrátu. Takto jsem to dělal kdysi já.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde